Érdekességek

Az anyatej titkai

Minél több ismerettel bírunk az anyatejről, annál világosabb, hogy mennyi mindent nem tudunk még róla.

A méhből kibújva mindannyian az anyamell felé indulunk. Úgy érkezünk ebbe a világba, hogy tisztában vagyunk emlős mivoltunkkal, anyatej iránti igényünkkel.

Mindazonáltal még felnőttként sem tudjuk teljesen pontosan, mit tartalmaz ez az tej, vagy - bármilyen furcsán is hangzik - mi értelme is van. Az anyatejre évtizedekig szigorúan táplálékként gondoltak az emberek, ami érthető is - elvégre az anyatejjel táplálják az édesanyák a csecsemőiket. De kiderült, hogy a tápanyagok biztosítása csak egyike az anyatej képességeinek. Az is lehet, hogy ez nem is a legfontosabb képessége.

"Az anyák teje élelem; az anyák teje gyógyszer; az anyák teje jelzés." - mondja Katie Hinde, evolúciós humánbiológiával foglalkozó harvardi adjunktus. (Ő írja a "Mammals Suck ... Milk!" című, fantasztikus blogot, amely szerintem a virtuális tér egyetlen olyan pontja, ahol egy Mammal Madness néven futó emlős-bajnokság eredményeire lehet évente tippelni.) "Amikor valaki azt hallja, hogy a tejet kutatom, automatikusan azt reagálja, hogy hiszen azt már ismerjük, vagy hogy nem is olyan fontos téma. Erre én: 'Nem, nem ismerjük eléggé, ráadásul hiperfontos'."

témák: 

Az LLL Magyarország története

1991 - Már működik LLL baba-mama csoport Budapesten (22 éve!): Alison Langley vezeti, aki fiatal édesanyaként az Egyesült Államokból érkezik, újságíró férjét kísérve. A hazai szoptatás-támogatás egy akkoriban új, civil ágának szervezése közben Alisonnak Hochberg Ágnes tolmácsol, rajta keresztül talál a csoportra Ágoston Anikó 1991 tavaszán.

1992 - Alison Langley az LLL nevében kéthetes továbbképzést szervez 50 védőnőnek, az ország minden megyéjéből és Budapest kerületeiből. Ezek a védőnők szeretnének "LLL-védőnő csoportot" indítani a jövőben. (LLL-védőnő csoportot a korszerű szoptatási ismereteket közvetíteni vágyó, de LLL akkreditációval nem rendelkező, lelkes védőnők tartanak.) Látszik, hogy egy szoptatást érintő civil kezdeményezés leginkább úgy indulhat el Magyarországon, ha szakmai támogatást kap - a védőnők pedig nagyon lelkesek!

1992 szeptember - Bejegyzik az LLL Magyarország Egyesületet. Az egyesület elnöke Odor Andrea, aki ma az OTH országos vezető védőnője. Alison ekkor még tulajdonképpen csak maroknyi emberre számíthatott, akik ebben a korai időszakban az egyesület vezetését adták, néhány hónapra.

témák: 

Bronwyn és Ruby története

Bronwyn at 5 hetes Rubyt szoptatja. Bronwyn a szoptatás kezdetén átélt nehézségeiről mesél és elmondja, hogyan került egy nagyon fontos könyv címlapjára.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan szülésfelkészítő tanárom volt, aki éppolyan szenvedélyes elkötelezettje volt a szoptatásnak, mint a természetes szülésnek. Az ő vehemenciájának köszönhetően soha sem kérdőjeleződött meg bennem, hogy szoptatni fogok és kész. És nem holmi hat hónapig fogok szoptatni, hanem másfél évig. Legalább.

Így aztán amikor a császármetszéssel végződött otthonszülésem után lábadoztam, tele volt a szervezetem fájdalomcsillapítóval, és próbáltam kitalálni, hogyan szoptassam Rubyt, a 4 és fél kilós kisbabámat, kezdtem magamhoz térni az idealisztikus szülés-víziómból. Lenéztem erre a furcsa kis lényre a mellemen, és emlékszem, hogy kétségbeesve csak arra tudtam gondolni, bárcsak visszafordíthatnám az időt és újra kezdhetném.

témák: 

Miért szeretünk szoptatni?

Kecskeméten az Anyatej Világnapja alkalmából a védőnők minden évben mozgalmas rendezvényen köszöntik a szoptató édesanyákat: egy-egy szál rózsával és egy verssel gratulálnak azoknak, akik legalább 6 hónapig anyatejjel táplálják gyermeküket. Idén a La Leche Liga standjára tettem egy dobozt, és arra kértem a rendezvényen résztvevő anyukákat, hogy név nélkül írják le nekem, és dobják a dobozba saját válaszukat ezen kérdésekre:

"Miért szeretsz szoptatni? Neked miért jó? Mit tartasz ilyenkor fontosnak, mit érzel?"

témák: 

A bambinónak is az anyatej a legjobb

"Andava latte, Elisabetta? Non andava latte, pe qui..." Ezek a szavak olaszul azt jelentik: "Jön a tej, Elisabetta? Már nem jön, igaz?" Az anyósom mondja ezt - miközben arca centikre van a mellemtől - körülbelül századszorra, míg én a fiamat, az ő első és egyetlen unokáját szoptatom. Ideje, hogy én is állást foglaljak a kérdésben. Nyugodtan felnézek, nedves cuppanással kiveszem Alessandro szájából a mellbimbómat, és tejet spriccelek a szoba közepére. "OK, Elisabetta, OK!" Elsiet, karját az ég felé emelve.

témák: 

Szülés és szoptatás más népeknél

India

A várandósság alatt a nők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy csupa szép és kelle­mes dologgal vegyék körül magukat. Ezért aztán nemes, bátor és jó hősökről szóló történeteket olvasnak, szép képeket akaszta­nak ki otthonukba és a fiatalasszony olyan jókedvűen és boldogan tölti a várandósság idejét, amennyire csak tőle telik.
Főleg vidéken szülnek az asszonyok ottho­nukban, bábával. Miután világra jön a cse­csemő, megfürdetik és megszoptatják. Egé­szen a kisgyermekkor végéig naponta masz­szírozzák is.

HírLLLevél: 

témák: 

Hogyan lehetek La Leche Liga szoptatási tanácsadó*?

A La Leche Ligát azért alapították, hogy főképp személyes segítségnyújtással bátorí­tást és megfelelő információt adjon minden édesanyának, aki szoptatni kívánja gyerme­két.

A La Leche Liga lényege, hogy tapasztalt édesanyák segítik várandós és kisgyerme­kes társaikat a szoptatás művészetének elsajátításában. A La Leche Liga tanácsadói olyan édesanyák, akik maguk is sikeresen szoptatták vagy szoptatják egy vagy több gyermeküket. A LLL különlegessége éppen abban van és hatékonysága azon alapul, hogy a tanácsadók nemcsak könyvekből tanult ismereteket adnak át, hanem – mivel maguk is átélték a szoptatás minden örömét és buktatóját – együttérzéssel és megértés­sel fordulnak a nehézségekkel küzdő édes­anya felé és bevált gyakorlati javaslatokat tudnak adni a problémák megoldására.

Ha valaki a La Leche Liga tagja szeretne lenni, elég, ha egyetért céljainkkal és támo­gatni kívánja azokat. Ahhoz azonban, hogy akkreditált LLL szoptatási tanácsadó és csoportvezető lehessen, ennél egy kicsit több kell.

HírLLLevél: 

témák: 

Karácsonyi történet: kislányom mint szoptatási aktivista

Igaz történet Angliából

A kislányom iskolájában karácsonyi koncertet rendeztek, amelyen a lányom osztálya Jézus születésének történetét adta elő. A lányom, Abigél játszotta Máriát (nagyon büszke voltam!). Néhány perccel a darabjuk kezdete után, Abigél egyszercsak felhúzta a ruháját, és a mellére tette a kis Jézust. A jelenet ettől kezdve kezdett eltérni attól, amit betanultak, és a következőképpen zajlott:

HírLLLevél: 

témák: 

50 éves a La Leche Liga

Ami 1956-ban egy kedves kis helyi csoport találkozójaként indult, az mára egy világméretű nemzetközi szervezetté alakult, ami immár 50 éve segíti az édesanyákat és a babákat világszerte szoptatással, anyasággal kapcsolatos kérdésekben. A Liga története 50 évvel ezelőtt egy pikniken kezdődött, amikor is Mary White és Marian Tompson egy fa alatt ülve szoptatták babáikat és csodálkozva vették észre, hogy milyen sok édesanya áll meg mellettük azzal a sóhajjal, hogy „Én is szerettem volna szoptatni, de…”

HírLLLevél: 

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Érdekességek csatornájára