Nem eszik a gyerekem!

Előszó

„Három éves lehettem, a kisöcsém 2 körül. Egyik délután egy nagynéném vigyázott ránk, aki különben kedves volt velünk. Az öcsémnek egy egész banánt kellett volna ennie uzsonnára, de nem akart enni. A nagynéném az ölébe vette, befogta az orrát, és amikor kinyittotta a száját, hogy levegőt vegyen, betett egy darab banánt. Így az öcsém kétségbeesett tiltakozása, szabadulási kísérletei ellenére elfogyott az egész. Én ezt kegyetlenségnek éreztem, és nem értettem az okát. Hiszen enne, ha éhes lenne! Ha nem kér, nem éhes.”
dr. Pilar Serrano, endokrinológus és táplálkozási szakértő

Bevezetés

„Nem eszik a kicsi.” Ez az egyik leggyakoribb aggodalom, amivel manapság az gyermekorvosok találkoznak.
Néhány anyuka csak kicsit aggódik, Mások közel vannak a kétségbeeséshez:

„A lányom majdnem hat hónapos, kb. 2,5 kilóval született. Öt hónaposan kb. 7 kiló. Az orvos azt mondta, kezdjük el a hozzátáplálást. De a lányom visszautasít mindent. Minden nap próbálkozom és szerencsém van, ha 1 evőkanálnyit megeszik egyszerre. A végén mindig sír, én pedig nagyon aggódom és szomorú vagyok emiatt. Rossz érzés, hogy nem tudom, helyesen cselekszem-e. Nem akarom kényszeríteni az evésre, de ha nem teszem, félek, semmit sem fog enni. Várjak egy kicsit az újabb próbálkozással? Ha meglát egy kanalat, azonnal nyűgös lesz. Bűntudatom van.”

A rossz evők azért jelentenek problémát, mert eltér az a mennyiség, amit megesznek, attól, amit a család elvár tőlük. A gond akkor szűnik meg, ha a gyereknek jobb étvágya lesz, többet eszik, vagy ha a környezet elvárása változik. Majdnem lehetetlen egy gyereket arra kényszeríteni, hogy többet egyen (szerencsére, mert veszélyes lenne). Ennek a könyvnek az a célja, hogy segítsen az olvasónak csökkenteni az elvárásait, hogy azok jobban megegyezzenek a valósággal.

Miért fáj nekünk annyira

Az anyák aggódnak a gyerekük egészségéért. Hajlamosak azt hinni (elhitetik velük), hogy az ő hibájuk, másrészt hajlanak arra, hogy személyes sértésnek vegyék a rossz evést. Az anya úgy érzi, a gyerek elpazarolja az ő munkájának az eredményét. Sokan azzal fejezik ki érzéseiket, hogy „Nem eszik nekem” ahelyett, hogy csak egyszerűen „nem eszik”.

Szegény gyerek hamis érzelmi konfliktus része lesz. Ahelyett hogy egyszerűen azt tudakolnák tőle, éhes-e vagy nem, az a kérdés merül fel, hogy "szeretsz-e vagy nem". Ezért akár azt az érzést vagy nyíltan kimondott választ is kaphatja a gyerek, hogy "Anya nem fog szeretni, ha nem eszel."

Miért fáj nekik még jobban

etetés közben síró kisgyermek

Ha az anyák félnek az etetéstől, milyen érzései lehetnek a gyerekeknek? Akármennyire is szenvedünk, ne felejtsük el, hogy a gyerek még jobban szenved. Nem manipulálni akar minket, és nem engedetlen akar lenni.

Az anya mindig kiléphet a helyzetből, ő tapasztalt felnőtt, és másból is áll számára a világ, nem csak gyereketetésből. Az anya tudhatja, hogy ez az állapot nem tart sokáig. De a gyereknek csak az anya a támasza, ő számára a világ. És etetési konfliktus esetén az anya nem figyel a gyerek jelzéseire, kényszeríteni akarja az evésre, amikor nem éhes, és a gyerek ezt nem érti. A gyerek nem hallott még az orvosok ajánlásairól, a szomszéd gyerek étvágyáról, a vitaminokról, nyomelemekről, és nem érti, hogy csak jót akarunk neki. Csak fáj a hasa. Az erőszakos etetés számára ugyanolyan erőszak, mint a verés. És senkire nem támaszkodhat.

Alapelmélet

A gyereketetési nézeteltérések két alapkérdésre vezethetők vissza:

 1. Eleget eszik a gyerek, vagy többet kellene ennie?
 2. A gyerek a helyzet áldozata vagy okozója?

Akik az 1-re azt válaszolják, hogy többet kellene ennie, azok többféle okot és ennek megfelelő megoldást adnak meg:

 1. fegyelmezés: a szülő hibája, hogy elkényeztette a gyereket
 2. marketing: azért nem eszik, mert a szülei nem jól adják el neki a dolgot
 3. kreatív főzés: a gyerek unja a monotonitást, variáljunk, díszítsünk
 4. fizikoterápia: masszírozzuk a gyerek orcáját, hogy erősítsük a rágóizmokat
 5. laissez-faire - hagyjuk rá: ha nem kényszerítjük, nem dacol, és többet fog enni

Egyikkel sem értek egyet. Az 5-től abban térek el, hogy nem hiszem, hogy több ételre lenne szüksége a gyereknek, tehát hogy többet fog enni. Előfordul, hogy a kényszerítés abbahagyása után hirtelen hízik egy keveset a gyerek, de ez a hatás csak pár napig tart, és oka talán az, hogy a küzdelem a kényszer ellen akadályozta az evésben. Központi gondolatom az, hogy ne kényszerítsük a gyereket az evésre. És ezt nem azért mondom, hogy többet egyen.

A 2. kérdést illetően sok szerző szerint a rossz evő gyerek próbálgatja a határokat, az erejét, manipulálja szüleit. Szerintem a gyerek a fő áldozat, és nem ő okozza a helyzetet. Leírja a szakirodalom, hogy mindennaposak az erőfeszítések, szórakoztató mutatványok sok családnál. A gyerek pedig csak azt teszi, amit tud: szorosan bezárja a száját, vagy kiköpi, kihányja az ételt. Ő nem manipulálni akar ezekkel, hanem védekezik, ha nem éhes.

I. Az okok

1. Hogyan kezdődik mindez?

Muszáj ennünk, hogy

 • életben maradjunk
 • hogy nőjünk, hízzunk
 • hogy mozogjunk, játsszunk

Mennyi kell tehát egy gyereknek?

 • hogy életben maradjon: ehhez méretarányosan kevesebb kell nekik
 • hogy mozogjon: az általános vélekedéssel szemben sok gyerek keveset mozog, lassan lépked, kevesebb a saját súlya (amit állandóan visz), felveteti magát, valószínűleg nem használnak több energiát, mint amikor mi bevásárolni megyünk
 • hogy nőjön: minél gyorsabban nő, annál több kell, de ez nem egyenletes, az első életévében megháromszorozza a súlyát. Az első 4 hónapban a bevitt energia kb. 27%-át növekedésre használják. 6-12 hónaposan 5 %-át, 2. évükben alig 3 %-át.

Vajon keveset esznek a gyerekek? Ha csak a méretarányokat nézzük, akkor egy 60 kilós felnőtt nőnek 12-szer annyit kellene ennie, mint egy 5 kg-os babának. Tehát ha a baba 750 ml tejet iszik naponta, akkor a felnőttnek 9 litert kellene meginnia. Tehát méretéhez képest a kicsi jóval többet eszik, mert növésben van.

Az egyik legnagyobb mítosz ebben a témában, hogy a kicsinek ennie kell, hogy nőhessen. De nem így van, csak az alultápláltság képes befolyásolni a növekedést. Hiába etetnénk többet egy palotapincsit, nem nőne akkorára, mint egy németjuhász. Valójában a gyerekek annyit esznek, amennyire szükségük van a genetikailag kódolt növekedésükhöz.

Miért nem esznek zöldséget?

etetés közben grimaszoló csecsemő

A kicsiknek kisebb a gyomruk is. Magas tápértékű, kalóriadús ételre van szükségük, hogy a beléjük férő mennyiség elég legyen. Nem való nekik a magas rost- és alacsony kalóriatartalmú étel. Az anyatej 100 g-ja 70 kcal-t tartalmaz, a párolt rizs 126-ot, a csirkehús 186-ot, a banán 91-et - de az alma csak 52-t, a narancs 45-t, a főtt répa 27-t, a spenót 20-t, a zöldbab 15-t, a saláta 17-t. Ha vizesek, még kevesebbet. Egy felmérés szerint az anyák átlagosan 50 kcal-t tartalmazó húsos zöldségpépet készítettek gyerekeiknek. Még mindig elhiszitek, hogy többet kellene hozzátáplálni, különben sose nő meg?

A gyerekek általában szívesen megkóstolják a vitamindús zöldséget, de csak keveset kérnek belőle. Ha erőltetjük, főleg ha tej helyett, azt hiszi, éheztetni akarjuk.

Sokan 1 évesen hagyják abba az evést, mások soha életükben nem voltak nagyevők

A csecsemők méretarányosan sokkal többet esznek, mint a nagyok. Ezt valamikor abba kell hagyniuk. 9-24 hónaposan szoktak hirtelen kevesebbet enni, és lassabban nőni. 5-7 évesen esznek és nőnek majd megint többet, aztán kamaszkorban van egy nagy ugrás.

Mik azok a súlygörbék és mire valók?

Ha kevés a gyarapodás, gondoljunk arra, mennyire különböző súlyúak a normális felnőttek 50-100 kg között. Van, hogy egy addig nagyon jól gyarapodó baba lelassul, erre javasolják a hozzátáplálást 6 hónapos kor előtt. A normális baba persze nem kéri ilyenkor még, az anya pedig halálra aggódja magát az orvos ajánlása miatt, és mert az orvos szerint a görbe alatt alakul a súlya. A probléma a súlygörbék értelmezésében és a szoptatott babák gyarapodási ütemében rejlik.

Különböző szervezetek adnak ki ilyen görbéket gyerekek százainak-ezreinek lemérése alapján, amelyek különböznek! Van kor-súly és hossz-súly görbe, külön fiú-lány. A percentilis száma azt jelenti, hogy 100 egészséges gyerek közül hányan vannak a vonal alatt. Általában a 3/5 és a 95/97-es percentilis közötti területet tartják elfogadhatónak. De az egészséges gyerekek 3/5 százaléka kívül esik ezen! Nem beteg ettől még, csak figyelnie kell rá az orvosnak.

A ma használt görbék nagy részét akkor írták le, amikor a gyerekek nagy részét tápszerezték, ezért a szoptatott babák nem fognak neki megfelelni, ugyanis ők az első hetekben-hónapokban sokkal gyorsabban, majd lassabban gyarapszanak, egy évesen alacsonynak fog tűnni a súlyuk a görbén. Ma már kiadta a WHO az új görbéket szoptatott babákra. Miért különbözik a szoptatott és tápszeres babák görbéje? Amíg kizárólag szopnak a szoptatott babák, addig nem kisebb a gyarapodásuk, egy éves korra maradnak le. Vajon ilyenkor már nem elég, nem jó az anyatej? Hiszen akkor többet kérnének a szilárd ételekből, és ugyanúgy gyarapodhatnának! Az igazság az, hogy a tápszerezés valamiért a természetestől eltérő gyarapodási görbét eredményez. Ma már ennek hosszú távú hatásait is megfigyelhettük: tanulmányok kimutatták az összefüggést az elhízással 4-6 éves korban.

Nem minden gyerek gyarapodik ugyanolyan ütemben

Maga a súly és a gyarapodás üteme nem elég ahhoz, hogy betegséget diagnosztizáljunk, ha gyanús, akkor további vizsgálatok kellenek. Genetikai adottság a növekedési ütemünk is, lehet nagyon egyenetlen.

Amióta beteg volt, nem eszik

Általában fokozatosan csökken az étvágy, de betegség, bölcsi kezdés, testvér születése kiválthat hirtelen változást.
Ha beteg gyereknek erőltetjük az evést, valószínűleg hányni fog. Sőt még meg is utálhatja az evést, ez az érzés pedig fennmaradhat a felgyógyulás után is. Általában visszatér az étvágy a betegség után, és behozza a gyerek a lemaradását súlyban is.

Túl sok a jóból

Ha tényleg nem enne egy gyerek, akkor fogyna. Ha egy 10 kg-os gyerek napi 10g-ot fogyna, 3 év alatt elfogyna teljesen. És ha megenne mindent, amit a felnőttek szeretnének vele megetetni? Ha többet eszik a saját igényénél és ezért napi 10g-ot hízik pluszban, az 3650 g egy évben, tehát 10 évesen 30 kg helyett 65 kg lenne, tehát elhízna. Senki sem ehet kétszer annyit, mint a szükséglete úgy, hogy közben egészséges marad.

A gyerek három védekezése

Szerencsére automatikusan bekapcsolnak a védekező reflexek, ha a kelleténél többet etetnének meg egy gyerekkel: 1. szorosan becsukja a száját, 2. ha mégis bekerült valami, nem nyeli le, 3. kihányja a felesleget.

Az allergia

Ha a gyerekünk visszautasít valamilyen ételt, lehet, hogy rosszul érzi tőle magát, allergiás rá. Ha nem ismerik fel az allergiát, csak egyre súlyosabb lesz a gond.

Pl. ha kicsit szopik a baba, aztán sír, lehet, hogy tejfehérje-, hal-, tojás-, szója- vagy citrusallergiás. Ekkor ezeket kell kiiktatni az anya étrendjéből kb. 10 napra. Ha jobban lesz a baba, akkor megvan a ludas, de még vissza is kell terhelni, hogy biztos legyen. Allergia esetén még inkább szoptassunk hosszú ideig.
Persze az is lehet, hogy 5 perc alatt jól lakik, és nem kér többet, és azért sír, mert erőltetik a szopást.

És ha tényleg semmit nem eszik?

Össze kell számolni a gyerek napi kalóriabevitelét. Gyakori hiba, hogy a tejet nem számítják bele, pedig több kalória van benne, mint sok szilárd ételben. Jobb, ha 1 év feletti gyerekek max. 500 ml tejet isznak naponta, hogy másnak is maradjon hely a gyomrukban. Cumisüvegből túl könnyen isznak túl sok tejet, célszerű pohárra áttérni.
Sok könyv elavult adatokat használ a szükséges kalóriabevitelről.

Sok anya azért gondolja, hogy nem eszik semmit a gyereke, mert nem azt eszi, amit szerinte kellene. De vegyük észre, hogy pl. az italban feloldott gabonapehely ugyanúgy gabona, mintha sűrűbb kását enne.
Sokan valami édességgel próbálják rábírni a gyereket az evésre, ha nem akar enni, mert nem éhes. De az után persze még kevésbé éhes.

Egy 10 kg-os 2 éves kisfiúnak átlagosan 812 kal. kell naponta. Ha elfogyaszt 500 ml tejet, az 350 kal, pár keszet – 260 kal, egy eperjoghurtot – 110 kal., 2 dl ananászlevet – 85 kal., az összesen 805 kal. Nem lesz hely a gyomrában a rendes ételnek.

2. A gyerekek tudják, mire van szükségük

Minden állat tudja, mire van szüksége, pedig nem mondja meg neki senki. A legtöbb felnőtt is évtizedekig tartja egészséges súlyát és fizikai aktivitásának, szükségleteinek megfelelően étkezik, pedig legtöbbünk nem tudja kívülről, hogy melyik vitaminból mennyire van szükségünk, és milyen ételben mennyi található. A többség nem szenved vitaminhiányban, vashiányban.

Miért gondoljuk, hogy a gyerekeinkben nincs meg ez az ösztön?

„A la carte” szoptatás

Az óra szerinti szoptatás csak mese. Követői szerint 3 vagy 4 óránként 10 percig kellene szoptatni. Miért pont 10 percig? Miért nem 9 vagy 11? Csak mert kerek szám, azért pont annyi? Természetesen a felnőttek sem esznek pont 10 percig minden egyes fogásból 4 óránként. Az evési tempónk különbözhet, így a babáké is. Lehet, hogy egyikük 5 perc alatt végez a szopással, más meg lassabban. A felnőttek csak azért esznek napirend szerint, mert a munkájuk erre kényszeríti őket. Szabadnapjainkon rendszerint felrúgjuk ezt a rendszert, mégsem szenvedünk egészségkárosodást. A napirend hívei ennek ellenére homályosan utalnak a jó emésztésre.

A felnőttek várhatnak az evéssel, de egy baba nem tud várni, ráadásul meg is változik az anyatej összetétele, ha várakoznia kell. Az anyatej nem valami kész étel, hanem élő szövet. Zsírtartalma attól függ, hogy:

 1. mennyi idő telt el az előző etetés óta
 2. milyen volt a zsírkoncentráció az előző etetés végén
 3. mennyit evett az előző etetésnél
 4. mennyit eszik a jelenlegi etetésnél

Az első tej hígabb, a hátsó tej zsírdúsabb. Más az eredmény, ha két mellből szopik 50-50 ml-t, és más, ha egyből 100 ml-t, mást kap az a baba, aki 80 ml-t iszik két óránként, mint aki 160 ml-t 4 óránként. A hígabb tejből többet tud enni, tehát több fehérjéhez jut. Különböző ételt rendelhet magának a baba az étlapról, kontrollálja, hogy azt kaphassa, amire szüksége van, ha szabadon választhat, hogy:

 1. mennyit szopik
 2. milyen gyakran szopik
 3. egy vagy két mellből kér

Ebben akadályozzuk meg, ha megszabjuk a fenti adatokat. Ha csak az egyik változót szabja meg más, elég jól tudja változtatni a másik kettőt, hogy hozzájusson az igényei szerinti tejhez, ezt kísérlet bizonyítja. De ha már kettő változót határoznak meg neki, elveszett. Ekkor lassulhat le gyarapodása, éhes és nyűgös lesz.

„A la carte” hozzátáplálás

Több mint 70 éve bizonyították kísérlettel, hogy a 6-18 hónapos gyerekek kiegyensúlyozott étrendet tudnak választani maguknak.

De nem fogja magát teletömni csokival?

De, valószínűleg igen, ha megengedjük neki. Szeretjük a sós és édes ízeket, mert evolúciónk során édes volt az anyatej és sós volt a hús, amire szükségünk volt. Nem létezett izolált cukor és só. A szülő felelőssége, hogy egészséges választékot kínáljon gyerekének, a gyerek dolga ezek közül választani.

3. Mit ne tegyünk az étkezéseknél

Óriási a szülők kreativitása etetéskor a repülő-kanáltól kezdve éneklésen, táncon, játékokon át a tévézésig. Az eszköztár része a kérlelés, jutalom vagy édesség beígérése, összehasonlítás.

Türelem

Egyesek szerint türelemmel, hosszasan kell etetni, kínálgatni a babákat, de ez is rossz szemlélet, mert a valódi türelem az lenne, ha elfogadnánk, hogy még nem kér mást, csak szopni szeretne. Valójában a baba szemszögéből kegyetlen kitartással szeretnének ráerőltetni valamit ilyenkor. Természetesen nem működik hosszú távon ez az erőltetés, a baba valahogyan ki fogja köpni, amit nem szeretne megenni.

Éjszakai trükkök

„A lányom olyan furcsa etetéskor: nem kér enni, nem akar megkóstolni sem semmit. A legfurább az, hogy a tápszerét sem kéri. De ha alszik, mindet megissza. Így 600-700 ml gabonapelyhes tejet iszik naponta. Utálhatja az ételt egy olyan gyerek, akit soha nem kényszerítettek evésre?”

Nem kényszerítették? Minek nevezzük azt, hogy álmában belediktálják tejet? Amikor kényszerítésről beszélünk, az összes módszert ide értjük, a ilyen gyengéd kényszert is.

Összehasonlítás

Vegyük észre, milyen rossz érzés lehet gyermekünknek, ha máshoz hasonlítjuk: „Nézd, Mónika már mindent megevett!” Ilyenkor a mi gyerekünk dühös lesz, és Mónika is inkább menekülne a helyzetből. Képzeljük magunkat hasonló a helyzetbe, pl. férjünk egy barátnőnk előtt figyelmeztetne, hogy mi miért nem nézünk ki olyan jól, mint ő, legyünk ápoltabbak.

Megvesztegetés

Játékkal, étellel stb. Kísérlet bizonyítja, hogy ha jutalmazunk valakit valamilyen étel megkóstolásáért, később kevesebbet fog enni belőle, mint aki csak úgy kipróbálhatta. Ide számítjuk azt is, hogy „ha jó leszel, kaphatsz fagyit.”

Étvágygerjesztők

Kétféle van: hatásos és nem hatásos. A nem hatásosak vitaminból és furcsa összetevőkből állnak, még alkohol is lehet bennük. Általában nem károsak kis dózisban, de kiválthatnak allergiát, lehet bennük káros anyag. Egyes orvosok placebóként írják fel őket, mert egyszerűbb így boldoggá tenni a szülőket, mint elmagyarázni nekik az igazságot.

A hatásosak általában ciproheptadint tartalmaznak, amely az agy étvágyközpontjára ható pszichoaktív gyógyszer. Az a gond vele, hogy a gyerek feleslegesen kap gyógyszert, tehát semmi jó hatása nincs, de sok káros mellékhatása lehet, pl. elhízhat. Egyébként amikor abbahagyják a gyógyszerezést, a gyerekek visszafogyják a túlsúlyt.

Beszámoló első kézből

grimaszoló csecsemő

Ha tudnának beszélni a picik, kb. így fogalmaznának: "amióta 9 hónapos lettem, a szüleim olyan rámenősek lettek az etetéskor, mindig akarnak adni még egy falatot, amikor befejezem az evést. Néha megettem a plusz falatot, hogy boldoggá tegyem őket, bár egész délután éreztem a gyomrom, és a következő etetésnél kicsit kevesebbet kellett ennem. Hát, nem kellett volna. Talán igaz a mondás, hogy ha akár egyszer is engedsz a szüleidnek, akkor elkényezteted őket és túl követelőzők lesznek. Akkor lett komoly a probléma, amikor beteg lettem, fájt a torkom, a fejem, és a sírástól csak még jobban fájt. Egy egész hétig nem tudtam nyelni, szerencse, hogy szophattam. Mondtam a szüleimnek, hogy mi van, de nem értették. Néha annyira frusztrálók. Meggyógyultam, de ők azóta azt akarják, hogy 2-3-szor annyit egyek, mint én szeretnék. Egyszer bohóckodnak nekem a kanállal, máskor meg dühösek. Már az etetés gondolatától is hányingerem lesz.”

4. Táplálkozási ajánlások

A hozzátáplálásba beleértjük az italokat is, tehát ezeket sem jó adni 6 hónapos korig. Az American Academy of Pediatrics (AAP) általános ajánlása szerint 6 hónapos korig kizárólagos igény szerinti szoptatás a jó, aztán 1 évig mindenképpen szoptassunk, aztán addig, amíg szeretnék, és nem kor alapján kell megkezdeni a hozzátáplálást, hanem akkor ha a következők teljesülnek:

 • tud ülni
 • elmúlt a kitolóreflex
 • érdeklődik a többiek étele iránt
 • ki tudja mutatni éhségét és jóllakottságát

Egyszerre egy ételt vezessünk be 7 naponta.

A WHO és az UNICEF szerint hasonló + előbb szopi, aztán más étel, legalább napi 6-szor egyenek a 3 év alattiak, adjunk zsiradékot a bébiételekhez, hogy növeljük kalóriatartalmukat.

Scifi és csecsemőtáplálás

Látható, hogy a fenti ajánlások elég általánosak. Mégis olvashatunk hihetetlenül részletes ajánlásokat az ételek bevezetési sorrendjéről, idejéről, mennyiségéről, amelyek mind eltérnek egymástól. De vajon mik az indokaik? Miért pont délután adjunk gyümölcsöt és nem reggel? Miért pont annyi grammot? Egy kicsi vagy nagy banán felét? Ezekre nincs tudományos bizonyíték.

Miért nem részletesebbek a valódi szakértők ajánlásai? Mert kizárólag bizonyítékokon alapulnak. Az biztos, hogy

 • nem kell más 6 hónapig, csak anyatej
 • az instant babateák károsak a fogaknak
 • a gluténtartalmú ételeket lassan kell bevezetni, mert bizonyított, hogy ha túl gyors az ütem, komoly cöliákiás tünetek léphetnek fel
 • az erősen allergén ételekkel ajánlott várni

II. Mit tegyünk, ha nem eszik a gyermekünk

5. A kísérlet, amely megváltoztatja az életedet

Alaphelyzet: a lányod nem eszik, már mindketten utáljátok az étkezéseket. A lányod nem fog megváltozni, amíg a teste nem igényel több ételt. A lányod nem tudja megígérni, hogy mostantól mindent megeszik, hogy boldoggá tegyen, és nem is tudná ezt betartani. Ezért az egyetlen esély a változtatásra, ha te mostantól nem kényszeríted evésre, és ezt be is tartod. Ez nem olyan módszer, amitől többet fog enni, és az sem cél, hogy éheztessük. Ehet a jövőben ugyanannyit vagy többet vagy kevesebbet. A lényeg, hogy annyit egyen, amennyit ő akar. Ezzel időt és energiát spórolnak a felnőttek is.

Sok anya nehezen teszi meg ezt a lépést, ha előtte évekig harcolt az evésért.

Ha nem enne, fogyna. Akkor lenne veszélyben, ha 1 kg-t vagy a súlya 10 %-át lefogyná.

Gyakorlati utasítás: tegyél a tányérjára kicsit kevesebbet, mint amennyit magától meg szokott enni. Ha elfogyott, ne kérdezz, majd ő szól, ha kér még. Ha nem eszik, vedd el a tányért, ha mégis kéri, add vissza. Ha segítséget kér, etetheted. Ha nem kéri az egyik fogást, minden szemrehányás nélkül add a következőt. Ha csak desszertet kér, szó nélkül adhatunk csak azt. Ha egyáltalán nem evett, akkor is engedjük el az asztaltól. Adhatunk neki később valami egészséges ételt, ha mégis megéhezik. De nem kell rendelésre megfőzni azonnal, amit akar.

III. Hogyan előzzük meg a problémát

Könnyebb megelőzni a problémát, mint kezelni, ehhez csak ennyi kell: ne kényszerítsük evésre a gyereket soha semmilyen körülmények között.

6. Szoptatás konfliktusok nélkül

Bízzunk gyermekünkben

Ő tudja, mikor éhes, nem az óra. Ha hagyjuk, hogy akkor és annyit szopjon, amikor és amennyit szeretne, biztos megkapja, amire szüksége van.

Szoptassunk igény szerint
Vigyázzunk az árnyalatnyi eltérésekkel! pl. „szoptassunk igény szerint, tehát 2-3 óránként” „az első hetekben szoptassunk igény szerint, de aztán a gyermek kialakítja a saját napirendjét” „próbáld nyújtani az időt két szoptatás között" - ha ezeket a javaslatokat betartjuk, akkor már nem igény szerint szoptatjuk a gyermeket!

A három hónapos krízis

Ekkor olyan ügyesek lehetnek, hogy akár 3 perc alatt is megisszák a szükséges mennyiséget. De ha az anyák 10 percről tudnak, akkor aggódni fognak, hogy a kicsi nem evett eleget. Sőt, még azt is hiszik, hogy nincs elég tejük, mert puha a mellük. Teljesen tipikus és normális, hogy 3 hónaposan lassulni kezd a gyarapodás. Ekkor szokták tévesen javasolni az orvosok a tápszerezést. Persze a baba nem kéri a tápszert. Sajnos van, amelyik baba elfogadja, ha nagyon erőltetik.

Ha az anyák előzetesen hallanának erről az időszakról, semmi nem történne, nem aggódnának. De társadalmunkban annyira félünk a szoptatási kudarctól, hogy mindig az az első gondolatunk, hogy nem elég a tej.

Mit tegyek, hogy több tejem legyen?

Miért kellene több tejet termelni? Tejüzemet szeretne alapítani?
Valójában a baba határozza meg magának a tejmennyiséget ld .fent.
Akkor nem elég a tej, ha:

 1. a baba nem szopik eleget (beteg, mást kapott)
 2. a baba szopik, de rossz technikával
 3. nem engedik eleget szopni (cumiztatják, óra szerint kap)

Sokszor nincs semmi gond, de azt gondolják a következők alapján:

 • a baba sír
 • a baba nem sír
 • a baba három óránál gyakrabban akar enni
 • eltelt három óra, és a baba nem kéri a szopit
 • a baba tíz percnél tovább szopik
 • a baba öt percig szopik, és nem kér többet
 • a baba szopik éjszaka
 • a baba nem szopik éjszaka
 • az én anyukámnak sem volt teje
 • az én anyukámnak sok teje volt
 • a mellem túlságosan tele van
 • a mellem túlságosan üres
 • túl kicsi a mellem
 • túl nagy a mellem
 • nincs mellbimbóm
 • három mellbimbóm van (Ennél nevettél? Sok anyuka mondja teljes komolysággal, hogy nincs mellbimbója. Biztosíthatom az olvasót, hogy sokkal gyakoribb, hogy valakinek három mellbimbója van, mint hogy egy sem.)

Miért nem fogadja el a tápszert?
Mert nincs rá szüksége.

Miért nem érdekli más étel?
Általában a tápszeres babák jobban elfogadják a szilárd ételeket, mint szoptatott társaik. Valószínűleg azért, mert az anyatej tartalmaz minden szükségeset, míg a tápszer nem. Azt ajánljuk, hogy 6 hós kortól kínáljuk meg őket mással, de nem azt, hogy tömjük meg vele.

7. Tápszeres táplálás konfliktusok nélkül

Tápszerrel etetni is lehet igény szerint

A tápszeres babák óra szerinti etetését azzal indokolják, hogy emésztési problémát okozna, ha gyakrabban ennének, mert nehezebben emészthető. Valójában senki nem tudja, mik lennének azok a problémák. Nyugodtan adhatunk tápszerből is akkor és annyit, amikor és amennyit kér.

Miért nem eszi meg az összes tápszerét?

Ha normális a súlya és gyarapodása, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy pont mennyit eszik. Ha többet enne, elhízna. Sokan nem esznek meg egy normál tápszeradagot, ugyanis az orvosok és gyártók inkább többet javasolnak, mint kevesebbet, mivel rosszabb, ha egy gyerek éhen marad, mintha marad az üvegben.

8. Szilárd ételek

Veszélyes időszak ez az etetési gondok szempontjából. Sok anya elvész a szabályok, ajánlások, sokféle tanács között. Emiatt akár el is utasíthatja mindet. Ezt kivédendő megkülönböztetem a fontos szabályokat és a kevésbé fontos, számomra hasznos tanácsokat.

Fontos:

 1. Ne kényszerítsük evésre
 2. 6 hónapig kizárólag szopjon
 3. 6 hónapos kortól kínáljuk meg más ételekkel szoptatás után (nem előtte, nem helyette), tápszeres babák kapjanak 500 ml-t
 4. egyszerre egy új ételt vezessünk be 7 naponta kis adaggal kezdve
 5. a gluténtartalmú ételeket óvatosan adjuk (fokozatosan, szopjon még legalább 1 hónapig bevezetés után)
 6. a baba ételének hozzávalóit jól csöpögtessük le, hogy ne vízzel etessük
 7. 12 hónapos kor után vezessük be az allergéneket (tej, tojás, hal, szója, mogyoró). Ha szopik a baba, kap elég anyatejet, nem kell a kásáját tejjel készíteni, káros is lehet.
 8. ne sózzunk, cukrozzunk, mézzel sem (botulizmus), ne akarjuk ezzel fokozni az étvágyát
 9. legalább 2 éves korig szoptassunk

Plusz tanácsok:

 1. Mit vezessek be elsőnek? Mindegy. Ha valamitől hasmenése, szorulása, kiütése lesz, hagyjuk abba. Mennyiség elsőre 2 tk. Nem kell sokfélét ennie. Minél több félét vezetünk be 1 éves kor alatt, annál több allergiát kockáztatunk. Egy étkezéskor adjunk több típusú ételt (gabona, gyümölcs, zöldség, hús)
 2. És ha nem kér bébiételt? Semmi baj, ez normális. Ne adjunk neki ezért szoptatás előtt. Semmi baja nem lesz, ha kap elég tejet, és mellette nem eszik mást. Az viszont baj, ha gyümölcsöt eszik, és aztán már nem kér tejet.
 3. Nem kell pürét adni, de lehet. Végül úgyis minden gyerek megtanul rágni és szépen enni.
 4. Nem kell különlegeset készíteni neki.

Ha az anya dolgozni megy
„Aggódom, mert 3 hónapos fiam nem fogadja el a cumisüveget. Az orvos azt tanácsolta, hogy ne szoptassam tovább, hogy átszokjon a cumisüvegre. De az utóbbi 3 napban nem evett semmit, és még mindig nem fogadja el. Visszatértem a szoptatásra, de már nem elég a tejem. Mit tegyek, hogy elfogadja a cumisüveget? Nemsokára visszamegyek dolgozni, és addigra el kell választanom."

Két gyakori tévedés:

 1. Valójában nem kell elválasztani, elég ha közben tápszert kap a baba, de munka előtt és után szophat! Lehet találni olyan megoldást is, hogy egyáltalán ne kelljen tápszer, pl. rövid munkaidő, magával viheti, behozatja a babát, fej a munkahelyén. Ha ott vagyunk, de mégsem szoptatjuk meg, azt nem érti a baba, és megnehezíti a munka miatti elválást.
 2. Feleslegesen lerövidítjük a kizárólagos szoptatás idejét, ha előre hozzá akarjuk szoktatni a cumisüveghez. Az is lehet, hogy inkább aludni fog, amikor nincs otthon anya, és akkor hozza be a lemaradást, amikor hazajön. Ha pedig éhes munkaidőben, akkor meg fog elégedni a cumisüveggel.

Mítoszok a hozzátáplálásról

 1. A bébiétel táplálóbb, mint az anyatej magában. Nem igaz, hogy már nem tápláló a tej, vizes. Egy példa: „Az orvos tanácsára megkezdtük a hozzátáplálást gyümölccsel 4 hónaposan. Addig gyönyörűen hízott a lányom, de aztán 6 hónaposan csak 6980 g volt. Az orvos erre azt tanácsolta, válasszam el, és a következő napirendet vezessem be: 9-kor gabona, 1-kor zöldség, 5.30-kor gyümölcs, 9.30-kor gabona.”

  A súly és a gyarapodás normális, a diagnózis nem. Ha tényleg nem lenne elég a gyarapodás, akkor arra kellene gondolni, mit evett, amíg jó volt? Csak szopott. Az előírt táplálás pedig nem fedezi a minimumot sem. A gyümölcs és a zöldség magában egyértelműen kevesebb kalória, a húsos zöldségpép kb. ugyanannyi kalória lehet, mint az anyatej.

  Nem ihatunk anyatejet egész életünkben, ki kell egészíteni valamikor mással. De valójában azért nem ihatjuk egész életünkben, mert nincs aki adjon annyit.

  Ha az az érve valakinek az elválasztás mellett, hogy már nincs elég fehérje a tejedben, akkor mondhatnád, hogy akkor meg kell fosztani a gyümölcstől-zöldségtől is, mert abban sincs elég. Ha pedig valaki szerint csak víz már a tejed: természetesen, azért adom neki, mert tiszta víz, nem olyan klóros, mint a csapvíz.

 2. Ha jól belakik valamilyen bébiétellel, átalussza az éjszakát. Nem. Sok gyerek továbbra is sokszor ébred, akármennyire belakik szilárd ételekből.
 3. 6 hónapos kor után követőtápszert kell adni. A követő tápszer csak kereskedelmi találmány. Az AAP és a WHO azt ajánlja, hogy végig az 1. számú tápszerrel etessük a babát, amíg kell. Akkor miért találták ki? Mert szabad reklámozni, és ugyanaz a neve. Ráadásul olcsóbb előállítani, kevesebb felesleges anyagot vonnak ki hozzá a tejből, ezért túl is terheli a baba szervezetét fehérjével.
 4. Ha nem eszik húst, nem jut elég fehérjéhez. Ha csak tejet inna a baba, azzal is elég fehérjéhez jutna. Ha azt mondják, hogy muszáj húst enni, hogy izmosak legyünk, mitől izmos az orrszarvú?

IV. Gyakori kérdések

És ha tényleg nem eszik?

Vannak, akik kevesebbet esznek, mint amire szükségük van, és fogynak. Ennek több oka lehet. Ha beteg, akkor nem gyógyul meg attól, ha tömjük, csak ha megkapja a megfelelő kezelést. A beteg gyereket kínáljuk meg gyakran a kedvenc ételeivel.

Sajnos nem gyarapodó szoptatott babáknál gyakran az első tanács, hogy el kell választani, biztos nem jó már a tej. Meg sem vizsgálják, hogy beteg-e, pedig lehet!

El kell választanom a kicsit, hogy egyen?

Nem. Mintha a tápszeres babák mind olyan jó evők volnának! A hirtelen elválasztás nagyon komoly gondot okozhat a babának és az anyának is, és egyáltalán nem biztos, hogy többet hízik más ételektől.

És ha anorexiás?

Az anorexia nervosa komoly betegség, de súlyvesztéssel jár, és nem fordul elő kisgyerekeknél. És ha az is lenne, akkor csak romlana az étel erőltetésétől.

Lehet infantilis anorexiája?

„A lányom tényleg nem eszik. Megitta a fél üveg tápszert és aztán csak sírt. Kivizsgálták, semmi organikus okot nem találtak. Most 13 hónapos és 7 kg. Alig iszik egy kis tejet, 4-5 falatot eszik a bébiételből. Az orvos arról beszél, hogy kórházba küldi, hogy ott szondával táplálják, hogy hízzon, aztán járjon pszichológushoz.”

Az anorexia csak annyit jelent, hogy nem eszik, csak egy latin szó erre, nem pedig diagnózis. Olyan, mintha forrón bevinnénk, és annyit állapítana meg az orvos, hogy lázas. Ha pedig szondával akarja tápláltatni az egészséges gyereket, akkor az orvosnak kell pszichológus. Ha tényleg fogy valaki, akkor meg kell találni a háttérben a betegséget.

Nem megy össze a gyomra?

Nem, ilyen nincs.

Mi van, ha csak azért csinálja, hogy figyelmet kapjon?

Ez szerencsétlen megfogalmazás, mert negatív a közbeszédben.
A pszichológiában egyrészt azt jelenti, hogy a kicsi, ha eltávolodik az anyjától, sokszor visszafut hozzá, hogy tudassa, mi van vele, és az anya is figyeli, utánakiált. Enélkül a kicsik elpusztultak volna régen. Ezt csináljuk ma is: „Kicsim, ne lépj le a járdaszegélyről!”

Másrészt a figyelemfelkeltés akkor fordul elő, ha valakinek szüksége van figyelemre, és nem tudja, hogyan kaphatná meg a szokásos módszerekkel. Senki nem választja az extrém figyelemfelkeltési módokat (káosz minden etetéskor), ha másképp is kaphat figyelmet. Tehát a gyereknek valamire szüksége van, és nem kapja meg.
De a legtöbben azért nem esznek többet, mert nincs többre szükségük.

Szüksége van vízre, gyümölcslére vagy teára?

Aki igény szerint szopik vagy kap tápszert, annak semmi más nem kell. Ha a tápszeres babáknak több vízre lenne szükségük, akkor annyit írnának az utasításba. Ha a hozzátáplálás hígabb pép vagy gyümölcs, szintén nem fog kérni inni. Csak akkor kell innia, ha valami szárazabbat eszik. Kínáljuk meg vízzel, de ne erőltessük. Nem bírhatunk rá egy gyereket arra, hogy vizet igyon, ha nem akar, illetve egy módon mégis: adunk neki pár kanál sót. Semmi más innivalóval ne kínáljuk, csak vízzel. A gyümölcs egészséges, a gyümölcslé nem annyira. A lé annyi gyümölcsből készül, amennyit nem bírna megenni a gyerek, eltelítődik tőle, nem tud enni miatta. Ha pedig nagyobb gyerekek esznek eleget és hozzá gyümölcslevet isznak, elhízhatnak.

Miért hánynak annyiszor?

Kezdetben normális a bukás. Hányni attól hánynak, ha túl sokat ettek.

Mi tegyünk, ha vegetáriánusok vagyunk?

Ovo-lakto-vegetáriánusként egészségesen élhetnek gyerekek is. Tej- és tojásmentesen addig táplálható a gyerek, amíg szopik, és nagyon odafigyelnek a étrendjére. Veszélyes B12 hiány léphet fel szoptatott csecsemőknél, akiknek az anyukája túl egyoldalúan táplálkozik.

Nem lesz hiánya valamilyen tápanyagból?

Nem, ha kiegyensúlyozott étrendet kínálunk neki, akkor bármilyen keveset is eszik, nem.

Miért nem akar megkóstolni új dolgokat?

Ez teljesen normális. Világunkban vannak mérgező növények és állatok, védőmechanizmusunk azt súgja, hogy az ismert ételek biztonságosak. Amit mi eszünk, azt fogják szeretni ők is, főleg ha az anyatejen keresztül már ismerik az ízét. Ezért is van, hogy a szoptatott babák gyakran elutasítják az üveges bébiételeket.

Nem kellene megszoknia, hogy bármit megegyen?

Nem véletlen, hogy esküvőkön az étterem külön gyerekmenüt szokott kínálni. A felnőttek szeretik megkóstolni a különlegességeket, de a profi vendéglátók tudják, hogy milyenek a gyerekek. És figyeljük meg, hogy az ilyen eseményeken a gyerekek nagyon jól szoktak enni, mert senki nem arra figyel.

Vajon mi bármit megeszünk? Más kultúrákban megesznek olyan ehető dolgokat, amiket mi nem.

Mi van, ha a gyerekem alacsony súllyal született?

Az ilyen baba születése után behozza fejlődési lemaradását, normalizálja a súlyát, és később már nincs szüksége olyan sokra. Az anya nem számít erre a változásra.

Nem kellene napirendre szoktatnom?

Te szigorú napirend szerint élsz? Vasárnap is ugyanakkor eszel, mint hét közben? Nem halasztod el az étkezést, ha más dolgod van?

A szigorú étkezési napirend kultúránk érdekes mítosza. Magától senki nem él így, és nem is kell. Követői egymásnak is ellentmondanak, mert van, aki szerint nem szabad teli hassal lefeküdni, és van, aki szerint jól etessük meg a babát lefektetés előtt, hogy átaludja az éjszakát.

Az sem szükséges, hogy mindig ugyanott, ugyanúgy etessük.

Helytelen étkezések között enni?

Ez csak az előző mítosz kibővítése. Az étel étel, mindegy mikor esszük. Az állatok közül a ragadozók ritkán és sokat esznek egyszerre, a növényevők pedig egész nap esznek, ha találnak ehetőt, amíg jól nem laknak. Valószínűleg az embernek egészségesebb többször keveset ennie, mert a kevés nagyobb étkezés növeli a koleszterinszintet, csökkenti a glükóztoleranciát (ezért javasolják a cukorbetegeknek is a gyakori kisebb étkezést).
Ezért is nem egészséges a babáknak átaludni az éjszakát.

Maximum milyen hosszú idő telhet el két étkezés között?

Az újszülötteknek gyakran kell enni, nehogy ördögi körbe kerüljenek, mert annyira legyengülhetnek, hogy nem tudnak sírni vagy szopni. De egy jól gyarapodó gyereket nem kell már felébreszteni éjjel, csak ha pl. az anyának túltelítődött a melle.

Miért eszik az iskolában, itthon meg nem?

A gyerekek gyakran jobban viselkednek idegeneknek, mint a szüleiknek. Mondhatná valaki, hogy a gyerekeink manipulálnak minket, de ne higgyük el. Valójában ez azt mutatja, hogy szeretnek minket. Mi is így másképp viselkedünk a családtagjainkkal, mint a munkatársainkkal.

Másrészt azért ehet jobban az oviban, iskolában, mert ott nem erőltetik. Ha az oviban 10 gyerekre jut egy gondozó, fel sem merül az erőltetés, aki gyorsabb, az eszik többet.

Előfordul, hogy kevesebbet esznek óvodában vagy iskolában, mint otthon. Hihetetlen, de ilyenkor valószínűleg erőltetik ott, ez pedig a szülői szeretet nélkül kegyetlenség. Soha ne hagyjuk figyelmen kívül a gyerek tiltakozását. Ha ilyesmi történik, ne habozzunk akár hamis orvosi indokot is bevetni a megtömés ellen.

Engedjünk a gyereknek?

Gyakori az életben, hogy két ember nem ért egyet, meg kell tanítanunk gyermekeinknek helyesen kezelni ezt. Meg kell tanulniuk jól érvelni, meghallgatni a másikat, igazat adni neki vagy elvárni a beleegyezést, amikor nekik van igazuk. Sok „gyermeknevelési szakértő” szerint erős kézzel kell nevelni, nem szabad feladni tekintélyünket soha, a gyerekek nem szeghetik meg a szabályokat. Miért kellene teljhatalmat adni a szülők kezébe? Hiszen elvárjuk, hogy a munkaadó meghallgassa alkalmazottait, a bíró mérlegelje a védőügyvéd érveit. Vajon behódolónak vagy önállónak akarjuk nevelni gyerekeinket?

Miért eszik kevesebbet az én gyerekem, mint a szomszédé?

Sok oka lehet a gyerekek különböző étvágyának, ez nem verseny. Egy ismerősünk állandóan panaszkodott, hogy az ő gyereke nem eszik eleget, meghagyja az adagja több mint felét. Egyszer meglátta, hogy mi mennyit tálalunk a mi gyerekünknek. Rácsodálkozott, hogy csak ennyi? Elmondtuk neki, hogy ha többet adnánk, otthagyná. Hirtelen felismeréssel elkezdte lepakolni a dupla akkora adagot a fia tányérjáról, és soha többet nem volt gondja ezzel.

Miért nem eszi meg, ami eddig szeretett?

Változhat idővel, hogy mit szeret, ez normális.

Mikor tanul meg egyedül enni?

Gyakran egy éves kor előtt megpróbálnak egyedül enni. Ha hagyjuk őket gyakorolni, hamar tökéletesen fognak tudni enni kézzel vagy kanállal. De ha visszafogjuk ezeket az első próbálkozásokat sietségből vagy mert többet eszik, ha mi etetjük, évekre elvesztheti érdeklődését. Ha már egyedül evett, és kéri, hogy etessék, lehet, hogy féltékeny a kistestvérére vagy beteg. Nem baj.

Hány kalóriára van szüksége?

A kalóriaértéket megadó példáimat olyan könyvekből néztem ki, amelyeket soha nem használtam gyerekorvosként. Ez a tudás nem szükséges egy egészséges gyerek etetéséhez. Nagy eltérések lehetnek akár egy gyerek egy-egy napi fogyasztása között is. Ráadásul a tudományos kutatások alapján egyre fejlődik a tudásunk is. Pl. ma már kevesebb kalóriát tartanak szükségesnek, mint régebben.

A kibicnek semmi sem drága. Szeretném látni, hogy mit tenne Dr. Gonzáles, ha annyira nem ennének a gyerekei, amennyire az enyém!

Ezzel sajnos elkésett, mert már felnőttek a gyerekeim. Igen, felnőttek, pedig nem ettek. Innen tudom, hogy egy gyerek képes kihagyni a reggelit vagy a vacsorát, vagy képes egész nap csak egy joghurtot és két kekszet enni, hogy egy évesen abbahagyják az evést, és egyesek 10 hónapos korig nem kérnek a hozzátáplálásból.

Egy kis történelem

Egy 1906-os könyvben nem probléma a rosszevő gyerek, az orvos sokkal inkább a nagyevők, a veszélyes túletetés miatt aggódik. Az orvos 10, de inkább 12 hónapos korig kizárólagos szoptatást javasolt. Tojássárgát 13-14 hónapostól, 16 hónaptól ajánlott a húslé, sós keksz, hüvelyesek. Húsz hónaposan kell szerinte abbahagyni a szoptatást, 22 hónaptól ehetnek csokoládét, halat, agyvelőt. Három évesen kezdték a tojásfehérjét. 3,5 évesen a gyümölcsöt, 4 évesen a zöldséget, marhahúst. Sokkal kevesebbet mindenből, mint ma gondoljuk. Érthető, hogy miért ettek szerinte sokat a gyerekek.

1936-ban leírják, hogy az iparilag módosított tejet ivó babák már 4 hónaposan kapjanak nyers gyümölcslevet skorbut ellen, és hogy probléma a rosszevő gyerek.

1947-ben már sajtot, csirkét vagy halat is tartalmaz a 6 hónaposan ajánlott sós leves. Nem ajánlott a 6 hónapig kizárólagos szoptatás.

Egy 1941-es könyv 3 hónaposan ajánl gyümölcslevet, 4 hónaposan gabonát, 5 hónaposan zöldségeket, 5,5 hónaposan gyümölcsöt, 6 hónaposan sós kekszet, 7 hónaposan tojássárgát, 8 hónaposan májat. 1949-ben ugyanez már pontos mennyiségeket ír elő.

1979-ben nagy probléma a rosszevő gyerek, a szerző elveti az erőltetést, de 3 hónaposan ajánlja a hozzátáplálást.

Minden újabb generáció teljesen mást ajánlott, mint az előző. Valószínűleg mindig mást mondtak a tudósok, mint a nagyik. Ma az 1970-es évek tudásával, a korai hozzátáplálással áll szemben a mai ajánlás.

A mára elavult ajánlások a tápszerezés miatt születtek (azelőtt szoptatós dajkát fogadtak). A régi tápszerek nem megfelelő összetétele túlterhelhette a babák szervezetét, ezért kellett szigorúan előírni a mennyiséget. De emiatt azt hitték, hogy a szoptatott babáknak is ilyen korlátozás kell.

Valószínű, hogy a gyerekek kb. ugyanannyira ettek mindig. A szakirodalomban lekövethető, hogy egyre nagyobb mennyiséget ajánlanak, egyre korábban vezetik be az egyes ételeket. A probléma ott kezdődik, amikor a felnőttek elvárása túl magas.

Ma azt mondják, hogy szoktassuk őket hozzá sokféle ételhez, hogy ne legyenek válogatósak később. Ez nem így működik.

Carlos Gonzales "My Child Won't Eat!" c. könyvét röviden összefoglalta: Babcsányi Judit

témák: