A szoptatás és a termékenység*

Régóta ismert, hogy a szoptatás befolyásolja az asszonyok termékenységét. Azokban a kultúrákban, ahol a nők több, mint egy évig szoptatják a csecsemőiket, és nem használnak mesterséges fogamzásgátlót, a gyermekszülések között eltelt idő két-három év. De csak az utóbbi évek kutatásai kezdték megfejteni azt a rejtélyt, miért van az, hogy néhány szoptató asszony terméketlensége csak néhány hónapig tart, míg mások két vagy több év után sem esnek teherbe.

Az orvosi kutatások már egyetértenek abban, hogy a szopó csecsemő felelős a petefészek ciklikus működésének felfüggesztéséért. Más szavakkal a csecsemő szoptatása akadályozza meg az anya petesejtérését, ezáltal nem lesz terhes és rendszerint egyáltalában nincs havi vérzése sem. A szoptatás fogamzásgátló hatása megvédi az anyát attól, hogy azonnal másik gyermeke legyen, és ez lehetővé teszi, hogy teljes egészében a csecsemőnek szentelje magát, aki már valójában megszületett. A fejlődő országokban ez különösen fontos ahhoz, hogy a csecsemő életben maradjon. Sok gyermekpszichológus úgy véli, hogy lélektani szempontból előnyösebb helyzetben vannak azok a gyermekek, akik között a korkülönbség két-három év, hiszen az anya teljes figyelmében részesülnek akkor, amikor leginkább szükségük van rá.

Gyakori, hogy szoptató nőknél nyolc, tíz, tizenkét hónap vagy még több is eltelik, mire a szülés után a menstruációjuk visszatér. Sok nőnél a szülés után három-négy hónappal tér vissza és előfordul olyan is, hogy a szoptató asszony úgy esik teherbe, hogy nem volt havi vérzése.

Mitől vannak ezek a különbségek? A szoptatás alatti terméketlenség kulcsa abban van, hogy hányszor szopik a csecsemő. Afrikai Kung anyákon végzett megfigyelések szerint a szülések közötti átlagos időtartam 44 hónap volt a szoptatásnak köszönhetően. A Kung törzseknél nincs szexuális tilalom a szoptatás idején. Ezek az anyák óránként több alkalommal is mellre teszik a csecsemőt néhány percre. Magukkal hordják őket szinte állandóan, és éjjel is együtt alszanak. Az európai asszonyok megfigyelése is megerősítette, hogy a szoptatás gyakorisága az, ami leginkább összefügg a menstruációs ciklus visszatérésének idejével. Ahhoz, hogy a szoptatás meggátolja a termékenységet, a csecsemőt kizárólagosan kell szoptatni. Ez azt jelenti, hogy a csecsemő teljes tápanyagszükségletét és szopásösztönét az anya mellén, szopással elégíti ki.

A kiegészítő táplálékok, cumisüvegből adott gyümölcslé, vagy tápszerhozzátáplálás gyakran összefügg a termékenység visszatérésével mint ahogy azzal is, hogy a csecsemő éjjel nagyobb időtartamokat alszik. Ezek mind csökkentik a csecsemő szopásának gyakoriságát. Egy megfigyelés szerint, ha hat vagy több óra telik el a két szoptatás között, vagy a napi szoptatások száma ötnél kevesebb, visszatér a termékenység.

Azok az anyák, akik nem egy meghatározott rendszer szerint szoptatják csecsemőjüket általában azt tapasztalják, hogy hónapok telnek el, mire a menstruációs ciklusuk visszatér. A közelmúltban átdolgozott "A szoptatás és a természetes születésszabályozás" című könyvében Sheila Kippley egy olyan felmérésről számol be, ahol a nők kizárólag, korlátlanul szoptattak. A gyermekszülés után átlagosan 14,6 hónap telt el a havi vérzés visszatérése nélkül.

Ha a szoptatást táplálásnak tekintjük - és csak evésidőben szoptatjuk a csecsemőt - ez gyakran nem elegendő ahhoz, hogy néhány hónapnál tovább visszaszorítsa a peteérést. Ha a csecsemő a szopások között hat óránál többet alszik, az anyai hormonegyensúly megváltozhat, és lehetővé teszi a peteérést és a menstruáció visszatérését. Ellenben, ha a csecsemő gyakran szopik, nemcsak táplálást, hanem megnyugtatást is nyújtva számára, és ha éjjel többször is szopik, akkor a terméketlenség időtartama ennek megfelelően nyúlik meg.

Miért van az, hogy a gyermekszülések között eltelt hónapok száma és a menstruációs ciklus visszatérésének ideje olyan különböző az asszonyoknál?

Míg kizárólagosan a szabad szoptatási mód a kulcstényező a terméketlenségben, a nő szervezetének saját kémiai állapota is befolyásolja a meddőség tartamát. Néhány anyának annak ellenére, hogy kiegészítés nélkül szoptatják csecsemőjüket, a menstruációjuk a szülés után hat hónappal visszatér. Más anyáknak, akiknek a csecsemője átalussza az éjszakát, vagy cumijuk van, hogy a külön szopásigényüket kielégítsék, mégsem tér vissza a menstruációjuk csak a csecsemő egyéves kora körül. Az egyéni hormonális különbségek egyaránt megnyújthatják vagy lerövidíthetik a természetes meddőség időszakát.

Lehet-e egy nő terhes anélkül, hogy visszatért volna a menstruációja? Igen, de ez kevésbé valószínű a kezdeti időszakban, ha a csecsemő gyakran szopik. 1982-ben Howie és munkatársai azt találták, hogy egyetlen asszonynak sem tért vissza az ovulációja hat hónapnál korábban addig, amíg naponta hat alkalomnál kevesebbszer nem szoptattak, a szoptatás ideje összességében naponta legalább hatvan perc volt, és nem vezettek be kettő vagy több kiegészítő táplálékot. Santiagóban (Chile) 130 asszonyon végzett megfigyelés azt mutatta, hogy az első hat hónap alatt bekövetkező terhesség gyakorisága 1,8% volt azon anyák között, akik kizárólagosan szoptattak és nem volt menstruációjuk (Diaz 1982.).

Sok asszonynáI azt találták, hogy a szoptatást követő első ciklus során általában nincs peteérés, vagyis nem előzi meg ovuláció.

Egy anovulációs ciklusban a menstruáció ovuláció nékül zajlik, és ovuláció nélkül nem következhet be a terhesség. A szoptató anyák gyakran úgy nevezik az első menstruációjukat, mint "figyelmeztető" ciklust. Tudják, ha nem kívánnak ismét teherbe esni, figyelniük kell a peteérés jeleit, vagy el kell kezdeniük a születésszabályozás valamilyen formáját az első menses után.

Szükséges megemlíteni, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta nem tekinthető jó megoldásnak azon anyák részére, akik szoptatnak. A kombinált fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a tej mennyiségét és összetételét, és az a vélemény, hogy a szintetikus hormonok kiválasztódnak a tejbe és hosszú távon hatással lehetnek a csecsemőre. A kutatások azt bizonyították be, hogy a csak progestint tartalmazó minipill úgy tűnik, nincs semmilyen hatással az anyatej mennyiségére és minőségére. A csecsemőre kifejtett hosszútávú hormonhatás azonban még kérdéses. A szoptató aszszonynak meg kell beszélnie a szájon át szedhető fogamzásgátlók hatását az orvosával, mielőtt a születésszabályozásnak ezt a módját választaná.

Mi történik akkor, ha az anya menstruációja még nem tért vissza arra az időre, amikor a csecsemő eléri azt a kort, hogy más ételt kezd enni, vagy elkezdi átaludni az éjszakát? Néhány esetben az emlőt ért szopási ingerek számának csökkenése elegendő lesz ahhoz, hogy bekövetkezzen a peteérés és a menstruáció. Más esetekben az anya természetes terméketlensége folytatódhat. Ha a csecsemő még szívesen szopik napközben gyakran és hosszan, annak ellenére, hogy átalussza az éjszakát vagy már elkezdett más ételeket is enni, az amenorrhoea, a menstruáció elmaradása még hónapokig eltarthat, de ez az időtartam már bizonytalan annál, aki nem akar újabb terhességet.

Ha a csecsemő kevesebb alkalommal szopik, mert egyre több egyéb ételt kap, vagy amikor az anya lecsökkenti a szoptatások számát, hogy elválassza a csecsemőt, a menstruáció előtti peteérés hamarabb bekövetkezik. Azoknak az asszonyoknak, akik nem kívánnak ismét teherbe esni, óvatosnak kell lenniük azokban az időkben, amikor a menstruáció visszatér, mert a csecsemő ritkábban szopik, és nagyobb a peteérés valószínűsége az első menstruációs ciklusban.

Befolyásolhatja-e a szoptatás gyakoriságának a növekedése az anya menstruációs ciklusát, ha a menstruációja már visszatért? A válasz:"igen". A szopási ingerek mennyisége közvetlenül befolyásolja a menstruáció újrakezdődését, amit jól bizonyítanak a Kippley idézett könyvében lévő esetleírások, amelyben egy szoptató asszonynak, aki már néhány hónapja menstruált, két ciklusa kimaradt az alatt az idő alatt, míg egy másik csecsemőnek is tejet fejt, miközben sajátját szoptatta. Néha azok az anyák, akiknek már visszatért a menstruációs ciklusuk elmondták, hogy a csecsemő szopási alkalmainak hirtelen megemelése, amely betegség vagy más ok miatt történt, elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy egy vagy két menstruáció kimaradjon vagy megnövekedjen a ciklusok közötti intervallum. Ahhoz, hogy a peteérés ismét gátlódjon a szopás mennyisége egyénenként változott, kisebb vagy nagyobb mértékű volt az egyes anyáktól függően.

Annak a nőnek, aki csökkenteni kívánja a terhesség bekövetkeztének esélyét a szoptatás időszaka alatt anélkül, hogy mesterséges fogamzásgátlókat használna, meg kell ismernie szervezetében a peteérés jeleit.

Ez a méhnyak nyák és a méhszáj nyílásának változásait foglalja magában. A szoptató nő nyúlósabb és világosabb nyákmintát észlel az első szülés utáni ovuláció előtt, mint a rendszeres ciklus alatt, és ez a termékenység kezdetének a jele. Sok asszony , aki a természetes születésszabályozást választja, reggelente megméri az ébredési hőmérsékletét, és figyeli a hőmérséklet emelkedését, amely arra utal, hogy az ovuláció bekövetkezett.

Azok a nők, akik nem jártasak a peteérés testi jeleinek megismerésében, beszélgessenek el olyan emberrel, aki ismeri a természetes családtervezési módszert! Számos könyv is megjelent e témában, közöttük ,,A természetes családtervezés művészete" John és Sheila Kippley-től, valamint Nona Aguliartól "Nem kell tabletta, nem kell kockázatos születésszabályozás"
(További információk: Comple to Couple League. P.O. Box 11084 Cinciuati, Ohio 45211).

A legtöbb asszony a szoptatás alatti terméketlenséget egy nagyszerű ráadásnak tekinti. De néha ez túlságosan is hatásos, és az az asszony, aki ismét terhes akar lenni, nehezen tudja ezt elérni azalatt, amíg szoptat, annak ellenére, hogy visszatért a menstruációja.

Egy olyan asszonyról számoltak be, akinek a mensese 18 hónappal a szülés után következett be. A fia még egy évig szopott, és annak ellenére, hogy megvoltak a peteérés jelei, nem tudott teherbe esni. Felkeresett egy meddőségben jártas szakembert, és az felfedezte - és a kutatások is igazolták -, hogy még egy ovuláló szoptató asszony is terméketlen maradhat egy ideig a szoptatás okozta finom hormonváltozások következtében. Hetekkel azután, hogy teljesen elválasztotta a fiát, terhes lett. Azok az anyák is, akik két évet szeretnének hagyni a két gyermek születése között, néha hiába próbálkoznak, ha a szoptatás alatti terméketlenségük elhúzódik jóval a csecsemő egyéves kora után is.

A kizárólagos korlátlan szoptatási mód, amely szükséges ahhoz, hogy a természetes terméketlenségi periódus bekövetkezzen szokatlannak tűnhet, pedig a világ számos részén ez az irányadó. Azok az asszonyok, akik gyakorolják ezt a fajta anyaságot, és a csecsemőjüket állandóan a közelükben tartják, hogy megvalósítsák a gyakori szoptatást azt tapasztalják, hogy a szoros testi és érzelmi kötődés jutalma a csecsemőjükkel való összetartozás és harmónia csodálatos érzése. A fizikai közelség és a gyakori szoptatás az ő jutalmuk, amelynek a terméketlenség egy kellemes velejárója.

Fordította: dr. Ádám Borbála és Mezeiné Odor Andrea 1992