Hogyan hordozzak?

Ha úgy döntöttél, hogy magadra kötöd gyermekedet, rögtön felmerülnek a gyakorlati kérdések: hogyan? mivel? mikortól és meddig? mennyit hordozzak? A cikksorozat következő részeiben megpróbálom sorban, tömören megválaszolni ezeket a kérdéseket, hogy máris belevághass!

Hogyan hordozzak?

hordozókendőből kukucskáló kisbaba Csakis úgy, hogy a hordozás ortopédiai és lelki szempontból is gyermekd fejlődését támogassa. Ehhez figyelned kell a kisbaba lábtartására, arra, hogy a háta és a feje megfelelően legyen megtámasztva, és arra, hogy a baba teste mindig feléd forduljon, soha ne legyen neked háttal!

A lábtartás azért nagyon fontos, hogy a gyermek csípője egészségesen fejlődjön. Akkor hordozol helyesen, ha a hordozóeszköz nem csak a baba popsiját támasztja alulról, hanem teljes hosszában a combjait is – egészen a térdhajlatokig. Igaz ez elöl-, csípőn- és háton hordozásra és minden életkorú gyerekre. A jó hordozás a létező leghatékonyabb csípőkorrekciós ortopédiai segédeszköz!

A kisbaba gerince akkor van megfelelően megtámasztva, ha a hordozóeszköz a törzsét szorosan körbeöleli. Nem elég, ha csak a gyerek háta mögött van anyag: a hasa simuljon hozzád, ahol pedig nem te támasztod a törzsét, a hordozóeszköz kell, hogy ölelje. A megfelelő szorosság azt jelenti, hogy a testetek olyan szorosan simul egymáshoz, hogy bármerre is hajolsz, a gyermek szinte nem távolodik el tőled. Sokan meglepődnek, amikor először megérzik ezt a szorosságot. Onnan tudod, hogy túl szoros a kötés, hogy nem kapsz kényelmesen levegőt, esetleg valahol máshol érzel kényelmetlen szorítást. Ez esetben általában elég, ha hajszálnyit lazítasz rajta, és máris tökéletes az eredmény. Ha neked még kényelmes lenne, hogy a baba szorosabban (magasabban) legyen rajtad, akkor szorosabbra is kell húzni, mert túl laza! Ha ezekre a szempontokra odafigyelsz, biztos lehetsz benne, hogy gyermeked gerincének egészséges, ami történik vele.

Ha jó hordozóeszközt helyesen használsz, minden pozícióban lehetőséged van rá, hogy megtámaszd, tehát a hordozóval megfelelően szorosan körülöleld a gyermek fejét. Erre akkor van szükség, amikor a csecsemő még nem tudja maga tartani a fejét, illetve később, amikor a gyermek elalszik. Nagyon fontos, hogy a hordozott baba mindig a hordozója felé nézzen! A kifelé fordítás ortopédiailag káros, hiszen így nem tudnád biztosítani a kisbaba számára azt a testhelyzetet, ami az egészséges csípőfejlődést támogatja. Kifelé fordítva a gerince felől sem lehetnél nyugodt, mert ahelyett, hogy a hordozóeszköz a gyermek fejlettségi szintjének megfelelő helyzetben rögzítené a hátát, homorításra kényszeríti azt.

elöl hordozott kisbaba A kisbabának, és neked is egészen más élményt ad kifelé vagy befelé fordítva hordozni. Ha szemben vagytok egymással, neked sokkal könnyebb, és finomabb élmény az együttlét, mert közelebb van hozzád a kicsi, jobban érzed őt. Ugyanez igaz a gyermekre is: ha szemben van veled, igazán érez téged: „kéznél vagy” neki, érzi az illatod, hallja a szívverésed hangját. Ettől, valamint a szoros öleléstől és a ringatástól kapja a kisbaba azt a végtelen biztonságot, ami a hordozás csodálatos áldása. Azért is beszéllek le a kifelé fordításról, mert azzal ennek a csodának egy jó részéről lemondanál, teljesen fölöslegesen.

Aki kifelé fordítva hordoz, azért teszi, mert a kicsi már nem szereti, ha hasra van kötve, arccal befelé – és persze, mert nem tudja, hogy mindezzel rosszat tesz a kisbabának. Valószínűleg nem tud könnyedén, kényelmesen csípőn- és háton hordozni sem. Hiszen ha tudna, nem választana nehezebb és kényelmetlenebb megoldást. A csecsemők nagy része négy hónapos kora után túl kíváncsi (5-7kg-os súly felett pedig túl nehéz) az elöl hordozáshoz. Ha szeretnél a hordozás csodájából az első, pici babás időszak után is részesülni, váltsál csípőn- és/vagy háton hordozásra!

Érdemes arra is odafigyelned, hogy a hordozás a Te egészségedre se legyen ártalmas: a hordozással ne túlterheld, hanem egészségesen megedzd magad. Ez a gyermek érdeke is. Hiszen szüksége lesz rád később is. És azért is, mert ha könnyedén hordozol, akkor egy olyan helyzetben, mikor neki szüksége van a hordozásra, könnyebben döntesz úgy, hogy megadod, amit kér, mintha ez nagy strapa lenne a számodra.

háton hordozott gyermek A Te egészséged érdekében azt ajánlom, hogy a hasadon csak 5-7kg-os súlyig hordozz. Ennél nagyobb súly elöl hordozása túlterheli a gerincedet és a gátadat. Érvényes ez nőre és férfire egyaránt. Ennél nagyobb súlyú gyermeket hordozz csípőn vagy háton! Legkönnyebb háton hordozni, de – ha jól van felkötve rád a gyerek – csípőn is sokkal-sokkal könnyebb, mint elöl. Minél nehezebb a gyerek, annál inkább igaz, hogy a csípőn hordozás inkább rövidtávon ajánlható, hiszen ez a gerincednek féloldalas megterhelés. Ha mégis hosszabb távon használod, érdemes váltogatni, hogy melyik oldaladon van a gyerek.

A cikksorozat következő részében a hordozóeszköz-választáshoz szeretnék segítséget adni.

Írta: Ónodi Ágnes

A cikksorozat első része

A cikksorozat harmadik része

HírLLLevél: 

témák: