Fájdalom a mellben, elzáródott tejcsatornák, mellfertőzés

Előfordul, hogy a szoptató kismama egy nagyon érzékeny pontot, vagy fájdalmas csomót talál a mellében. Ennek egy elzáródott tejcsatorna, vagy mellfertőzés lehet az oka. Ha tudjuk, hogyan kezeljük, akkor gyorsan rendbe jön, és elkerülhetők lesznek a további nehézségek is.
Bármi is okozza a mellben a fájdalmat, három alapvető lépés segíthet a kúra során:

Meleg alkalmazása, sok pihenés és gyakori szoptatás - amitől megfelelően kiürül a mell.
Ezek a módszerek megtévesztően egyszerűnek tűnhetnek, de azonnali alkalmazásuk segíthet megtapasztalni a különbséget néhány órás kellemetlenség, illetve többnapos ágyban fekvés között.

ELZÁRÓDOTT TEJCSATORNÁK

Amikor a szoptató kismama egy érzékeny pontot, pirosodást vagy fájdalmas csomót vesz észre mellében, akkor ezt minden valószínűség szerint egy elzáródott tejcsatorna okozza. Ez azt jelenti, hogy a tejcsatorna azért gyulladt be, mert a tej nem tud szabadon áramlani benne.

A tejcsatorna elzáródását okozhatja helytelen szoptatási póz, két szoptatás között eltelt hosszú idő, kiegészítő táplálék, esetleg a túlzott cumizás, szoros szoptatós melltartó vagy más ruhadarab, ami elszorítja a mellkast. Akkor is kialakulhat elzáródás a tejcsatornában, ha egy nagyobb baba egyszerre csak végigalussza az éjszakát, vagy egyik nap többször szopik, a másik nap kevesebbszer. Ritkán a mellbimbóra rászáradt tej is okozhat elzáródást.

Ha valamilyen probléma felmerül, a pihenés a legfontosabb. Ha lehetséges, a legjobb megoldás ágyba bújni a nap hátralévő részére, a betakart babával az oldalunkon. De legalább a plussz-munkákat hagyjuk el, feküdjünk le egy-két órára pihenni a babával és szoptassunk. Az elzáródott tejcsatorna, vagy egy fájdalmas csomó a mellben az első jele annak, hogy túlterheljük magunkat. Jól teszi, aki felfigyel erre a jelzésre, és pár napig többet pihen. A tejcsatorna elzáródása esetén a pihenés mellett még a következőket lehet tenni:

  • Meleggel kell kezelni az érintett területet, és meleg vízben való áztatással le kell mosni az esetlegesen rászáradt tejmaradékot a mellbimbóról. Hajoljunk egy lavór meleg víz fölé és áztassuk a mellünket kb. tíz percig, naponta háromszor, vagy zuhanyozzunk le jó meleg vízben, esetleg alkalmazzunk meleg borogatást. Óvatosan masszírozzuk meg az érintet területet, amíg még meleg, majd szoptassuk meg a babát, vagy közvetlenül a meleg kezelés után fejjünk kézzel egy kis tejet. Ha a meleg mellből megindul a tej, ez segít megszüntetni az elzáródást. Gyakran szoptassunk az érintett mellből.
  • Gyakran szoptassuk a babát az érintett oldalon. Szoptassunk legalább kétóránként, még éjjel is, ameddig a mellünk érintésre érzékeny vagy meleg. Minden etetésnél először erre a mellre tegyük a babát. A gyakori szoptatás a mellet eléggé kiüríti, így a tej szabadabban folyik. Próbáljuk meg úgy elhelyezni a babát, hogy az álla az elzáródott tejcsatorna felé legyen.
  • Engedjük lazára szoros ruhánkat, különösen a melltartót. Ha lehet, néhány napig ne vegyünk föl melltartót. Amennyiben kényelmesebb a melltartó viselése, akkor próbáljunk meg egy számmal nagyobbat fölvenni, vagy legalább olyat, amelyiknek más a szabása vagy a fazonja. Ez enyhíthet abban az esetben, ha a megszokott melltartó netán nyomta a tejcsatornákat. Vannak kismamák, akik nem használnak szoptatós melltartót, hanem normál melltartójuk kosarát húzzák föl vagy le a szoptatáshoz. Ez megnyomhatja a tejcsatornákat, így azok nem ürülnek ki megfelelően. Egyes lefelé, vagy oldalra nyitható kosarú szoptatós melltartók is megnyomhatják a tejcsatornákat.
  • Ellenőrizzük a baba helyzetét szoptatáskor. Legyen oldalt, egész testével felénk nézzen és a feje elfordítása nélkül tudja bekapni a mellbimbót. A bimbóudvar majdnem teljesen legyen a szájában. Ahhoz, hogy mindig minden tejcsatorna kiürüljön fontos, hogy a baba megfelelő helyzetben szopjon.
  • Gyakran változtassunk a szoptatási helyzeten.
  • Fekve, ülve, cseréljük fel a hintaszéket a kanapéra, fotelra. A különböző szoptatási pózok elősegíthetik, hogy a baba az összes tejcsatornát elérje és kiürítse. (A különböző szoptatási pozíciók részleteiről lásd a 4. fejezetet.) Az egyik testhelyzet lehet, hogy függőlegesen magunk előtt átöleljük a babát. Van egy nagyon jó pozíció, ami segíthet megindítani az elzáródott tejcsatornát: tegyük a babát az ágyra, vagy a földre lerakott paplan közepére, vagy ha törökülésben ülünk, akkor az ölünkbe, esetleg álljunk föléje négykézláb, és hajoljunk le úgy a szoptatáshoz, hogy a mellünk szabadon lógjon lefelé. Lehet, hogy ez nem a legkényelmesebb helyzet, de könnyebben beindulhat a tej.

MELLFERTŐZÉS

Az elzáródott tejcsatorna miatti gyulladás általában javulni szokott a gyors és megfelelő kezelés hatására. Ha azonban a tejcsatorna elzáródás fájdalmas, csomó érzékelhető, és mindez lázzal, illetve influenzás tünetekkel (fáradtságérzés, végtagfájdalom, levertség) jár, valószínűleg mellfertőzéssel van dolgunk.

Fontos, hogy ilyen esetben a kezelés azonnal megkezdődjön. A kúra megegyezik azzal, ami mellcsatorna elzáródás esetén alkalmazható: meleg alkalmazása, sok pihenés és gyakori szoptatás. Amennyiben elég gyorsan megkezdtük a gyógyítást, valószínűleg nem lesz szükség más kezelésre. Ha azonban még 24 óra múlva is van lázunk, illetve más tünetek is fennállnak, akkor orvost kell hívni. Ebben az esetben az orvos bizonyára gyógyszert ír majd fel. A gyógyszer szedése során továbbra is sok pihenésre és gyakori szoptatásra lesz szükség.

A babát nem zavarja a szopásban a mellgyulladás. Régebben ilyen esetben rendszerint az elválasztást (a szoptatás abbahagyását) javasolták. A kutatások azonban kimutatták, hogy a fertőzés gyorsabban fölszívódik, ha a mell üres. A kismama is sokkal kellemesebben érzi magát így, mint a hirtelen elválasztás után. Az anyatejben lévő antitestek megóvják a babát attól a baktériumtól, ami fertőzést okozhat. Még az ideiglenes elválasztás is fölösleges bonyodalom akkor, amikor az ember amúgy is rosszul érzi magát.

Ha az orvos antibiotikumot ír fel, az előírt adagot feltétlenül be kell szedni. Sokan abbahagyják a szedést, amint jobban érzik magukat, pedig ezzel a néhány nap múlva jelentkező visszafertőződést segítik elő. Mellfertőzés esetén ez kellemetlen lenne a baba és a mama számára is, ezért fontos az előírt mennyiséget beszedni. A szopós csecsemőnek az antibiotikum általában nem okoz problémát. Amennyiben az orvos bizonyos antibiotikumokat nem talál megfelelőnek, valószínűleg olyat fog fölírni, aminek a szedése a szoptatós kismamának is biztonságos.

Ha a megbetegedés után néhány napon, vagy héten belül újabb mellfertőzés lép fel, akkor valószínű, hogy az előző fertőzés nem múlt el teljesen. Ismételt mellgyulladás gyakran előfordulhat, de ez általában inkább visszaesés, mint teljesen új megbetegedés.

Amennyiben úgy tűnik, hogy a tejcsatorna elzáródás, illetve a mellgyulladás túl gyakran fordul elő, akkor meg kell vizsgálni az általános egészségi állapotot. Vajon megfelelően táplálkozunk-e, nem dolgozunk-e túl sokat, hogy ennek ismeretében hagyjunk elég időt a pihenésre és élvezzük a szoptatást.
Amikor Donna Sutton iowai kismamának mellgyulladása volt, a La Leche Liga vezetőjétől kapott tanács segített neki a gyógyulásban:

Már egy hete otthon voltam a kórházból, amikor észrevettem, hogy fáj a mellem, és más mellgyulladásra utaló tünetem is volt. A háziorvos megvizsgált és azt javasolta, hogy legalább négy-öt napig az érintett mellemből ne szoptassak, hanem kézzel vagy pumpás mellszívóval fejjem ki a tejet. Éreztem, hogy nem ez a jó megoldás, így hosszas fontolgatás után tovább szoptattam mindkét mellemből. De a gyulladás nem szűnt meg és még mindig éreztem a csomót a mellemben. Végül fölhívtam a körzeti La Leche Liga vezetőjét. Az ő tanácsa azonnal megváltoztatott mindent. A meleg borogatás, a gyakori szoptatás (különösen a fájó mellemből) és a pihenés után a csomó kezdett fölszívódni. Még mindig a fülemben hallom a Liga vezető tanácsát, hogy most az a legfontosabb, hogy szoptassam a kisbabámat. Már tudom, ha rögtön az elején beszélek vele, a gyulladás sokkal hamarabb elmúlt volna, és kevésbé lett volna zavaró Sarah és az én számomra is. Vajon hány kismama kapott rossz tanácsot, és hagyta abba a szoptatást? Hálás vagyok a LLL vezetőjének tanácsáért és hiszek abban, hogy az anyatej a legjobb a világon!

MELLTÁLYOG

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a mellgyulladásból tályog alakul ki, amennyiben azonban a tünet megjelenésétől kezdve megfelelően kezeljük a problémát, akkor ez általában nem következik be. A tályog olyan helyi gyulladás, amit rendszerint műtétileg megnyitnak és kiürítenek. Ezt járóbeteg rendelésen el lehet végezni. Amennyiben erre a műtétre szükség lenne, a másik mellből minden probléma nélkül tovább lehet szoptatni. A beteg mellből valószínűleg egy-két napig kézzel, vagy pumpás mellszívóval fejni kell. A mell üresen tartása elősegíti a gyógyulást, bár, ha a vágás túl közel van a bimbóudvarhoz, akkor a baba szoptatása fájdalommal járhat.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a mellproblémák jelzés értékűek. Tegyük nagyító alá életmódunkat. Ezek a tünetek gyakran azt jelzik a szoptató kismama számára, hogy jobban kell vigyáznia magára. Ne használjuk az energiánkat plussz-munkák elvégzésére ( ezeket csökkentsük a minimumra) és töltsünk pihenéssel annyi időt, amennyit csak lehetséges. Érezzük jól magunkat, élvezzük kisbabánkat anélkül, hogy bármilyen menetrendhez, vagy határidőhöz lennénk kötve.

Forrás: Womenly Art of Breastfeeding

HírLLLevél: 

témák: