Szoptatás Világhete 1998

A szoptatás a legjobb befektetés

Részletek a WABA szoptatási világheti kiadványából

Az 1998-as Szoptatási Világhét fő célja felhívni a figyelmet arra, hogy a szoptatás a legjobb befektetés a nemzet egészsége érdekében. Ezt az ügyet szolgálják a szoptatás védelméért, támogatásáért és fenntartásáért létrehozott kezdeményezések.

A szoptatás kedvező hatása a gazdaságra

A szoptatás a társadalom minden szintjén kifejti jótékony gazdasági hatását:

Előnyös a családoknak

 • megkíméli a családot az anyatejet helyettesítő élelmiszerek és az etetéshez szükséges eszközök költségeitől.
 • mivel a gyermek ritkábban lesz beteg, kevesebb pénzt és időt kell fordítani a gyógyszerek beszerzésére, az orvosi ellátásra, a kórházba vagy rendelőbe való utazásra.
 • azzal, hogy nem kell tápszert készíteni, edényeket mosogatni, időt, energiát, vizet takarít meg a család.
 • a család megtakaríthatja a fogamzásgátlás költségeit és a menstruáció idején használatos cikkekre költött pénzt.
 • a szülőnek kevesebb munkanapját kell feláldoznia azért, hogy a beteg gyermeket gondozza.

Előnyös a munkáltatóknak

 • nagyobb termelékenységet, a munkavállalók hűségét és kevesebb hiányzást eredményez a szoptatás elősegítése.

Előnyös a társadalomnak

 • pénz- és gyakran valuta-megtakarítás, hiszen nem kell a tápszerek megvételére és elosztására költeni.
 • megtakarítások a krónikus és akut megbetegedések megelőzése által.
 • megtakarítások a környezetkárosító hatások visszaszorulása által, mivel így csökken az anyatejet helyettesítő tápanyagok és a tápláláshoz szükséges eszközök termelése, elosztása, és értékesítése során keletkezett hulladék.

A szoptatás ára

 • az anya által elfogyasztott plusz táplálék költségei
 • a dolgozó anyáknak biztosított különleges jogok és lehetőségek költségei
 • a szoptatással kapcsolatos képzés és a szoptatással foglalkozó civil szervezetek, önsegítő anyacsoportok támogatásának költségei.

A mesterséges táplálás ára

 • Az anyatej-helyettesítőkkel való csecsemőtáplálás dollármilliókkal rövidíti meg az egészségügyi intézményeket, a nemzeteket, a kormányokat és a családokat.

Egészségügy

A szoptatás hiánya miatt fellépő betegségek

 • több hasmenés
 • több légúti megbetegedés
 • több agyhártyagyulladás
 • több középfülgyulladás
 • több emésztőszervi megbetegedés, fogbetegség és fogfejlődési rendellenesség
 • több allergiás megbetegedés
 • több cukorbetegség
 • több tanulási probléma és fejlődési elmaradás
 • több kórházi beutalás
 • sok országban az alultápláltság és a nagyfokú gyermekhalandóság egyik oka a tápszerek túlhígítása, a szennyezett víz és a higénia alacsony foka.

Háztartások

A családok megfizetik a tápszert, az egyéb anyatej helyett adott táplálékokat, az etetéshez és fertőtlenítéshez használatos eszközöket, az energiát, és az anyatej hiánya miatt kialakult betegségek költségeit.

Vállalatok

A mesterségesen táplált gyermekek sokkal gyakrabban és sokkal hosszabb ideig betegek, mint a szoptatott gyermekek. Ez az oka annak, hogy azok az asszonyok, akik nem szoptatnak, többet hiányoznak a munkahelyükről. Ezzel szemben a szoptatást segítő programot működtető cégeknél 27%-al csökkent a munkából való távolmaradás és 36 %-kal kevesebb pénzt kell az egészségügyi ellátásra költeni.

Nemzetek

Más országokból származó anyatejhelyettesítők beszerzése növeli a valutakiadást és veszélyezteti a biztonságos élelmezést. Egy magasabbrendű terméket és folyamatot helyettesítenek egy alacsonyabbrendűvel, méghozzá keményvalutáért. A helyzetet súlyosbítja a szarvasmarha-legeltetés és a tápszerek, bébiételek csomagolása miatt kivágott erdők és a keletkező nagymennyiségű szilárd hulladék problémája. És végül a legnagyobb árat maga az ember fizeti. A gyermekek nem használhatják ki teljesen fizikai és szellemi adottságaikat, ha csecsemőkorukban nem szoptatja őket édesanyjuk. Ez hatalmas veszteség, bár nehezen mérhető.

A szoptatás megfizethetetlen. A kizárólagos szoptatás támogatása megkívánja, hogy helyesen ítéljük meg rendkívüli fontosságát az egész társadalom számára. A szeretet és az önzetlenség nem mérhető gazdaságtudományi mérőeszközökkel.

A szoptatásnak van gazdasági értéke!

Kiszámolták, hogy Norvégiában 1992-ben 8.2 millió liter anyatej “termett”. Ez 410 millió dollárt ér, ha a kórházak által fizetett 50 dollár/liter árat vesszük a számítás alapjául.

A szoptatás támogatása az egészségügy költségeinek csökkenésével jár.

Minden egyes hat hónapig szopó csecsemő 450-800 dollárt takarít meg az Egyesült Államok költségvetésének.
A szoptatás sokkal többet ér, mint amennyi megtakarítás pénzben kifejezhető.

A WABA kiemeli, hogy a gazdasági számítások során elsikkad a szoptatás valódi jelentősége. A gazdasági érték az anyatejes táplálásnak csak egy kis részét mutatja meg. A szoptatás a táplálás mellett a bőr-bőr kontaktust és az anya gyengéd figyelmét is biztosítja, ami lehetővé teszi a korai kötődés biztonságos kialakulását. A tápszeres táplálás nem garantálja mindezt. A cumisüveg az anya és a gyermek közé áll…

A szoptató anyákat meg kellene védeni a tápszert és bébiételt gyártó cégek propagandafogásainak hatásától. Ezt célozza meg az anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexe.
Az anyáknak alapvető joguk hogy szoptassanak, a gyermekeknek joguk van ahhoz, hogy anyatejen nőjenek fel.

Az eredeti, angol nyelvű változatot a WABA készítette.

Fordította: Sződy Judit

A részleteket a Szoptatásért Magyar Egyesület engedélyével közöltük.

HírLLLevél:

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu