Segítség! Megharapott a baba!

Az újonnan kinőtt fogacskákat a babák gyakran az anyjukon próbálják ki. Egyes babák hónapokig, vagy évekig szopnak a legkisebb csippentés nélkül, néhányan egyszer-kétszer harapnak, megint mások kitartóan és rendszeresen harapnak.

A baba nem téged próbál bántani – egyszerűen csak nem érti még, hogy fájdalmat okoz neked. Akár az a megalapozatlan tanács is elhangozhat, hogy „abba kell hagyni a szoptatást, most, hogy kinőtt a baba foga”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két évig vagy tovább tartó szoptatást javasol, tehát nem érdemes elsietni az elválasztást csak azért, mert a babának kinőtt a foga –elvégre „tejfogakról” beszélünk!

Ám a harapás okozta fájdalom, vagy az újabb harapástól való félelem valóban a kényelmes, nyugodt szoptatás útjába állhat, úgyhogy azért fontos foglalkozni a harapással, hogy te és a babád nyugodtan folytathassátok a szoptatást.

Miért harapott meg?
Nehéz megmondani, hogy első alkalommal miért harap a baba, hiszen nem tudja elmondani nekünk, mi történt, viszont vannak olyan helyzetek, amelyekben az anyák gyakran tapasztalják, hogy harap a baba.

Fogzás
Amikor a baba foga jön, bármit megharap, amit meg tud fogni, hogy könnyítsen az állkapcsán és az ínyén érezhető fájdalmon – sajnos az anya mellét vagy mellbimbóját is beleértve.

Sok anya azt figyelte meg, hogy a harapás valószínűbb, amikor a fog még nem tört át az ínyen, mint amikor már kibújt –ugyanakkor a vadonatúj fogacska nagyon éles is lehet, úgy is felsértheti a mellet, ha a baba nem szorít vele.

A baba megfázott, vagy bedugult az orra
Ha a babának be van dugulva az orra, nagyon nehezen tud szoptatás alatt hatékonyan a mellre tapadni és nyugodtan lélegezni. A sorozatos mellretételi próbálkozások vagy a sikertelen mellretapadás miatti frusztrációjában haraphat.

A baba az anya figyelmére vágyik
A szoptatás azon ritka alkalmak egyike lehet a kisbabás időszakban, amikor nemcsak a babára figyelsz, hanem mondjuk üzenetet írsz a barátaidnak, könyvet olvasol, vagy az interneten vásárolsz.
Úgy tűnik, hogy a pici baba nem veszi észre, ha a figyelmed másfelé kalandozik (habár azt nagyon élvezi, amikor őt nézed és beszélsz hozzá), de a néhány hónapos, vagy nagyobb babák felfedezhetik, hogy egy gyors harapás milyen hatékony módja a figyelmed felkeltésének: a telefonodból vagy a könyvedből felnézve egyszerre csak őt nézed és beszélsz hozzá, még ha mérges kifejezés ül is az arcodon.
Valami elvonja a baba figyelmét szoptatás alatt
Talán hangos környezetben szoptatsz, talán egy idősebb testvér is valami érdekeset csinál a háttérben. Az első hónapokban a szopó kisbaba megfeledkezik a külvilágról, de ahogy növekszik, egyre inkább érdekli, hogy mi zajlik körülötte szoptatás alatt is. Van rá esély, hogy a melleddel a szájában dönt úgy, hogy megfordul és szemügyre veszi a figyelmét felkeltő eseményt. Aúúú!

A baba az ok-okozati viszonyokkal kísérletezik
Amint a baba képes a saját karját és lábát kontrollálni, próbál a tárgyakért nyúlni és kapcsolatba kerülni a külvilággal. Egy nagyobb/idősebb gyerek óráknak tűnő időt tölthet el toronyépítéssel és -rombolással, vagy két tárgy egymáshoz ütögetésével, hogy hallja a hangot, amit kiadnak.

A babák és a gyerekek az őket körülvevő világot kísérletezéssel fedezik fel.
Ez azt is jelenti, hogy a tárgyak ízét és textúráját – a mellet is beleértve – a szájukkal és fogaikkal próbálják megismerni
Ha kiáltasz vagy felugrasz, amikor a baba harap, valószínűleg tudni szeretné, hogy legközelebb ugyanezen az érdekes módon reagálsz-e… És újra és újra…

A tej lassabban áramlik
Az első mellretételkor a tej általában gyorsan áramlik.
A szoptatás során a babának egyre keményebben kell dolgoznia, hogy a sűrűbb, krémesebb tejhez is hozzájusson a melledből.
Az éhes baba minden eszközével szeretné felgyorsítani a tej áramlását: fel-le mozgatja a fejét a melleden, tekereg, babrál a másik mellel, és igen, harap is.

A szoptatási pozíció nem kényelmes neki
Szoptatás során tartsd biztonságosan a babát, hogy ne kelljen a nyakát behajlítania azért, hogy elérje a melledet, ellenkező esetben netán a szájával próbálja magát a melleden tartani.

Lehetséges az is, hogy az újszülöttel még kényelmes szoptatási testhelyzetek a baba hosszának növekedésével már nem működőképesek. A változás olyan észrevétlen és fokozatos, hogy addig észre sem veszed, amíg a szoptatás kényelmetlenné nem válik.

A baba cumisüveget, cumit vagy csőrös poharat kap
Ha a baba bármilyen italt cumisüvegből vagy csőröspohárból kap, esetleg cumizik, valószínűleg kipróbálja, hogy milyen érzés ráharapni a cumira vagy a műanyag csőrre, ez ugyanis a fogzáskor érzett fájdalmát csillapíthatja. Ezután talán nehezen érti meg, hogy a cumit, vagy a csőrös poharat lehet harapdálni, a mellet azonban nem.

A baba koraszülött vagy laza izomtónusú
Az itt felsorolt tippek nagy része azoknak a babáknak szól, akik megfelelően szopnak, ám néhány hónapos korukban harapni kezdenek. Ha a baba koraszülött vagy túl feszes izomzattal születik (hyperton) reflexből rázárhat az állkapcsával bármire, ami a szája belsejét megérinti.

Ebben a helyzetben mindenképp figyelj a helyes mellretételre, várd meg, amíg a baba nagyra nyitja a száját és kinyújtja a nyelvét. Helyes póz esetén a nyelve érinti a melledet alulról, nem az alsó ínye.

Mit tegyek, ha mégis megharap?
A legtöbb anya automatikusan kiáltással reagál a harapásra, és leveszi a babát a melléről.
Teljesen érthető, hogy a váratlan harapás fájdalmától megriadunk, de a felkiáltás nem a leghatékonyabb módszer a harapás megelőzésére. Egyes babák annyira megijedhetnek egy hangos vagy hirtelen kiáltástól, hogy teljesen abbahagyják a szopást. A baba hirtelen lehúzása a mellről pedig fájdalmasabb lehet, mint az eredeti harapás, ha a baba állkapcsa még szorosan tartja a mellet.

Ha a baba megharapott, azonnal és határozottan válaszolj! Mondd, hogy „nem” vagy mondd ki a nevét élesen! Ha még nem engedte el a melledet, próbáld közelebb húzni magadhoz – annak ellenére, hogy inkább eltolnád magadtól.

Ahogy a melled eltakarja az orrát, automatikusan kinyitja a száját, hogy tudjon lélegezni.
Ha ez nem válik be, megpróbálhatod az ujjadat becsúsztatni az alsó- és felső állkapcsa közé, hogy kinyissa a száját.

Ha a baba éhesnek tűnik és több tejre vágyik, próbálkozzatok újra a helyes mellretétellel és szoptatással. Ha már megharapott, vagy mérges vagy rá a harapás miatt, nyugodtan tarts egy kis szünetet: tedd le a babát és csak akkor folytassátok a szoptatást, amikor ő kéri, te pedig felkészültél.

Ha arra gyanakszol, hogy a babát zavarja a lassú tejfolyás, kínáld meg a másik melledből.
Adhatsz neki egy rágókát vagy egy pohár vizet is.

Hogyan tudom megakadályozni a harapást?
A szoptatás elején mindketten kényelmesen helyezkedjetek el, a baba biztonságosan érje el a melledet. Bíztasd arra, hogy a száját nagyra nyissa és győződj meg arról, hogy megfelelően tapad a melledre.

Ha megfelelő a mellretapadás és a baba jól szopik, figyelj rá szeretettel: tarts szemkontaktust vele, simogasd a haját, fogd meg a kezét. Próbálj nyugodt környezetet keresni a szoptatáshoz, ez segít neki a szopásra koncentrálni. Bár nem mindig lehetséges a figyelemelterelő eseményeket minimalizálni.
Az anyukák tapasztalata szerint az álmos babák kevésbé harapnak.
Megfelelő mellretapadáskor és szopáskor a baba nyelve az alsó ínye és a melled között van. Ez azt jelenti, hogy szoptatás alatt csak úgy tud harapni, ha a saját nyelvét is megharapja.
Ha már egyszer megharapott, szoptatáskor figyelj rá jobban. Talán észreveszed, hogy abbahagyta az aktív szopást, vagy érzed, ahogy hátrahúzza a nyelvét, vagy elengedi a melledet, vagy elfordítja a fejét. Ezek a jelek arra figyelmeztetnek, hogy lehet, hogy harapni fog. Ha észreveszed őket, nyúlj be az ujjaddal a baba szájzugába, törd meg a vákuumot és finoman vedd le a melledről.

Ha mégis szeretné folytatni a szopit, figyelj fokozottan a megfelelő mellrehelyezésre és szoptatási pozícióra, akár ugyanabból a melledből, akár a másikból folytatjátok a szoptatást.

Ha az a gyanúd, hogy a baba fogzási fájdalom miatt harap, rágókát, fagyasztott banánt, vagy natúr joghurtból készített jégnyalókát is adhatsz neki. Sok baba szívesen harapdál mélyhűtőben megfagyasztott nedves textíliát is. A fájdalom csökkentésére az ujjaddal is masszírozhatod az ínyét – ha megengedi.

Közvetlenül a szoptatás előtt óvatosan alkalmazd a jegelést és a zsibbasztó hatású fogzási fájdalomra való gyógyszerekkel, ugyanis ezek a baba számára megnehezíthetik a megfelelő mellretapadást.

A szoptatás – fájdalomcsillapító hatása miatt – nagy segítség a babának a fogzási fájdalom elviselésében.

Általános, hogy vannak olyan időszakok, amikor a babák többet szopnak a megszokottnál: a szoptatás a kereslet-kínálat elve alapján működik, tehát ha megengeded a babának, hogy többször szopjon, a melled több tejet fog termelni, hogy a baba változó igényét kielégítse.

Az LLLGB cikkét Wouters Kriszta fordította

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu