Támogass minket adód 1%-ával!
Kosár
Események

Nincsenek közelgő események

Kiadványok

FACEBOOK

Speciális orvosi beavatkozások a szoptatás időszakában

Talán a most tárgyalt helyzetek nem tűnnek túl gyakorinak – mégis úgy gondoltuk, érdeklődésre tarthat számot az édesanyák körében. A gyomorszűkítő műtétek például Amerikában viszonylag gyakoriak, Magyarországon az elvégzett műtétek száma még 100 alatt van. A termékenységi kezelések viszont sok-sok családot érintenek.

Gyomorszűkítő műtét

Gyomorszűkítő műtét után természetesen lehet szoptatni, de nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra, tápanyagbevitelre.

Háttértörténet

Gyomorszűkítő műtétet követően az orvosok általában nem javasolják a teherbe esést legalább két évig. Ennek oka alapvetően a lényegesen lecsökkentett kalóriabevitel, ami kötelező a műtét után, és ami a felszívódó tápanyagok – mint például a B12 vitamin, a kalcium, a folsav a vas és a fehérje – mennyiségét is lényegesen korlátozza.

A teendő

Vitamin- és ásványianyag- kiegészítésre szükség lehet a diéta során, hogy biztosítsuk az anyatej megfelelő tápanyag tartalmát. Emellett tanácsos rendszeres vérvizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy elegendő tápanyagot tud felvenni és hasznosítani a szervezet a vitaminokból és táplálék-kiegészítőkből. Törekedni kell legalább napi 90 gramm fehérje elfogyasztására. Fontos utánajárni és kezelni az esetleges betegségeket, kóros állapotokat, amik a túlsúlyt kiválthatták, mint például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), inzulin rezisztencia vagy pajzsmirigy működési zavara, mivel ezek mindegyike okozhat tejtermelési problémákat.

Termékenységet elősegítő kezelések szoptatás alatt

Ha valaki szoptatás ideje alatt szeretne termékenységi kezelést kezdeni, akkor a szakorvosok valószínűleg javasolni fogják az elválasztást.

Háttértörténet

A meddőségi kezelést végző szakorvosok általában az elválasztást ajánlják, mert a szoptatást elősegítő hormonok csökkenthetik a fogamzóképességet. Azonban az elválasztás nem szükségszerű csak azért, hogy a megtermékenyülést segítő gyógyszereket szedhessük, mivel ezek legtöbbje biztonsággal szedhető szoptatás alatt is.

A teendő

Az elválasztásnak mindenkinél saját döntésén kell alapulnia. A döntés során érdemes mérlegelni a saját és a babánk szoptatással kapcsolatos igényeit valamint a saját vágyunkat a megszületendő baba iránt az adott élethelyzetben.

Néhány édesanya úgy dönt, hogy nem veszi figyelembe az elválasztásra vonatkozó javaslatot, elfogadva ezzel azt, hogy a termékenységet elősegítő kezelések így talán kevésbé lesznek hatásosak.

Fordította: Borsosné Oláh Nóra

Forrás: The Womanly Art of Breastfeeding, LLLI, 2010.

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu