A La Leche Liga Magyarország Egyesület 20 éves

20 éve történt... a mi mesénk

Aki ismeri a La Leche Ligát, valószínűleg hallotta már azt a kedves, egészen mesei hangulatú történetet, amikor egy pikniken néhány amerikai édesanya egy nagy fa alatt beszélget, közben megszoptatják kisbabáikat és arra lesznek figyelmesek, hogy egyre több anya osztja meg velük szoptatási nehézségeit, látva az ő anyai gondoskodásuk könnyedségét. Megfogan bennük az ötlet, hogy egyik édesanya a másiknak milyen jól tudna segíteni a szoptatás terén és még abban az évben, 1956-ban létrejön a La Leche Liga.

Engem mindig megragadott ez a történet, a benne lévő női, anyai alkotóerő. A La Leche Liga Magyarország létrejöttének 20. évfordulója kapcsán pedig érdekelni kezdett a kérdés: mi történt pontosan 20 éve, volt-e nagy fa, kik voltak az "alapító anyák" itt Magyarországon azon a képzeletbeli piknikpokrócon?

Elkezdtem gyűjteni a történeteket, és lenyűgöző, inspiráló, nagyon személyes elbeszéléseket kaptam. Bár szeretnék majd a végén egyfajta összegzést írni ezekről, álljon itt minden fontos anya, asszony története egy sorozatban, hogy megismerjük a mi saját mesénket, mely egy amerikai édesanya utazásával kezdődött: Alison Langleyével, aki újságíró férjével néhány évre Budapestre költözött a 90-es évek elején...

Patik Réka

Az LLL Magyarország története

1991 - Már működik LLL baba-mama csoport Budapesten (22 éve!): Alison Langley vezeti, aki fiatal édesanyaként az Egyesült Államokból érkezik, újságíró férjét kísérve. A hazai szoptatás-támogatás egy akkoriban új, civil ágának szervezése közben Alisonnak Hochberg Ágnes tolmácsol, rajta keresztül talál a csoportra Ágoston Anikó 1991 tavaszán.

1992 - Alison Langley az LLL nevében kéthetes továbbképzést szervez 50 védőnőnek, az ország minden megyéjéből és Budapest kerületeiből. Ezek a védőnők szeretnének "LLL-védőnő csoportot" indítani a jövőben. (LLL-védőnő csoportot a korszerű szoptatási ismereteket közvetíteni vágyó, de LLL akkreditációval nem rendelkező, lelkes védőnők tartanak.) Látszik, hogy egy szoptatást érintő civil kezdeményezés leginkább úgy indulhat el Magyarországon, ha szakmai támogatást kap - a védőnők pedig nagyon lelkesek!

1992 szeptember - Bejegyzik az LLL Magyarország Egyesületet. Az egyesület elnöke Odor Andrea, aki ma az OTH országos vezető védőnője. Alison ekkor még tulajdonképpen csak maroknyi emberre számíthatott, akik ebben a korai időszakban az egyesület vezetését adták, néhány hónapra.

témák: 

Bemutatkozás: Kalmár Alexandra

Szandi kislányávalKedves Szandi, mesélj magadról, a családodról!

Budapesten, abban a lakásban élek férjemmel és két lányommal (Lili 5 és fél éves, Sári 11 hónapos) ahová én is születtem :)

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Angoltanár voltam-vagyok. Felnőtteket tanítottam, főleg kihelyezett céges tanfolyamok keretében.

Nem hiányzik - e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

Gyakorlatilag folyamatosan vannak tanítványaim, sokat olvasok angolul, úgyhogy megmaradt ez a része is az életemnek a sok más egyéb mellett, amit a gyerekek hoztak az életembe.

témák: 

A mi mesénk - ötödik rész

Balogh Anna és a lelki méz

Balogh Anna fényképeAnnára mindenki örömmel gondol vissza: a sok-sok segítségre, amit a Ligának nyújtott és a kedvességére. Amikor megkerestem, kiderült, hogy az öröm kölcsönös, ő maga is szívesen gondol vissza azokra az évekre, amelyeket a La Leche Ligával töltött. Kérdések és feleletek helyett most melengető, elgondolkodtató sorait adjuk közre:

témák: 

Bemutatkozás: Tokodi Veronika

Tokodi Vera és családjaKedves Vera, mesélj magadról, a családodról!

Dunakeszin élünk a férjemmel és négy gyermekünkkel: Matyi 10 , Miska 8, Cili 5 éves, Johanna másfél hónapos.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Ének-zene tanár vagyok és karvezető.

Nem hiányzik - e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

A zene szerves része az életünknek, a gyerekek közül ketten már zenélnek: Matyi ötödik éve hegedül, Misi kürtön játszik és most kezdi a kecskedudát is. Időnként összeáll a családi zenekar vagy kórus, és zenélünk a magunk örömére. A gyes alatt néhány évig óraadó tanárként tanítottam gimnáziumban, nagyon jól kiegészítette egymást a "két életem": az anyaság és a tanítás. Néha bizony vágyom rá, hogy taníthassak, főleg a kórusmunka hiányzik. Johanna születésével most ez kicsit még várat magára. Most élvezem a babás éveket, aztán örömmel vetem majd bele magam ismét a tanításba.

témák: 

Bemutatkozás: Mezei Orsi

Mezei Orsi és családjaRégi hagyomány, hogy amikor akkreditálnak egy új La Leche Liga szoptatási tanácsadót, hírlevelünkben és honlapunkon röviden bemutatjuk őket, hogy akik telefonon vagy a csoportban találkoznak velük, már ismerősként üdvözölhessék őket . Néhány esetben azonban ezek a riportok elmaradtak, ezt szeretnénk most a LLL Magyarország Egyesület 20. születésnapja alkalmából pótolni.

témák: 

A mi mesénk - negyedik rész

Fialowski Alíz, egy újabb tanácsadó Amerikából

Fialowski Alíz fényképeHogyan ismerkedtél meg a La Leche Ligával, mikor hallottál róla először?

Első gyermekemet Amerikában szültem 1991-ben. Édesanyámtól azt az indíttatást kaptam, hogy "nagyanyádnak sem volt teje, nekem sem volt, neked se lesz, de nem baj, van sok jó tápszer!".
Várandósságom alatt a kötelező vizsgálatokra egy kedves doktornőt találtam, aki elmondta: a nők 99 %-a tud szoptatni, és ő maga mindhárom gyermekét 4-5 évig szoptatta. Úgyhogy biztatott, hogy nekem is fog menni. A rendelő falán egy helyi La Leche Liga ismertetőt fedeztem fel, ahonnan gyorsan felírtam a csoport összejöveteleinek helyszínét, időpontját. A doktornő pedig beszélt nekem a Ligáról.

témák: 

Bemutatkozás: Rákosi Dóra

Régi hagyomány, hogy amikor akkreditálnak egy új La Leche Liga szoptatási tanácsadót, hírlevelünkben és honlapunkon röviden bemutatjuk őket, hogy akik telefonon vagy a csoportban találkoznak velük, már ismerősként üdvözölhessék őket . Néhány esetben azonban ezek a riportok elmaradtak, ezt szeretnénk most a LLL Magyarország Egyesület 20. születésnapja alkalmából pótolni.

témák: 

Felhívás

Nagyon sokan vannak, akiknek tevékeny része volt a La Leche Liga életének első éveiben, de azóta már sajnos nem vagyunk velük kapcsolatban. Ezúton is szeretnénk jelezni, hogy gondolunk rájuk, és szeretettel várjuk őket is a 2012. szeptember 29-i születésnapi rendezvényünkön (Kesztyűgyár Közösségi Ház, Budapest VIII. ker. Mátyás tér 15., 10-től 15 óráig). Kérünk mindenkit, aki esetleg kapcsolatban van velük, ossza meg meghívásunkat! Köszönjük!

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - A La Leche Liga Magyarország Egyesület 20 éves csatornájára