Olvasósarok

Megjelent magyarul "A szoptatás női művészete"

Sajtóközlemény

A vezető hazai szoptatástámogató szervezetnek sikerült kiadnia azt az édesanyáknak szóló kézikönyvet, melyből világszerte már 3 millió példány kelt el, de magyarul még sosem jelent meg.

A La Leche Liga Magyarország Egyesület (LLL; [lá lecse liga]) 20 éves álma valósult meg a múlt héten, amikor saját kiadásában megjelentette "A szoptatás női művészete" című könyvet, mely az Egyesült Államokban már a 8. kiadását érte meg 2010-ben.

témák: 

Hét anya, egy álom

Hét anya, egy álom (Seven voices, one dream) - könyvismertető

Az LLL-t alapító hét édesanya egyike, Mary Ann Cahill azért írta meg a Hét anya, egy álom című könyvet, hogy egy alapító bennfentességével megörökítse a La Leche Liga történetét. Bár azzal számos LLL-tag tisztában van, hogy a Liga története két édesanyával kezdődött, akik egy gyülekezeti piknik alkalmával egy fa alatt ülve szoptattak, ez a könyv azonban ennél sokkal mélyebbre ás. Nagyon is hétköznapi, erő és elszántság mellett hibákkal és gyengeségekkel egyaránt bíró asszonyokról mesél tanulságos történetet, akik azzal, hogy az LLL megalapítása mellett döntöttek, egyben az ezzel járó feladatokat és nehézségeket is vállalták.

témák: 

Carlos Gonzalez: az orvos, aki a szabályok megszegésére biztatja a szülőket

Carlos Gonzalez. Photograph: Martin Godwin for the GuardianTíz évvel az után, hogy megjelent sikerkönyve a gyerekek és az evés kapcsolatáról, dr. Carlos Gonzalez gyereknevelési kérdések szélesebb spektrumával kezdett foglalkozni. Nem a gyors megoldások híve, hanem teljesen más szemszögből közelíti meg a gyereknevelést.

Több ismerős anyatársam egészen megőrül, ha csak meghallja Carlos Gonzalez spanyol gyermekorvos nevét. („Annyira jóképű!” „Elképesztő hangja van!”) Sikerkönyve, a Nem eszik a gyerekem” szülők ezreit nyugtatta meg tíz évvel ezelőtti megjelenése óta. Ő az az orvos, aki azt állítja, hogy nem számít, ha a gyerekünk nem eszik zöldséget – persze azért ne is szemetet egyen.

Pár éve telefonon készítettem interjút Gonzalezzel. A gyerekek evési szokásairól beszélgettünk, és arról, hogy mi szokta elkeseríteni vagy felbosszantani a szülőket. Rávezetett, hogy más nézőpontból vizsgáljam meg ezt a – szülőknek annyi frusztrációt okozó – témát: a gyerekéből. Azt kérdezte: „Fel tudja idézni, milyen, amikor valaki megeteti? Elég stresszes érzés, amikor valaki egy villával közelít! (Tényleg az, próbálják ki!) Hogy tetszene, ha soha nem szabályozhatná az adagot és ha olyasmit is meg kellene ennie, amit nem szeret?”

témák: 

Nem eszik a gyerekem!

Előszó

„Három éves lehettem, a kisöcsém 2 körül. Egyik délután egy nagynéném vigyázott ránk, aki különben kedves volt velünk. Az öcsémnek egy egész banánt kellett volna ennie uzsonnára, de nem akart enni. A nagynéném az ölébe vette, befogta az orrát, és amikor kinyittotta a száját, hogy levegőt vegyen, betett egy darab banánt. Így az öcsém kétségbeesett tiltakozása, szabadulási kísérletei ellenére elfogyott az egész. Én ezt kegyetlenségnek éreztem, és nem értettem az okát. Hiszen enne, ha éhes lenne! Ha nem kér, nem éhes.”
dr. Pilar Serrano, endokrinológus és táplálkozási szakértő

témák: 

Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

A szerzőpáros útmutatót ad a szülőknek, hogyan beszéljenek úgy, hogy gyermekük meghallja, és hogyan váljanak jó hallgatósággá számukra. Sok életszerű példával, helyzetgyakorlattal, gyakorlati tanáccsal, összefoglaló rajzokkal teszik jól használhatóvá a könyvet.

HírLLLevél: 

témák: 

Margot Sunderland - Okosan nevelni tudni kell

A címe alapján egész más típusú könyvre számítottam, de kellemesen csalódtam.

A szerző célja, hogy ráirányítsa a figyemet: a szülői gondoskodás módja befolyásolja a gyermek agyában végbemenő idegrendszeri, kémiai folyamatokat; valamint arra mutat rá, hogy a különböző gyermekkori viselkedések mögött milyen agyi működések állnak. Kicsit élettan-szagú könyv, de olvasmányos formában.

Az alábbiakban szeretnék kiemelni néhány gondolatot, ami különösen megragadta a figyelmemet.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - Olvasósarok csatornájára