Köszönöm...

Négy gyermekem van. Az első hármat 7-8 hónapos korukig szoptattam. Sajnos akkor még csak a gyerekorvos volt, aki tanácsokkal látott el, így náluk orvosi ajánlásra már négyhónapos korukban elkezdtem a hozzátáplálást. Egyszer adódott komolyabb problémám, mikor a kisebbik lányom élete első hónapjában nem hízott semmit, de az orvost akkor sem különösebben érdekelte az ok, csak a kezembe nyomott egy tápszer receptet. Nem váltottam ki, az internetet hívtam segítségül, de azért az nem igazi.

Aztán 2012. novemberében megszületett negyedik gyermekünk. Sajnos ő egy órás korában az újszülött intenzív osztályra került légzésproblémákkal. Másnap reggel már jött is a kórházi védőnő, megmutatta, hogy kell kézzel fejni, a PIC-en is megmutattak mindent, hogy kisbabám minél hamarabb anyatejet kaphasson. Pár nap intenzív után visszakaptam a kisfiamat, és haza is jöhettünk. Mindketten éreztük az első együtt töltött pár nap hiányát, voltak nehézségeink az elején: úgy éreztem, nincs elég tej, nagyon sűrűn kért enni, de csak nyekergett evés közben, nyöszörgött, tépte a mellemet, nem volt jó. Akkor egy kedves ismerősömhöz (aki később is sokat segített a Honvéd anyatej klubban) fordultam segítségért, aki szoptatási tanácsadónak tanul. Sokat segített ötleteivel, tanácsaival, biztatásával!

2013. januárjában a Honvéd Kórházban anyatej klub indult, amit Petivel (és az egyik nagytesóval) rendszeresen látogatunk. Nekik köszönhetően tudom, hogy mik egy kisbaba igazi igényei, tudom, hogy azzal teszek jót, ha fél éves koráig csak anyatejet kap, tudom, hogy kerekedhetek felül a szoptatási nehézségeken. Segít a közösség ereje, segít, hogy vannak más anyukák, akik hasonló cipőben járnak, segít, hogy tudom, másnak is vannak problémái, segít, hogy nem vagyunk egyedül. Hiába negyedik gyerek, mindig van mit tanulni.

Peti élete első hónapjaiban nagyon sok vizsgálaton esett át, többször voltam vele kórházban is. Minden alkalom picit kizökkentette a megszokott kis életéből, és minden alkalommal úgy éreztem, még jobban szüksége van rám, és a szoptatásra. Most is több orvos elmondta hat hónapos kora előtt, hogy ideje lenne már mást is adni neki, de most nem hallgattam rájuk. Fél éves koráig csak anyatejet kapott, jelenleg nyolc hónapos lesz, kilenc kiló, vidám, mosolygós, kiegyensúlyozott kisbaba, akinek fő tápláléka még mindig az anyatej.

Köszönöm Honvéd Kórház Családbarát PIC, köszönöm Honvéd Kórház Anyatejklub! Nélkületek nem ment volna. És köszönöm Peti, a kitartásodat!

K-D. A.

Végül egy fénykép a lányaimról, ami azt hiszem, magáért beszél:

témák: