Szoptatás az anya betegsége esetén

Speciális orvosi beavatkozások a szoptatás időszakában

Talán a most tárgyalt helyzetek nem tűnnek túl gyakorinak - mégis úgy gondoltuk, érdeklődésre tarthat számot az édesanyák körében. A gyomorszűkítő műtétek például Amerikában viszonylag gyakoriak, Magyarországon az elvégzett műtétek száma még 100 alatt van. A termékenységi kezelések viszont sok-sok családot érintenek.

témák: 

HIV és szoptatás

A csecsemő táplálására vonatkozó ajánlások az anya HIV-fertőzöttsége esetén még mindig változóban vannak. Néhány kutatási eredmény arra utal, hogy a HIV-vírus szoptatással átadható a csecsemőnek, nincs viszont olyan publikált tanulmány, amely azt bizonyítaná, hogy az anyatejben megtalálható vírus valójában fertőző-e; és ha fertőző, nem tudjuk, van-e belőle akkora mennyiség az anyatejben ahhoz, hogy megfertőzze a csecsemőt. A kutatások egyértelműen azt bizonyítják, hogy annak a veszélye, hogy egy fertőzött anya csecsemője HIV-vírussal fertőződjön meg sokkal nagyobb akkor, ha a csecsemőt egyidejűleg szoptatják és tápszeres pótlást kap, mintha vagy csak kizárólag szoptatnák, vagy csak kizárólag tápszert kapna. Mégis, egy iparosodott országban - mint az Egyesült Államok, Kanada vagy Új-Zéland – élő HIV-fertőzött anyának valószínűleg azt fogja javasolni az orvosa, hogy ne szoptassa gyermekét.

témák: 

Egy mellből

Kisfiunk, Matyi, 2003. június 16-án született, 5 héttel hamarabb a vártnál. Szerencsére jó súllyal (2800 gr), egészségesen, és természetes úton jött világra, ám a biztonság kedvéért a koraszülött osztályra került, inkubátorba. A születése utáni első 5 napon átesett egy elég komoly fertőzésen és sárgaságon. 1-2 napon keresztül olyan rossz állapotban volt, nem hogy szoptatni nem lehetett, de a fecskendővel adott kevés anyatej sem maradt meg benne.

HírLLLevél: 

témák: 

Ha az édesanya megbetegszik

"Hogyan viselhetem gondját gyermekemnek, ha beteg vagyok?" Aggódó anyák nem ritkán feltett kérdése ez. Természetesen egy aktív, egészséges babáról való gondoskodás egyébként sem fáradságtól mentes, az anya esetleges betegsége esetén pedig valódi nehézségekbe ütközhet. Megnyugtató a tudat, hogy a szoptatás oly sokkal könnyebbé, egyszerűbbé teszi a babáról való gondoskodást. Kisebb betegségek esetén, amilyen a megfázás vagy az influenza, fel sem kell, hogy merüljön az anyában a szoptatás megszakításának gondolata. A kórokozók nem jutnak át a tejjel, és a baba kétségtelenül legalább annyi ideig ki volt téve a betegségnek, mint az édesanya maga, sőt még korábban is, mint ahogy az anya észrevette, hogy megkapta a betegséget.

HírLLLevél: 

témák: 

Fájdalom a mellben, elzáródott tejcsatornák, mellfertőzés

Előfordul, hogy a szoptató kismama egy nagyon érzékeny pontot, vagy fájdalmas csomót talál a mellében. Ennek egy elzáródott tejcsatorna, vagy mellfertőzés lehet az oka. Ha tudjuk, hogyan kezeljük, akkor gyorsan rendbe jön, és elkerülhetők lesznek a további nehézségek is.
Bármi is okozza a mellben a fájdalmat, három alapvető lépés segíthet a kúra során:

HírLLLevél: 

témák: 

A szoptatás és az epilepszia

Ötödik osztályos voltam, amikor fény derült az epilepsziámra, és ekkortól kezdve folyamatosan gyógyszereket kellett szednem a rohamok ellen. A gyógyszerszedést mindkét terhességem alatt szüneteltettem, és a nagy rohamaimat sikerült ellenőrzésem alá vonni, s jelenleg is csupán alkalmankénti, egészen rövid kis rohamoktól szenvedek.

HírLLLevél: 

témák: 

Szoptatás és depresszió

Mi történik hát, ha egy egészséges gyermek megszületése után a mindenki által várt boldogság egyszerűen nem jelentkezik? Mit lehet tenni azért az anyáért, aki attól fél, hogy depressziójával árt a gyermekének? Úgy tűnik számomra, hogy a depressziós kismama témája csaknem tabu, holott a tanácstalanság, a kételkedés, a félelem és a bánat épp annyira átérezhetőek, mint a boldogság. A szülés nemcsak hormonális változás, hanem az egész élet megváltozása. A depressziós érzések felbukkanásán éppen ezért nem kellene csodálkozni.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - Szoptatás az anya betegsége esetén csatornájára