Éjszakai gondoskodás

A LLLI állásfoglalása az együttalvásról

A LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL
(LLLI, A LA LECHE LIGA NEMZETKÖZI SZERVEZETE)
TÁMOGATJA AZ EGYÜTTALVÁST A SZOPTATÓ ANYÁK MEGHATÁROZOTT CSOPORTJÁNÁL

SCHAUMBURG, Illinois (2013. május 22.) - Az újdonsült édesanyák általában kialvatlannak érzik magukat, emellett legtöbbjük aggódik gyermeke alvásának biztonsága miatt. A kutatások azt mutatják, hogy a szoptató anyák többsége hosszabb-rövidebb ideig együtt alszik a kisbabájával, mivel így több alváshoz jut, és egyszerűbbé válik az éjszakai szoptatás. Sok család eközben arra is ráérez, hogy az együttalvás örömteli dolog, ami közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Mégis van bennük aggodalom, hogy valóban biztonságos-e a családi ágy, és ezt különösen felerősíti a médiából érkező minden elriasztó üzenet.

témák: 

Az éjszakai ébredés a jó szülő-gyermek kapcsolatra utal

A szülők gyakran nagyon megerőltetőnek tartják kisbabájuk vagy kisgyermekük éjszakai ébredését és abban reménykednek, hogy a kicsi mihamarabb átalussza az éjszakát. Egy mostanában napvilágot látott tanulmány teljesen új megvilágításba helyezi az éjszakai ébredést és az álomba kísérést egyaránt.

HírLLLevél: 

témák: 

Tévhit: A jó babák végigalusszák az éjszakát

A nyugtalan csecsemők, akik felületesen, többszöri megszakítással alszanak nagy valószínűséggel lesznek felnőttként is nyugtalanok, akik felületesen, többszöri megszakítással alszanak. Gondoljuk csak végig a felnőttkori rossz alvás okait: éhség, magány, félelem, egy rossz nap, fájdalom, a szeretett személy hiánya, stb. Ugyanezek a tényezők a kisbabáknál is jelen lehetnek.

HírLLLevél: 

témák: 

Közös alvás: Igen, nem, néha?

Folytatás...

Történetek a babájukkal közösen alvó szülőktől: a közös alvás védelmező hatásai

A következő idézetek „tanácsadóimtól” származnak. Ők olyan képzett anyák, akiknek jól működnek az ösztönös megérzéseik. Sokan közülük gyermekápolóként dolgoznak. Néhányan a hirtelen bölcsőhaláltól való félelem miatt aludtak a babájukkal. Ezek az aszszonyok ismerik a kisbabákat.

HírLLLevél: 

témák: 

Dr. Wiliam Sears: Éjszakai gondoskodás

Könyvajánló

Dr. William Sears "Éjszakai gondoskodás” című könyve a szerző saját és számos gyakorló anya tapasztalataira alapozva íródott.
Az elkülönítő nevelést szembeállítja a kötődést segítő neveléssel, mely utóbbi képes harmóniát teremteni a gyermek és a szülei között. Ezáltal a gyermekben kifejlődő bizalom érzése - amely különösen fontos a többemberes babák gondozásakor - , az, hogy úgy érzi “különleges vagyok” létfontosságú a kicsik személyiségfejlődésében.

HírLLLevél: 

témák: 

Közös alvás: Igen, nem, néha?

Az első három babánk jó alvó volt. Nem éreztük szükségét és nem is vágytunk rá, hogy megosszuk velük az ágyunkat. Mindemellett újdonsült egészségügyi szakember voltam, azzal a meggyőződéssel, hogy csecsemővel aludni furcsa, sőt veszélyes dolog. Aztán 1978-ban megérkezett negyedik gyermekünk, Hayden, aki megváltoztatta életünket és az alváshoz való hozzáállásunkat. Hayden nélkül sok könyvünk meg sem született volna. Hayden utálta a kiságyát. Végül egy éjszaka, a teljes kimerültségtől vezetve, feleségem, Martha, az ágyunkba hozta Haydent. Ettől az éjszakától kezdve mindannyian jobban aludtunk. Boldogan aludtunk együtt – olyannyira boldogan, hogy 4 éven át így tettünk, egészen következő gyermekünk születéséig.

HírLLLevél: 

témák: 

Biztonságos együttalvás

A sajtóban mostanában egyre többet hallani, hogy nem biztonságos a csecsemővel egy ágyban aludni, mivel ez a baba véletlenszerű fulladásához vezethet. Az Amerikai Fogyasztói Termékek Bizottsága (CPSC) 1999-ben tette közzé egyik népszerű kutatásának eredményét, amely szerint az 1990 és 1997 közötti 8 éves időszakban 515 csecsemő halt meg véletlenszerűen a szülői ágyban. Ez 65 olyan halálesetet jelent évente, amit nem a hirtelen bölcsőhalál kategóriájába soroltak, amikor is a halál oka ismeretlen. Néhány konkrét esetet a helyszín ismeretében és a boncolás segítségével vizsgáltak ki. Ezek között volt olyan, amikor a csecsemő fulladását akaratlanul a szülő okozta, volt, hogy a baba a szivacs és az ágy fejtámlája illetve egyéb bútordarab közé szorult be, és az is előfordult, hogy a puha vízágyon való alvás vezetett fulladáshoz.

HírLLLevél: 

témák: 

Öt ok, amiért a „többemberes” babák máshogy alszanak

„Miért van az, hogy a „többemberes” (nagyigényű) babák mindenből többet igényelnek társaiknál, kivéve az alvást?” - kérdezte egyszer tőlem egy fáradt anyuka. Amíg meg nem született az első „nagyigényű” babánk, addig azt gondoltam, hogy ezek a gyerekek a nap végére kimerülnek és végül valóban több alvásra van szükségük; ha nekik nem is, a szüleiknek azonban bizonyosan. Egy fáradt apuka egyszer azt mondta: „Ha alvásról van szó, én igazán nagyigényű apa vagyok.” Lássuk, miért mások a többemberes babák alvási szokásai!

HírLLLevél: 

témák: 

Alvás-tréning - szoptató anyáknak nem ajánlott!

Amióta szülői kézikönyvek tolakodtak be a családi hálószobába, szerzők tömegei kínálnak mágikus eszközöket, amelyekkel – ígéretük szerint - a gyerekek rávehetők arra, hogy átaludják az éjszakát és a szülők számára kényelmes ritmus szerint éljenek. Noha a gyerekek rengeteg csodálatos tulajdonsággal rendelkeznek, ez utóbbi nem éppen rájuk jellemző. Óvakodjunk attól, hogy valaki más által kidolgozott edzési módszert alkalmazzunk saját gyermekünk elaltatásához és megjósolható napirendhez igazításához!

HírLLLevél: 

témák: 

Gyermekünk aludni hagyásának művészete

Alvás, egyedüllét, sötétség

Egy gyermek számára nincs szörnyűbb élmény, mint a szülői biztonság és védelem elvesztése. Az éj beálltával egy időre megszűnik a szülői oltalom bizonyossága. Érthető hát, hogy mind az elalvás, mind pedig az éjszakai felébredés a gyermek számára szorosan összefügg a félelemmel. Éppoly kevéssé meglepő azon módszerek kifejlesztése, melyek az ébrenléti állapotból az elalvásba való átmenetet megkönnyítik. Ezen rituálékban az a közös, hogy a szülői jelenlétet próbálják fenntartani az elalvás idejére (bölcsődal, esti mesélés, jó éjt puszi, kedvenc plüssállat stb.).

HírLLLevél: 

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Éjszakai gondoskodás csatornájára