La Leche Liga

Megjelent magyarul "A szoptatás női művészete"

Sajtóközlemény

A vezető hazai szoptatástámogató szervezetnek sikerült kiadnia azt az édesanyáknak szóló kézikönyvet, melyből világszerte már 3 millió példány kelt el, de magyarul még sosem jelent meg.

A La Leche Liga Magyarország Egyesület (LLL; [lá lecse liga]) 20 éves álma valósult meg a múlt héten, amikor saját kiadásában megjelentette "A szoptatás női művészete" című könyvet, mely az Egyesült Államokban már a 8. kiadását érte meg 2010-ben.

témák: 

Hét anya, egy álom

Hét anya, egy álom (Seven voices, one dream) - könyvismertető

Az LLL-t alapító hét édesanya egyike, Mary Ann Cahill azért írta meg a Hét anya, egy álom című könyvet, hogy egy alapító bennfentességével megörökítse a La Leche Liga történetét. Bár azzal számos LLL-tag tisztában van, hogy a Liga története két édesanyával kezdődött, akik egy gyülekezeti piknik alkalmával egy fa alatt ülve szoptattak, ez a könyv azonban ennél sokkal mélyebbre ás. Nagyon is hétköznapi, erő és elszántság mellett hibákkal és gyengeségekkel egyaránt bíró asszonyokról mesél tanulságos történetet, akik azzal, hogy az LLL megalapítása mellett döntöttek, egyben az ezzel járó feladatokat és nehézségeket is vállalták.

témák: 

Az LLL alapítói - az "alapítóanyák"

Az LLLI 2001-es konferenciáján a La Leche Liga alapítói a Liga kezdeteiról meséltek, örömmel osztva meg visszaemlékezéseiket a konferencia "Hét anya, egy álom: ismerjük meg alaposan az LLL alapítóit" szekciójában.

Néhányan régi tárgyakat, emlékeket is hoztak. Mary Ann Kerwin, aki a többi alapító szerint nem dob ki semmit, és mindent azonnal megtalál, ha szüksége van rá, A szoptatás női művészetének egy eredeti példányát hozta el.

Elhozta a Reader's Digest magazin 1963-as cikkét is, azt, amely országszerte felkeltette az érdeklődést a Liga iránt: Karen Pryor írását "A szoptatás örömére tanítanak" (They Teach the Joys of Breastfeeding) címmel. Megőrizte az LLL News (LLL Hírek) első, 1958 május-júniusi számát is. (Az LLL News volt a mai New Beginnings elődje.)

témák: 

Mit jelent nekem a szoptatást támogató anyacsoport?

Mint minden első gyermekét váró anyuka, én is rengeteg könyvet elolvastam és minden baba-mama portált átböngésztem a szoptatás témával kapcsolatban a terhességem alatt. A hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás fontosságát minden forrás egyöntetűen sulykolta, viszont a részletkérdések igencsak összezavaróak voltak. Például számomra nem vált világossá, hogy igény szerint érdemes szoptatni vagy bizonyos időközönként. Vagy, hogy ha igény szerint szoptatok, akkor valóban megfájdulhat-e a kicsi hasa és a végén már azért sír esetleg. Ellentmondásos vélemények vannak arról, hogy mikor és hogyan kell elválasztani a kicsit. Ráadásul vannak, akik szerint túlzás és fölösleges a sokáig tartó szoptatással a „szuperanyát” játszani a mai világban.

Ezt a zavart a fejemben csak tovább tetézték a jó szándékú rokonok és ismerősök, akik elárasztottak tanácsokkal. Csak úgy záporoztak a „nem szabad felvenni a gyereket, ha sír, nehogy elkapasd” és a „nem szabad éjjel szoptatni, hiszen mi sem kelünk fel az éjszaka közepén egy tányér pörköltet enni” típusú tanácsok. Persze éreztem a lelkem mélyén, hogy melyiket kellene megfogadnom és melyiket nem, de mégiscsak elbizonytalanítottak a tanácsok, hiszen többgyermekes, tapasztalt anyukák adták.

témák: 

Első találkozás a La Leche Ligával

Egy kedves magánnövendékem anyukája hozta szóba először az LLL-t. Akkor 27- 28 hetes terhesen mindenre vevő voltam, ami a terhességgel kapcsolatos, de valahogy én sem gondolkodtam annyira előre, hogy mi lesz, ha már kint van a baba. B. Judit, növendékem anyukája döbbentett rá, hogy jé, tényleg, ez is egy fontos dolog, amiről még SEMMIT nem tudok…

Így rákerestem az interneten és nagyon szimpatikusnak találtam az oldalt és az irányelveket, amiket képviselnek.
Kinéztem a következő csoporttalálkozó időpontját és elmentem rá.

témák: 

A LLLI állásfoglalása az együttalvásról

A LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL
(LLLI, A LA LECHE LIGA NEMZETKÖZI SZERVEZETE)
TÁMOGATJA AZ EGYÜTTALVÁST A SZOPTATÓ ANYÁK MEGHATÁROZOTT CSOPORTJÁNÁL

SCHAUMBURG, Illinois (2013. május 22.) - Az újdonsült édesanyák általában kialvatlannak érzik magukat, emellett legtöbbjük aggódik gyermeke alvásának biztonsága miatt. A kutatások azt mutatják, hogy a szoptató anyák többsége hosszabb-rövidebb ideig együtt alszik a kisbabájával, mivel így több alváshoz jut, és egyszerűbbé válik az éjszakai szoptatás. Sok család eközben arra is ráérez, hogy az együttalvás örömteli dolog, ami közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Mégis van bennük aggodalom, hogy valóban biztonságos-e a családi ágy, és ezt különösen felerősíti a médiából érkező minden elriasztó üzenet.

témák: 

Az LLL Magyarország története

1991 - Már működik LLL baba-mama csoport Budapesten (22 éve!): Alison Langley vezeti, aki fiatal édesanyaként az Egyesült Államokból érkezik, újságíró férjét kísérve. A hazai szoptatás-támogatás egy akkoriban új, civil ágának szervezése közben Alisonnak Hochberg Ágnes tolmácsol, rajta keresztül talál a csoportra Ágoston Anikó 1991 tavaszán.

1992 - Alison Langley az LLL nevében kéthetes továbbképzést szervez 50 védőnőnek, az ország minden megyéjéből és Budapest kerületeiből. Ezek a védőnők szeretnének "LLL-védőnő csoportot" indítani a jövőben. (LLL-védőnő csoportot a korszerű szoptatási ismereteket közvetíteni vágyó, de LLL akkreditációval nem rendelkező, lelkes védőnők tartanak.) Látszik, hogy egy szoptatást érintő civil kezdeményezés leginkább úgy indulhat el Magyarországon, ha szakmai támogatást kap - a védőnők pedig nagyon lelkesek!

1992 szeptember - Bejegyzik az LLL Magyarország Egyesületet. Az egyesület elnöke Odor Andrea, aki ma az OTH országos vezető védőnője. Alison ekkor még tulajdonképpen csak maroknyi emberre számíthatott, akik ebben a korai időszakban az egyesület vezetését adták, néhány hónapra.

témák: 

Történeteket és képeket várunk!

Kedves Édesanyák!

A La Leche Liga Magyarország Egyesület régi vágyát igyekszik megvalósítani: kiadni A szoptatás női művészete című könyvet, amely az Egyesült Államokban először 1958-ban jelent meg, és azóta 8 kiadást ért meg, több ezer édesanyának segítve a szoptatásra való felkészülésben, vagy a szoptatás örömteli megélésében. Úgy gondoljuk, a magyar édesanyák is megérdemlik, hogy egy ilyen egyedülálló könyvet vehessenek a kezükbe!

témák: 

A szoptató édesanyák támogatása: a baba-mama csoportok szerepe

A baba-mama csoportok szerepe

Ha olyan társadalomban élnénk, ahol majdnem minden nő szoptat, nem igazán lenne szükség támogató csoportokra. Ebben az esetben gyakorlatilag az egész társadalom jelentené a támogató csoportot. Egy ilyen társadalomban az első gyermekét szülő édesanya kiskora óta mindig is látott maga körül szoptató nőket: a család asszonyait, szomszédokat, barátnőket, kollégákat. Spontán módon találja meg a megfelelő mozdulatokat, a megfelelő ritmust – mivel így látta. Nem fog aggódni a tejének mennyisége vagy minősége miatt sem.

Ellenben az a nő, aki gyakorlatilag soha életében nem látott szoptatott csecsemőt a szülését megelőzően – és ez a leggyakoribb az új édesanyák többségének esetében korunk társadalmaiban - olyan szoptatási gyakorlat kialakulását kockáztatja, mely egyenesen vezethet a kudarchoz.

Ezért is különösen hasznosak a szoptatást támogató baba-mama csoportok, melyeket a nemzetközi szakmai szervezetek, többek között az Unicef és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismernek. Az Unicef és a WHO Bababarát Kórház kezdeményezésének szoptatást támogató szakmai ajánlásai közül a tizedik éppen erre vonatkozik: „Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását, és a szülészetről távozó anyákat tájékoztassák azok működéséről”.

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - La Leche Liga csatornájára