Ajánlott könyvek

Magyar nyelvű könyvek

 • A szoptatás női művészete

  Soha lelkesebben nem láttam könyvajánló írásához! Saját élmény is van bőven, január óta szoptatom a kislányomat, ezért is vártam nagy izgalommal a könyvet. Még el is terveztem, amikor megrendeltem, hogy most használom én, aztán 20-30 év múlva amikor aktuális lesz, akkor majd a lányom megörökli tőlem.

  Miért is tartom roppant fontosnak a könyv megjelenését a saját érdeklődésemen túl? Számomra (eddig) nem okozott gondot a szoptatás, viszont ami gondot okozott: a sok egymásnak ellentmondó információ… Ismerősök, barátok, egészségügyben dolgozó szakemberek nyilvánvaló segítő szándékkal egyik tanácsot a másik után adják. Például, hogy fejni kell, hogy szabályos időközönként kell szoptatni, hogy igyon vizet a baba, és még sorolhatnám a sok fél információt, amiket hall egy frissen szült nő ezzel kapcsolatban és amik nem mindig felelnek meg a valóságnak. És ezekkel a fél információkkal az a baj, hogy a szoptatás kimenetelét befolyásolhatják, illetve lényegesen bonyolulttá tudják tenni a világ legegyszerűbb és legmagátólérthetőbb dolgát.

  Nagy szükség van tehát korszerű szakirodalomra a témában! Amúgy is meggyőződésem, hogy azzal tudunk a legtöbbet tenni a sikeres szoptatásért, ha kellően tájékozottak vagyunk a témában.

  A szoptatás női művészete pont ebben segíti az olvasót. A La Leche Liga gondozásában megjelenő könyv minden anyukának hű társa lehet a várandóságtól a szoptatási időszak végéig. A könyv most jelent meg először magyarul, de világszerte már számos kiadást megélt és nagy népszerűségnek örvend. Majdnem 500 oldalas kézikönyvről van szó, ami szinte minden témát érint a gyermeknevelés és a szoptatás kapcsán.

  A következő témákról olvashatunk:

  Az első részben a szoptatásról tudunk meg nagyon hasznos dogokat. Ami különösen szimpatikus, az az üzenet, hogy a szoptatás egyszerű, nem kellenek hozzá bonyolult eszközök és szinte mindenkinek megy. Olvashatunk még a várandóságról és a szülésről. Tájékozódhatunk a La Leche Ligáról, és hasznos tanácsokat kapunk arra vonatkozóan, hogy hogyan szervezzünk „támogató hálót” magunk köré. Ebben a fejezetben lezárásképpen olvashatunk a szülőszobai eseményekről és a megszületést követő első mellre helyezésről.

  A második rész, ami a Korok és korszakok címet kapta, ebben a különböző életkorok jellegzetességeiről olvashatunk. Alapos és bőséges tájékoztatást kaphatunk a különböző életkorok sajátosságairól és arról, hogy hogyan alakul és változik a szoptatás. Hasznos tippeket és tanácsokat is kapunk természetesen.

  A harmadik rész a Nagy kérdésekkel foglakozik, ebben olvashatunk többek között az alvásról, a hozzátáplálásról, az elválasztásról. Külön fejezetet kapnak a speciális helyzetek: koraszülöttség, ikrek, kizárólagos fejés, stb. Szintén ebben a részben kapott helyet egy fejezet, ami segítséget hivatott nyújtani a szoptatás közben felmerülő problémák esetén (cumizavar, bimbóvédő, elégtelen tejtermelés, mellgyulladás, reflux, stb.).

  A könyv végén található szakirodalmi hivatkozásgyűjtemény is hasznos lehet annak, aki esetleg még szeretne jobban elmélyedni a témában. A betűrendes tárgymutató pedig a könyvben való tájékozódást segíti, teszi könnyebbé.

  A kézikönyv mellé jár egy vékony füzetecske is kitéphető oldalakkal, ami a leggyakrabban előforduló problémákat és megoldásokat tartalmazza röviden.
  Kifejezetten kedves ötlet és a könyv értékét emeli, hogy a benne szereplő példák, történetek és fotók hazai kismamák élményei és képei.

  Jó szívvel ajánlom a könyvet minden anyukának és leendő anyukának. Ez a könyv az a befektetés, ami szinte biztos, hogy megtérül…

  A könyvajánló forrása

 • W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve

  Több mint tízéves szoptatási tanácsadói működésem alatt arra a következtetésre jutottam, hogy az alapvető ok egy félreértés: sokszor egyszerűen nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi is az a szoptatás.
  Ha most meglepődtél, akkor nem vagy egyedül! Egészen biztos vagyok benne, hogy az emberek többségének a szoptatás nem több, mint táplálás. Szerintem pedig - és nem a megszállott szakértő beszél belőlem - jóval több ennél. Ha eddig állandóan azon aggódtál, van-e elég tej a melledben, akkor most megnyugtathatlak, nem eleven cumisüveg, hanem a természet élő és virágzó csodája vagy! A bajok, problémák, kudarcok nagyobb része épp akkor keletkezik, ha nem erre gondolsz, amikor szoptatsz. Soha nem kell elcsüggedned, hiszen egyetlen korty is több a semminél, és semmi akadálya annak, hogy te és a babád mindketten élvezhessétek a szoptatást a magatok egyéni módján. Ebben szeretne segítségedre lenni ez a könyv.
  W. Ungváry Renáta

 • Márta Guóth-Gumberger, Elizabeth Hormann: Szoptatás

  Ez a végig színes tanácsadó könyv sok javaslatot, gyakorlati tanácsot és hasznos ötletet ad, hogy a szoptatás sikerüljön és örömet szerezzen. Két nemzetközi vizsgával rendelkező, tapasztalt szoptatási szaktanácsadó a szerző, akik együttérző tanácsokkal segítik Önt az első mellre tételtõl az elválasztásig. Megtudhatja például… hogyan készülhet fel a szoptatásra, milyen jelentősége van a szoptatásnak a kisbabára nézve, hogyan segítheti elő a szoptatás jó beindulását, mit tehet azért, hogy a szoptatás gondtalan élménnyé váljon, mit kell tennie nehézségek esetén, milyen gyakran és milyen hosszú ideig tegye mellre gyermekét. A Fontos tudnivalók részben hasznos kiegészítéseket és áttekinthető információkat talál: a szoptatással kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok, az egyesületek és önsegítő szervezetek címe. Megtalálhatja a témához kapcsolódó további olvasmányok jegyzékét is.

 • Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás

  Szülőnek lenni több, mint bármilyen főálllású munkavégzés: a nap huszonnégy óráját öleli fel. Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa azért írta az Éjszakai gondoskodást, hogy megkönnyítse a szülők dolgát, segítsen megtalálni a módszert, mellyel a család minden tagja a lehető legjobban tud aludni.
  A könyvből megtudhatjuk, hogyan alakítható ki a biztonságos együtt alvás, melyek az éjszakai szoptatás előnyei, és az olyan éjszakai problémák megoldására is ötleteket kapunk, mint például

  • Hogyan altassuk el a kisbabát, és mit tegyünk, hogy ne ébredjen fel?
  • Jó megoldás-e, ha hagyjuk sírni?
  • Mit tegyünk a kis totyogóval, ha felébred éjszakánként?
  • Milyen ételeket adjunk a kicsinek, hogy jól aludjon?
  • Mi a szerepe az apai gondoskodásnak éjszaka?
  • Hogyan fektessük le a gyerekeket veszekedés nélkül?
  • Mi a teendő az éjszaka bepisilő kigyerekkel
 • W. Ungváry Renáta: A kismama babakonyhája

  Fontos, hogy az étkezés a vidám családi együttlét és az öröm forrása legyen.
  Jó, ha ezt már újszülött kortól tapasztalhatja a gyermek, hiszen édesanyja táplálja a saját tejével, majd amikor már nagyobb, ő kínálja neki az egészséges, finom ételeket. Késöbb a nagyobbak szívesen részt vesznek az ebédkészítés körüli munkában. Ehhez találunk a könyvben egyszerűen elkészíthető recepteket, melyek felhasználásával nem csak a kicsiknek, hanem az egész család számára ízletes fogásokat tálalhatunk fel.

 • W. Ungváry Renáta: Megújulás szülés után

  Ha te is anya vagy, jól tudod, hogy megbízatásod nem néhány évre szól. Még sokáig erősnek, egészségesnek kell lenned, és persze az sem árt, ha a vonzerődből is megmarad valami. A hétköznapi taposómalomba könnyű beleszürkülni, miközben biztos hátteret, családot, kapcsolatot az tud építeni és megtartani, aki saját magára is időt és figyelmet szán. Ez a könyv éppen neked szól, mert segít, hogy akár szoptatás alatt is leadhasd fölös kilóidat úgy, hogy közben minden fontos tápanyagot megadsz a testednek, és finom ételeket eszel.
  127 kipróbált recept színes fotókkal, csupa olyasmi, amit a családod is szeretni fog, no meg vásárlási, ételkészítési tanácsok, sport tippek! Még a babának sem kell külön főznöd. Élj jobban, és csak arról mondj le, ami amúgy is káros. A végeredmény majd téged is elkápráztat!

 • Gary Chapman, Ross Campbell: Gyerekekre hangolva - A gyerekek öt szeretet-nyelve

  A legtöbb szülő őszintén szereti gyermekét, mégis kevés gyermek érzi szülei feltétel nélküli szeretetét. Mi a magyarázata ennek az ellentmondásnak? Elsősorban az, hogy kevesen tudják meggyőzően – azaz gyermekük számára tapasztalhatóan – kifejezni érzéseiket. A házasság-terapeuta, illetve gyermekpszichiáter szerzőpáros így vall erről:
  „Könyvünkkel a szülői hivatás egyik legfontosabb feladatára szeretnénk felhívni a figyelmet – a gyermek szeretetigényének betöltésre. Ha meg van győződve szeretetünkről, sokkal készségesebben fogadja a szülői irányítást élete minden területén. Abban szeretnénk segíteni a szülőknek, hogy tapasztalhatóbbá és érezhetőbbé tudják tenni gyermekük iránti szeretetüket. Ez pedig akkor lehetséges, ha azon a szeretet-nyelven beszélnek vele, amelyet a legjobban megért, és amelyre a legfogékonyabban reagál.”

 • Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött

  Az újszülött csodálatos önálló képességeiről kevés szó esett mostanáig – pedig a baba már születése előtt is számos fontos cselekvésre képes: lélegző- és fogómozgást végez, mosolyog, grimaszol, szopja az ujját, megfogja a lábát, ásít… Az orvos-pszichoterapeuta szerzőpáros svéd szülésznők tapasztalatait felhasználva az újszülöttel kapcsolatos legfrissebb megfigyeléseket adja közre ebben a könyvében.
  Megszületése után fél órával a kisbaba, ha az édesanyja hasára helyezik, már egyedül eltalál a mellbimbóig, és szopni kezd. Néhány naposan már kommunikál a környezetével és felfedezi a külvilágot. Különösen kedveli az emberi arcot és hangot, szemkontaktust tud kialakítani, és ezzel megkezdődhet az első párbeszéd a szülő és gyermeke között.
  A szülők egyik legfőbb feladata, hogy megtanulják értelmezni a baba jelzéseit. Ebben nagy segítséget nyújt a könyv.

 • Sheila Kitzinger: Miért sír a baba?
  Miért sírhat egy csecsemő? - Szülői érzések - Mit tehetünk, hogy megnyugtassuk?

  Tanácsokban a síró csecsemő szülei sosem szenvednek hiányt - sajnos azonban a jószándékú javaslatok a gyakorlatban többnyire használhatatlannak, gyakran ellentmondásosnak bizonyulnak. Sheila Kitzinger, a világ egyik legismertebb és legelismertebb gyermeknevelési tanácsadója a napjainkban egyre népszerűbbé váló, a csecsemők következetes fegyelmezését és szigorú életvezetését propagáló irodalomra válaszul írta meg ezt a könyvét.

  A Miért sír a baba? c. könyvében az írónő olyan, gyakorlati megoldásokat kínál a síró csecsemő megnyugtatására, amelyeket kivétel nélkül kisgyermeket nevelő, hús-vér asszonyok tapasztalataiból, hosszas kutatómunka során gyűjtött össze. Tanácsai, briliáns meglátásai bizonyára hasznos segítséget nyújtanak majd az első, de talán még a sokadik gyermeküket nevelő kismamák és kispapák számára is.

  Sheila Kitzinger antropológus, a gyermekszülés, az anyaság és a kora csecsemőkor eseményeinek, valamint az azokat kísérő testi és lelki változásoknak nemzetközileg elismert, kiváló szakértője. Úttörő kutatómunkája alapvetően meghatározta a világnak az anyaságról és az anyákról alkotott képét. Az írónő jelenleg is a világ számos országában tart előadásokat a témában, és oktatja nagy odaadással a hozzá forduló szülésznőket, orvosokat, terhességi tanácsadókat, édesanyákat. Eddig 19 országban 24 könyve jelent meg és aratott elsöprő sikert.

 • Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell
  Gyakorlati útmutató az alvásról, a sírásról, a játékról és az érzelmi jóllét egy életre szóló megalapozásáról

  A kötet nem kíván teljesen új gyermeknevelési módszert bevezetni. Csupán szembesíti a szülőket bizonyos szokásokkal, amelyek helyett újakat kell kialakítani. Olyan ismereteket ad át nekik, amelyek révén megértik és formálni is tudják gyermekük érzelmi és szociális fejlődését.

  Könyvismertető

 • Adele Faber - Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
  Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz

  Ez a könyv segít megtanulni:

  • hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel;
  • hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak legyünk, hogy állítsunk fel határokat, úgy, hogy megőrízzük a gyerekek szabadságát;
  • mit tegyünk büntetés helyett;
  • hogyan oldjunk meg családi vitákat.

  Az egész világon hatalmas sikert arató könyv egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínál szülóknek arra, hogyan beszéljenek gyerekeikkel, és hogyan hallgassák meg őket. A szerzők tisztelettel, megértéssel és józan logikával felépített módszereit szülők és szakemberek egyaránt sikerrel alkalmazzák bármilyen korú gyerekeknél. Az életből merített példákkal és kedves graflkákkal egyaránt gazdagon illusztrált könyv segítségével a szülő-gyerek kapcsolat örömtelivé, stresszmentessé, mindkét fél számára eredményesebbé varázsolható.

 • Adele Faber - Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül
  Gyakorlati tanácsok testvérek neveléséhez

  A könyv a minden többgyerekes szülőt érintő testvér-féltékenység problémájára kínál gyarkorlatias megoldásokat. Bármely korú testvérek nevelésében segít, egyszerű, de hatásos eszközöket kínálva a testvérek közötti rivalizálás enyhítésére, a családi béke megőrzésére.

Angol nyelvű könyvek

 • La Leche League International: The Womanly Art of Breastfeeding

  It’s no secret that breastfeeding is the normal, healthy way to nourish and nurture your baby. Dedicated to supporting nursing and expectant mothers, the internationally respected La Leche League has set the standard for educating and supporting mothers in this natural art for generations. Now their classic bestselling guide has been retooled, refocused, and updated for today’s mothers and lifestyles. Real–mom wisdom, expert information, and proven strategies for breastfeeding at every stage.

 • William, Marhta, Robert & James Sears: The Baby Sleep Book
  The Complete Guide to a Good Night's Rest for the Whole Family

  For every parent who has ever been deprived of sleep by a restless infant or toddler, now there's hope. The Baby Sleep Book is the comprehensive, reassuring, solution-filled sleep resource that every family will want to own.
  Babies don't automatically know how to sleep through the night; they need to be taught. The Searses have learned from decades of pediatric practice, bolstered by their own parenting experiences, that different babies have different nighttime temperaments - and, of course, different families have different lifestyles. In The Baby Sleep Book, instead of espousing the "one method fits all" approach advocated in other baby sleep guides, the Searses explain how you can create a sleep plan that suits the needs of your entire family.
  With a sharp focus on the practical tools and techniques that you can use in a wide variety of sleep situations, The Baby Sleep Book covers such topics as:

  • the facts of infant sleep vs. adult sleep
  • figuring out where, when, and how your child sleeps best
  • fail-safe methods for soothing a crying infant
  • how to make night nursing easier, and how to stop
  • nighttime fathering tips
  • whether cosleeping makes sense for you
  • naptime strategies that work
  • medical and physical causes of night waking
  • sleep habits in special situations such as traveling, teething, and illness

 • Dr. Jay Gordon and Maria Goodavage: The Happy Parents’ Guide To the Family Bed (And a Peaceful Night’s Sleep)

  A szerzőpáros remek humorral és sok szeretettel megírt könyve az örök témát, a babák és kisgyerekek alvási szokásait tárgyalja a családi ágy szemszögéből. Egyedülálló olvasmány, amennyiben a csecsemőkoron bőven túl is foglalkozik az együttalvással. A könyvben olvashatunk arról, hogy miért is jó együttaludni a kisbabánkkal, kisgyerekünkkel, hogy hogyan tehetjük a lehető legbiztonságosabbá a családi ágyat a gyerekek számára, hogyan juthatunk a lehető legtöbb alváshoz, hogyan maradhat élő a házasélet családi ágyban alvó gyerekek mellett is, hogyan válaszolhatunk azoknak, akik kritikával illetik az együttalvást, illetve hogyan is költöztethetjük ki a gyerekeinket a családi ágyból, ha úgy gondoljuk, hogy már kinőtték azt. Mindenféle élethelyzetre találhatunk hasznos tippeket és tanácsokat. A könyv legszebb része pedig az utolsó fejezet, ahol volt és jelenlegi családi ágyazó gyerekek és felnőttek beszélnek arról, hogy mit is jelent-jelentett nekik az együttalvás. Nagyon-nagyon megerősítő és megható volt ezeket a gondolatokat olvasni.
  Sok szeretettel tudom ajánlani minden családi ágyazó édesanyának és édesapának, ha megerősítésre vágynak, vagy ha megoldást keresnek valamilyen felmerülő problémára.

  Schneiderné Diószegi Eszter

 • William Sears, Martha Sears: The Fussy Baby
  How to Bring Out the Best in Your High - Need Child

  In this revised edition, attachment-parenting experts William and Martha Sears bring new insight to the tried-and-true advice that has worked for so many families over the last two decades:
  "Respond to baby's needs and you will build up your own sensitivity. Trust baby to tell you what he needs, and he will learn to trust himself and eventually grow to be confident and independent."

  Könyvismertető

 • William & Martha Sears: The Attachment Parenting Book
  A Commonsense Guide to Understanding and Nurturing Your Baby

  The Attachment Parenting Book is an inspirational and practical guide to the fastest-growing parenting philosophy in America today—from the bestselling childcare authorities who coined the term "attachment parenting."
  Is it OK to sleep with your newborn baby? How old is too old for breastfeeding? These questions and more are answered in this latest addition to the Sears Parenting Library. Attachment Parenting encourages early, strong, and sustained attention to the new baby's needs and this book outlines the steps that will create the most lasting bonds between parents and their children. Practical and inspirational, this book, the heart of the Sears' parenting creed, is a necessity for every new parents' bookshelf.
  Attachment parenting is a highly intuitive, high-touch, style of parenting that encourages a strong early attachment, and advocates consistent parental responsiveness to baby's dependency needs. Rather than give parents a strict set of rules about when to breastfeed or when to respond to a cry, Dr. Sears's approach encourages parents to learn and work with their baby's particular cues.
  The book will explain the importance of attachment, what attachment parenting is, and the six "Baby B's"—Bonding, Breastfeeding, Babywearing, Bedding close to baby, Belief in the language value of baby's cry, and Beware of baby trainers—that form the foundation of the Sears' approach.
  The book will also focus on the benefits of AP for both parent and child, and explain how AP improves development, makes discipline easier, and even promotes independence. There will be information on AP for working parents, on weaning your child from AP, as well as scientific research that explains why AP works.

 • William Sears: Becoming a Father

  Written especially for the often-neglected male half of the parenting team, this book is a guide to making wise investments in your children and family. Dr. Sears shares his own story of maturing into fatherhood, discovering the joys of being an involved dad, and weathering the changes that children bring to a marriage. This newly revised edition features additional information for families where both parents work along with updated information on support during childbirth, co-sleeping, and breastfeeding.

  Könyvismertető

 • Norma Jane Bumgarner: Mothering Your Nursing Toddler

  The classic handbook for mothers who breastfeed their children past infancy in an updated and expanded edition. Norma Jane Bumgarner puts the experience of nursing an older baby or child in perspective, within the context of the entire mother-child relationship. She cites biological, cultural, and historical evidence in support of extended breastfeeding and shares stories gleaned from thousands of families for whom breastfeeding and natural weaning have been the norm.

  Könyvismertető

 • Diane Bengson: How Weaning Happens

  Written by an LLL Leader, "How Weaning Happens" includes the personal experiences of mothers who have weaned in a variety of ways. It covers the kinds of questions parents have about weaning and reassures them that weaning is a natural process and does not have to be a stressful event for mother or child.

  Könyvismertető

 • Hilary Flower: Adventures in Tandem Nursing

  "Adventures in Tandem Nursing" combines the latest research with personal stories and humor to create an excellent reservoir of ideas for mothers who are defining breastfeeding boundaries while trying to prepare for the addition of a new baby to the family. Includes information to help mothers decide if being a “tandem mama” is right for them, feelings and emotions that many mothers who are tandem nursing experience, breastfeeding positions, humorous cartoons, and more!

  Könyvismertető

 • Karen Kerkhoff Gromada: Mothering Multiples
  Breastfeeding and Caring for Twins or More

  Mothering Multiples covers all aspects of caring for multiple babies including possible complications of pregnancy, preparing for a multiple birth, coping with newborns who might need to spend time in a NICU, establishing a milk supply for multiple babies to adjusting as a couple, and caring for toddler multiples. A La Leche League bestseller for 15 years, this revised edition provides updated information based on current research as well as the experience of parents of multiples.

  Könyvismertető

 • Hilary Flower: Adventures in Gentle Discipline

  Empathy, respect, and compassion. Author Hilary Flower recommends these qualities as the basic components of gentle discipline and encourages parents to find ways to make gentle discipline work for both themselves and their children. Personal stories from a variety of mothers show creative adaptations of gentle discipline methods in different families. Elizabeth Hannon Fuller adds drawings that capture funny and poignant scenes from the adventure-filled journey of parenting. Adventures in Gentle Discipline provides parents with tools and encouragement to put theory into practice to be real parents, not perfect parents.

 • Carlos González: My Child Won't Eat
  How to Prevent & Solve the Problem

  Parents everywhere worry when their baby or toddler doesn’t seem to eat as much as they think he should. Carlos González, a pediatrician and father, sets those fears to rest as he explores the reasons why a child refuses food, the pitfalls of growth charts, and the ways that growth and activity affect a child’s caloric needs. He reassures parents that children know how much they need to eat and it’s the parents’ job to provide healthful food choices. Forcing a child to eat more than what he needs can only lead to tears, tantrums, and eventually, obesity.

Német nyelvű könyvek

 • Das Handbuch für die stillende Mutter

  Das Buch beruht auf Erfahrungen in der Stillberatung aus über 40 Jahren. Es enthält umfangreiche, praktische Informationen und Erfahrungsberichte von Müttern. Außerdem berücksichtigt es die neuesten Ergebnisse der medizinischen Forschung. Eine Bücherliste, nützliche Adressen und das Stichwortverzeichnis machen das Buch zu einem praktischen Nachschlagewerk.

 • Dr. William Sears: Schlafen und Wachen

  Die eigenen Erfahrungen des Autors Dr. med. William Sears als Kinderarzt und mehrfacher Vater, sowie seiner Frau, einer La Leche Liga Beraterin, und Erfahrungsberichte anderer Eltern machen das Buch zu einer begleitenden Hilfe. Es lässt Eltern verstehen, wie und warum Babys anders schlafen als Erwachsene und bestärkt sie in ihren Fähigkeiten für sich und ihre Kinder, funktionierende Lösungen zu finden.

 • Dr. William Sears: Das «24-Stunden-Baby»

  Der bekannte Kinderarzt Dr. med. William Sears rät, wie wir Kinder mit starken Bedürfnissen vom Baby bis zum Kleinkindalter begleiten können. In seinem neuesten Buch beantwortet er unter anderem folgende Fragen:

  • Wieso weinen Babys, und wie gehen wir am besten mit 'Schreibabys' um?
  • Wie können wir einem Kolikkind helfen?
  • Was macht man bei Stillschwierigkeiten?
  • Wie können Väter helfen, damit Mütter nicht 'ausbrennen'?
  • Welche Erziehungsmaßnahmen sind beim Kleinkind angebracht?

 • N. J. Bumgarner: Wir stillen noch...

  Ein Kind, das schon laufen kann und noch gestillt wird, ist in der westlichen Welt ungewöhnlich geworden. Auf einfühlsame Art macht dieses Buch Mut, das Stillen eines Kleinkindes als selbstverständliche Grundlage für das Leben anzusehen.

 • Gwen Gotsch: Stillen - einfach nur Stillen

  "Stillen - einfach nur Stillen" vermittelt Ihnen genaue Informationen und vor allem die Begeisterung, die Sie brauchen, um Ihr Baby am Anfang und in den vielen kommenden Monaten zu stillen.
  Welche Fragen Sie immer in bezug auf das Stillen haben - dieser Ratgeber gibt verläßliche Antworten und praktische Anleitung. Das Buch weiß um die emotionalen Bedürfnisse von Eltern und Babys und es gibt auch die notwendige Sicherheit im Umgang mit Ihrem Kind.

 • Alice Bolster: Muttersein - 101 Tipps für Mütter von Neugeborenen

  In den ersten Wochen mit einem Neugeborenen wird jede junge Mutter mit Fragen und Ratschlägen überflutet. Doch eigentlich weiss niemand besser als sie selbst, was für ihr Baby gut ist, auch wenn sie Anfangs noch etwas unsicher ist. Dieses Büchlein bietet liebevolle Unterstützung und viele Einsichten, die eine Mutter darin bestärken, auf ihr Herz zu hören und das Beste aus dieser Lebensphase zu machen.

 • Dr. Carlos González: Mein Kind will nicht essen

  Diesen Satz bekommen Kinderärzte am häufigsten zu hören. Wenn ein Kind essen soll, dann scheint es oft notwendig zu sein, eine Menge Ablenkung und Unterhaltung zu bieten, damit das Kind nicht bemerkt, dass ihm zwischendurch etwas in den Mund geschoben wird.
  Warum weigern sich Kinder, vor allem gestillte Kinder, feste Nahrung zu sich zu nehmen? Warum hören Kinder um ihren ersten Geburtstag herum auf zu essen, obwohl sie schon so schön gegessen haben? Warum schließen sie ihren Mund, spielen mit dem Essen oder spucken es aus?

  In unzähligen Familien gibt es diesen täglichen Kampf beim Essen. Dr. Carlos González, spanischer Kinderarzt und Autor dieses Buches, beantwortet die Fragen von besorgten Eltern. Er nimmt dem Thema die Brisanz, stellt klare Verhaltensregeln auf und beruhigt Eltern, die unter Ängsten und Schuldgefühlen leiden, weil ihr Kind nicht isst. Er zeigt auf, wie das Gleichgewicht zwischen dem, was ein Kind nach Ansicht der Eltern essen sollte, hergestellt wird.
  Dr. Carlos González ist der Meinung: Ein Kind darf niemals zum Essen gezwungen werden - und schon gar nicht mit Bestechung oder Bestrafung.
  Ein Kind weiß ganz genau, was und wie viel es braucht, um satt zu werden und zu wachsen.