Mivel hordozzak?

A legfontosabb, hogy olyan hordozóeszközt válassz, ami megfelel a cikksorozatunk előző részében tárgyalt ortopédiai követelményeknek! Az, hogy ezek közül a hordozók közül melyik a nektek való, attól függ, hogy mekkora a gyermeked, hogyan, milyen élethelyzetben szeretnél hordozni, és hogy melyik hordozó a szimpatikus számodra praktikus vagy akár esztétikai szempontok alapján. Az alábbiakban megpróbálom egy rövid áttekintéssel segíteni a választást. Csak olyan a hordozóeszközökről írok, amelyeket tiszta szívvel tudok ajánlani.

rugalmas kendőben hordozott csecsemő

Ha újszülött (vagy akár koraszülött) babád hordozásához keresel hordozót, a (szövött) hordozókendő és a rugalmas kendő közül választhatsz. A rugalmas kendő azért rugalmas, mert kötött anyagból készült. Csábereje abban rejlik, hogy simogatóan, puhán kényelmes, és használata könnyebb, mint a szövött kendőé. Hátránya, hogy csak elöl hordozásra alkalmas; úgy 6-7kg-os súlyig szolgálja ki a babát. Ennél nehezebb gyereket rugalmassága miatt már nem támaszt megfelelően. A tapasztalatok szerint nyári melegben nem jó választás a rugalmas kendő, mert ilyenkor kellemetlen viselet az akár több réteg pamutdzsörzé.
A rugalmas kendő használata során fontos nagyon odafigyelni, hogy valóban elég szorosan kössük magunkra a babát, és hogy ne használjuk túl nehéz gyereknél. Máskülönben lóg rajtunk a gyermek, ami nem tesz jót sem a gerincének, sem a biztonságérzetének.

A szövött kendő, azaz a hordozókendő egyedülállóan sokoldalú hordozóeszköz. Használható újszülött kortól a hordozós kor végéig, akár 4-4,5 éves korig, és köthetjük vele a babát a hasunkra, a csípőnkre vagy a hátunkra. Ezért, ha úgy tetszik, egy hordozókendő mellett más hordozóeszközre nincs szükség, ellentétben minden más hordozóeszközzel. Ha tudunk néhány jó megkötési módot, szabadon variálhatjuk, hogy hogyan kötjük fel a gyermekünket, aszerint, hogy milyen kihívás elé állít éppen szülői jó sorsunk.

csípőn hordozás hordozókendővel

Jól megkötött, jó minőségű kendőben hordozni nagyon kényelmes. A kendő hátránya, hogy ahhoz, hogy ilyen sokoldalúan tudjuk használni, az említett néhány megkötési módot meg kell tanulni. Szavakkal nehéz érzékeltetni, micsoda különbség van megkötés és megkötés között még akkor is, ha két ortopédiailag helyes kötésre gondolunk, mert meglepően sok múlik az apró részleteken. Ezért érdemes jó segítséget keresni a tanuláshoz, és rászánni a szükséges időt, energiát.
Az elöl- és a csípőn hordozást könnyű megtanulni, ha valaki, aki valóban jól tud kötözni, beavat a trükkökbe. A legtöbb energiát persze a háton hordozás megtanulása igényli. Ez az energia azonban bőségesen megtérül, mert a háton hordozás nagyon megnöveli a lehetőségeinket és a szabadságunkat a mindennapokban.

karikás kendőben hordozott kisgyermek

A karikás kendő tulajdonképpen egy rövid szövött kendő, aminek az egyik végére két (fém vagy műanyag) karika van varrva. Ezekbe a karikákba bújtatjuk a másik végét; a kendő ezzel egy állítható méretű körré zárul. A karikás kendő fő profilja a csípőn hordozás. Jól szorosra húzva már 6 hetes kortól a csípőnkre vehetjük vele a babát. Előnye, hogy használata gyors, és hogy a „kötés” szorossága-bősége még menet közben is állítható. Ez például a kendőben, akár menet közben szoptatáskor óriási segítség. Karikás kendőben hordozhatunk elöl és háton is, ám így közel nem annyira kényelmes és könnyű a hordozás, mint pl. hordozókendőben.

elöl hordozás mei taiban

Nagyobbacska babával tovább bővülnek a lehetőségek. Úgy 4-6 hónapos kortól ajánlható jó szívvel a kötős kenguru vagy kínai eredetű nevén a mei tai. Éppen ezért – bár elöl- és háton hordozásra is alkalmas – fő profilja a háton hordozás. A mei tai egy téglalap alakú anyag, aminek a négy sarkához egy-egy pánt csatlakozik. Ebből kettőt a derekunkra kötünk, a másik kettőből pedig vállpántot alakítunk, végül azt is derekunkra kötjük. Közben a gyermek a téglalapba kerül. A jó mei taiok nagyon kényelmesek, és mivel használatukat könnyű megtanulni, és még szépek is, érthető a népszerűségük.

Csatos kenguruknak szoktuk hívni, azokat a hordozóeszközöket, amelyeknek hátizsákszerű, állítható vállpántjuk és csatos derékpántjuk van. Az eddig tárgyalt hordozókban közös, hogy egyszerűen egy darab anyag simult a gyermek köré. A csatos hordozókat a gyermek és körénk tervezik, formálják. Ezért sportosabb, hátizsákosabb érzés használni őket. Még a gyerekeknek is, amit azóta tudunk, mióta egy kendőhöz szokott, már beszélni tudó gyerekkel elkezdtünk egy csatos hordozót próbálgatni, és derültségünkre azt kérdezte: „Miért tettél táskába?”.

csatos kenguruban hordozott kisgyermek

Többféle jó csatos hordozó van forgalomban, amiknek a tervezésében vannak kisebb-nagyobb különbségek. A tapasztalatok szerint bizonyos alkatú embereknek az egyik, más alkatúaknak a másik a kényelmesebb. A gyártók szerint ezek a hordozók újszülött kortól mindvégig használhatóak; ezt az ajánlást azonban én nem tudom megerősíteni, hiszen az előre formált hordozók nem variálhatóak olyan rugalmasan, hogy egy 3kg-os és egy 20kg os gyermek számára egyaránt biztosítsák pl. az ortopédiailag helyes lábtartást. Tapasztalataink szerint a csatos hordozók a legkisebb korban nem igazán válnak be.

Minden, itt tárgyalt hordozóeszközben lehetséges szoptatni. A hordozóban szoptatás segítség lehet otthon vagy akár útközben a mozgásszabadságod vagy, ha szeretnéd, az intimitás biztosítására. Ha nehézséget jelent számotokra a helyes mellre tétel, a hordozóban szoptatás általában nem jön szóba, mert a hordozóeszköz a mellre tétel műveletét inkább nehezíti. Nagy segítség lehet azonban azoknál a babáknál, illetve azokban a napokban, hetekben, amikor a szoptatás napi 24 órás program. Kevesen ismerik, pedig esetenként nagy jelentősége lehet, hogy hordozókendőben kényelmesen és szabadon lehet hónaljtartásban szoptatni.

A cikksorozat következő részében a különböző életkorú gyerekek hordozásáról írok: mikortól és meddig válik be a hordozás, mik az egyes életkorok jellegzetességei, nehézségei.

Irta: Ónodi Ági

A cikksorozat első része

A cikksorozat második része

HírLLLevél: 

témák: