Miért szeretünk szoptatni?

Kecskeméten az Anyatej Világnapja alkalmából a védőnők minden évben mozgalmas rendezvényen köszöntik a szoptató édesanyákat: egy-egy szál rózsával és egy verssel gratulálnak azoknak, akik legalább 6 hónapig anyatejjel táplálják gyermeküket. Idén a La Leche Liga standjára tettem egy dobozt, és arra kértem a rendezvényen résztvevő anyukákat, hogy név nélkül írják le nekem, és dobják a dobozba saját válaszukat ezen kérdésekre:

"Miért szeretsz szoptatni? Neked miért jó? Mit tartasz ilyenkor fontosnak, mit érzel?"

Mindig kíváncsivá tett, hogy a szoptatás előnyei, a tudomány által alátámasztott pozitívumok hogyan csapódnak le bennünk, anyukákban, és hogyan válnak ezek a saját életünk részévé, a saját élményeinkké. Íme, itt van néhány válasz a dobozból:

"A kezdeti nehézségeket leszámítva örülök, hogy gyermekeim sokáig tudtak szopizni. Az immunrendszerük nagyon jól fejlődött az anyatejnek köszönhetően, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy közösségbe (bölcsi, ovi) kerülve nagyon ritkán betegednek meg. Soha nem lesz annyira közeli testi kontaktus közöttünk, mint a szoptatáskor."
 
"Egy anyatejes babával a világ végére is el lehet indulni különösebb felszerelés nélkül. Néha az jutott eszembe, mikor lifteztünk, hogy ha véletlenül a liftben ragadnánk, meg tudnám etetni, itatni a babámat, meg tudnám vigasztalni, el tudnám altatni a szopival. Mindent meg tudnék oldani. Ez jó érzés volt."
 
"A szoptatás életem egyik legcsodálatosabb élménye. Nehéz szavakba foglalni ezt az érzést, de mindig, ha ezekre a hónapokra, évekre emlékezem, boldogság tölti el a lelkem..."
 
"Számomra a szoptatás a legcsodálatosabb dolog a világon. Tudom, hogy a gyermekem így kapja meg a legjobb táplálékot, de nemcsak emiatt fontos számomra. A rohanó világunkban amikor csak a babámmal foglalkozhatok, ezek a meghitt, csodás pillanatok, ezek adnak örömöt, ilyenkor elfelejtünk néhány percre minden rosszat és csak egymásra figyelünk."
 
"Sokkal mélyebb kapcsolat alakítható ki a babával, a testi közelség miatt. Nagyon praktikus, mert mindig kéznél van. Ha a baba éhes, vagy nyűgös, könnyen megnyugtatható. De rengeteg jó dolgot el lehetne még mondani..."
 
"Szerintem azért fontos a szoptatás, mert ennél egészségesebb nincs a számára, főleg a legelső időszakban, valamint védve van a betegségektől. Bármikor meg lehet etetni, ha baja van, akkor megnyugtatni. Ennél közelebbi dolog nincs az anya és gyermeke között."
 
"Ahogy a fiaim pici babaként behunyt szemmel, komótos, komoly mozdulatokkal szopiztak, éreztem, hogy óriási bizalommal simulnak hozzám, és éppen a világ legfontosabb munkáját végzik. :)"
 
"Szeretek szoptatni, mert ez az idő csak a mienk. Ilyenkor igazán együtt vagyunk. Imádom szopizás után nézegetni a babóca édes álmát, angyali mosolyát. Nincs jobb dolog a szoptatásnál."
 
"Az egyik legjobb dolog a világon! A közelség miatt, és mert jó, hogy a babára lehet bízni. És mindenre jó! (altatás, nyugtatás...)"
 
"Kényelmes. Gyors. Nagyon édes, ahogy közben nyögdécsel és 'szuszmákol'."
 
"A legbensőségesebb dolog a világon."
 
"Kényelmes (nem kell mosogatni, mikrózni, szórakozni...)"

"Nem utolsó sorban ilyenkor vannak a legjobb melleink! :)"

"Mert megküzdöttem azért, hogy tudjak és szeressek szoptatni."

Patik Réka gyűjtése

témák: