A baba hordozása

Hordozós mindennapok újszülött kortól négyéves korig

totyogó apa hátánMindennapi tapasztalataink és a gyermek fejlődéséről szóló elméleti tudásunk egyaránt azt mutatják, hogy az embergyereknek megszületése pillanatától 4-4,5 éves koráig biztosan igénye van arra, hogy szoros testközelségben hordozzák. Aki megtapasztalta, milyen éveken át szoptatni egy gyermeket, az tudja, hogy egészen más élmény, és a gyakorlati oldalt tekintve is egészen más „feladat” egy újszülött, egy kisbaba, egy kúszó-mászó, egy totyogó vagy egy kisgyerek szoptatása. Pontosan így van ez a hordozással is. Cikksorozatunk utolsó részében igyekeztem életkor szerint összegyűjteni azokat a nehézségeket, amik tapasztalatom szerint gyakran útjában állnak, hogy a hordozás a család mindennapjainak részévé váljon, vagy továbbra is része maradjon. Remélem, hogy a rálátás ezekre a tapasztalatokra sokakat hozzásegít az éveken át tartó, örömteli hordozáshoz!

témák: 

Mivel hordozzak?

rugalmas kendőben hordozott csecsemőA legfontosabb, hogy olyan hordozóeszközt válassz, ami megfelel a cikksorozatunk előző részében tárgyalt ortopédiai követelményeknek! Az, hogy ezek közül a hordozók közül melyik a nektek való, attól függ, hogy mekkora a gyermeked, hogyan, milyen élethelyzetben szeretnél hordozni, és hogy melyik hordozó a szimpatikus számodra praktikus vagy akár esztétikai szempontok alapján. Az alábbiakban megpróbálom egy rövid áttekintéssel segíteni a választást. Csak olyan a hordozóeszközökről írok, amelyeket tiszta szívvel tudok ajánlani.

HírLLLevél: 

témák: 

Hordozásra teremtve

elöl hordozott kisbabaA kisbabák alapvető szükséglete a hordozás. Ennek a kijelentésnek az igazságát érzem szívemmel, lelkemmel, tudom az eszemmel. Szenvedélyesen vágyom rá, hogy tapasztaltom, tudásom a babahordozásról segítségére legyen minél több családnak.

Ez a szenvedély hajtott, amikor megírtam a babahordozásról a cikksorozatot, aminek ez az első része azokra a tényekre irányítja a figyelmet, amik azt bizonyítják, hogy a kisbabák hordozásra termettek. Erről árulkodik csípőízületük felépítése és sípcsontjuk alakja, reflexeik, viselkedésük, táplálkozásuk, de még anyukájuk testfelépítése, ösztönös viselkedése és vágyai is. Vegyük sorra ezeket a tényeket!

Az újszülöttek csípőízülete fejletlen. Ez azt jelenti, hogy a csípőízületi vápa nem olyan mély, mint a felnőtteké, a combcsont feje nem ül benne stabilan. A csípőízület egészséges fejlődését az biztosítja, hogy a combcsont feje megfelelő irányból nyomja az ízületi vápát. Mindez akkor valósul meg, ha a baba lába terpeszben és térben hajlítva van.
Ha megnézünk pl. egy csípőn hordozott babát, láthatjuk, hogy a lábai pontosan így állnak. Sőt! Az anyuka csípője egy olyan „ergonómikus ülőke”, ami az anyukának kényelmes, mert még külön segítséget jelentő hordozóeszköz nélkül is megoszlik a terhelés az anya csípője és keze között, és ahol a terpesztés mértéke a baba csípőfejlődése szempontjából éppen ideális. A baba-mama párost nézve én úgy látom, hogy a babát csípőre véve úgy illenek össze, mint egy összerakós játék két, egymás mellé való darabja.

HírLLLevél: 

témák: 

A bőrkontaktus jelentősége

Manapság számos tanulmány azt mutatja, hogy az anyának és az újszülöttnek a szülés utáni időt együtt kellene töltenie bőrkontaktusban (a baba csupaszon, nem becsomagolva csak egy pléddel betakarva legyen), csakúgy, mint később. A kisbaba így boldogabb, a bőrhőmérséklete, a szívverése és a légzése stabilabb és közelebb van a normálishoz, a vércukorszintje magasabb. Ezen kívül a szülést követő azonnali bőrkontaktus lehetővé teszi, hogy a kisbabán ugyanazok a baktériumok telepedjenek meg, amelyek az anyán is jelen vannak.

HírLLLevél: 

témák: 

Kötődő nevelés (attachment parenting)

Mit is takar a fogalom?

A kötődő nevelés olyan gyermeknevelési stílus, amely arra irányul, hogy a kisgyerek és a szülők között erős, érzelmileg stabil kötődés jöjjön létre. Ennek a kötődésnek a talaján lesz képes a gyermek arra, hogy a világban és önmagában bízó emberré váljon, hogy tisztelettel és empátiával viszonyuljon majd másokhoz (hiszen őhozzá is így viszonyultak), hogy szeretettel teli kapcsolatokat tudjon kialakítani, de ne dőljön be kritikátlanul mindenkinek.

HírLLLevél: 

témák: 

A kelet-afrikai nők a lábukkal szavaztak a babakocsik ellen

NAIROBI, Kenya
Irene Wambui el sem tudja képzelni, ki a csoda vásárolna babakocsit. Szerinte a babakocsi olyan, mint egy hideg ketrec megtöltve felesleges csörgőkkel, pohártartókkal és lámpákkal. „Képzelje el, hogy a gyerekeket belegyömöszölik egy ilyen masinériába, és úgy tolják a városon keresztül, mint valami háziállatot!”

HírLLLevél: 

témák: 

Nehézségek a babahordozás során

... s néhány javaslat azok megoldásához

Néhány évvel ezelőtt nagy örömmel hordtam mindkét gyermekemet. Közben szabadnak, biztosnak és öntudatosnak éreztem magam. Élveztem, hogy a testemen éreztem a gyerekeket, s nekik is tetszett a kendőjükben való hordozás. Részt vettek az életemben, vagy nyugodtan és biztonságban aludhattak a helyükön. Közben különböző nehézségekkel is szembe kellett néznünk. Újra meg újra más megoldásokat kellett keresnünk, néhány probléma azonban megoldatlan maradt. Idővel - más anyákkal, LLL-tanácsadókkal való beszélgetés során, valamint különböző szakirodalmak olvasásakor - rábukkantam néhány válaszra. Más valószínűleg örökre titok marad.

HírLLLevél: 

témák: 

Nincs több sírás!

A második fiam, Markó, tavaly július végén született otthon, nagyon könnyen és kellemes körülmények között. Rögtön szopott, és el is aludt. Ez így is ment tovább, de csak nappal. Késő délutánra élénkebb lett, és amint beköszöntött az este kitört a sírás. Este hét óra után csak akkor nem sírt, ha szopott, vagy ha ringattam.

HírLLLevél: 

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - A baba hordozása csatornájára