Fogas kérdések

Riportunkban dr. Sarló Gabriella fogszakorvost kérdeztük a fogápolással kapcsolatban. A doktornő 2006 nyarán, a Séta a Szoptatásért című rendezvényünkön személyesen vezetett beszélgetést ebben a témában.

Kérdés: Mennyiben módosul a fogápolás a várandósság ill. a szoptatás során?

Válasz: Abban az esetben, ha az anyuka már korábban is megfelelően ápolta a fogait, és rendszeresen járt kontrollra, különösebb változtatásra nincs szükség. Ha tervezett terhességről van szó, ajánlott előtte fogorvosi vizsgálaton résztvenni, és a szükséges beavatkozásokat elvégeztetni, hogy fogászati - szájsebészeti góc ne maradjon vissza. Ez azért fontos, mert minden góc másodlagos, komoly betegségek forrása lehet, ami a magzatot is veszélyeztetheti. Nem beszélve arról, hogy a szülés körül jelentkező fogfájás mennyi bonyodalmat okoz a kismamának!

K.: A kezelések elvégezhetők-e terhesség ill. szoptatás alatt is?

V.: A legtöbb kezelés biztonsággal elvégezhető - és elvégzendő! - terhes és szoptató anyukák esetében is. Ők is kaphatnak érzéstelenítőt és szükség esetén, jól megválasztott antibiotikumokat is. A cél az, hogy a kismamák szája szanált, azaz egészséges legyen, mert ez a magzat ill. csecsemő szempontjából is fontos. Természetesen itt most ambuláns, rendelőben végzendő kezelésekről bszélek. Ha nagyobb szájsebészeti műtétre van szükség, amit altatásban kell végezni, kórházi tartózkodással, akkor természetesen ez külön elbírálást érdemel.

K.: Károsítja-e a terhesség a fogakat?

V.: A válasz egyértelműen: NEM. Ez a tévhit abból ered, hogy sok terhes nő nem, vagy alig fordít időt és energiát a szájápolásra. Egyrészt, mert úgymond "mással vannak elfoglalva", és bár nőgyógyászati kontrollra általában elmennek, de a foguk ellenőriztetésére nem gondolnak. Így az amúgy is meglévő fogkárosító hatásokat semmi nem védi ki. Másrészt, mert sok kismamának van hányingere fogmosás közben, ezért ezt egyre jobban hanyagolja, szabat utat engedve a szuvasodásnak, és az ínygyulladásnak.

K.: Mikor kell elkezdeni a fogmosást kisbabák esetében?

V.: Alapjában egy mondattal is lehet válaszolni: amikortól fog van a szájban ! Már az éppen előtörésben levő fogacskákat is érdemes mosni, mert ennek több haszna is van:

  • tisztítja a pici fogakat
  • a baba megszokja a szájában a fogmosás érzését, megbarátkozik vele. A fogkefét nyugodtan a kezébe lehet adni, hogy a szülői segítség után ő maga is "eljátsszadozzon vele". Ez kezdetben inkább fogkefe rágcsálás, de ez nem baj, hiszen ez is segít a megszokásban és tisztítja is a fogakat.
  • masszírozza a baba ínyét, ami kimondottan jól eshet a fogelőtörés körüli időben.

Természetesen jól megválasztott, ennek a korosztálynak készülő, puha sörtés babafogkefére van szükség, de ez ma már a nagy szupermarketekben vagy a gyógyszertárakban megvásárolható. Vigyázat: a picik ínye sérülékeny, kerülni kell a nagy erővel végzett tisztítást!
Fontos, hogy kezdetben csak megvizezett fogkefét használjunk, fogkrémet csak akkor, ha már öblíteni is tud a gyerek - ezt általában 2-3 éves kor körül tanulják meg.

K.: Károsítja-e az éjszakai szopás a fogakat?

V.: Mind a nappali , mind az éjszakai szopásnak csak előnyös tulajdonságai vannak! Igaz, hogy az anyatejnek is van cukortartalma, de ez nem azonos a tehéntej, ill. a tehéntej alapú tápszerek cukortartalmával. A fogszuvasodáshoz nem csak cukor, de pathogén, azaz kártékony baktériumok jelenléte is szükséges. Az anyatejben viszont ezen káros baktériumok ellen ható faktorok, antitestek, immunglobulinok is jelen vannak, így összességében az anyatej inkább védő, mint kóroki tényezőként szerepel. Munkám során még soha nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek a szopás bármilyen fogászati megbetegedést okozott volna, bőven láttunk viszont olyan csöppségeket, akiknek a tejfogai fekete csonkokká szuvasodtak az édes "löttyök" miatt. A legrosszabb az, amikor a gyerek kezében-szájában van szinte egész nap az édes ital, legyen az édes tea, édes gyümölcslé, vagy cukros üdítő.Ha ezt a baba kénye-kedve szerint szopogatja a cumisüvegből, belátható, hogy fogacskái állandóan cukros lében áznak, és ez meg is hozza az eredményt. Gyakorló anyuka lévén tudom, hogy manapság teljesen eltiltani a gyerekeket szinte lehetetlen, de ezek fogyasztását lehet, és kell is korlátozni.Az étkezéskor pohárból adott kevés édes ital még nem fogja tönkretenni a fogak épségét, feltéve, hogy jó szájhigiéne társul hozzá ( fogmosás), ill. hogy a nap többi részében a kicsi vizet kap szomjoltásra. Tapasztalatból tudom, hogy a gyerekek könnyen elfogadják az ilyen ésszerű korlátozást.

K.: Gyakori kérdés, hogy a cumi vagy az ujjszopás a jobb?

V.: Rendkívül káros mindkettő, de nézzük összehasonlítva pontrol pontra:

CUMI UJJSZOPÁS
Fog,-állcsontfejlődési rendellenességet okozhat. Súlyos fog,-állcsont deformitást okozhat.
Mind a gumi, kaucsuk, mind a szilikon változatban baktériumok és gombák telepedhetnek meg. Ezek kiírtása házilag szinte lehetetlen, így visszatérő szájfertőzések forrásai lehetnek. Higiéniailag ellenőrizhetetlen, hiszen gondoljunk bele: a baba azt a kezét veszi a szájába, amivel előzőleg az utcai cipőkkel összejárt földön mászott. Ez   természetesen fertőzés forrása lehet.
Ún. cumizavarhoz vezet, azaz rontja a szopási technikát. A cuminak talán ez a legnagyobb hibája, hiszen az újszülött egyik legfontosabb tevékenysége a szopás, táplálkozás. Sokszor egy ártatlannak tűnő cumi a baba korai elválasztását - elválasztódását eredményezi. Gyakorta megfigyeljük, hogy megrögzött ujjszopó gyereknél a szopott ujj is eldeformálódik, ellapul, kiszélesedik. Ez később jelenthet komoly esztétikai   problémat, különösen fiatal nőknél.

A felsorolásból látható, hogy az egyik talán fogorvosilag, a másik pedig szoptatási szempontból károsabb. Ennek tükrében én nem a kettő közötti választást,hanem egy harmadik ill. negyedik megoldást szoktam javasolni a szülőknek.

Piciknél már újszülöttkortól hasznalható a tiszta, fertőtlenített rongyocska, amihez szívesen odabújnak a babák.Természetesen a megfelelő higiénia itt is fontos . Legyen e rongyból több is és mossuk, váltsuk gyakorta. Ha a gyerek így szokja meg, akkor nem fog büdös-koszos rongyot reklamálni. Erre a célra nagyon megfelelő a textilpelenka, amit elerhető áron általában tízesével csomagolva vehetünk meg.Nagyobbaknál a fogzás időszakában jó megoldás a rágóka. Itt is igaz, hogy sokszor a legegyszerűbb a legjobb. Tisztítása rendkívül fontos, emiatt itt is jó, ha több is van belőle.Hátrányát nem ismerjük, hozzászokást, cumizavart nem okoz.

A témához fontos megjegyezni, hogy egy igény szerint szoptatott csecsemőnek szopási ingere kielégítésére nincs szüksége sem az ujjára, sem pedig cumira.*

K.: Mégis, mik azok a konkrét eltérések, amiket a cumi ill. az ujjszopás okozhat?

V.: Fogászati szempontból mindkettő hasonlóan hat. A felső fogakat kifelé tolják, az alsó és felső fogak között zárt állapotban is rést találunk. Ezt nevezik nyitott harapásnak. A gyerek a rés miatt szinte képtelen beleharapni valamibe, és a falatot leharapni.Végül oldalt harap, így viszont a frontfogakat nem éri a megfelelő élettani terhelés. És akkor még nem beszéltünk az esztétikai zavarról. A másik probléma az ún. gótikus, azaz magas szájpad kialakulása, bár ez utóbbi inkább a szopás, ezzel együtt a vacuumhatás kialakulásának a hiányával magyarázható.**

Ennek későbbi hátránya, hogy a fogív rövidül, a fogak torlódnak, ami az esztétikai hátrányon kívül növeli a szuvasodás, és az ínyproblémák megjelenésének valószínűségét. Ezek a problémák csak komoly, éveken át tartó, komplex (esetlegesen műtéttel társuló) fogszabályzó és protetikai kezeléssel javithatók, és ekkor sem mindig száz százalékos eredménnyel. Ráadásul mivel ezen kezelések egy részét a TB nem, vagy nem teljes mértékben támogatja, így sokszor nem elhanyagolható anyagi terhet ró a családra. Jobb tehát megelőzni a bajt!
Nem beszéltünk még a fogászati rendellenességekhez társuló másodlagos betegségekről, hiszen tartós ragászavarnál a nagy, szét nem rágott falatok lenyelése gyomor ill. emésztési panaszokat okozhat.

* Úgy három hónapos kora körül szinte minden kisbaba szopogatja az ujját, de ez általában átmeneti állapot. Bizonyos esetekben azonban az igény szerint szoptatott csecsemő is rászokik az ujjszopásra. Mivel játszás, négykézlábolás, rámolás közben nem tudja szopni az ujját, így sokkal kevesebb időt tölt ezzel a tevékenységgel, mint cumizó társa, akinek eközben is szájában lehet a játszócumi. (A szerkesztő megjegyzése.)

** A gótikus szájpad ezen kívül lehet alkati adottság, valamint bizonyos betegségekkel is együtt járhat. (A szerkesztő megjegyzése.)

A riportot Rózsa Ibolya készítette.

témák: