Hogyan dolgozzunk otthonról anélkül, hogy teljesen megőrülnénk

avagy ezt tanította nekem a teljes munkaidős állásom, 3 gyermekem, 1 kutya és egy hörcsög

Írta: "Lisa-Jo", a simplemom.net vendégposztjában. A magyar cikk egyik fele a posztra reagáló édesanya, Ann álláspontja, részlet a hozzászólásokból.

Lisa-Jo és férje életét három gyerek tölti meg energiával, és ugyancsak ők teszik igazi kihívássá gyakori utazásaikat, valamint miattuk érzi úgy Lisa-Jo, hogy a gyerekvállaláshoz járnia kellene egy szuperhős-öltözéknek. Annak ellenére, hogy Lisa-Jo a DaySpring cég közösségi média menedzsere és az (in)courage weboldal közösségi menedzsere, az anyaságot tartja a legfontosabb státuszának, kaotikus mindennapjaikról pedig a lisajobaker.com-on blogol.

Lisa-Jo írását az egyik hozzászóló, Ann véleményével tűzdeljük meg, aki sokszor teljesen másképp látja az otthonról dolgozó anyák (work-at-home-moms, WAHM) napjait és prioritásait - jól kiegészíti egymást a két vonulat!

LISA-JO: A nem túl nagy gyerekszoba sarkában lévő asztalnál ülve dolgozom. Teljes munkaidőben. Illetve általában még többet. Már vagy három éve. A Hallmark egyik leányvállalata, a DaySpring közösségi média ügyeit és stratégiai kapcsolatait menedzselem - na meg az (in)courage weboldalét. Ez a legkiteljesítőbb állás, amit valaha betöltöttem.
Miközben persze arra vágyom, hogy egy Martha Stewart stílusú irodám legyen otthon, igyekszem minden projektem során működőképessé tenni az életet a Lego-kupacok és játékbabák közt. Most éppen a szomszéd szobában alszik totyogókorú, göndör kislányom, délután pedig megyek a két fiamért, hogy hazahozzam őket az oviból és az iskolából, és teletömjem itthon a bendőjüket. Egy hörcsög pörgeti éppen a mókuskerekét, a konyhában pedig tegnap este óta vár az asztalon a mosatlan.
Jó nap ez a mai. De sajátos ritmust kell felvenni ahhoz, hogy ezt így érezzem.
Következzen tehát mindaz, amit az elmúlt három év tapasztalataiból leszűrtem: így dolgozom én otthonról a józan eszem megőrzése mellett.

ANN: Szia Lisa-Jo!
Nem akarom megcáfolni a tapasztalataidat - de én annyira másként élem meg ezeket!
Íme az én tippjeim az otthonról munkához.
Amit rólam tudni kell: egyedülálló anya vagyok egy ovis gyermekkel, részmunkaidős munkával.

LISA-JO: Irodai munkaidő betartása
A céges intraneten keresztül vagyok kapcsolatban az internet marketing részleggel. Fantasztikusan működik. Mintha ott lennék velük az irodában. Mivel a részleg tagja vagyok, ugyanolyan munkarendben dolgozom, mint ők. A távolságot a megbízható és gyors virtuális csatornák hidalják át. Mindig ott vagyok nekik, ha szükségük van rám. Ezzel mindannyian elégedettek is vagyunk.
A Skype és az azonnali üzenetküldés révén csak egy kattintásnyira vagyok a csapatomtól, és virtuálisan bármelyik irodába "átszaladhatok". Még ha nem is vagy egy irodai részleg tagja, a kötött munkarend olyan időbeosztásra hangolja rá a belső órádat, ami tapasztalatom szerint a hatékonyságot leginkább képes fokozni.

ANN: Dolgozol, de mikor is?
Meg se próbáld az irodai munkarendhez kötni magad!
Azért vagy otthon, hogy anya legyél. Játssz a gyerekkel. Süss sütit. Menj velük játszótérre. Amikor ébren vannak, az anyaság a munkád.
Találj (vagy csinálj magadnak) olyan munkát, amit be tudsz passzírozni a napod rejtettebb idősávjaiba - mondjuk az ebéd utáni alvásidőbe, de méginkább az esti altatás utánra. Miért élesztenéd újra mesterségesen az irodai munkarendet, ha nincs rá szükség?
A nemzetközi üzleti életben senki nem várja el, hogy a londoni partner hajnali kettőkor ébren legyen és megválaszolja az éppen befutó e-mailt, ahogy egy tárgyalásokkal túlzsúfolt napon egy ügyvéd sem feltétlenül veszi fel rögtön a telefonját. Szoktasd hozzá az embereket ahhoz, hogy a következő munkanapon várhatnak tőled választ - legfeljebb megörülnek, ha mégis sikerül hamarabb.
Dolgozz részmunkaidőben. Hacsak nem dolgozik a férjed is otthonról, hogy megoszthassátok a szülői feladatokat. Ha rendszeresen bébiszitterre van szükséged a heteid lebonyolításához, mit nyertél azzal, hogy otthonról dolgozol? És mit üzensz ezzel a gyerekeidnek az ő helyükről a fontossági sorrendedben?
Azért vagy otthon, hogy a gyerekeiddel legyél. Ha teljes munkaidőben próbálsz dolgozni, valószínűleg egyik fronton sem állsz helyt igazán. Aki pedig középen szépen lassan szétszakad és vívódik, az bizony te leszel.

LISA JO: Legyen egy olyan helyed, amit a munkádnak szánsz
Igaz ami igaz, az én helyem elég rumlis és tarka, de ez vagyok én. És amikor az asztalomnál ülök, semmi mást nem látok, csak az asztalt, a laptopot és balra a jegyzetelős falitáblámat. Háttal vagyok a szoba többi részének (lásd a szemellenzős gondolatokat később), és számomra ez a tökéletes munkahely, ami kizárólag munkahely.
Csak akkor ülök ott, ha dolgozom. Nem itt barkácsolok és rajzolok a gyerekekkel, nem itt írok leveleket, és szabadidőmben nem innen szörfölök a neten. Munka kizárólag itt folyik, és itt kizárólag munka folyik - ez segít szerepben maradni.

ANN: Munkahely
Nélkülözhetetlen. Érdemes gyerekmentes területté nyilvánítani az otthoni irodát. "Mami irodája nem játszótér." Ha a gyerekeknek szükségük van innen valamire (izgalmas színes filcekre, papírokra, bélyegzőkre stb.), előbb el kell kérniük, és ha végeztek, vissza is kell hozniuk.
Ha a munkahely többfunkciós (családi ügyekkel, intéznivalókkal is itt foglalkozol, és a vállalkozásoddal is), csak a munkád legyen elől, amikor dolgozol. (Nem, nem a munkaidődben kell az úszóedzések időpontját a naptáradba beírnod.)

LISA-JO: Cseréld le a melegítőt valami szebbre
Nem kosztümre gondolok. És hát persze a kényelmes öltözék az otthonról dolgozás egyik nagy pozitívuma. De nekem könnyebb a munkára koncentrálnom, ha úgy is érzem magam, mintha az irodában lennék. Irodában pedig soha nem hordok pizsamát. Az öltözékem nagyban alakítja az agyamnak küldött üzenetet arról, hogy mi is vár rá éppen.
Kocogás = tréningruha; buli a barátnőkkel = magassarkú; vasárnap délután = pizsama; munkaidő = hivatalos öltözék, általában egy kis sminkkel, néha ékszerrel.

ANN: Tetszőleges öltözék
Lényeges, hogy mi van rajtad? Ezt csak te tudhatod. Jobban megy a munka irodába illő cuccokban? Akkor vedd fel azt. Ha éppolyan jól boldogulsz melegítőben (vagy pizsamában), vajon kit fog zavarni (vagy ki fog róla tudni)? Ráadásul értékes perceket nyersz - az idő pedig nagy kincs, tudod.

LISA-JO: Viselj szemellenzőt
Az otthoni munka nagy hátulütője az, hogy mindig van valami tennivaló, aminek semmi köze a munkádhoz. Nem zárhatod rá a bejárati ajtót munkába indulva arra a rengeteg mosatlan edényre és koszos ruhára.
Van azonban egy titkos módszer: azért zárd csak rá! Ne nézz oda! A munkaterületed legyen rendezett, tiszta, dolgos. Minden más kerüljön látótereden kívülre.
Ha nem így teszel, megígérhetem, hogy a munkára fordítható drága óráid csapongva, felpattanva, újra nekiülve telnek majd.

ANN: Fókuszálj, fókuszálj, fókuszálj
Fókuszálj arra, amit tenned kell. Ne terelje el semmi a figyelmedet. Kapcsold le a közösségi oldalakat. Legyen külön e-mailcímed a munkádhoz - és csak ezt nyisd meg. Ne csábulj el, hogy "csak éppen ránézel" a facebookra. Állítsd üzenetrögzítőre a telefont, és csak akkor vedd fel, ha tényleg sürgős. Gyürkőzz neki...

LISA-JO: Kisgyerekek mellett segítségre lesz szükséged
A gyerekeim hét, öt és két évesek. Nem itthon oktatom őket. De egy bloggertársam, "Tsh" igen, egy online beszélgetésünkben épp a teljes munkaidős állás és az otthon oktatott gyerekek kapcsolatáról beszélgettünk - hallgattad már (angolul)? Neki is van segítsége.
A fiaim iskolába és óvodába járnak. A kislányom egész nap itthon van velem. Amikor még kevésbé volt mozgásképes, nagyon jól le lehetett őt foglalni ügyesen elhelyezett játékokkal és vicces hangokkal. Most, hogy már jár, gagyog és mindenben részt akar venni, ez nem annyira működik.
A földkerekség legragyogóbb bébiszittere nélkül, és a munkám iránti megbecsülését szavakkal és tettekkel is kifejező férjem nélkül nem tudnám mindazt megtenni, amit most csinálok.

ANN: Szerezz fizetett segítséget
Nem állandó bébiszittert. De miért is ne bízhatnál meg egy takarítónőt, egy ezermestert, egy fűnyírófiút stb., vagy miért is ne fizethetnél például egy középiskolásnak némi zsebpénzt azért, hogy iskola után kimossa, kiteregesse, összehajtogassa a ruhákat? Alkalmankénti gyermekfelügyelet (vagy közös játék más kisgyerekesekkel) könnyen megszervezhető, ha egy fontos megbeszélésre kell menned.

LISA-JO: Online bevásárlás mint időtakarékos és megőrülésmentes megoldás
Régebben a házhozszállítós furgonok láttán mindig azt gondoltam, hogy ez a gazdag és híres embereknek való. Aztán utánajártam, és nem fogod elhinni: alig valamivel drágább csak így vásárolni. Ráadásul mindig értesítenek a kedvezményes kiszállításokról. Hadd mondjam el, hogy ha kerül is a kiszállítás valamibe, az még mindig jobban megéri nekem, mint az eleve zsúfolt napba beilleszteni a bevásárlást a három gyerekkel közösen. Kétely nélkül megéri a befektetést.
Hacsak nem vagy olyan, mint a férjem, aki élvezi a bevásárlást. Akkor mindenképpen ragadj meg egy bevásárlókocsit, és told!

Tarts ebédszünetet
Enned kell. Sokkal emberibben fogod magad érezni, ha közben nem facebook-ozol, és nem írsz beszámolókat. Erre rendszeresen figyelmeztetnem kell magam.
Olykor házon kívül ebédelni, háromdimenziós emberekkel találkozni azt is jelenti, hogy feldobod az egész napodat egy tányér leves áráért.

ANN: Hagyd ki az étkezéseket
Ha ebédidőben éppen tudnál dolgozni egy fél órát, miért töltenéd evéssel? Majd eszel a gyerekekkel. Ne pazarold a ritka, magányos perceidet evésre. Ha már nagyon korog a gyomrod, egyél egy almát az íróasztalodnál.

LISA-JO: Békélj meg a tökéletlennel
Ha hagynám, hogy a munkanapom a széthagyott zoknikról, kutyajátékokról, foltos ruhákról és mosatlan edényekről szóljon, soha, semmit nem végeznék el. Lekötne önmagam ostorozása, amiért nem tudok mindent tökéletesen működtetni magam körül.
Lecseréltem a tökéletességet a hatékonyságra. A hatékony pedig - ha a napunkból a legtöbbet akarjuk kihozni - gyakran azt is jelenti, rumlis.
Most már kibékültem ezzel. Körülbelül tíz évembe került, három gyerek kellett hozzá, egy kutya és egy hörcsög. Valóban így volt.

ANN: Légy összeszedett - némiképp
Valamiféle rendszerre valóban szükséged van, persze, hogy megtaláld, amikor keresel valamit. De nagyon könnyű belecsúszni abba, hogy csak a rendrakás kedvéért rakunk rendet. Ezzel valóban időt takarítok meg? - ezt a kérdést mindenképpen fel kell tenned. Valamint hogy belefér-e most egy nagyobb időráfordítás, hogy később egy kicsivel kényelmesebb legyen?

LISA-JO: Ötkor essen ki a toll a kezedből
Őszintén szólva nekem ez a legnehezebb. Leküzdeni a kísértést, hogy a munkámat hagyjam nyugodtan behömpölyögni a késő délutánomba, majd az estémbe, azzal a jelszóval, hogy "csak még ezt megcsinálom". A munkaidő határozott lezárása viszont nélkülözhetetlen ahhoz, hogy fejben átkapcsolhassunk családanya üzemmódra.
Mivel nincs meg a munkából hazafelé vezető út, ami kiszellőzteti a fejed, neked magadnak kell azokat a tevékenységeket megtalálnod, amelyek a munka és a magánélet közti áthangolást elősegítik.
Ez talán még nehezebb, ha a munkaterületed a közösségi média, ahol tényleg sosincs vége a munkaidőnek. De ahogy korábban is mondtam, lehetetlen mindenben egyszerre benne lenni, és általában az a jobb döntés, ha a nap egy részéből kizárjuk a munkát.
Keress indokot, ami miatt ki kell menned a lakásból: kocogni, vagy hazahozni a gyerekeket. Ez számomra szépen szétválasztja a napom két fő részét: a munkámat és a családdal töltött időmet. (Vallomás: az esti altatás után általában még bekapcsolom a laptopomat, hogy megnézzem, mi történt még aznap, de hétvégente például igyekszem teljesen kizárni az időmből a közösségi médiát.)

ANN: Oszd be az idődet
A családi élet és a munkád terén is. Egy szülinapi zsúrra szuperhős jelmezt kell csinálnod? Vagy át kell válogatni a téli ruhákat? Döntsd el, mi az, amit a gyerekekkel együtt is el tudsz intézni (pl. sütit sütni a sütivásárra, felcímkézni az uzsonnásdobozokat), és mi az, amivel sokkal jobban haladsz, ha egyedül csinálod (adóbevallás kitöltése). Ezután oszd be úgy az idődet, hogy ezekre is jusson - és a pénzkereső tevékenységedre is. Találd meg azt a tevékenységet, ami elhalasztható, ha beüt valami váratlan esemény, például az összes gyerek lebetegszik. Amikor új feladat jön be a képbe, illeszd be a terveidbe, ne próbáld azonnal megcsinálni.

ANN: Egyszerűen mondj nemet.
Sem a munkádban, sem a családon belül ne habozz nemet mondani. Nincs időd, hogy a karácsonyi vásárra süss valamit - egyszerűen szólj, hogy most nem fog menni. Valaki munkamegbeszélést javasol egy olyan időpontra, amikorra már három vendéggyereket vártok játszani - jelezd nyugodtan, hogy ütközik egy programoddal, és neked nem jó. Igen, azok a kis négyévesek éppolyan fontosak az életedben, mint a munkamegbeszélés. A munkatársak pedig majd megszokják, hogy előre tervezzenek, és ne arra építsenek, hogy te úgyis mindig ráérsz.

LISA-JO: Ne fogj bele olyan nagytakarításba, aminek nem érsz egy nap alatt a végére
Néha - a korábban leírtak ellenére - mégis van valami a lakásban, ami már az agyamra megy. És ahogyan az irodában dolgozók is takarítanak az otthonukban, úgy az otthondolgozók is megteszik ezt időről időre.
A lényeg az, hogy ne fogj olyan dologba, ami a hatékonyságodat csökkenti. A nagy munkákat hagyd meg a hétvégékre vagy a szünidőkre.
Tegyél meg annyit, amennyitől már nyugodt szívvel vissza tudsz ülni dolgozni, és ne fokozd a káoszt, ahogy néhány nagyobb takarítási munka általában szokta.

Néha dolgozz házon kívül.
Változtass néha a napjaidon. Dolgozz a könyvtárból vagy egy kávéházból.
Meg fogsz lepődni, mennyit lendít ez a kreativitásodon.

Mutasd meg a családodnak, min dolgozol éppen.
Van egy projektem. Arról szól, hogy vannak élő internetes közvetítéseink, beszélgetések barátságról és a közösségről, és ezeket tavaly több, mint 1700 nő hallgatta világszerte, hogy utána a való életben is találkozzanak helyi közösségeiken belül, és megismerkedjenek.
Nagyon nagy durranás ez. Nagyon nagy ajándék. Felemelő érzés a részesének lenni. Tavaly az időm 99,9%-át ennek a projektnek az előkészítése emésztette fel. A végére úgy éreztem, egyetlen agysejtem sem maradt, és már nem is emlékszem, hogy néz ki a családom.
Viszont ha a család jó csapatként működik, a csapattagoknak látniuk kell, ki mire törekszik.
A projekt egyik legjobb része az volt, amikor megmutattam a közvetítéseket a gyerekeimnek. Lenyűgözte őket, hogy engem láttak a képernyőn. Én pedig elmeséltem nekik, hogy ezen dolgoztam eddig: hogy bátorítást adhassak más anyukáknak. Imádták. Abban is segített azon a hétvégén, hogy megértsék szipogó, érzelgős hangulatomat, ahogy egy év munkáját láttam éppen megvalósulni.

Lesznek napok, amikor minden igyekezetem ellenére teljessé válik a káosz - ezzel semmi gond.
Eszek egy kis csokit. Holnap elölről kezdem.
És te? Ha te is otthonról dolgozol, neked mi válik be? Örülnék, ha elmesélnéd.

ANN: Tökéletesség? Az meg kinek kell?
Teljes munkaidőben vagy anya, és részmunkaidőben dolgozol. Nem fér bele az életedbe, hogy teljes munkaidős háztartási alkalmazott is legyél. Már így is szuperhős vagy - ne foglalkozz apró-cseprő dolgokkal.

LISA-JO: Ó, Ann, fantasztikus, amit írtál! Köszönöm, hogy ezt a ragyogó testvérlistát megosztottad! Fantasztikus. Igen-igen, mindannyiunknak úgy kell alakítanunk ezt az egyetlen, vad és őrült életünket, hogy számunkra és a gyerkőcök számára a legjobb legyen. Odáig vagyok a gondolataidért.

Forrás

Fordította: Patik Réka

témák: