De tényleg a hasa fáj?

Kicsi babám, hát ennyire fáj a poci? - emeli fel síró unokáját a nagymama, azután lányához, az újdonsült kismamához szól: - Hová tetted a teáját? - Valahogy így öröklődik egyik nemzedékről a másikra a meggyőződés: a kisbabáknak fáj a hasuk.

De tényleg a hasa fáj?

Az anyatej könnyen emészthető, az egyetlen táplálék, amelyre a babának élete első 4-6 hónapjában szüksége van. Folyadék igényét is teljes mértékben kielégíti a gyakori szoptatás. Az anyatej önmagában nem okoz emésztési panaszokat, hasfájást. A szopás közben lenyelt levegő természetesen okozhat, de ezt egyszerűbb büfiztetéssel orvosolni, mint bármilyen teával. Egészséges, szoptatott kisbabának sem plussz folyadékra, sem a gyógytea hatóanyagaira nincs szüksége.

Egy kisbabának rengeteg oka lehet a sírásra. Lehet, hogy fáradt, felizgatja a sokféle környezeti inger, lehet magányos, bármilyen apróság miatt érezheti magát kényelmetlenül. A kisbabák ugyanakkor nagyon különbözőek: vannak olyanok, akik roppant érzékenyek a változásokra, ingerekre, míg társaik könnyebben alkalmazkodnak. Vannak babák, akiknek naponta rendszeres sírós időszakuk van, általában délután, vagy estefelé.
Könnyebben megérthetjük, ha beleképzeljük magunkat a baba helyzetébe. Nemrég még a sötét és csendes anyaméh vette körül őt, ahol állandóan vele volt édesanyja szívének dobogása. Megszületett, biztonságos, meleg szobában, tiszta lepedőn van ugyan, de ő ezt nem tudja, ő csak azt "tudja", hogy éles fények és hangok veszik körül, helyzetváltoztatásra képtelen. Veleszületett fontos reflexeinek ( a szopóreflexnek és a megkapaszkodási refllexnek) nem sok hasznát veszi, ha nincs édesanyja közelében. Léte anyjától függ. És valóban, ha nem egy modern, mai civilizációba született volna, sírásának akár életmentő szerepe is lehetne. Hiszen a babasírás minden édesanyát cselekvésre ösztönöz, leginkább arra, hogy csecsemőjéhez siessen és felvegye.

Egy elsőszülő édesanyákkal készült tanulmány kimutatta, hogy kevesebbet sírnak azok a babák, akik több időt töltenek az édesanyjukkal testközelben, akár a karjukban, akár babahordozóban. Akkor is ez a hatás, ha éppen alszanak, vagy nyugodtak, amikor ezt a fajta testközelséget élvezik. Minél fiatalabb a baba, annál szembetűnőbb az eredmény: azok a négyhetes babák, akiket napi 3 órával többet hordoztak, dajkáltak 45%-al sírtak kevesebbet társaiknál.
Sok édesanya úgy tudja, hogy a szoptatásoknak szabályos időközönként (3-4 óránként) kell követniük egymást. A legtöbb babát azonban könnyű szoptatással megvigasztalni akkor is, ha sírásának nem az éhség az oka. Ha a gyakoribb szoptatással megszűnik vagy csökken a babasírás, minden édesanyának szíve joga élni ezzel a csodálatos természetadta lehetőséggel. A gyakori szoptatás egyben a bőséges tejelválasztást is biztosítja. Egy átlagos újszülött naponta 10-12-szer szeretne szopni. Ha úgy tűnik, hogy a baba pocakja már tele van, de a vigasztalás kedvéért még mindig szopni szeretne, kínáljuk neki azt a mellet , amelyiket legutóbb kapta, így élvezheti a szoptatást anélkül, hogy túl sokat enne.

Néhány ötlet, ami segíthet akkor, amikor a szoptatás sem segít:

 • büfiztethetünk
 • megnézhetjük a pelenkáját
 • levetkőztethetjük, megnézni nem a ruhája okozza-e a gondot
 • beülhetünk vele egy kád meleg vízbe, fejét és popsiját megtámasztva hintáztathatjuk, vagy hasra fektethetjük a mellünkön a vízben
 • megmasszírozhatjuk
 • babahordozóba téve elmehetünk sétálni
 • bebugyolálhatjuk egy könnyű takaróba
 • ha lehetséges, hogy túl sok számára az inger, nyugodtabb, csendesebb helyiségbe vihetjük
 • tarthatjuk az alkarunkon hasra fektetve, kézfejünkkel a mellkasát megtámasztva
 • meghintáztathatjuk hintaszékben
 • az ölünkben hasra fektethetjük, gyengéden dörzsölve a hátát, míg a sarkánál fogva lassan emelgetjük a lábát
 • hasra fektethetjük az ágyon, gyengéden paskolva a hátát

Esetenként, különösen olyan családoknál, ahol előfordul ételallergia, az anyák azt veszik észre, hogy van valami az étrendjükben, ami panaszt okoz a csecsemőnek. Leginkább a tehéntej, tojás, citrusfélék vagy az anya által szedett gyógyszer az, ami leggyakrabban előidézi ezt. Próbálja meg 10-14 napra kiiktatni a kérdéses ételt az étrendjéből. Ha a tünetek megszűntek, a kísérlet eredményes volt. Ha nem, tovább kell kísérletezni.
Bár megfigyeléseink szerint a valódi hasfájás jóval ritkább, mint a hasfájásnak nevezett rosszkedv, azért előfordulhat az az eset is, hogy valóban a hasa fáj a kicsinek. Ennek jellegzetes kísérője, hogy a baba térdeit görcsösen felhúzza sírás közben. Ha ennek a gyanúja merül fel, forduljon orvoshoz.

A Breastfeeding Answerbook alapján összeállította: Ágoston Anikó

HírLLLevél: 

témák: