Szoptatás Világhete 2013

Köszönöm...

Négy gyermekem van. Az első hármat 7-8 hónapos korukig szoptattam. Sajnos akkor még csak a gyerekorvos volt, aki tanácsokkal látott el, így náluk orvosi ajánlásra már négyhónapos korukban elkezdtem a hozzátáplálást. Egyszer adódott komolyabb problémám, mikor a kisebbik lányom élete első hónapjában nem hízott semmit, de az orvost akkor sem különösebben érdekelte az ok, csak a kezembe nyomott egy tápszer receptet. Nem váltottam ki, az internetet hívtam segítségül, de azért az nem igazi.

Aztán 2012. novemberében megszületett negyedik gyermekünk. Sajnos ő egy órás korában az újszülött intenzív osztályra került légzésproblémákkal. Másnap reggel már jött is a kórházi védőnő, megmutatta, hogy kell kézzel fejni, a PIC-en is megmutattak mindent, hogy kisbabám minél hamarabb anyatejet kaphasson. Pár nap intenzív után visszakaptam a kisfiamat, és haza is jöhettünk. Mindketten éreztük az első együtt töltött pár nap hiányát, voltak nehézségeink az elején: úgy éreztem, nincs elég tej, nagyon sűrűn kért enni, de csak nyekergett evés közben, nyöszörgött, tépte a mellemet, nem volt jó. Akkor egy kedves ismerősömhöz (aki később is sokat segített a Honvéd anyatej klubban) fordultam segítségért, aki szoptatási tanácsadónak tanul. Sokat segített ötleteivel, tanácsaival, biztatásával!

témák: 

Mit jelent nekem a szoptatást támogató anyacsoport?

Mint minden első gyermekét váró anyuka, én is rengeteg könyvet elolvastam és minden baba-mama portált átböngésztem a szoptatás témával kapcsolatban a terhességem alatt. A hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás fontosságát minden forrás egyöntetűen sulykolta, viszont a részletkérdések igencsak összezavaróak voltak. Például számomra nem vált világossá, hogy igény szerint érdemes szoptatni vagy bizonyos időközönként. Vagy, hogy ha igény szerint szoptatok, akkor valóban megfájdulhat-e a kicsi hasa és a végén már azért sír esetleg. Ellentmondásos vélemények vannak arról, hogy mikor és hogyan kell elválasztani a kicsit. Ráadásul vannak, akik szerint túlzás és fölösleges a sokáig tartó szoptatással a „szuperanyát” játszani a mai világban.

Ezt a zavart a fejemben csak tovább tetézték a jó szándékú rokonok és ismerősök, akik elárasztottak tanácsokkal. Csak úgy záporoztak a „nem szabad felvenni a gyereket, ha sír, nehogy elkapasd” és a „nem szabad éjjel szoptatni, hiszen mi sem kelünk fel az éjszaka közepén egy tányér pörköltet enni” típusú tanácsok. Persze éreztem a lelkem mélyén, hogy melyiket kellene megfogadnom és melyiket nem, de mégiscsak elbizonytalanítottak a tanácsok, hiszen többgyermekes, tapasztalt anyukák adták.

témák: 

Csodát élni, csodát tenni

Amikor megtudtam, hogy megfogant a kislányom, akit annyira vártam, nem voltak elvárásaim sem magammal, sem Annával, sem a családtagjaimmal szemben. Csak hatalmas boldogságot éreztem és azt, hogy ez a mérhetetlen boldogság fogja súgni nekem, mit hogyan kell majd csinálnom.

Minden csodás volt, de persze, időről-időre jött valami, amin aggódni lehet. A szoptatással a terhességem alatt alig-alig foglalkoztam, az utolsó hetekben azonban egyre többször kérdeztem: „mi lesz, ha..”. Ha császármetszéssel szülök és nem lesz egyszerű a mellre tétel. Ha fájni fog. Ha a pici nem akar majd szopni, stb.

témák: 

Első találkozás a La Leche Ligával

Egy kedves magánnövendékem anyukája hozta szóba először az LLL-t. Akkor 27- 28 hetes terhesen mindenre vevő voltam, ami a terhességgel kapcsolatos, de valahogy én sem gondolkodtam annyira előre, hogy mi lesz, ha már kint van a baba. B. Judit, növendékem anyukája döbbentett rá, hogy jé, tényleg, ez is egy fontos dolog, amiről még SEMMIT nem tudok…

Így rákerestem az interneten és nagyon szimpatikusnak találtam az oldalt és az irányelveket, amiket képviselnek.
Kinéztem a következő csoporttalálkozó időpontját és elmentem rá.

témák: 

Meghívó

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját hagyományos „Séta a szoptatásért” című rendezvényünkre, amelyet a La Leche Liga Magyarország Egyesület és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület közösen rendez 2013. augusztus 3-án a Margit-szigeten.

Találkozó: 10 órakor a szökőkútnál, ahonnan közösen elsétálunk a Széchy Tamás Uszoda északi végénél lévő játszótérre, ahol minden adott egy kellemes, családi délelőtt eltöltésére.

témák: 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A La Leche Liga Magyarország Egyesület és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület a Szoptatás Világhetének idei mottójához kapcsolódva pályázatot hirdet. A pályázat keretében írásműveket és fényképeket várunk az alábbi témákban:

  1. Mit jelent nekem a szoptatást támogató anyacsoport?
  2. Neki köszönhetem, hogy szoptathattam a gyermekemet
  3. Életképek a baba-mama csoportból

témák: 

21. Szoptatás Világhete 2013

Mottó: „A szoptatás támogatása – Az édesanyák mellett”

Ötvenhét évvel ezelőtt hét szoptató anya találkozott, és felismerték, hogy azért képesek szoptatni kisbabáikat, mert információkat, gyakorlati tudást és érzelmi támogatást nyújtottak egymásnak. Azt is felfedezték, hogy az a sok anya, aki annyira szeretett volna szoptatni, szintén képes lett volna rá, ha környezetükben lettek volna olyanok, akik rendelkeznek a támogatáshoz szükséges tudással és gyakorlati tapasztalattal. Elindították a Nemzetközi La Leche Ligát, amely élen járt a szoptatni kívánó nők segítésében. Megszületett, illetve újjászületett az anyák közötti támogatás, majd elterjedt az egész világon.

Sok anya tapasztalja, hogy a rendszeres csoporttalálkozók felbecsülhetetlen értéket jelentenek, hiszen ott megoszthatják egymással tapasztalataikat és tudásukat, továbbá támogathatják egymást végig a szoptatás során. Ettől függetlenül azonban, alkalomadtán szüksége lehet egy anyának személyes segítségnyújtásra is. Erre többnyire a saját otthona a legalkalmasabb helyszín. Így született a támogató anyacsoportokból az egyéni szoptatási segítő (önkéntes szoptatási segítő, szoptatási tanácsadó) gondolata, és létrejött az otthoni, személyes tanácsadás. Manapság már többféle módon is segítséget kaphatnak az édesanyák otthonuk közelében.

témák: 

Feliratkozás RSS - Szoptatás Világhete 2013 csatornájára