Tévhitek a szoptatásról

"Sajnos, anyuka, az ön melle nem alkalmas szoptatásra!"

hordozókendőben alvó baba

Előre nem tervezett császármetszést követően a kórházban közölték velem: "Sajnos, anyuka, az ön melle nem alkalmas szoptatásra!"

Egy világ dőlt össze bennem, hiszen számomra alapvető volt, hogy szoptatni fogok, még szinte utána sem néztem semmilyen szoptatással kapcsolatos dolognak, annyira biztosra vettem, hogy érezni, tudni fogom, mit kell tennem!

Ennek ellenére 7 órás vajúdás után, császármetszést hajtottak végre, utólag kiderült, hogy kétszer volt a köldökzsinór kislányom nyakán. Nem tették a mellemre a kicsit, hanem elvitték tőlem, és én csak pár óra múlva láthattam, de nem emlékszem pontosan mi történt, mert annyira kábult voltam. A csecsemőosztályon cukros vizet és tápszert kapott cumisüvegből, nekem pedig azt mondták, hogy amíg magamat nem tudom ellátni, ne hozzam ki a kicsit.

témák: 

Nyílt levél Dr. Szabó Lászlóhoz, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökéhez a Cumisüveg és tudomány c. kampány kapcsán

Tisztelt Dr. Szabó László!

Azért fordulunk Önhöz, mert ugyan örömünkre szolgál, hogy a „Cumisüveg és tudomány” című kampány során hangsúlyozzák a szoptatás fontosságát, részletesen foglalkoznak a 6-12 hónapos csecsemők táplálásában a tehéntej alapú élelmiszerek kérdésével, valamint a só és a cukor korai bevezetésének veszélyeivel, mégis aggályainknak kívánunk hangot adni.

témák: 

Állásfoglalás

A La Leche Liga Magyarország és A „Szoptatásért" Magyar Egyesület közös állásfoglalása
a Magyar Gyermekorvosok Társasága által indított „Cumisüveg és Tudomány” című kampánnyal kapcsolatban

A LLL Magyarország és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület vezetősége aggodalmát fejezi ki a követő tápszerek népszerűsítése miatt, mivel ez arra indíthatja az édesanyákat, hogy csecsemőik­nek szükségtelen tápszerpótlást adjanak, ami a szoptatási időszak idő előtti befejezéséhez vezethet.

témák: 

A leggyakoribb tévhitek 2.rész

10. Próbaszoptatással megállapítható, hogy a baba eleget eszik-e

Nem igaz!
Amint azt az előző részben bővebben kifejtettük, a szopott mennyiségek mérésének nem sok értelme van. Amellet, hogy a szopott mennyiséget a baba aktuális étvágya befolyásolja, a próbaszoptatás alkalmával az édesanya minden bizonnyal feszült, ideges, érzi, hogy most “teljesítenie kell”. Ilyen körülmények között szinte biztosan gátlódik a tejleadó reflex, ezért hiába termeli meg az emlő a tejet, a csecsemő nem jut hozzá. A baba biztosan kevesebbet fog szopni, mint az otthoni nyugodt körülmények között. Próbaszoptatással megállapítani, hogy elegendő-e a tejmennyiség, és az eredmény alapján tápszerpótlást javasolni alapvető hiba!

HírLLLevél: 

témák: 

A leggyakoribb tévhitek

1. Nem érdemes a szülőszobán mellre tenni a babát, mert az édesanyának közvetlenül szülés után még úgysincs teje.

Nem igaz!
Az emlőmirigy már a terhesség 16. hetétől készen áll a tejtermelésre, és el is kezdi termelni az előtejet (az ún. kolosztrumot) már a várandósság alatt, ami ilyen módon közvetlenül szülés után az újszülött rendelkezésére áll.

HírLLLevél: 

témák: 

Rettenetes Tanácsok (3)

Egy mama meséli: Amikor a doktornénink megnézte a 3 hónapos babámat, aki remekül szopizott és havonta több, mint egy kilót hízott - azt mondta, a súlyfejlődésével meg van elégedve, csak nem találja a gyereket elég hurkásnak, ezért adjak neki tápszert szoptatások előtt. De hogy ne legyen túl nagy a térfogata a tápszernek, és ne legyen vele tele a baba pocakja, csak egy kevés vízben oldjam fel és úgy adjam oda neki ezt a pempőt.

HírLLLevél: 

témák: 

Rettenetes tanácsok (2)

Egy édesanya meséli: Azt mondta a védőnő, hogy adjak a 3 hónapos kisfiamnak almát, mert ilyenkor már nem elég az anyatejben lévő vas.
Mit mond az LLL? A 6 hónapos kor előtti hozzátáplálás felesleges és káros. A félévesnél fiatalabb babák emésztőrendszere még nem érett az anyatejen kívül más táplálék befogadására. A korai hozzátáplálás növeli az allergiás megbetegedések kialakulásának veszélyét.

HírLLLevél: 

témák: 

Miből lehet tudni, hogy egy egészségügyi szakember nem szoptatás-párti?

Minden egészségügyi szakember azt állítja magáról, hogy támogatja a szoptatást. De sokan csak akkor támogatják, amikor a szoptatás jól megy, sőt néhányan még akkor sem. Amint a szoptatás vagy bármi a kismama életében nem tökéletes, túl sokan javasolják az elválasztást vagy kiegészítés adását. A következő jelek segítenek eldönteni, hogy az orvosod/védőnőd valóban szoptatás-párti-e, vagy legalábbis támogatja-e eléggé a szoptatást ahhoz, hogy ha gond adódik, segítsen, hogy folytatni tudd a szoptatást.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - Tévhitek a szoptatásról csatornájára