Időnyerő

Rossz hírrel kell kezdenem: sajnos még nem találtam meg a módját, hogy lehet 20 órát dédelgetni a babát, rendet tartani a lakásban, főzni és pihenni is egy nap alatt. De nekem is, mint mindenkinek van egy-két bevált ötletem, hogyan lehet mindebből legalább a minimumot megcsinálni. Bizonyára nektek is van jónéhány olyan praktikátok, amely segít ellátni a napi teendőket, amelyekkel nyerhetünk néhány percet, vagy órát. Olyan apró trükkökre gondolok, amelyek megkönnyítik a főzést, egyéb háztartási munkát, több idő jut a csemetékre, pihenésre. Ilyeneket olvashattatok Bianca cikkében is, amelyet vitaindítónak, ötletadónak szántam remélve, hogy ti is kedvet kaptok, hogy megosszátok velünk tapasztalataitokat - bármilyen apróságnak tűnhet is számotokra - időspóroló ötleteket adva másoknak.

Ha segítetek és írtok, szeretnék egy kis rovatot indítani a fenti címmel a következő számokban.

Várom leveleiteket. Irjatok!

Kedvcsinálónak néhány ötlet vegyesen az otthoni munka több területéről:

  • sokat segíthet a LLL Lapja 1998/2 számában ismertetett hordozókendő: a baba közel van az anyukájához és ebben a legtöbb házimunka elvégezhető
  • gondot okozhat, hogyan foglaljuk el a nagyobbik gyereket, amíg a picit szoptatjuk: mesélhetünk vagy halkan énekelhetünk neki, de ha ez zavarja a babát, próbálkozhatunk azzal, hogy egy doboz játékot félreteszünk és csak erre az időre vesszük elő, vagy lehet egy olyan érdekes játék vagy akár háztartási eszköz, amivel csak ilyenkor játszhat.
  • sokszor az is elég, ha a baba lát bennünket az ágyából, járókából vagy a földre terített takaróról, miközben vasalunk, porszívózunk ( az én kisfiam például nagyon szerette a porszívó hangját, és érdeklődve figyelte a kiságyból, amíg befejeztem), teregetünk, zöldséget tisztítunk... Közben beszélgethetünk vele, énekelhetünk neki. (Nem biztos, hogy kibírja a végéig, de ha a felét megcsináltuk az is előre vitt.)
  • a gyerekjátékok nagy részét műanyagdobozokba, kis vödrökbe tettem, külön a kockákat, autókat, gumiállatokat..., így sokkal könnyebb az összepakolás, és a gyerek is tudja melyik dobozban mit talál, így nem kell leszednie az összes dobozt, ha keres egy játékot. (Azt nem állítom, hogy nem fordul elő, hogy az összes doboz tartalma a földön van. ) . Esetleg a dobozokon rajzokkal jelölhetjük, melyikben mi van, a polcra tett játékok helyét is megjelölhetjük rajzokkal.
  • Játéktárolásra a fürdőszobában jó szolgálatot tehet egy műanyag hálós szatyor, amit a zuhanytartóra akasztunk, így a kádba csöpög a víz.
  • a konyhában igyekszem mindent, amit lehet úgy berakni a hűtőbe, mélyhűtőbe, ahogy majd fel fogom használni, így a főzésnél csak elő kell venni és a fazékba tenni. ( a zöldséget hámozva, darabolva frissentartó dobozba vagy a mélyhűtőbe...)
  • Nagyobb baba számára a főzelékből főzhetünk nagyobb adagot, szükség esetén pépesítve lefagyasztjuk jégkockatartó dobozban vagy kis tálkákban. Mikor szükség van rá csak megmelegítjük.

Ennyit kedvcsinálónak, még a konyharovatban is találtok néhány ötletet. Várom leveleiteket.

P.G.A.

HírLLLevél: 

témák: