Szoptatás egyidőben két gyerekkel

Két csodálatos kisgyermek mamája vagyok, akik életem napjait édesítík meg : Thomas három és fél éves, Julie másfél éves. A tandem szoptatással kapcsolatos élményeimről írok, mely mindmáig az életemet meghatározó egyik legszebb élményem a szoptatással kapcsolatban, és megpróbálom átadni a tapasztalataimat más mamáknak.

Amikor másodszor is kismama lettem, a kisfiam 14 hónapos volt, és még mindig szoptattam őt. Ez mindkettőnk számára megnyugtató volt, és éreztem, hogy Thomasnak nagy szüksége van ezekre a pillanatokra, szüksége van az anyatejre. Úgy döntöttem, hogy folytatom a szoptatását a terhesség ideje alatt is, hagyom, hogy igény szerint szolgálja ki magát.
Kezdetben féltem attól, hogy nem lesz elég tejem számára, de végülis ki tudtam elégíteni teljes folyadékigényét. A hatodik hónap tájékán, amikor az anyatej kolosztrummá alakul* a kisfiam még mindig folytatta a szopizást. Nagyon mulatságos volt, amikor itta a tejet, és közben fintorgott.

Julie születése után Thomas nagyon erős elkülönülést produkált: nem akart többé egy ágyban aludni velünk - látszott, hogy a kicsi érkezése teljességgel felkavarta az életét.
Éreztem, hogy nagyon szeretne szopizni, a szemével kért erre. Nem tudtam megtenni, hogy ne zárjam a karjaimba és ne adjak abból, ami számára nagyon fontos volt: az anyatejből és abból a melegségből, amit átélhetett a szoptatások ideje alatt. Fontos számára, hogy mindig kimutassam az iránta érzett szeretetemet, és ezt ő egyenlőre attól érzi, hogy szopizhat ugyanúgy, mint a testvére.

Látom a gyermekeimet együtt aludni, látom őket együtt szopizni, és a szívem minden alkalommal megtelik hálával, hogy mindkettőnek meg tudom adni azt, amit leginkább szeretnék: az anyatejet és a szeretetem érzését.

Francine Brassard

(Megjelent : A La Voie Lactée, kanadai LLL újságban)

Fordította: Djuroska Kriszti

* A kolosztrummá az anyatej a terhesség második trimeszterének első felében alakul át ( a 4. hónap tájékán )

HírLLLevél: 

témák: