Anyai bölcsességek - 101 tanács kismamáknak (folytatás)

 • Ha jobban odafigyelsz magadra, ez a babádról való gondoskodásban is segít. Ne hagyj ki egy étkezést se! Legyen mindig valami tápláló harapnivaló kéznél, egyél sok friss gyümölcsöt, zöldséget, és igyál vizet vagy gyümölcslevet, ha szomjas vagy!
 • Minél fáradtabb vagy ingerültebb vagy, annál inkább próbáld meg visszafogni magad! Ez sokat segíthet a helyzeten.
 • Gyermeked először általad tapasztalja meg a szeretetet. Szeresd őt úgy, ahogy ezt Te is elvárod másoktól! Te is olyan valakit kívánsz magadnak, aki feltétel nélkül, hangulatodtól függetlenül szeret Téged. Olyant, aki megbízható, kiszámítható, biztonságot nyújt, kedves, mulatságos. A szeretet olyan példáját kell mutatnod gyermekednek, amit felnőttként ő is továbbadhat.
 • Még egy kevésbé tökéletes kezdetből is kisülhet valami jó. Ne veszítsd el az önbizalmadat, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy előre eltervezted! Fogadd el a helyzetet, alkalmazkodj hozzá, szeresd önmagad, s haladj a magad útján!
 • Ha olyan embereket látogatsz meg, akiknek szerinted nem tetszik a Te nevelési stílusod, már gyakorolj előre, mit válaszolnál kritikai megjegyzéseikre, kérdéseikre. Ebben segítségedre lehet egy jó barát, aki ezeket a kérdéseket felteszi, s megbeszélitek, hogyan lehetne reagálni rájuk. Ezek az előkészületek megóvhatnak attól, hogy utólag így gondolkozz: "Bárcsak azt mondtam volna, hogy..." (vagy: "Bárcsak ne mondtam volna, hogy ...")
 • Ha néhányan kissé erőszakosan próbálnak meggyőzni olyan dolgokról, amik Neked nem tetszenek, akkor mondd azt: "Nekem ez így vált be." Ha ezt sokszor elismétled, végül feladják, hogy meggyőzzenek.
 • Mindig élvezd az adott pillanatot! A mai világban egyre inkább a jövőben élünk, tervezgetünk, gondolkodunk: "Ha a baba alszik, én ...", "Ha már jár ...", Ha már tíz hónapos, biztosan tud ... ". Próbálj meg a jelenben élni! Ez a csodálatos időszak nagyon gyorsan elmúlik, és soha nem jön vissza. Élvezd nyugodtan a gyermekeddel töltött időt!
 • Az anyai ösztön már születésedtől ott van Benned, de igazán csak gyermekeddel együtt fejlődik, amint egymást szeretitek, s egymás kedvére próbáltok tenni.
 • Az anya hangulata gyakran meghatározza az egész család hangulatát. Ha Te rosszkedvű vagy, akkor nagy valószínűséggel mindenki az lesz. Persze nem kell elfojtanod az érzéseidet, ha éppen rossz napod van, de gondold át, milyen következményei lesznek, ha az egész család látja, hogy rossz a kedved. Tudom, hogy ez nem túl igazságos Veled szemben, de mégis így működnek a dolgok.
 • Amikor csak tudsz, mosolyogj. Hiszen azt szeretnéd, hogy gyermekeid érezzék, édesanyjuk alapjában véve boldog ember. A gyerekek a felnőtteket általában komoly, gondterhelt embereknek látják. Így pedig elég nyomasztónak tűnhet a felnőttkor.
 • Elolvashatod az összes gyermeknevelésről szóló, szülőknek írott könyvet, de a legtöbb gyakorlatot úgy szerezheted, hogy figyeled gyermekedet, és próbálsz hatni rá. Ő egyik könyvet sem olvasta, s azok írói sem találkoztak a Te gyermekeddel.
 • Ha a barátaid a baba születése után segíteni szeretnének, próbáld meg ezt a segítséget kiterjeszteni az első pár hónapra. Akkor is jól jön majd a segítő kéz, ha a babád két hónapos.
 • A második gyerekkel már minden könnyebb. Ekkorra már megszabadul az ember az előítéletektől, és így nyugodtan figyelhet a babája egyéni sajátosságaira.
 • Az élőlények között az ember gyermekei függnek leginkább és a leghosszabb ideig a szüleiktől. Biztosan nem maradt volna fenn az ember, ha a barlanglakó anyák utódaikat a barlang más részébe tették volna éjszakára, vagy napközben hosszú időre magukra hagyták volna őket. Mi már megteremthetjük azokat a feltételeket, hogy elkülönüljünk utódainktól, de igazából nem szabadna így tenni, mert ez mind a mamát, mind a babát nyugtalanítja.

Alice Bolster: Anyai bölcsességek - 101 tanács kismamáknak

HírLLLevél: 

témák: