Hasznos ötletek, tippek a hétköznapokra

"Önfenntartó" mellszívó házilag - a hajgumis megoldás

Ezt az ismertetőt szoptató anyáknak, szoptatási tanácsadóknak, nővéreknek, védőnőknek, orvosoknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak állítottuk össze azzal a céllal, hogy azoknak a szoptató anyáknak segítsünk, akiknek rendszeresen fejniük kell. Külföldön ma már rengeteg, a kezeket szabadon hagyó mellszívó érhető el a piacon, de sok közülük viszonylag bonyolult és drága, és/vagy különleges melltartót vagy felszerelést igényel. Ez az egyszerű módszer olcsó és eleve elérhető felszerelést használ, továbbá a legtöbb nőnél jól működik.

témák: 

Hogyan dolgozzunk otthonról anélkül, hogy teljesen megőrülnénk

avagy ezt tanította nekem a teljes munkaidős állásom, 3 gyermekem, 1 kutya és egy hörcsög

Írta: "Lisa-Jo", a simplemom.net vendégposztjában. A magyar cikk egyik fele a posztra reagáló édesanya, Ann álláspontja, részlet a hozzászólásokból.

Lisa-Jo és férje életét három gyerek tölti meg energiával, és ugyancsak ők teszik igazi kihívássá gyakori utazásaikat, valamint miattuk érzi úgy Lisa-Jo, hogy a gyerekvállaláshoz járnia kellene egy szuperhős-öltözéknek. Annak ellenére, hogy Lisa-Jo a DaySpring cég közösségi média menedzsere és az (in)courage weboldal közösségi menedzsere, az anyaságot tartja a legfontosabb státuszának, kaotikus mindennapjaikról pedig a lisajobaker.com-on blogol.

Lisa-Jo írását az egyik hozzászóló, Ann véleményével tűzdeljük meg, aki sokszor teljesen másképp látja az otthonról dolgozó anyák (work-at-home-moms, WAHM) napjait és prioritásait - jól kiegészíti egymást a két vonulat!

témák: 

Nem eszik a gyerekem!

Előszó

„Három éves lehettem, a kisöcsém 2 körül. Egyik délután egy nagynéném vigyázott ránk, aki különben kedves volt velünk. Az öcsémnek egy egész banánt kellett volna ennie uzsonnára, de nem akart enni. A nagynéném az ölébe vette, befogta az orrát, és amikor kinyittotta a száját, hogy levegőt vegyen, betett egy darab banánt. Így az öcsém kétségbeesett tiltakozása, szabadulási kísérletei ellenére elfogyott az egész. Én ezt kegyetlenségnek éreztem, és nem értettem az okát. Hiszen enne, ha éhes lenne! Ha nem kér, nem éhes.”
dr. Pilar Serrano, endokrinológus és táplálkozási szakértő

témák: 

A nyugágy testhelyzet, avagy: dőlj hátra és szoptass!

Ez így nagyon egyszerűen hangzik. Aki már érezte azt újszülött gyermekét fogva, hogy "na, most kellene úgy ügyesen mellre tenni, ahogy láttam/olvastam/mesélték, te jó ég!", vagy aki a kisbabáját várva készül gondolatban az első szoptatásra, most lehet, hogy furcsállja a címet: eddig mintha ezzel nem találkozott volna.

Valóban, ez egy viszonylag új megközelítés, pontosabban egy ősrégi, ösztönös anyai viselkedés újkeletű megerősítése. Pedig mintha a világ néha arról akarná meggyőzni az anyákat, hogy nem bízhatnak saját megérzéseikben, ösztöneikben [1] - mégis működnek ezek a mechanizmusok, és az utóbbi években egy angol bába alaposan vizsgálni kezdte, hogyan lehet ezeket előcsalogatni anyából és babából egyaránt a szoptatás sikere érdekében.

témák: 

Segítség! Nyílt levél ikres édesanyák házastársa, barátai és rokonai részére

Az ikres édesanyáknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy túléljék az első évet. Ez talán drámainak hangzik, de akkor is igaz. A legnagyobb probléma az ikres anyukák számára az, hogy elegendő alváshoz jussanak, lépést tartsanak a minimálisan szükséges házimunkával, megtalálják negatív érzéseik kifejezésének módját, és valahogy feloldást találjanak elszigeteltségükre. A barátoktól és rokonoktól kapott segítség és támogatás akár döntő is lehet abból a szempontból, hogy az édesanya sikeresen csinálja mindezt végig, vagy éppen teljesen összeomlik újdonsült ikres anyukaként.

HírLLLevél: 

témák: 

Helyes táplálkozás a családban

Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett már erről, nincs olyan magazin, amelyik ne írt volna róla legalább egyszer. Hallottuk már, mi egészséges, mi egészségtelen, majd pár évvel később a cáfolatok is nyomtatásba kerültek. Mit lehet erről ennyit beszélni?

HírLLLevél: 

témák: 

Ne mikrohullámú sütőben melegítsük az anyatejet!

Egy mikrohullámú sütő hihetetlenül praktikus tud lenni, hiszen egyszerűen és gyorsan felolvaszthatjuk, megmelegíthetjük vagy akár meg is főzhetjük benne az ételt. A mesterséges csecsemőételeket is felmelegíthetjük a mikróban, az anyatej kiolvasztására és felmelegítésére azonban nem alkalmas.

HírLLLevél: 

témák: 

A családi feladatok ellátása

Hogyan tudjuk kielégíteni a többi családtag igényeit, és ellátni a háztartási feladatokat, miközben szoptatunk, és gondozzuk az újszülött babát?
Az évek során a La Leche Liga tagjai kidolgoztak néhány olyan módszert és fortélyt, amelyek segítséget jelenthetnek nekünk is. Ezek lényege, hogy mindig az emberek legyenek a fontosabbak a tárgyakkal szemben. A családtagok szükségleteivel való foglalkozás legyen mindig az elsődleges célunk, és csak ezután törődjünk a takarítással vagy a tulajdonunkkal. Emellett azt is tartsuk mindig szem előtt, hogy a saját családunk értékrendje talán nem egyezik feltétlenül a szomszéd, vagy a kedvenc (gyermektelen) unokatestvérünk prioritásaival. Nem biztos, hogy mások normái vagy értékei a számunkra is megfelelőek. A babák olyan rövid ideig kicsik; kár volna ezeket a bepótolhatatlan hónapokat a kisbaba csodálása és gondozása helyett elfecsérelni azzal, hogy mások igényeinek próbálunk eleget tenni.

HírLLLevél: 

témák: 

Anyai bölcsességek - 101 tanács kismamáknak (folytatás)

  • Ha jobban odafigyelsz magadra, ez a babádról való gondoskodásban is segít. Ne hagyj ki egy étkezést se! Legyen mindig valami tápláló harapnivaló kéznél, egyél sok friss gyümölcsöt, zöldséget, és igyál vizet vagy gyümölcslevet, ha szomjas vagy!
  • Minél fáradtabb vagy ingerültebb vagy, annál inkább próbáld meg visszafogni magad! Ez sokat segíthet a helyzeten.

HírLLLevél: 

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hasznos ötletek, tippek a hétköznapokra csatornájára