Szoptatási alapismeretek

Hogyan változik a szoptatás a baba fejlődésével párhuzamosan?

Meglepő tud lenni, ahogy a kisbabánk, kisgyermekünk szopási szokásai időnként megváltoznak, átalakulnak. Erre a saját élményeken túl több segítségkérő telefonhívás is ráébresztett. A kecskeméti LLL-csoport egyik beszélgetéséhez gyűjtöttem össze a szakirodalomban található tudnivalókat az egyes korszakokról, a kis történetek pedig vagy a beszélgetés közben hangzottak el, vagy utána írták meg az édesanyák.

témák: 

"Puska" a mellretétel öt alapvető és ösztönös mozzanatáról

Sokat olvashatunk a helyes mellretételről kisbabánk érkezése előtt, de ezeket az ismereteket nehéz lehet felidézni, amikor már a karunkban tartjuk újszülöttünket. Rebecca Glover ausztrál tanácsadó ennek a helyzetnek a megkönnyítésére készített egy kicsi, kártya formátumú emlékeztetőt, ha úgy tetszik, puskát. Akár laminálhatjuk is, hogy tartósabb legyen, és tovább használható maradjon, miközben a pizsamánk vagy a köntösünk zsebéből néha elővesszük.

témák: 

Régi tudás új köntösben?

Olyan rengeteg dolog változik mostanában a mellrehelyezéssel kapcsolatban, hogy nem is tudom, érdemes-e bármit is papírra vetni. Íme a kavargó vita egy szelete. Gondolja tovább mindenki kedve szerint!

Kezdjük azzal, amiben nincs ellentmondás: ez pedig nem túl bonyolult. Egy béka egyszerre akár több száz petét is rakhat ugyebár, és csupán kettő is elég ahhoz, hogy őt és párját reprodukálja. Minden egyes petének meglehetősen alacsony a túlélési esélye. Egy alomban kevesebb, mint egy tucat kiskutya van, egy nőstény kutya egész életében néhány alomnyi utódot hoz a világra, tehát muszáj, hogy a túlélési arány jobb legyen. Az ember esetében a legpergőbb ritmusban is évente legfeljebb egy utóddal lehet számolni. Ilyen körülmények között biológiai szempontból a világon semmi értelme nem lenne annak, ha a szülés körüli anyai vagy magzati károsodások gyakoriak lennének, ahogyan annak sem, hay egy újszülött élete első 1-2 hetében éhenhalna azért, mert nem tud rájönni, hogyan is szopjon. Nem, ez ennél strapabíróbb rendszer.

DE.

témák: 

Bukás és reflux szoptatott babáknál

A kisbabám bukik - ez baj?

A bukás (amire élettani vagy szövődménymentes refluxként is utalnak) gyakori, és legtöbbbször normális jelenség a csecsemőknél. A legtöbb kisbaba bukik néha, mivel éretlen még az emésztőrendszere, ami miatt az étel könnyebben folyik vissza a nyelőcsőbe.

Gyakori a bukás, ha a kisbaba túl sok anyatejet evett meg túl gyorsan. Ez akkor fordulhat elő, ha a baba nagyon gyorsan vagy nagyon intenzíven szopik, vagy ha az édesanya melle túltelítődött. A bukás mennyisége általában sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Ha egy csecsemő figyelme könnyen elterelhető (elengedi a mellet és nézelődik), vagy nagyon nyugtalanul szopik, több levegőt nyelhet, és gyakrabban bukhat. Vannak babák, akik fogzáskor, a mászás vagy a hozzátáplálás megkezdésekor buknak többet.

Néhány adat (minden csecsemőre, nemcsak szoptatottakra):

  • A bukás általában közvetlenül evés után jön, de előfordulhat az evés befejezése után 1-2 órával is.
  • A 3 hónaposnál fiatalabb kisbabák fele napjában legalább egyszer bukik.
  • A bukás 2 és 4 hónapos kor közt a leggyakoribb, legintenzívebb.
  • 7-8 hónapos korra sok csecsemő kinövi a bukást.
  • A legtöbben egyéves korra abbahagyják a bukást.

témák: 

"Sajnos, anyuka, az ön melle nem alkalmas szoptatásra!"

hordozókendőben alvó baba

Előre nem tervezett császármetszést követően a kórházban közölték velem: "Sajnos, anyuka, az ön melle nem alkalmas szoptatásra!"

Egy világ dőlt össze bennem, hiszen számomra alapvető volt, hogy szoptatni fogok, még szinte utána sem néztem semmilyen szoptatással kapcsolatos dolognak, annyira biztosra vettem, hogy érezni, tudni fogom, mit kell tennem!

Ennek ellenére 7 órás vajúdás után, császármetszést hajtottak végre, utólag kiderült, hogy kétszer volt a köldökzsinór kislányom nyakán. Nem tették a mellemre a kicsit, hanem elvitték tőlem, és én csak pár óra múlva láthattam, de nem emlékszem pontosan mi történt, mert annyira kábult voltam. A csecsemőosztályon cukros vizet és tápszert kapott cumisüvegből, nekem pedig azt mondták, hogy amíg magamat nem tudom ellátni, ne hozzam ki a kicsit.

témák: 

A nyugágy testhelyzet, avagy: dőlj hátra és szoptass!

Ez így nagyon egyszerűen hangzik. Aki már érezte azt újszülött gyermekét fogva, hogy "na, most kellene úgy ügyesen mellre tenni, ahogy láttam/olvastam/mesélték, te jó ég!", vagy aki a kisbabáját várva készül gondolatban az első szoptatásra, most lehet, hogy furcsállja a címet: eddig mintha ezzel nem találkozott volna.

Valóban, ez egy viszonylag új megközelítés, pontosabban egy ősrégi, ösztönös anyai viselkedés újkeletű megerősítése. Pedig mintha a világ néha arról akarná meggyőzni az anyákat, hogy nem bízhatnak saját megérzéseikben, ösztöneikben [1] - mégis működnek ezek a mechanizmusok, és az utóbbi években egy angol bába alaposan vizsgálni kezdte, hogyan lehet ezeket előcsalogatni anyából és babából egyaránt a szoptatás sikere érdekében.

témák: 

Szoptatásról kezdőknek és újrakezdőknek

A szoptatásra úgy készülhetünk fel a legjobban, ha már a várandósság alatt tájékozódunk, és minél több ismeretet felhalmozunk. Sokszor előfordul, hogy ellentétes információkat találunk ugyanarról a témáról. Összeállításunkban a leggyakoribb félreértésekre és hibákra is kitérünk. Tanácsaink segítségével elkerülhetik az első hetek buktatóit.

HírLLLevél: 

témák: 

A tejtermelés megalapozása

Egy kisbaba szüksége az anyatejre és az édesanyja képessége, hogy azt a megfelelő mennyiségben termelje a természet egyik legtökéletesebb példája a kereslet-kínálat törvényére. A tömegesen előállított mestersé­ges tápszerek megjelenéséig az emberi faj életbenmaradása nagyban függött az anya azon képességétől, hogy elegendő mennyi­ségű tejet tudjon termelni, amellyel gyerme­két megfelelően tudja táplálni. A bőséges tejtermelés kialakítása és fenntartása köny­nyű, ha az ember megérti, hogyan lehet szabályozni a tejmennyiséget, illetve milyen dolgok boríthatják fel a baba igénye és az előállított tejmennyiség közötti egyensúlyt.

HírLLLevél: 

témák: 

Szoptatás – Kezdjük jól!

A csecsemők és a kisgyermekek táplálásának természetes, élettani módja a szoptatás, és az anyatej az a tej, amely kifejezetten az embercsecsemőnek való. A tápszerek tehéntejből vagy szójából készülnek, és csak nagyon felszínesen hasonlítanak az anyatejre, a hasonlóságra vonatkozó hirdetések félrevezetőek. A szoptatásnak minden édesanya számára könnyűnek és problémamentesnek kellene lennie. A jó kezdet biztosíthatja, hogy a szoptatás kellemes élmény legyen mind az anya, mind a baba számára.

HírLLLevél: 

témák: 

Hogyan készülhetünk fel a szoptatásra?

Elvileg a nők 98 %-a képes szoptatni. A maradék 2 %-ba azok az esetek tartoznak, ahol valamilyen anatómiai rendellenesség vagy szoptatással össze nem egyeztethető betegség fordul elő. Vajon miért van mégis az, hogy nagyon sok anyukának egyáltalán vagy nem teljesen úgy sikerül az első baba szoptatása, ahogyan azt ő elképzelte?

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - Szoptatási alapismeretek csatornájára