Miért van a nőknek két mellük?

Amikor felfedeztem, hogy ikerterhességem van, úgy határoztam, hogy „adok egy lehetőséget a szoptatásnak”. Egy gyermeket amúgy is terveztem szoptatni, így aztán a két gyermek szoptatása mellett is el voltam valamelyest kötelezve annak ellenére, hogy sok édesanya, akinek ikrei voltak azt mondta, hogy az ikrek szoptatása túl nagy teher és túl sok kalóriát igényel (amennyiben ez utóbbi hátrány). Nem találkoztam viszont senkivel, aki kizárólag csak szoptatta volna az ikreit.

Szerencsémre egy haladó szemléletű kórházba kerültem, ahol jó felkészítést kaptam a császármetszés utáni lábadozásom alatt. Gyorsan megtanultam, hogy hogyan lehet szoptatni a kicsiket egyszerre, így aztán még magamra is maradt némi időm a szoptatások között. A futballtartást alkalmazva, igénybe véve a férjemtől egy kis segítséget és néhány párnának köszönhetően elég sokra jutottunk. A tejtermelésem folyamatosan nőtt a gyermekek étvágyával együtt.

Az igazi megoldás azonban az volt, amikor egy U-alakú párnát szereztünk be a „Twins Magazine” egy hirdetése alapján (egy nap alatt elküldték), amely egy nőt ábrázolt, amint ikreket szoptat és a két keze szabadon van. Ez az egyetlen tárgy megváltoztatta az életemet az első hónapokban. A párna segítségével úgy tudtam szoptatni mindkét gyereket, hogy a kezem szabad volt, így aztán tudtam olvasni, írni, enni, inni, bármit csinálni. Ez az időszak igazán csodálatos, békés és pihentető volt.

Jóllehet elkerülhetetlenül feltették nekem a kérdést, amikor szoptatni mentem, hogy a két kicsi csakis anyatejen van-e ilyen jó húsban? Még sikerült is tartalékolnom pár adag lefagyasztott tejet egy-egy estére, ha netán elmennénk valahová. Ámbár ilyen estét sosem sikerült csinálni anyagi okokból, no meg olyan sem akadt, aki vigyázott volna a kicsikre. Elképesztő, hogy hogyan változott meg a dolgok fontossága!

Néha az az érzésem támad, hogy az emberek csalódottak, amikor nem mesélek rémtörténeteket arról, hogy eltérő időpontban kell keverni a tápszert, és melegíteni a cumisüveget a két kisbabának. Ellenkezőleg: van két boldog gyermekem, akiket bármikor és bárhol meg lehet szoptatni azonos időben. Csodálatos nyarat töltöttünk el a csupán néhány hónapos Bennel és Mollyval, és elvittük őket mindenhová - tengerpartra, múzeumba, gyalogtúrára és étterembe.

Ma, amikor már majdnem egyévesek, még mindig nagyszerűen megy a szoptatás. Próbálkoztam a külön történő szoptatással, mivel a szoptatás időtartama jelentősen lecsökkent. Érdekes módon, együtt akarnak szopni. Ha az egyik szopik, akkor a másik is odamászik, hogy csatlakozzon az örömökhöz. Nagyon jól bánnak a pohárral és a rendes étellel, bár a konyhánk padlója soha sem lesz már olyan, mint újonnan.

Különösen kitüntetve érzem magam, nemcsak azért, mert két kisbabám van, hanem mert otthon is tudtam maradni velük. Ben és Molly a meddőség évei után jöttek világra méhen kívüli megtermékenyítéssel. A hálám ezért a két csodás gyermekért és a lehetőségért, hogy én szoptathatom őket, és adhatom nekik a lehető legjobb kezdetet, minden percben nő, amit velük töltök.

Carol Van Doren, Andover, Massachusetts, USA

HírLLLevél: 

témák: