Kisbaba vagy porcica

Egy kisbaba születésekor sok minden megváltozik körülöttünk. Az örömök mellett hamar rájövünk, hogy a baba több időnket foglalja le, mint amire számítottunk, és a korábban könnyen elvégzett házimunka most megoldatlan problémák sokaságát jelenti.
Ehhez szeretnénk néhány ötlettel segítséget nyújtani.

Amikor egy új családtaggal bővül az életünk, rá kell ébrednünk, hogy a rendezettség és a tisztaság fogalmainak meg kell változnia. Például át kell gondolnunk, hogy mi az, aminek feltétlenül meg kell lennie, és mi az, ami még várni tud. Igyekezzünk, hogy az elvárásaink reálisak maradjanak és fontos, hogy erről a párunkkal is beszéljünk. Sok édesanya panaszkodik, hogy a férje nem érti meg, miért van az, hogy néha a munkából hazaérve még a reggeli edényeket is az asztalon találja, vagy az előző nap kimosott ruha még mindig a mosógépben várja, hogy valaki kiteregesse őket. Próbáljuk elfogadni, és vele is megértetni, hogy a cél az, hogy a lakásunk nagyjából tiszta legyen, de nem várhatjuk egy kisbaba vagy több kisebb- nagyobb gyerek mellett, hogy mindig tökéletes legyen a rend.

Nálunk jól bevált módszer, hogy amikor tudom, hogy 1 órám van rendbeszedni a 4 helyiséget, akkor mindegyikre adok magamnak 15 percet. Amennyit ez alatt az idő alatt el tudok végezni, az elég ahhoz, hogy nagyjából rend legyen. Így természetesen nem lesz minden tökéletes, de ahhoz elég, hogy ne legyen mindenhol nagy felfordulás. A vendégek pedig úgyis az édes kisbabámra kíváncsiak és nem arra, hogy van-e a lakásban porcica. Arra is fel kell készülni, hogy az ember ritkán tudja befejezni azt, amit elkezdett. Ezt nekem még 4 gyerek után sem könnyű mindig elfogadni. Ha a mosogatást félbe kell hagyni, mert a baba felébredt, és csak rám van szüksége, vagy a nagyobbak az iskolából hazaérve azonnal mutatni akarnak valami fontosat, akkor arra gondolok, hogy milyen jó, legalább a poharak és a tányérok már tiszták, és a lábosok tudnak még várni. A fürdőszoba takarításhoz ki lehet használni azt az időt, amíg a kisgyerek - aki már egyedül ül a kádban - fürdik. Ennyi idő alatt persze nem lehet nagytakarítást végezni, de ha már a mosdót sikerül lemosni, az is eredmény. Jól bevált módszer, hogy ha van a fürdőszobában 2 műanyag szennyestartó. Az egyik fehér, a másik színes. Levetkőzéskor már külön lehet választani a ruhákat, és ez megspórolja nekünk a mosás előtti válogatást. Erre már a kicsi gyerekeinket is megtaníthatjuk. A tiszta ruhák szortírozását nálunk megkönnyíti az, hogy más-más színű műanyag kosarat vettem mindenkinek. Ebbe teszem a ruhákat, amit a nagyobbak már maguk el tudnak tenni a saját szekrényükbe, a kisebbekét pedig én. Ha nincs erre mindjárt időnk, akkor is jobban lehet így tárolni őket, mint a ruhakupacokat az ágyakon.

Főzésnél segítség lehet egy kis tervezés. Felírhatjuk, hogy miket fogunk főzni, egy külön listába szedve a 15-20 perc alatt elkészíthető ételeket azokra a napokra, amikor a babánk egész nap a karunkban szeretne lenni. Próbáljunk otthon tartani olyan alapanyagokat, amelyekből ezek bármikor elkészíthetők. Amikor több időnk van, akkor készítsünk nagyobb adagokat, amit le tudunk fagyasztani. Ismerek olyan mamát, aki főző napokat szokott rendezni egyszer egy hónapban. A nagymamát megkéri, hogy legyen velük egész nap és figyeljen a babára, amíg ő 8-10 féle ételt elkészít. Ezzel rengeteg időt lehet megtakarítani, mert pl. egy hagyma összevágásához nem érdemes elővenni egy konyhai robotgépet, de ha már 1 kilóra van szükségünk az összes ételhez, akkor ezzel időt takaríthatunk meg. Ahelyett, hogy egyszerre akarnánk kitakarítani a konyhát, próbáljuk meg azt, hogy főzés közben egy -egy polcot teszünk rendbe. Előbb-utóbb így is tiszta lesz az egész szekrény.

Ne felejtsük el, hogy kincsként fogunk visszaemlékezni a gyerekeinkkel töltött boldog pillanatokra, és nem azt fogjuk sajnálni, hogy nem sikerült többször lesikálnunk a tűzhelyet! A gyerekeink sem arra fognak emlékezni, hogy mindig minden a helyén állt-e, de arra biztosan, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott mamájukkal milyen boldog volt a gyerekkoruk.

Összeállította: Martinovichné Debulay Bianca

HírLLLevél: 

témák: