Szoptatás és környezetszennyezés

Szoptatás és környezet(védelem) - Ha szoptatsz, a környezetet is véded!

Szoptatás a mezőnAz elmúlt évtizedek során egyre inkább ráébred(t)ünk, hogy ha nem akarjuk kimeríteni természeti erőforrásainkat, gyökeresen változtatnunk kell jelenlegi életstílusunkon. A szoptatásról általában méltatlanul megfeledkezünk, pedig fontos eszköz lehet földünk egészségének megőrzésében, helyreállításában.

Az anyatej értékes, megújuló természeti kincsünk, ráadásul ökológiai szempontból a rendelkezésre álló legkörnyezetkímélőbb élelmiszerforrás. Úgy termelődik és jut el fogyasztójához, hogy ehhez semmiféle más forrást nem igényel és nem szennyezi a környezetet. Ezzel szemben a mesterséges anyatejpótlók (tápszerek) gyártása szennyezi a földet, a vizet és a levegőt és természeti erőforrásokat merít ki. Ezen kívül évente másfél millió kisbaba haláláért és számtalan megbetegedésért felelős. A szoptatás több mint életstílus: egészségügyi kérdés anyának és csecsemőjének, ezen túl pedig társadalmi és környezetvédelmi ügy.

témák: 

A szoptatás még szennyezett világunkban is a legjobb választás

Schaumburg, Illinois (2003. augusztus) – A szoptatás továbbra is a legjobb a csecsemők táplálására, még akkor is, ha mostanában a figyelem középpontjában az a rengeteg vegyszer áll, ami bekerülhet az anya szervezetébe, állítja a La Leche Liga, a világ első számú szaktekintélye az önsegítő szoptatási csoportok létrehozásában.

Az emberi szervezetben található vegyszerek kimutatására leggyakrabban a vizeletet, a vért, a hajszálakat valamint az emberi tejet használják. A vizsgálat földrajzilag különböző területeken, a környezetben mérhető vegyszerek meghatározására szolgál. Bármilyen anyag, amit a rutin vizsgálatok során az anyatejben találnak, az adott területen élő emberek veszélyeztetettségét jelzi és semmi köze a szoptatáshoz.

Tudományos kutatások következetesen azt bizonyítják, hogy még egy ilyen sok vegyi anyaggal szennyezett világban is a szoptatás olyan előnyökkel jár, amik messze meghaladják az anyatejben található szennyező anyagok kockázatát. Sőt, éppen az anyatejben megtalálható antioxidánsok bizonyulnak nélkülözhetetlennek a mérgező környezeti hatások kockázatának csökkentésében. Manapság a tudományos érdeklődés középpontjában az esetlegesen mérgező anyagok környezetünkből való eltávolítása áll, miközben felismerik az anyatej valódi értékét, az egyetlen forrást, ami a csecsemők optimális táplálását biztosítja.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - Szoptatás és környezetszennyezés csatornájára