Élet ikrekkel

Amikor ikerfiaink egyévesek lettek, nem rendeztünk zsúrt, de még torta sem készült. Voltak gyertyák (nagyon jól megálltak az egészben sült krumpliban is), mert nővérük, a 4 éves Julia ragaszkodott hozzá, hogy segít elfújni testvérei gyertyáit. Ez jól jellemzi az életünket az ikrekkel az első 22 hónapban: néha alig marad erőnk a nap végére, és ritkán lenne annyi energiánk, hogy egy zsúrt megrendezzünk. De az életünk a legkevésbé sem sivár. Van két egészséges, gyönyörű és nagyon különböző kisfiunk, és - igaz, néha azt kívánom, bárcsak ne egyszerre érkeztek volna -, kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy mindketten itt vannak.

Élénken emlékszem az ultrahang vizsgálat napjára, amikor 14 hetes terhes voltam. Az orvos higgadt hangon közölte: "Ezek ketten vannak!" Emlékszem a megdöbbenésünkre a hihetetlennek tűnő szavak után. Megpróbáltuk elképzelni, hogyan fogunk bezsúfolni három autóülést kicsi autónkba. Emlékszem lányom szavaira: "Mama, két baba van? El sem tudom képzelni !"
Mi sem tudtuk. Elolvastam minden fellelhető könyvet az ikrekről. Több könyv is figyelmeztetett arra, hogy ha úgy döntök, hogy szoptatni fogom a gyerekeimet, akkor hónapokig egész álló nap csak szoptatni fogok. Csodálkoztam a könyvek hangvételén. Vajon a szerzők ezt tényleg körülményesnek találják? Miért ne választanám azt, hogy néhány óránként felkelek szoptatni ahelyett, hogy két cumisüveget kellene megmelegítenem?

Bonyolultabb volt ikreket szoptatni, mint egy gyereket, de soha nem bántam meg, hogy így döntöttem. Csodálatos volt, ahogy a La Leche Liga és az Ikres Mamák Csoportja támogattak az erőfeszítéseimben. És igen, a fiaim még mindig szopnak. A kizárólagos szoptatást minden ikreket szült mamának jószívvel ajánlom. Nyugodtan kérjenek segítséget más mamáktól, akik szintén szoptattak ikreket, mert egyedül ők azok, akik ennek minden csínját-bínját ismerik.

Ezra és Noah még most is legtöbbször együtt szopnak, bölcső/futball tartásban. Noah feje Ezra ölében. Gyakran egymás kezét fogják, vagy Ezra Noah haját simogatja. Amikor készen vannak - ha még nem aludtak el -, azt mondják "cake-u-mommy", és eltotyognak az ágyukhoz. Még most is nehéz elhinni: két baba egyszerre - kimerítő, de csodálatos.

Talán ezen a második születésnapon minden összejön és születésnapi torta is lesz. Bár az is lehet, hogy nem. Nagyon elfoglaltak vagyunk. Férjem, Todd - aki maga is egy ikerpár egyik tagja - azt mondja, az élet tréfál vele azzal, hogy ikreink vannak. Így már látja, hogy őt és nővérét felnevelve, min mentek keresztül a szülei. Én másként látom a helyzetet. Micsoda szerencsés mama vagyok, hogy ebben az élményben lehet részem: állandó szórakozás, dupla nedves puszik és aranyos mosolyok, és különleges lehetőség, hogy megfigyeljem, hogyan nő fel két ember egymás mellett úgy, hogy mindig kéznél van egy játszótárs és egy bizalmas barát! Nagy áldás nekem ez a két kisfiú, akik nővérükben felébresztették az anyáskodó természetet, minden ismerősünkből mérhetetlen csodálatot váltanak ki, és nekünk, szülőknek nem mást adnak, mint kialvatlanságot, nagy rendetlenséget, rengeteg nevetést, hírnevet a barátaink és idegenek között egyaránt, és mérhetetlen sok örömet.

Anjelina Citron, Washington

Fordította: Martinovichné Debulay Bianca

HírLLLevél: 

témák: