Emlő és emlőbimbó problémák

Szoptatás mell- és mellbimbóműtét után - 2. rész

Ha a tejcsatornáimat átvágták a műtét során, és a tejbelövelléskor telítődnek, lehet-e ettől mellgyulladásom?

A tejbelövellés kényelmetlenségén és fájdalmán felül sok nő számára nehezítik meg ezt az időszakot azok az egészségügyi dolgozók, akik a megduzzadt mellet az átvágott tejcsatornák elkerülhetetlen következményének tartják, nem pedig a működő tejtermelő szövet bizonyítékának. Sokan – abból a tévhitből kiindulva, hogy a duzzanat a normálisnál tovább fog tartani, mivel a tejnek „nincs hova mennie” és elfertőződik – attól tartanak, hogy ez az állapot végül mellgyulladáshoz vezet. A duzzanat azonban sokkal inkább a mirigyeket és tejcsatornákat körülvevő szövetekben, a meginduló tejtermelés időszakában normálisan kialakuló ödéma, mint a nagy mennyiségű tej következménye. Az emlőmirigynek azokban a részeiben, ahonnan – az átvágott csatornák miatt – nem tud kiürülni a tej, a tejtermelés hamarosan megszűnik, az addig megtermelt tej pedig felszívódik anélkül, hogy további problémákat okozna.

témák: 

Szoptatás mell- és mellbimbóműtét után - 1. rész

Lehetséges-e a szoptatás mell- és mellbimbóműtét után?

Igen! Az elvégzett műtét fajtájától függően a legtöbb nő képes valamennyi tejet termelni. A csecsemő számára minden csepp jótékony hatású. A tapasztalatok szerint a mellkisebbítő műtétek befolyásolják leginkább a laktációs képességet, de a mellnagyobbító, feszesítő, diagnosztikai és a mellbimbóműtétek is csökkenthetik a termelődő anyatej mennyiségét.

Úgy tapasztaltuk, sokkal több nő kényszerül feladni a szoptatást, és áttérni a kizárólagos tápszeres táplálásra azért, mert a környezetükből senki sem tud eleget a körülményeikről ahhoz, hogy tanácsot adjon nekik, vagy erőfeszítéseikben támogassa őket, mint ahányan fizikai okokból nem képesek a tejtermelésre . A mell- és mellbimbóműtét utáni szoptatás kapcsán felmerülő problémák, és az ezen átesett nők érzései sokrétűek. Általában nehezebben megy nekik a szoptatás, mint azoknak, akik ilyen műtéten nem estek át. De ha Ön eltökélt abban, hogy megadja gyermekének mindazt a jót, amit az anyatej és a szoptatás nyújthat, ma már számos lehetőség a rendelkezésére áll ahhoz, hogy megkapja azt az információt és támogatást, amely szükséges ahhoz, hogy megvalósíthassa szoptatási céljait. Kérdéseivel keresse bátran a La Leche Liga szoptatási tanácsadóit vagy az IBCLC laktációs szaktanácsadókat. Az emlőműtét utáni szoptatással kapcsolatban bőséges információt talál a http://bfar.org angol nyelvű honlapon is.

témák: 

Bronwyn és Ruby története

Bronwyn at 5 hetes Rubyt szoptatja. Bronwyn a szoptatás kezdetén átélt nehézségeiről mesél és elmondja, hogyan került egy nagyon fontos könyv címlapjára.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan szülésfelkészítő tanárom volt, aki éppolyan szenvedélyes elkötelezettje volt a szoptatásnak, mint a természetes szülésnek. Az ő vehemenciájának köszönhetően soha sem kérdőjeleződött meg bennem, hogy szoptatni fogok és kész. És nem holmi hat hónapig fogok szoptatni, hanem másfél évig. Legalább.

Így aztán amikor a császármetszéssel végződött otthonszülésem után lábadoztam, tele volt a szervezetem fájdalomcsillapítóval, és próbáltam kitalálni, hogyan szoptassam Rubyt, a 4 és fél kilós kisbabámat, kezdtem magamhoz térni az idealisztikus szülés-víziómból. Lenéztem erre a furcsa kis lényre a mellemen, és emlékszem, hogy kétségbeesve csak arra tudtam gondolni, bárcsak visszafordíthatnám az időt és újra kezdhetném.

témák: 

Erős tejleadó reflex és túlságosan bőségesen termelődő anyatej

Valóban az erős tejleadó reflex okozza a nehézséget?

Észreveszi-e a babáján a következő jelek legalább egyikét?

  • félrenyel, fulladozik, nem jut levegőhöz, köhög a szoptatás alatt, mintha a tej túl gyorsan jönne;
  • gyakran húzza a mellet szoptatás alatt;
  • rászorít a mellbimbóra a tejleadó reflex beindulásakor, hogy lassítsa a tej áramlását;
  • kattogó hangokat ad ki szoptatás közben;
  • gyakran bukik és/vagy hajlamos bélgázosságra;
  • időszakonként visszautasítja a mellet;
  • általában nem szeret komfort-szopni.

Ha néhány tünet ismerősnek hangzik, valószínűleg túl erős a a tejleadó reflex.

témák: 

A nyugágy testhelyzet, avagy: dőlj hátra és szoptass!

Ez így nagyon egyszerűen hangzik. Aki már érezte azt újszülött gyermekét fogva, hogy "na, most kellene úgy ügyesen mellre tenni, ahogy láttam/olvastam/mesélték, te jó ég!", vagy aki a kisbabáját várva készül gondolatban az első szoptatásra, most lehet, hogy furcsállja a címet: eddig mintha ezzel nem találkozott volna.

Valóban, ez egy viszonylag új megközelítés, pontosabban egy ősrégi, ösztönös anyai viselkedés újkeletű megerősítése. Pedig mintha a világ néha arról akarná meggyőzni az anyákat, hogy nem bízhatnak saját megérzéseikben, ösztöneikben [1] - mégis működnek ezek a mechanizmusok, és az utóbbi években egy angol bába alaposan vizsgálni kezdte, hogyan lehet ezeket előcsalogatni anyából és babából egyaránt a szoptatás sikere érdekében.

témák: 

Szoptatás tejmirigyek nélkül

Imádok szoptatni. Sokmindent megtapasztaltam a szoptatásról, amit mások, akiknek megadatott, hogy tejmirigyeik is vannak, nem tapasztalhatnak meg közvetlenül. Azért döntöttem úgy, hogy leírom a történetünket és a tapasztalataimat, mert azt remélem, ezzel segíthetek másoknak.

HírLLLevél: 

témák: 

Befelé forduló mellbimbó

Annak érdekében, hogy a baba hatékonyan tudjon szopni, a mellbimbót be kell vennie mélyen a szájürege hátsó részbe. Ha lapos vagy befelé forduló a mellbimbód, a babának nehézséget okozhat a helyes “ráharapás”. Ezért érdemes már a terhesség alatt meggyőződni arról, hogy a mellbimbó megfelelően kiemelhető, és a baba gond nélkül meg fogja tudni ragadni a szoptatások alkalmával.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - Emlő és emlőbimbó problémák csatornájára