Támogass minket adód 1%-ával!
Kosár
Események

Nincsenek közelgő események

Kiadványok

FACEBOOK

HIV és szoptatás

A csecsemő táplálására vonatkozó ajánlások az anya HIV-fertőzöttsége esetén még mindig változóban vannak. Néhány kutatási eredmény arra utal, hogy a HIV-vírus szoptatással átadható a csecsemőnek, nincs viszont olyan publikált tanulmány, amely azt bizonyítaná, hogy az anyatejben megtalálható vírus valójában fertőző-e; és ha fertőző, nem tudjuk, van-e belőle akkora mennyiség az anyatejben ahhoz, hogy megfertőzze a csecsemőt. A kutatások egyértelműen azt bizonyítják, hogy annak a veszélye, hogy egy fertőzött anya csecsemője HIV-vírussal fertőződjön meg sokkal nagyobb akkor, ha a csecsemőt egyidejűleg szoptatják és tápszeres pótlást kap, mintha vagy csak kizárólag szoptatnák, vagy csak kizárólag tápszert kapna. Mégis, egy iparosodott országban – mint az Egyesült Államok, Kanada vagy Új-Zéland – élő HIV-fertőzött anyának valószínűleg azt fogja javasolni az orvosa, hogy ne szoptassa gyermekét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint egy HIV-fertőzött anya számára csecsemője táplálásának legmegfelelőbb módja függ az egyéni helyzetétől, beleértve a saját egészségi állapotát és a helyi körülményeket. Figyelembe kell venni azt is, milyen egészségügyi ellátás áll az anya rendelkezésére, illetve milyen tanácsra-támogatásra számíthat. Az első hat élethónapban a kizárólagos szoptatást ajánlják a HIV-fertőzött anyáknak abban az esetben, ha az azt helyettesítő táplálási mód nem elfogadható, nem megvalósítható, nem megfizethető, nem fenntartható vagy nem biztonságos az anyának és csecsemőjének. Ha a fenti feltételek teljesülnek, a HIV-fertőzött anyák számára a szoptatás teljes mellőzése ajánlott. Mivel nincs olyan kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy a HIV-fertőzött anyák által szopatott csecsemők nagyobb valószínűséggel betegszenek meg és halnak meg, mint a tápszerrel táplált csecsemők, az iparosodott országokban is akadnak orvosok, akik alkalmanként és titokban támogatják a HIV-fertőzött anyát a szoptatásban.

2001-ben alakult meg az AnotherLook, egy nonprofit szervezet, azzal a céllal, hogy információt gyűjtsön, kritikus kérdéseket tegyen fel és kutatásra ösztönözzön a szoptatás és a HIV/AIDS összefüggésében. 2008-ban az AnotherLook egyik állásfoglalásában így fogalmazott: „A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok döntően a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatást támogatják a HIV-fertőzésnek kitett csecsemők túlnyomó többségénél, hogy megakadályozzák az anyáról gyermekre történő HIV-vírus átvitelt, és hogy meghosszabbítsák a már fertőzött csecsemők életét. Ez alapján a nagyobb csecsemők többségénél is nagy valószínűséggel elősegíti a HIV-mentes túlélést a hat hónapon túli szoptatás támogatása a hozzátáplálás megjelenésével két éves korig és azon túl, a jelenlegi, nem HIV-vel összefüggésben érvényben lévő ajánlásokkal megegyezően.”

További információ a HIV-fertőzöttként való szoptatásról látogasson el az AnotherLook), a WHO és az UNICEF honlapjára! Ha Ön HIV-fertőzött, és úgy dönt, gyermekét szoptatni szeretné, alaposan vizsgáljon meg minden lehetőséget. Ez egy összetett kérdés, amelyben kevés szilárd tény áll rendelkezésünkre.

Forrás: Wiessinger, D. – West, D. – Pitman, T. (2010): The womanly art of breastfeeding. La Leche League International, Ballantine Books, New York, 363-364. oldal.

Fordította: Márki-Lőrinczi Anikó, LLL kecskeméti csoport

Kiegészítés

A HIV-vírus anyáról gyermekre történő terjedése intenzíven kutatott terület, napról-napra többet tudunk róla. Többek között bebizonyosodott, hogy biztonsággal alkalmazható az antiretrovirális kezelés a szoptatás időszakában. Megfelelő antiretrovirális szerek adásával a HIV-pozitív anya vérében a vírus kimutathatatlanná válik, ezáltal a kezelés védi az anya egészségét, javítja a túlélési esélyeit, és gyakorlatilag nullára csökkenti a valószínűségét a csecsemő anyatej útján történő fertőződésének.1

Ez vezetett oda, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásai2,3,4 az antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-pozitív anyáknak csecsemőjük fél éves koráig a kizárólagos szoptatást javasolják, majd az életkornak megfelelő kiegészítő táplálék bevezetése mellett a szoptatás folytatását egy éves korig.

Ennek ellenére a WHO iránymutatásában2 az is szerepel, hogy a nemzeti egészségügyi hatóságok döntési körébe tartozik a HIV vírusnak kitett csecsemők fertőzésmentes túlélését biztosító stratégia megválasztása. A fejlődő országok egészségügyi hatóságai a HIV-pozitív anyáknak azt ajánlják5, hogy az antiretrovirális szerek szedése mellett szoptassák csecsemőjüket, és ennek támogatását várják el az anyát és a gyermekét ellátó/gondozó személyektől. Ezzel szemben a fejlett országok egészségügyi hatóságainak iránymutatásai a HIV-pozitív anyáknak a szoptatás teljes mellőzését javasolják. Ugyan a brit egészségügyi hatóság irányelve6 sem javasolja, hogy egy HIV-pozitív anya szoptasson, de elfogadhatónak tartja, amennyiben az anya így dönt.

Magyarországon nem készült a HIV-pozitív anyák csecsemőinek táplálásával foglalkozó állásfoglalás, így nincs követhető iránymutatás az anyát és gyermekét ellátó/gondozó személyek számára, hogy a HIV-pozitív anyának az antiretrovirális szerek szedése mellett zajló szoptatást, vagy a szoptatás teljes mellőzését ajánlják. Csupán néhány orvosi protokollban7 szerepel, hogy HIV fertőzés esetén nem javasolják a szoptatást.

Előrelépést jelent, hogy 2013. január elsejével megalakult a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport (az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó szerve), melynek feladata a HIV-fertőzés és az AIDS-megbetegedés elleni küzdelem szakmai irányításának koordinálása, ezen belül a magyarországi HIV/AIDS stratégia, illetve a cselekvési programok kidolgozása, s azok végrehajtása.

Összeállította: Dr. Bangó Márta

Referenciák

  1. Shapiro RL, et al. Antiretroviral Regimens in Pregnancy and Breast-feeding in Botswana. New England Journal of Medicine 2010;362:2282-94.
  2. WHO 2010. Guidelines on HIV and infant feeding. 2010. Principles and recommendations for infant feeding in the context of HIV and a summary of evidence.
  3. WHO 2010. Antiretroviral drugs for treating pregnant women and preventing HIV infection s in infants. Recommendations for a public health approach (2010 version).
  4. WHO 2012, Programmatic update; Use of antiretroviral drugs for treating pregnant women and preventing HIV infection in infants.
  5. The Tshwane declaration of support for breastfeeding in South Africa. S Afr J Clin Nutr 2011;24(4)
  6. British HIV Association (BHIVA) and Children’s HIV Association (CHIVA) Position Statement on Infant Feeding in the UK. November 2010.
  7. Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium császármetszésre vonatkozó szakmai protokollja, Infektológiai Szakmai Kollégium antiretrovirális kezelésrõl és az opportunista betegségek primer és szekunder profilaxisáról szóló szakmai protokoll, Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság által készített egészséges csecsemő táplálásáról szóló protokoll

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu