Egészségügyi szakemberek és a szoptatás

Miből lehet tudni, hogy egy egészségügyi szakember nem szoptatás-párti?

Minden egészségügyi szakember azt állítja magáról, hogy támogatja a szoptatást. De sokan csak akkor támogatják, amikor a szoptatás jól megy, sőt néhányan még akkor sem. Amint a szoptatás vagy bármi a kismama életében nem tökéletes, túl sokan javasolják az elválasztást vagy kiegészítés adását. A következő jelek segítenek eldönteni, hogy az orvosod/védőnőd valóban szoptatás-párti-e, vagy legalábbis támogatja-e eléggé a szoptatást ahhoz, hogy ha gond adódik, segítsen, hogy folytatni tudd a szoptatást.

Honnan tudjuk, hogy az orvos/védőnő nem szoptatás-párti:

 1. Tápszermintákat ad vagy tápszergyártó cégek tájékoztató füzeteit, amikor babát vársz, vagy miután a baba megszületett.
  A minták és a tájékoztatók ösztönzések arra, hogy használd a terméket, és a bemutatásukat marketingnek hívják. Nincs rá bizonyíték, hogy bármelyik tápszer jobb vagy rosszabb lenne bármelyik másiknál egy átlagos csecsemőnek. A füzetek vagy videók, amelyek a termékmintákat kísérik, finom vagy kevésbé finom eszközök arra, hogy aláaknázzák a szoptatást, és felmagasztalják a tápszert. Ha ezt nem hiszed el, kérdezd meg magadtól, a tápszergyártó cégek miért alkalmaznak gyilkos taktikákat arra, hogy az orvosod vagy kórházad biztosan az ő ismertetőiket és termékmintáikat adják, és ne más cégekéit? Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az orvosok és védőnők miért nem a szoptatást reklámozzák?
 2. Azt mondja, hogy a szoptatás és a cumisüvegből etetés lényegében ugyanaz.
  Valóban, a legtöbb cumiból etetett baba egészségesen és biztonságban nő fel, és nem minden szoptatott csecsemő nő fel egészségesen és biztonságban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szoptatás és a cumisüvegből etetés lényegében ugyanaz lenne. A csecsemőtápszer minössze egy szerény megközelítése annak, amit évekkel ezelőtt az anyatej összetételéről tudtunk. A különbség rendkívül fontos az egészség szempontjából. Az anyatej bizonyos összetevőit nem tartalmazza a mesterségesen előállított csecsemőtej annak ellenére, hogy évek óta tudunk fontosságukról. Ilyenek például az antitestek és élő sejtek, amelyek védelmet nyújtanak a babának a fertőzésekkel szemben, valamint a hosszúláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek a baba látásának és agyának optimális fejlődéséhez szükségesek. Maga a szoptatás nem ugyanaz, mint a cumisüvegből etetés, hiszen teljesen másfajta kapcsolatot jelent. Ha nem tudtál szoptatni, az sajnálatos (bár az esetek többségében a gondok elkerülhetők lettek volna), de azt sugallni, hogy a szoptatásnak nincs jelentősége, lealacsonyító és egyszerűen helytelen. Nem kell szoptatni egy kisbabát ahhoz, hogy boldogan, egészségesen és biztonságban nőjön fel, de előnyt jelent.
 3. Azt mondja, hogy X tápszer a legjobb.
  Ez általában azt jelenti, hogy túl sokat hallgat egy bizonyos tápszergyártó cég ügynökére. Esetleg azt jelenti, hogy az ő gyerekei azt a bizonyos tápszert jobban tolerálták más tápszereknél. Azt jelenti, hogy megalapozatlan előítéletei vannak.
 4. Azt mondja, hogy nem szükséges rögtön szülés után megszoptatni a babát, mert fáradt vagy, vagy fáradt leszel, és a baba sokszor amúgy sem érdeklődik a szopizás iránt.
  Nem szükséges, de nagyon hasznos. Az újszülöttek addig is tudnak szopizni, amíg az anya pihen vagy alszik, de a legtöbb anyuka nem is akar ilyen percekben aludni. A kisbabák nem mindig érdeklődnek a szopizás iránt azonnal, de semmilyen érv nem szól az ellen, hogy megadjuk nekik az esélyt. Sok baba szívesen szopik a szülés utáni egy-két órán belül, és ez az az időszak, ami a leghasznosabb a jó kezdéshez. Ezt azonban nem tudják megtenni, ha elválasztják őket édesanyjuktól. Ha az a benyomásod, hogy az újszülött mérése, szemcseppje, K-vitamin-injekciója elsőbbséget élvez az első szoptatással szemben, megkérdőjelezheted a szülőszobai személyzet elkötelezettégét a szoptatás mellett.
 5. Azt mondja, hogy cumizavar nem létezik, és hogy korán el kell kezdened cumiból is etetned a babádat, hogy azt is elfogadja.
  Miért kell korán elkezdened cumiból is etetni, ha cumizavar nem létezik? Azon vitázni, hogy nincs bizonyíték a cumizavarra, olyan, mintha a kocsit fognánk a lovak elé. A mesterséges cumit – amit soha egyetlen emlős sem használt az ember előtt, és még az ember sem általánosan a 19. századig – úgy próbálják bemutatni, mintha ártalmatlan lenne. Csakhogy a mesterséges cumi nem bizonyult ártalmatlannak a szoptatásban. Az az orvos/védőnő, aki elfogadja, hogy a mesterséges cumi ártalmatlan, úgy tekint a világra, mintha a cumiból való etetés, nem pedig a szoptatás lenne a normális, élettani módja a csecsemőtáplálásnak. Apropó, az, hogy nem minden, sőt, nem is a legtöbb babának, aki cumit kap, lesz gondja a szopizással, nem jelenti azt, hogy ezek korai használata nem fog gondot okozni néhányuknak. Gyakran több tényező együttes jelenléte, amiből az egyik a mesterséges cumi használata, az ami a bajt okozza.
 6. Azt mondja, hogy abba kell hagynod a szoptatást, mert te vagy a baba beteg, vagy mert gyógyszert fogsz szedni vagy orvosi vizsgálatot fognak végezni rajtad.
  Előfordulnak olyan ritka esetek, amikor valóban be kell fejezni a szoptatást, de az orvosok gyakran csak feltételezik, hogy az anya nem folytathatja, és bizony ebben gyakran tévednek. Az az orvos, aki támogatja a szoptatást, meg fogja keresni a módját annak, hogy hogyan lehet elkerülni a szoptatás megszakítását. (…) Amikor egy anyának muszáj gyógyszert szednie, az orvosnak olyan gyógyszert kell alkalmaznia, hogy az anyának ne kelljen abbahagynia a szoptatást. (Valójában nagyon kevés gyógyszer miatt kell az anyának felfüggesztenie a szoptatást.) Rendkívül ritka az, hogy egy meghatározott betegségnek csak egy orvossága van. Ha az orvos első választása olyan gyógyszer, amitől abba kell hagynod a szoptatást, akkor jogosan aggódsz amiatt, hogy ő nem igazán gondolta át a szoptatás jelentőségét.
 7. Meglepődik, amikor megtudja, hogy a 6 hónapos babád még mindig szopik.
  Sok orvos/védőnő vallja azt, hogy a babáknak 9 vagy 12 hónapos korukig mesterséges babatejet kell kapniuk, de ugyanakkor azt is hiszik, hogy az anyatej vagy a szoptatás szükségtelen, vagy éppen káros a 6. hónap után. Miért jobb az utánzat mint az eredeti? Nem kellene elgondolkoznunk azon, hogy miért áll fenn ez az indoklás? A világ nagy részén a 2-3 éves korig tartó szoptatás átalános és elfogadott.
 8. Azt mondja, hogy az anyatej értéktelenné válik a baba 6 hónapos kora után.
  Még ha ez igaz is lenne, akkor is volna előnye a szoptatásnak: különleges kapcsolat két egymást szerető ember között, még a tej nélkül is. Azonban nem igaz, hogy a tej értéktelen volna. Az anyatej 6 hónapos kor után még mindig tej; többek között zsírral, fehérjével, kalóriával, vitaminokkal. Az antitestek és egyéb összetevők, amelyek a fertőzésektől védik a babát, még mindig jelen vannak, néhány még nagyobb számban, mint a baba fiatalabb korában.
 9. Azt mondja, hogy soha nem szabad engedned a babádnak, hogy a melleden aludjon el.
  Miért nem? Rendben van, ha egy baba szoptatás nélkül is el tud aludni, de a szoptatás egyik előnye, hogy van egy kényelmes módszered arra, hogy a fáradt kisbabád elaltasd. Az emlősök megjelenése óta a világ minden táján így tesznek az anyák. A szülői lét egyik legnagyobb öröme, amikor a gyermeked a karodban alszik el, és érzed meleg kis testét, ahogy álomba szenderül. A szoptatás egyik öröme az anyának, és valószínűleg a babának is, amikor a baba a mellen alszik el.
 10. Azt mondja, hogy nem szükséges bentmaradnod a kórházban, hogy megszoptasd a beteg gyerekedet, mert fontos, hogy otthon pihenj.
  Fontos, hogy pihenj, és a kórház, amelyik szoptatáspárti, meg fogja oldani, hogy tudj pihenni, amíg a kórházban vagy azért, hogy szoptatni tudd a kisbabádat. A beteg babáknak nincs kisebb szükségük arra, hogy szopizzanak, mint az egészségeseknek – nekik nagyobb szükségük van rá.

Írta: dr. Jack Newman

Fordította: Gesztelyi Heni

HírLLLevél:

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu