Totyogó rovat

Gyengéd nevelés

A gyengéd nevelés egészen egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy a szülői viselkedésünk középpontjába az empátiát és a tiszteletet helyezzük. Kevés szülőt ér felkészülten az a sodrás, amit az első apró kis utódba való beleszeretés jelent. Kezükben az új kis élettel, ebben a szent bizalomban egy másik ember iránti odaadás, együttérzés új mélységei nyílnak meg előttük.
Amikor eljön az ideje, hogy útmutatást vagy korlátokat biztosítsunk szülőként ennek a hihetetlenül fontos lénynek, talán azon kapjuk magunkat, hogy újragondoljuk a régi elképzeléseket arról, miről is szól a nevelés és a szülői gondoskodás. Valószínűleg megtanított már a kisbabánk arra, hogy amikor a táplálásról, alvásról, testközelségről van szó, bízhatunk a pici jelzéseiben és a saját belső hangunkban ahelyett, hogy a külvilág hangját követnénk abban, hogy mit is "kellene" tennünk. Erőt ad, amikor rájövünk, hogy a saját gyermekünkkel kapcsolatban mi magunk vagyunk a legmegbízhatóbb szakemberek.

Igaz-e ugyanez a nevelésre is? Igen. Bízhatunk abban, amit a szívünk diktál. Ha engedjük, a gyermekünk a gyengéd megoldások felé vezet bennünket. Az együttérzés lehet szülői viselkedésünk középpontja.

témák: 

Álszent vita a nagyobb gyerekek szoptatásáról

Diane Wiessinger jegyzete a Time magazin címlapjának apropóján

Ha addig szoptatjuk gyermekünket, amíg magától érik meg az elválasztásra, az testi és érzelmi előnyökkel jár mind a gyermek, mind az anya számára, állítja Diane Wiessinger szoptatási szaktanácsadó. Vagyis ahelyett, hogy megbámulnánk, inkább támogassuk!

témák: 

Legyen vége a babakocsizásnak!

A kis lábacskák pedig nem díszek, hanem járásra valók

„Ezt a kis csizmácskát kérjük!”- mondja Amelie anyukája az eladónak. Az apró lábbeli rózsaszín velúrból készült, meleg béléssel és praktikus cipzárral. A kislány ragyogó arccal, boldogan ugrál fel-le az üzletben.
„ Nos, indulhatunk!”
Süt a nap, hópelyhek táncolnak a hideg levegőben. De anyának sietnie kell, Amelie-t a babakocsiba dugja és szorosan beleköti. Kétoldalt bevásárlószatyrok himbálódznak.

HírLLLevél: 

témák: 

Hogyan fordíthatunk elég időt minden gyermekünkre ?

Előző eset

Tudatában voltam, hogy gyermekeim közötti kis korkülönbséggel nem lesz egyszerű az élet, de sohasem gondoltam arra, hogy ez számukra is nehéz lehet. Három gyermekem négy- és kétéves, illetve héthónapos. Nagyon nehezen sikerül mndhármuk igényeit kielégítenem. A két idősebb nagyon elfogadóan viselkedik a legkisebbel és úgy tűnik, megértik, hogy neki többet van szüksége rám. De azt hiszem, kezd elegük lenni. Ha "odafigyelésből" a kisujjamat adom, a karomat akarják. Mindez érzelmileg kimerítő. A nap folyamán valamikor időt kell szakítanom a háztartásra, mosásra, főzésre is, hiszen mindnyájunknak szüksége van tiszta edényekre, ennivalóra és ruhára!

HírLLLevél: 

témák: 

MONDÓKÁK

Előző számunkban azt ígértem közlünk néhány mondókát, bár ez valóban csak ízelítő, aki még szeretne olvasni, tanulni, ajánlok néhány könyvet:

  • ÁKOM-BÁKOM, BERKENYE Magyar népi gyermekköltészet (Móra Könyvkiadó,1985)
  • HÓC, HÓC, KATONA Kicsinyek verseskönyve(Móra,1995)
  • TENTE BABA, TENTE Népi gyermekmondókák és dalok (Tóth Kiadó)

HírLLLevél: 

témák: 

Praktikus tippek gyermekekkel történő utazáshoz

Amikor gyermekeink nyolc, három évesek, valamint a legkisebb négy és fél hónapos volt, Ausztráliából Nagy-Britanniába mentünk velük egy három hónapos körutazásra - ez volt a mi nagy kalandunk.
Gyermekekkel utazni kemény munka, éppen olyan mozgalmas dolgok történnek, mint otthon. Azok az örömök, amelyeket az új helyek és emberek adnak, és a gyermekek új tapasztalatok általi elragadtatása mindazonáltal segítenek a nehéz napok elfeledtetésében.

HírLLLevél: 

témák: 

A sorbanállás

Posta, orvosi rendelő, közért, pénztár. Hosszú sor, nagy meleg, kevés türelem. A gyerek persze nyűgös. "Uuunom! Mikor végzünk már? Strandra akarok menni! Fagyit/ csokit / a nagy mesekönyvemet akarom!" Persze ezek egyike sincs nálunk. "Most rögtön !!" - és már mindenki egyébként jólnevelt csemeténket nézi. Dühroham van kitörőben. Mit lehet tenni? - Felkészülni. Az alábbi eszköztár akkor a leghatásosabb, ha még a viharfelhők gyülekezése előtt vetjük be őket.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - Totyogó rovat csatornájára