III. Országos Konferencia
Kosár
Események

Nincsenek közelgő események

Kiadványok

FACEBOOK

Szoptatás Világhete 1999

Oktatás az életért

SZOPTATÁSI VILÁGHÉT 1999

Az idei szoptatási világhét alapgondolata az volt, hogy át kell adni a szoptatással kapcsolatos tudást mind az anyáknak, mind a szakembereknek, és az oktatás minden szintjén a tananyag részévé kell tenni.

Meg kell erősíteni a gyermekgondozó szakma képviselőiben és a szülőkben, hogy a csecsemőknek születésüktől féléves korukig kizárólag anyatejre van szükségük. Féléves koruk betöltése után is folytatni kellene a szoptatást legalább két éves korukig, sőt tovább, természetesen a megfelelő kiegészítő táplálkozás mellett.

Folyamatban lévő kutatásokból kiderül, hogy a szoptatás nemcsak a csecsemő egészségét, jóltápláltságát biztosítja, valamint nagyobb biztonságérzetének és bizalmának kialakulását segíti elő, hanem az agy fejlődésére, így a tanulási készség létrejöttére is jelentős hatással van. Az anyatej speciális zsírsavai az intelligenciahányados értékét, sőt a látásélességet is befolyásolják.

Miért fontos, hogy a szoptatással való ismerkedés a nevelés része legyen ?

Már kora gyermekkorunkban kulturális, érzelmi és társadalmi hatások formálják életünket. A családtagok, barátok és tanáraink véleménye befolyásolja, hogy mit tartunk jónak és mit nem. Ahhoz, hogy a későbbi anyákban az ösztön mellé a szoptatással kapcsolatban pozitív hozzáállás is kialakuljon, már kisgyermek korukban meg kell tudniuk, hogy miért fontos ez a mamának és a kisbabának egyaránt.

Ehhez kell segítséget adnia az iskolai és iskolán kívüli oktatásnak. Ennek kell biztosítania, hogy a gyermekek, fiatalok és felnőttek korrekt információkhoz jussanak a szoptatással kapcsolatban.

A tájékozott, gondolkodó emberekre kevésbé hat a tápszereket népszerűsítő reklámdömping, és azt is megértik, hogy a karrier építése és a szoptatás nem zárja ki egymást, a szoptató asszonyok támogatása mindannyiunk közös érdeke.

Mit kell tanítanunk a szoptatásról ?

A szoptatás normális módja a csecsemők táplálásának. Az anyának és a gyermeknek joga van ahhoz, hogy a gyermek táplálását ne zavarják üzleti érdekek.
A szoptató anya és gyermeke ne kerüljön sehol hátrányos helyzetbe! Fogadja el mindenki, hogy az anya szoptathat iskolában, templomban, étteremben, pályaudvaron, a munkahelyen, vendégségben, kórházban, bevásárlóközpontban!
Az anya karjában a gyermek biztonságban érzi magát, így az anya testére erősített hordozóban való szállítás is megfelelő a baba fejlődéséhez, mert az állandó érintkezés az anyával ingerekkel látja el a baba agyát.
Minden anyának tudnia kell, hogy jóllehet sokszor szükségét érzi annak, hogy munkába álljon, a gyermekének nélkülözhetetlen az édesanya, különösen az első életévben.
Az apák minden gyermek körüli teendőt képesek elvégezni. Tudják a kicsit ringatni, beszélni hozzá, tisztába tenni, játszani vele, lefektetni és sétáltatni, de nem tudják pótolni az anyát a szoptatásban.
A szoptatás előkészíti a gyermeket a felnőttnek való étel fogyasztására. Az anyatej összetétele a fejlődő szervezet igényének megfelelően változik.
A csecsemővel való együtt alvás teljesen elfogadható, sőt, követendő gyakorlat, és nem rossz szokás, ami miatt függőség alakulhat ki.
Hibás beidegződés, hogy a csecsemő képe mindannyiunkban cumival és cumisüveggel kapcsolódik össze. Tudatosítani kell mindenkiben, hogy ezekre a termékekre a gyermekeknek nincs szükségük.

Az összeállítás a Szoptatásért Magyar Egyesület által kiadott Hírlevél II. évfolyam 2. száma alapján készült, melyet a WABA kiadványából Sződy Judit fordított.

A szoptatás világhetének idei célja:

  • felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos a szoptatás védelme, támogatása és elősegítése;
  • szorgalmazza, hogy a szoptatás és a megfelelő csecsemőtáplálási gyakorlat oktatása az iskolarendszer minden szintjén helyet kapjon;
  • követeli, hogy az illetékesek vizsgálják felül és fejlesszék tovább az ide vonatkozó tananyagot;
  • óvodásoktól a tizenéves korosztályig vonják be a szakemberek a gyerekeket a szoptatás világhetének eseményeibe, az adott korosztályoknak megfelelő módszerekkel, segédeszközök, szóróanyagok segítségével;
  • a kisgyermekek már játékaik és játékszereik által ismerkedjenek meg a szoptatással.

HírLLLevél:

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu