Magunkról

A La Leche Ligát olyan édesanyák alkotják, akik fontosnak tartják, hogy gyermekeik a szoptatás révén is a legjobb indítást kapják az életben.
Régebben, amikor több generáció együttélése és a csecsemők szoptatása még általános volt, a kislányok úgy nőhettek fel, hogy mindig volt a családban egy szoptató nővér vagy nagynéni, aki a felnövekvő generáció számára mintául szolgálhatott. A nagycsaládban a fiatal anyát tapasztalt nőrokonai segítették a szoptatás megtanulásában és a felmerülő gondok megoldásában.
Ma – részben a nagycsalád felbomlása, részben a szoptatás háttérbe szorulása miatt – felnőhet egy kislány úgy, hogy még soha nem látott szoptató nőt, a fiatal anya környezetéből pedig hiányoznak a tapasztalt nőrokonok.
Ezt a hiányt hivatott pótolni a La Leche Liga.
Az utóbbi években a szakemberek rádöbbentek arra, milyen messzemenő káros következményei vannak a mesterséges táplálás előtérbe kerülésének, és ezért világszerte ismét a csecsemők szoptatását szorgalmazzák. A szoptatás művészetét azonban – bármilyen egyszerű és természetes is az – újra kell tanulni. Ehhez szeretnénk Önnek segítséget nyújtani.
Oldalainkon információkat találhat a szoptatásról, amelyek megbízhatóságát évtizedek tapasztalatai igazolják, és a tudományos kutatások is alátámasztják. Az LLL-füzetek-ben röviden összefoglaltuk azokat a helyzeteket és nehézségeket, amelyekkel egy szoptató anya leggyakrabban szembe találja magát. A HírLLLevélben a cikkek, írások között elsősorban édesanyák tapasztalatait olvashatja, de újságunk tanulmányokat, hasznos ötleteket, konyharovatot ill. az egyesületi eseményekről szóló beszámolókat is tartalmaz.
Ha kapcsolatba szeretne lépni velünk, látogasson el valamelyik baba-mama csoportunkba vagy hívja fel valamelyik LLL csoportvezetőt. A telefonvonalak végén olyan édesanyák várják hívását, akik maguk is sikeresen szoptatták (szoptatják) gyermekeiket. Saját tapasztalataik és a képzésük során elsajátított ismeretanyag a garancia arra, hogy megfelelő, hathatós segítséget tudnak nyújtani a szoptatással kapcsolatos gondjai megoldásában.

Kik vagyunk

Amikor egy édesanya a La Leche Ligához fordul, egy másik édesanyától kap segítséget, aki maga is a LLL hagyományai szerint szoptatta, gondozta kisbabáját. Ez elismerten a segítségnyújtás leghatékonyabb módja. A La Leche Liga szoptatási tanácsadókat személyes tapasztalataik megtanították arra, és képzésük során is elsajátították, hogy pontosan azt nyújtsák, amire a szoptató anyának szüksége van: melegséget, megértést, pontos információt. A La Leche Liga szoptatási tanácsadó egy olyan hagyomány folytatója, mely az emberiség történetének kezdeteire nyúlik vissza: egyik anya segíti a másikat a szoptatás művészetének elsajátításában.

A La Leche Ligát 1956-ban néhány amerikai édesanya alapította, akik elszántan szoptatni szerették volna csecsemőiket, és készek voltak tapasztalataikat megosztani másokkal. A LLL azóta nemzetközi szervezetté nőtte ki magát, és elismert szaktekintély szoptatással kapcsolatos kérdésekben.

A LLL non-profit szervezet, a munkát mi, önkéntesek ingyen végezzük. Felmerülő kiadásainkat adományokból és a csekély évi tagsági díjból fedezzük.
Találkozóink nyitottak, mindenkinek segítünk, nem csak LLL tagoknak.

A La Leche Liga célja és filozófiája

A La Leche Ligát azért alapították, hogy főképp személyes segítségnyújtással bátorí­tást és megfelelő információt adjon minden édesanyának, aki szoptatni kívánja gyerme­két.

A Liga azt szeretné elérni, hogy hasznosan egészíthesse ki az orvosok és más egészségügyi dolgozók tevékenységét. Emellett egyedülállóan fontosnak tartja, hogy egyik anya a másikat tanítsa meg arra, miként érzékelje, milyen módon elégítse ki gyermeke szükségleteit. A LLL meggyőződése, hogy a szoptatás fontos fiziológiai és pszichológiai előnye mellett a legjobb mind a mamának, mind a babának, egyben a szoros szülő-gyermek kapcsolat kialakításának ideális módja.

Az apa támogatása és szeretetteljes segítsége lehetővé teszi, hogy az anya teljesen a gondoskodásnak szentelje magát, együtt erősítve a családot és a családon keresztül a társadalmat. A LLL továbbá hisz abban, hogy a szoptatás kiteljesedő gondoskodása erősíti az anyaság elfogadását, elmélyíti az anyai felelősségérzetet, és megjutalmazza az anyát a családon belül betöltött egyedülálló szerepéért. Nemcsak mint nő, de mint ember is gazdagodik az anyaság által. Az anyai szerep gyakorlása során szerzett tapasztalatok, élmények és átélt érzelmek minden később betöltendő szerepét gazdagítják.

A Ligának egyetlen sajátos célja van. Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy együttműködjék más, hasonló célú szervezetekkel. Gondosan elkerül azonban minden más ügyben való szövetkezést, még ha olyan érdemesek és értelmesek is azok.

A La Leche Liga filozófiája a következőkben foglalható össze:

 1. A szoptatással megvalósult anyai gondoskodás az a mód, amely a csecsemő szükségleteit a legtermészetesebben és leghatékonyabban érti meg és elégíti ki.
 2. Az anyának és a csecsemőnek minél előbb és minél többet együtt kell lennie, hogy szoros kapcsolatukat és az elegendő tejellátást megalapozzák.
 3. Az első években a gyermek számára az édesanyjával való intenzív együttlét olyan alapvető szükséglet, mint a táplálék.
 4. Az anyatej a csecsemők természetes tápláléka, amely egyedülállóan alkalmazkodik a kisbabák változó szükségleteihez.
 5. Az egészséges, időre született csecsemő számára mindaddig az anyatej az egyetlen szükséges táplálék, amíg — kb. fél évvel a születést követően — a baba a szilárd étel iránti igényét nem jelzi.
 6. Ideális esetben a szoptatás addig folytatódik, amíg a gyermek kinövi ezt a szükségletét.
 7. Az anya éber és aktív részvétele a gyermekszülésben elősegíti a szoptatás megfelelő indulását.
 8. A szoptatás élményét megszépíti, a gondoskodó szülőpárt pedig élteti a csecsemő apja által nyújtott szeretetteljes támogatás, segítségnyújtás és a vele töltött együttlét. A gyermeknek az apához fűződő meghitt kapcsolata fejlődésének fontos eleme kora csecsemőkortól kezdve.
 9. A megfelelő táplálkozás kiegyensúlyozott étrendet jelent, amelyben az ételek a lehető legtermészetesebb állapotukban szerepelnek.
 10. A csecsemőkortól kezdve a gyermekeknek olyan szerető útmutatásra van szükségük, amely képességeik elfogadását és az érzéseik iránti érzékenységet tükrözi.

A La Leche Liga rövid története

 • 1956 – Az Egyesült Államokban a szoptatási arány közel 20%-ra esik; Október 17, Mary White lakásán az első találkozó
 • 1957 – Dr. Grantly-Dick Read, szülészeti szakértő, az LLL kérésére a helyi középiskolában teltház előtt előadást tart
 • 1958 – Az alapítók tisztázzák a céljukat, és jogi testületté alakulnak LLL of Franklin Park néven; megjelenik a Womanly Art of Breastfeeding első kiadása, valamint a tagok számára kéthavonta megjelentetett kiadványa, az LLL News
 • 1960 – Több, mint 50 nő jelenik meg a kéthavonta tartott „vezetőségi” üléseken, létrejön az első határon túli LLL csoport Jonquiere-ben, Quebecben
 • 1962 – A LLL helyi társulásokat hoz létre, mindegyikben 5-5 csoporttal.
 • 1963 – A LLL megjelenteti a Womanly Art of Breastfeeding első könyvformátumú kiadását és az első fordítást francia nyelven; a Reader’s Digest megjelenteti Karen Pryor „A szoptatás művészetét tanítják” c. cikkét
 • 1964 – A Liga hivatalos neve La Leche League helyett La Leche League International lesz, kanadai, mexikói és újzélandi csoportokkal; a LLLI megtartja első nemzetközi konferenciáját Chicagóban 425 felnőtt és 100 kisbaba részvételével
 • 1965 – kiadják a Leaven első számát, ami segítséget nyújt az LLL szoptatási tanácsadóknak abban, hogy szoptatási és szervezési kérdésekben napra készek tudjanak maradni
 • 1971 – A LLLI széles körű nyilvánosságot kap, amikor a monacói hercegnő a Chicagóban megrendezett 4. Nemzetközi Konferencián beszédet mond
 • 1972 – A szoptatási arányok emelkedni kezdenek, 4%-ot ugranak, majd az évtized során marad az évi átlagos 3%-os emelkedés
 • 1974 – Az Amerikai Orvosi Kamara olyan akkreditált szervezetté nyilvánítja az LLLI-t, amelynek joga van oktatási kreditpontokat adni az egészségügyi képzésben résztvevőknek
 • 1979 – A LLLI is képviseli magát az októberben, Genfben az UNICEF és a WHO által közösen rendezett találkozón, melynek témája a csecsemő- és kisgyermektáplálás
 • 1981 – A LLLI bekerül az UNICEF tanácsadó szervezetei közé; megalapítja a tagszervezeti státuszt szervezeti struktúráján belül; a LLL Svájc lesz az első társult tagország; a The Womanly Art of Breasfeeding című könyvnek megjelenik az átdolgozott és kibővített kiadása; a LLLI rekord létszámú résztvevővel (3800 felnőtt és 2300 gyerek) megtartja 25 éves jubileumi konferenciáját; a LLLI megjelenteti az egészségügyi dolgozók számára negyedévente megjelenő Breastfeeding Abstracts első számát
 • 1982 – LLL szoptatási tanácsadók dolgoznak együtt az UNICEF munkatársaival Brazíliában egy kísérleti vállalkozáson, amelynek célja, hogy alacsony jövedelmű édesanyákat képezzenek ki szoptatási tanácsadónak, és csoportokat hozzanak létre, melyekben édesanyák adnak egymásnak támogatást; a szoptatási arány eléri a 61,9%-ot
 • 1984 – A LLLI kiadja Kaye Lowman Of Cradley and Careers című könyvét
 • 1985 – Az LLL News címe és formája megváltozik: New Beginnings lesz; a LLLI a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadók Vizsgabizottságának (IBLCE) tagjaként részt vesz egy önkéntes képesítési program kidolgozásában és levezetésében laktációs szaktanácsadók számára; lezajlik az első IBCLC vizsga 1985 júliusában
 • 1986 – A LLLI megjelentet 6 könyvet, köztük a The Womenly Art of Breastfeeding új kiadását
 • 1987 – A LLLI elindítja a Peer Counselor programot
 • 1988 – A LLLI megkap egy 4 éves "Gyermek Túlélési Ösztöndíjat" guatemalai és hondurasi projectekre, amelyek keretében alacsony jövedelmű édesanyákat képeznek ki szoptatási tanácsadónak, és szoptatást támogató csoportokat hoznak létre; a LLLI megjelenteti az első kiadását a negyedévenként megjelenő Alumnae News című kiadványnak, melynek célja, hogy elérje az újonnan megalakult "Öregdiák Társaság" tagjait
 • 1989 – A LLLI ingyenes telefonvonalat hoz létre, hogy az anyák elérhessék az LLL csoportokat, és megkaphassák a számukra szükséges szoptatással kapcsolatos információkat; a LLLI megalapítja a Szoptatási Információs Központot (Centre for Breastfeeding Information), a szoptatással kapcsolatos tudományos kutatások legnagyobb központját a világon
 • 1990 – A szoptatási arány 50%-ra esik le; A WHO/UNICEF az irányelveket kidolgozó találkozóján elkészít egy nyilatkozatot a szoptatás védelméről és támogatásáról („Innocenti Declaration on the Protection, Promotion and Support of Breastfeeding”), amelyet az ENSZ 10 szervezete és 32 ország ír alá, köztük az Egyesült Államok is
 • 1991 - A WHO/UNICEF elindítja a Bababarát Kórház Kezdeményezést júniusban Ankarában; a LLLI csatlakozik több más szervezethez és egyénhez, hogy együtt megalakítsanak egy világméretű hálózatot a szoptatás védelmére és támogatására: ez a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA); a LLLI megjelenteti a The Breastfeeding Answer Book című könyvet és a The Womenly Art of Breastfeeding című könyv átdolgozott kiadását
 • 1992 – A WABA támogatja a az első Szoptatás Világhetét, melyet augusztus 1-7-ig rendeznek, és amelynek témája a bababarát kórházak; a LLLI támogatja az első Séta a Szoptatásért nevű rendezvényt
 • 1993 – A WHO Igazgatósági Tanácsa januári, 91. ülésén hivatalos partnernek ismeri el a LLL-t.
 • 1994 – A LLLI átköltözteti irodáját a Franklin Parkból Schaumburgba
 • 1995 – A LLLI megjelenik az Interneten saját web oldallal, valamint résztvevőként a „Parent Soup on American Online” oldalon; a szoptatási arányok újra emelkednek, elérik a 60%-ot
 • 1996 – A WABA támogatja az ötödik Szoptatás Világhetét (augusztus 1-7) a következő címmel: Szoptatás: közösségi felelősség; a LLLI megjelenteti a The Breastfeeding Answer Book átdolgozott és kibővített kiadását
 • 1997 – A LLLI megtartja a 25. Orvos Szemináriumot és a 40. Nemzetközi Konferenciát júliusban Washingtonban; 10. évfordulóját ünneplik a Peer Counselor programnak
 • 1998 – Hivatalosan is megalakul az LLLI Oktatási Központja Schaumburgban; feladata a szoptatással és a szoptatás támogatásával kapcsolatos képzések megvalósítása
 • 1999 – A LLLI képviselője Moszkvába utazik, hogy technikai jellegű támogatást nyújtson az újonnan megalakult csoportoknak; Orosz szülészek látogatnak az LLLI irodáiba Schaumburgban
 • 2000 – A LLLI Szoptatási Információs Központja felkerül az Internetre
 • 2001 – A Wellstart International a LLLI-nek adományozza a könyvtárát, ezzel 19 000-ről 38 000-re nő a Szoptatási Információs Központból elérhető szakmai cikkek, tudományos kutatások és könyvek száma
 • 2002 – A LLLI megjelenteti a The Breastfeeding Answer Book átdolgozott kiadását, amely ezúttal már CD formátumban is hozzáférhető

HírLLLevél: 

témák: 

Az LLL Magyarország története

1991 - Már működik LLL baba-mama csoport Budapesten (22 éve!): Alison Langley vezeti, aki fiatal édesanyaként az Egyesült Államokból érkezik, újságíró férjét kísérve. A hazai szoptatás-támogatás egy akkoriban új, civil ágának szervezése közben Alisonnak Hochberg Ágnes tolmácsol, rajta keresztül talál a csoportra Ágoston Anikó 1991 tavaszán.

1992 - Alison Langley az LLL nevében kéthetes továbbképzést szervez 50 védőnőnek, az ország minden megyéjéből és Budapest kerületeiből. Ezek a védőnők szeretnének "LLL-védőnő csoportot" indítani a jövőben. (LLL-védőnő csoportot a korszerű szoptatási ismereteket közvetíteni vágyó, de LLL akkreditációval nem rendelkező, lelkes védőnők tartanak.) Látszik, hogy egy szoptatást érintő civil kezdeményezés leginkább úgy indulhat el Magyarországon, ha szakmai támogatást kap - a védőnők pedig nagyon lelkesek!

1992 szeptember - Bejegyzik az LLL Magyarország Egyesületet. Az egyesület elnöke Odor Andrea, aki ma az OTH országos vezető védőnője. Alison ekkor még tulajdonképpen csak maroknyi emberre számíthatott, akik ebben a korai időszakban az egyesület vezetését adták, néhány hónapra.

1993 január - A magyar képviselet vonalát erősítve az egyesület székhelye és vezetősége is változik: Ágoston Anikó és Martinovichné Debulay Bianca az új tisztségviselők.

1993 - Ágoston Anikót akkreditálják, ő az első hazai LLL vezető (vagy ahogy ma nevezzük: LLL szoptatási tanácsadó); nyáron megjelenik a La Leche Liga Lapjának első száma. (Ez lesz később a HírLLLevél.) - A következő LLL baba-mama csoportok működnek: Odor Andrea a Berzsenyi utcában (XIX. ker.) tart csoportot, működik csoport a Zólyom utcai bölcsőde gyermekklubja néven, a Gyermek téren pedig Totyogó csoport működik. Horváth Balázsné LLL-védőnő csoportot vezet a Keveház utcában (XI. ker).

1993 május - újabb védőnői konferencia az Egészségügyi Minisztérium különtermében, az 1992-es képzés folytatásaként. Mezeiné Odor Andrea, dr. Kecskeméti Edit (UNICEF magyar bizottságának vezetője) és dr. Kovács Judit (debreceni újszülöttgyógyász) ad elő. Az LLL Magyarország széles szakmai bázisra támaszkodik, több más szervezet is segíti munkáját.

1993. augusztus 1. - Az első Anyatej Világnapja a Belvárosi Művelődési Házban (Budapest).

1993 ősz - Tátrai Kati hazaérkezik Angliából mint akkreditált LLL vezető. Nagy lépés, hogy az egyesületnek lesz végre bankszámlája. Az LLL-t önkéntes édesanyák és családok széles köre támogatja, segíti, ezt mutatja az is, hogy az LLL Lapja hirdetésében keresnek és találnak például önkéntes könyvelőt. Közben már 12 LLL-védőnő csoport működik!

1994 január - Csoportok a Zólyom utcai bölcsödében, Mátyásföldön (Magyar Judit) és a Gyermek téren működnek, angol nyelvű csoport a Fürj utcában, Alisonéknál (XII. ker.). Tovább bővül az LLL-védőnő csoportok köre!

1994-es közgyűlés - Alison Langley elnök, dr. Juhászné Halász Judit és Mezeiné Odor Andrea alelnökök és Nemeslaki Ráchel titkár helyett az egyesület új vezetése: Martinovichné Debulay Bianca elnök, Feketéné Székelyhidi Éva és Smudla Anna alelnökök, Kochis Andrea titkár, Ágoston Anikó pénztáros.

1994 tavasz - LLL-védőnő csoportok Budapesten kívül is megjelennek: Szegeden és Debrecenben!

1994 nyár - Martinovichné Debulay Bianca akkreditált LLL vezető lesz.

1994 ősz - LLL Európa Konferencia Bécsben, ahova sok szervezéssel 2 teljes autóbusznyi védőnő, valamint Tátrai Kati, Ágoston Anikó és Martinovichné Debulay Bianca tudott kimenni. Az Egészségügyi Minisztérium biztosította a két autóbuszt, és egészen rendkívüli módon, Alison ügyességének köszönhetően, magyar tolmácsolás volt a többnapos konferencián. Tehát az angol, és a német nyelv mellett magyar szinkrontolmácsok közreműködtek, mivel 50-60 védőnő vett részt az eseményen.

1994 tél - A Gyermek téren továbbra is működik csoport, ezenkívül az Aranka utcában, az Alternatal Alapítvány termében. Alison Langley mindenki sajnálatára Németországba, majd Svájcba költözik Sajnos nem tudjuk, Alison most merre él a nagyvilágban, csak hogy már nem aktív LLL szoptatási tanácsadó - akinek van híre róla, keressen meg bennünket! Köszönjük! (Magyarországi tartózkodása alatt Szoptatási Munkacsoportot és jótékonysági hangversenyt szervezett, kiadta az LLL-füzeteket, és minden hétfőn nála találkoztak az LLL-vezetők.)

1995 januári közgyűlés: Az LLL Magyarország Egyesület 112 tagot számlál! (Természetesen nem mindenki van jelen a közgyűlésen.) Az LLL egyre növekszik: 3 LLL-vezető segít az édesanyáknak, Tátrai Kati, Martinovichné Debulay Bianca és Ágoston Anikó; 20 LLL-védőnő csoport működik; 8 LLL-vezetőjelölt készül az akkreditációra. Megalakulóban A "Szoptatásért" Magyar Egyesület. A közgyűlésen döntenek amellett, hogy A szoptatás női művészete című könyvet magyarul is szeretnék kiadni.

1995 április - egynapos szemináriumot szervez az LLL anyacsoport vezetőknek a Népjóléti Minisztériumban

1995 nyár - Fialowski Alíz érkezik haza akkreditált vezetőként az Egyesült Államokból! Ő a negyedik hazai vezető.

1995. augusztus 1. - Szoptatás Világnapja, az első séta! Ez a séta 1995-ben még a Parlament elől indult, át a Margit-hídon és mentek a résztvevők a játszótérig, ahol most is minden évben véget ér a séta. Borzasztó hosszan, talán 2 órán át is baktattak a nyári hőségben az aszfalton, a forgalmas utak mellett, a benzingőzben. A következő évben már lerövidítették a sétát, és a Margit-híd pesti hídfőjétől indultak a Margitszigetre. Utána alakult ki, hogy már "csak" a Szökőkúttól sétálunk a játszótérig, hogy valóban a jó levegőn legyünk.

1995. június 27. - Megalakul A "Szoptatásért" Magyar Egyesület.

1995 július - Bianca kijut Chicagoba az LLL nemzetközi konferenciájára, a svájci LLL segítségével.

1995 ősz-tél - Az Aranka utca helyett a Piroska utcában, illetve a Gyermek téren működik LLL baba-mama csoport. Ágoston Anikó elköszön az egyesülettől, újra munkába áll a gyes, munkanélküli segély lejárta után - pedig épp most jutott telefonvonalhoz a segítségnyújtáshoz a '90-es évek hosszadalmas telefonbekötési procedúrái miatt.

1996 - Flavia Gutierez LLL vezetőjelölt sikeresen levizsgázik (továbbra is az angol nyelvű csoportot vezeti), további jelöltek: Balogh Anna (Gyermek téri csoportot vezeti), Szegőné Zaják Zsuzsa.

1996 után - Megerősödik és növekszik az egyesület. Az egyesületnek ezekben az években sok tagja van, de aktív csak kevés és nincs túl sok vezetőjelölt sem.

1996 és 2001 között: Már akkreditált vezetők és jelöltek maroknyi csapata folytatja a munkát: tanulnak, tapasztalnak, majd pedig, amikor a jelölteket akkreditálják, gyakorlatilag többszörösére nő a ligavezetők (LLL szoptatási tanácsadók) és a csoportok száma. Ez lehetővé teszi, hogy több anyához eljussanak és hogy közülük még több jelölt jöjjön. Közben a Ligából kinőtt Szoptatásért Magyar Egyesület a másik fontos célterületen, az egészségügyi dolgozók képzése terén nagyon sokat halad előre. Ennek igen nagy a jelentősége, ugyanis az egészségügyben is szükséges a változás ahhoz, hogy a családoknak (a mellettük álló LLL tanácsadókkal együtt) ne kelljen folyamatosan a szakdolgozókkal szemben harcolniuk, ha ki akarnak állni a szoptatás mellett.

2001 február - Az LLL kilép Budapesten kívülre! Akkreditálják Juhász Juditot (érdi csoport) és Ágostonné Szőcs Annát (pándi, majd monori csoport).

2001 - elindul az első La Leche Liga tanácsadói levelezőlista, akkor még a primlistán. Ez sokat segít az akkori aktív vezetők és vezetőjelöltek kommunikációjában, mivel elszórtan laknak mindenfelé és a kisgyerekekkel nem könnyű a közlekedés. Így könnyebbé válik az információcsere, a tevékenység szervezése és az aktivitás is nagyobb lesz. Az internet terjedésével nő az LLL ismertsége is, illetve a helyes információk sokkal több családhoz és egészségügyi dolgozóhoz jutnak el, mint korábban.

2001-ben már elindult az első honlap is, amit pár hónapig az extra.hu aldoménjén lehet megtalálni, de már 2001 novemberében regisztrálják az lll.hu doménnevet. A honlap tartalma ekkor részben a füzetekből áll, W. Ungváry Renáta engedélyt ad a Szoptatós Füzet közlésére is, és felkerülnek a régi újságok (LLL Lapja) cikkeit. Az utána megjelenő HírLLLeveleknek már mindig van egy on-line kiadása is.

2002 - Rózsa Ibolya (esztergomi csoport) és W. Ungváry Renáta (békásmegyeri csoport) lesz LLL vezető.

2003 - Kamlah Szilviát, Hajba Juditot és Török Katit akkreditálják tanácsadóként.

2003 ősz: "A La Leche Liga Lapja" új nevet kap, a 2003 nyárvégi-őszi számtól Ágostonné Szőcs Anna ötlete nyomán HírLLLevélnek hívják.

2005 végén - Dénes Anna is LLL szoptatási tanácsadó lesz, majd külföldre költözik, de e-mailen továbbra is sok magyar édesanyának segít.

2006 - Hat új LLL szoptatási tanácsadót akkreditálnak ebben az évben! Tőzsér Berta (békásmegyeri majd dabasi csoport); Somogyi Boglárka (tiszafüredi csoport); Schneiderné Diószegi Eszter (káposztásmegyeri csoport); Dombainé Fáy Tünde (komáromi csoport); Csákó Fruzsina (szekszárdi csoport); Kovalik Éva (soroksári, később dabasi csoport).

2007 - Szombatiné Prohászka Emese (cserkeszőlői csoport), Szatmári Dóra (szolnoki csoport); Rákosi Dóra (fóti csoport) az új tanácsadók, akik az LLL munkájához csatlakoznak.

2008 - Orsolicsné Mezei Orsolya, Verdes Dóra (budakeszi és szentendrei csoport) szerez akkreditációt. Ebben az évben kezd formálódni az erdélyi LLL is.

2009 - Tokodi Veronika (dunakeszi és gödi csoport) kezdheti meg tanácsadói munkáját.

2009 - magyar nyelvű LLL-csoport indul Nagyváradon.

2010 - Patik Réka (kecskeméti csoport); Vető Lilla az új LLL szoptatási tanácsadók.

2011 - az LLL Magyarország önálló "area", terület lett az LLL Európán belül. Ez egy nagy lépés a szervezet fejlődésében, növekedésében.

2012 - Wouters-Kozma Krisztinát (nagykovácsi csoport) akkreditálja a holland LLL, a jelenlegi legfrissebb tanácsadónk pedig Kalmár Alexandra. Az LLL szeptemberben ünnepséget rendez 20. születésnapja alkalmából. Év végére megszületik az egyesület új alapszabálya, lehetőség van ezentúl a tanácsadókra vonatkozó rendes tagság mellett az egyesület pártoló tagjává válni.

2012 végén a 20 éves LLL Magyarországnak 25 önkéntes tanácsadója segíti az édesanyákat, és 13 baba-mama csoportja működik. Szeretettel gondolunk az LLL magyar nyelvű nagyváradi csoportjára: az erdélyi tanácsadókkal, Bruncsák Annával és Kovács Katalinnal együttműködve tartjuk naprakészen tudásunkat és lelkesedésünket!

Régi dokumentumok és az események átélőinek beszámolói alapján összeállította: Patik Réka

2012.december 18.

témák: 

50 éves a La Leche Liga

Ami 1956-ban egy kedves kis helyi csoport találkozójaként indult, az mára egy világméretű nemzetközi szervezetté alakult, ami immár 50 éve segíti az édesanyákat és a babákat világszerte szoptatással, anyasággal kapcsolatos kérdésekben. A Liga története 50 évvel ezelőtt egy pikniken kezdődött, amikor is Mary White és Marian Tompson egy fa alatt ülve szoptatták babáikat és csodálkozva vették észre, hogy milyen sok édesanya áll meg mellettük azzal a sóhajjal, hogy „Én is szerettem volna szoptatni, de…”

Mary és Marian tudták, hogy azok a szoptatási problémák, amikkel ezek a nők szembesültek, nagyon sok édesanya számára ismerősek. Saját tapasztalataikat és az akkor elérhető kevés tudományos ismeretet összeszedve arra jutottak, hogy a sikeres szoptatás titka: a hiteles információ, az elszántság és a támogatás. Nem sokkal később egy szűk körű találkozót hívtak össze, melyen összesen heten vettek részt, és amelyen kirajzolódott előttük egy, a jövőben megalakítható szoptatási csoport terve.

Nyilvánvalóvá vált számukra, hogy az édesanyákban felmerülő két elsődleges szoptatással kapcsolatos aggodalom az, hogy nincsen elegendő tejük, illetve, hogy a tejük nem megfelelő a babájuk számára. Azt is tudták, hogy a más édesanyáktól kapott segítség mindegyikük számára jelentős támogatást jelentett, amikor ők maguk először kezdtek szoptatni. Az alapítók összeadták saját értékes tapasztalataikat, tudásukat és egyéni képességeiket, megtartották az első szoptatási csoportot 1956 október 17-én a Franklin Parkban.

A családias légkörű kis csoport hamar akkorává nőtte ki magát, hogy két kisebb csoporttá kellett szétválniuk. Lassanként a találkozók egyre szervezettebbé váltak, 1957-ben pedig megtalálták a szervezet hivatalos nevét is: La Leche League (a leche szó tejet jelent).

A Liga híres könyve: The Womenly Art of Breastfeeding eredetileg a csoportoktól távol élő édesanyák számára írott "tanfolyam" volt levél formájában, majd évekkel később könyvként hivatalosan is megjelent.

Az alapítókkal kapcsolatba került édesanyák közül sokan maguk is szerettek volna csoportot indítani, és ehhez támogatást is kaptak. A Liga szervezetének gyors növekedése azonban felvetette a szoptatással és az anyasággal kapcsolatban egy egységes filozófia kialakításának igényét, hogy ezzel biztosítani lehessen, hogy a világ minden táján ugyanazokat az információkat és ugyanazt a fajta támogatást kaphassák az édesanyák, ha a Ligához fordulnak segítségért. Ki kellett dolgozni egy egységes eljárást arra nézve, hogy kik alakíthatnak ligás csoportot, és ezen édesanyák számára biztosítani kellett az egymással való kapcsolattartás lehetőségét is. Ennek az igénynek az eredményeképpen jött létre a Vezető és Vezetőjelölt Osztály 1964-ben.

Jelenleg 66 országban több mint 3000 ligavezető dolgozik.

Noha a Liga az évtizedek során egyre nagyobb szervezetté vált és egyre több feladatot lát el (kiadványokat szerkeszt, konferenciákat, tanfolyamokat tart, tudományos kutatásokban vesz részt), legfőbb feladata mégis az édesanyáknak nyújtott személyes segítség és támogatás maradt.

Írta: Verdes Dóra

Forrás: Leader's Handbook

Nézze meg a videót!

HírLLLevél: 

témák: 

Hogyan lehetek La Leche Liga szoptatási tanácsadó*?

A La Leche Ligát azért alapították, hogy főképp személyes segítségnyújtással bátorí­tást és megfelelő információt adjon minden édesanyának, aki szoptatni kívánja gyerme­két.

A La Leche Liga lényege, hogy tapasztalt édesanyák segítik várandós és kisgyerme­kes társaikat a szoptatás művészetének elsajátításában. A La Leche Liga tanácsadói olyan édesanyák, akik maguk is sikeresen szoptatták vagy szoptatják egy vagy több gyermeküket. A LLL különlegessége éppen abban van és hatékonysága azon alapul, hogy a tanácsadók nemcsak könyvekből tanult ismereteket adnak át, hanem – mivel maguk is átélték a szoptatás minden örömét és buktatóját – együttérzéssel és megértés­sel fordulnak a nehézségekkel küzdő édes­anya felé és bevált gyakorlati javaslatokat tudnak adni a problémák megoldására.

Ha valaki a La Leche Liga tagja szeretne lenni, elég, ha egyetért céljainkkal és támo­gatni kívánja azokat. Ahhoz azonban, hogy akkreditált LLL szoptatási tanácsadó és csoportvezető lehessen, ennél egy kicsit több kell.

*Angolul „leader”-eknek nevezik azokat az akkreditált La Leche Liga szoptatási tanácsadókat, akik LLL baba-mama csoportokat vezetnek, valamint telefonos ill. esetenként személyes segítség­nyújtással támogatják az édesanyákat, akik szeretnék szoptatni gyermeküket. A „leader” magyar fordítása, a „vezető” nem fejezi ki tökéletesen ezt a funkciót. Így jobb híján a „tanácsadó” szót használjuk azzal a kitétellel, hogy a LLL szoptatási tanácsadói nem feltétlenül tanácsokat adnak, inkább a helyes információk megosztásával abban segítik a családokat, hogy jól informált, megalapozott döntéseket tudjanak hozni gyermekük táplálásával kapcsolatban.

Mik a LLL szoptatási tanácsadó feladatai?

 • Havi rendszerességgel megtervezi és ve­zeti a baba-mama csoport találkozóit.
 • Felügyeli a csoport ügyeit – pl. karbantartja a könyvtárat, beszerzi az eladásra szánt könyveket, LLL füzeteket, felelős a csoport pénzügyeiért.
 • Beszámolót ír tevékenységéről.
 • Telefonon vagy személyesen segíti a szop­tatási kérdésekkel hozzá forduló édes­anyákat, és erről pontos, naprakész fel­jegyzéseket készít.
 • Folyamatosan továbbképezi magát, hogy a szoptatással kapcsolatos kérdésekben mindig naprakész legyen.
 • A LLL szoptatási tanácsadó fontos feladata az is, hogy az érdeklődő édesanyákat felvilágosítsa arról, hogyan válhatnak maguk is LLL tanácsa­dóvá és hogy segítse őket a felkészülés­ben.

Mik az akkreditáció feltételei?

A La Leche League International azt a jelent­kezőt akkreditálja La Leche Liga szoptatási tanácsadóként, aki

 • megfelelt az előfeltételeknek
 • legalább egy évig az LLL elveinek megfele­lően szoptatta a gyermekét
 • cselekedetei tükrözik, hogy megértette a Liga filozófiáját
 • egy akkrediált LLL szoptatási tanácsadó ajánlásával bír
 • végigjárta az akkreditációs folyamatot
 • bizonyságát adta, hogy rendelkezik a szoptatással és a felmerülő problémák megoldásával kapcsolatos alapvető isme­retekkel
 • bemutatta, hogy rendelkezik azokkal a gyakorlati ismeretekkel és magatartással, amik szükségesek ahhoz, hogy a La Leche Ligán belül dolgozzon és az LLL-t képviselje
 • és végül aláírta azt a nyilatkozatot, amely­ben kifejezi elkötelezettségét mindaz iránt, amit az LLL képvisel.

Mik az előfeltételek?

Ha valaki szeretne LLL tanácsadó lenni, akkor először is saját szoptatási tapaszta­lattal kell rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy a jelentkező édesanya legalább egy gyerme­két a Liga elveinek megfelelően szoptatta, azaz hat hónapos koráig kizárólagosan és igény szerint, majd pedig megfelelő hozzá­táplálás mellett folytatta a szoptatást lega­lább a gyermek egyéves koráig ill. addig, amíg szopási igényét ki nem nőtte.

Amennyiben a jelentkezés idején a gyermek már nem szopik, fontos szempont, hogy az elválasztása a gyermek igényeinek figye­lembevételével történt-e.

A jelentkezés idején a gyermeknek legalább kilenc hónaposnak kell lennie (ebben az esetben természetesen a kisbaba még szopik).

Azok az esetek, amelyekben a körülmények nem mondhatók szokványosnak – pl. kora­szülött vagy beteg esetleg örökbefogadott babáról van szó – egyedi megfontolás alá esnek.

Az LLL szoptatási tanácsadónak jelentkező édesanya úgy tekint a szoptatásra mint a csecsemő táplá­lásának, gondozásának és megnyugtatásá­nak optimális módjára. Megértette és elis­meri, hogy gyermekének nemcsak az édes­anyja tejére, hanem jelenlétére is éppúgy szüksége van. Amennyiben bármilyen okból szükséges, hogy távol legyen a gyermekétől, ezt minden esetben a kisbaba érzelmeinek és igényeinek figyelembe vételével oldja meg.

A jelentkező az LLL tagja, egyetért az LLL céljával és filozófiájával, huzamosabb ideig részt vett valamelyik baba-mama csoport találkozóin, és olvasta "A szoptatás női művészete" c. könyvet (ez az LLL szoptatási tanácsadók első számú forrásmunkája).

Aki LLL tanácsadó szeretne lenni, annak megfelelő kommunikációs képességekkel kell rendelkeznie ill. hajlandónak kell lennie arra, hogy ezeket a képességeket fejlessze. Nagyon fontos, hogy tiszteletteljes és elfo­gadó legyen másokkal szemben, és hogy melegséggel, empátiával tudjon mások felé fordulni.

Hogyan zajlik az akkreditációs folyamat?

Az érdeklődő anyával foglalkozó LLL szoptatási tanácsadó az előzetes találkozások és beszélgetések során meggyőződik arról, hogy a jelentkezni szándékozó megfelel-e az előfeltételeknek. Amennyiben kétségei vannak, azokat más csoportvezetőkkel is megbeszéli, és közösen dönte­nek arról, alkalmasnak találják-e a jelentkező édesanyát arra, hogy az akkreditációra ajánl­ják. Amennyiben igen, a csoportvezető ajánlást ír, amit a jelentkezési lappal együtt elkülde­nek a megfelelő, akkreditációval foglalkozó munkatársnak.

A „képzés” során a jelölt egy, a jelöltek képzésében jártas levelezőpartnerrel és a támogató LLL tanácsadóval dolgozik együtt. A levelezés ma már magyar nyelven zajlik.

A levelezés célja elsősorban a jelölt saját szülési-szoptatási-gyermekgondozási tapasztalatainak, valamint ismereteinek, és a kötelező és ajánlott olvasmányokkal kapcso­latos benyomásainak megbeszélése. Az egyes témák átbeszélése esetenként több levélváltást is szükségessé tehet.

A támogató LLL tanácsadó – általában személyesen, de szükség esetén telefonon vagy e-mailben – sok-sok beszélgetés során segíti a jelöltet a felkészülésben. A felkészülés nem utolsó sorban telefonos és személyes helyzetgya­korlatokat is tartalmaz.

A képzés során hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a jelölt megismerje azokat a forrásokat, ahol a szoptatással kapcsolatos ismeretek­nek és aktuális kutatási eredményeknek utánanézhet.

Nagyon hasznos, ha a jelölt felkészülése során folyamatosan eljár a baba-mama cso­port összejöveteleire, sőt, lehetőség szerint valamilyen funkciót vállal a csoportban, aktívan közreműködik az LLL rendezvényein vagy más szoptatást támogató rendezvénye­ken, és – amennyiben erre van lehetőség - részt vesz szoptatással kapcsolatos tovább­képzéseken, konferenciákon ill. kommuni­kációs tréningeken.

Kedves Olvasó!

Ha eddig elolvastad, mostanra már bizonyo­san nyilvánvaló számodra, hogy LLL szopta­tási tanácsadóvá válni és annak lenni: hos­szútávú program. Ezt nem lehet egy gyors­talpaló tanfolyamon elsajátítani, és ha valaki belekezd és belefektet sok-sok időt és energiát, akkor nem érdemes rövid idő után abbahagyni.

 • Ha úgy érzed, hogy számodra fontos a szoptatás, és szeretnéd, ha sok-sok édes­anya átélhetné azt az örömöt, amit Te megtapasztaltál a kisbabáddal,
 • ha látod magad körül, hogy milyen sok a helytelen tanácsok miatt értelmetlenül abbamaradt szoptatás és szeretnél ezen változtatni,
 • ha úgy érzed, hogy szívesen segítenél más édesanyáknak, hogy ők is sikeresek legyenek a szoptatásban,

akkor minden bizonnyal köztünk van a helyed.

Látogass el valamelyik LLL baba-mama csoportba vagy gyere el a rendezvényeink­re, hogy közelebbről is megismerhesd a La Leche Ligát és annak munkatársait!

Nézd meg, hogyan működik a csoport (akár többet is megnézhetsz), kapcsolódj be valamelyiknek a munkájába rendszeresen!
Ha közelről látod egy aktív LLL szoptatási tanácsadó mun­káját, jobban el tudod dönteni, hogy szeretnéd-e, tudnád-e ezt a munkát évekig örömmel végezni.

Adj magadnak időt, hogy átitatódj a Liga légkörével! Közben az is kiderül, hogy szeretnél-e hosszútávon is a szoptatással foglalkozni, vagy gyermeked cseperedésével és a szoptatási időszak végével másfelé fordul a figyelmed.

Lehet, hogy nagyobbacska gyermekeddel már inkább az óvodás vagy kisiskolás korosztályt érintő problémák megoldásában szeretnél segédkezni. Ez egyáltalán nem baj, hiszen más területeken is nagyon sok értékes munkát lehet végezni, a Ligában töltött idő pedig így is szép emlék maradhat az egész családod számára.

Ha viszont egyre inkább megerősödik ben­ned, hogy a szoptató családok támogatásá­val akarsz foglalkozni, akkor ne habozz ezt a tervedet megosztani a legközelebbi LLL tanácsadóval – aki segíthet neked, hogy célodat elérd.

Ehhez kívánok minden kedves és a szopta­tás mellett elkötelezett olvasónak sok sikert!

Juhász Judit

A La Leche Liga szoptatási tanácsadók munkájáról, az akkreditálás feltételeiről és menetéről még többet olvashatsz a La Leche League International honlapján.

HírLLLevél: 

témák: 

Egyesület

A La Leche Liga Magyarország Egyesület 1992 óta működik hivatalosan bejegyzett egyesületként. Tagjai a nemzetközi szervezet (La Leche League International) által akkreditált La Leche Liga szoptatási tanácsadók, a képzés alatt álló LLL szoptatási tanácsadó jelöltek, és mindazok az érdeklődő édesanyák, akik tagságukkal támogatni kívánják munkánkat, illetve tevékenyen részt kívánnak venni abban.

Az Egyesület jelenlegi vezetősége:

Schneiderné Diószegi Eszter, elnök

Rákosi Dóra, alelnök

Wouters Krisztina, alelnök

Csörgőné Polgár Andrea, vezetőségi tag

Kalmár Alexandra, vezetőségi tag

Egyesületi tagság

Egyesületünkben pártoló tag lehet minden olyan nagykorú személy, aki elfogadja az Egyesület Alapszabályát, a belépési nyilatkozatot kitölti és az Egyesület részére emailben, faxon vagy postai úton eljuttatja, valamint fizeti a tagdíjat. A tagság a naptári év végéig érvényes. A tagdíj a következő év február 28-ig történő befizetésével a tagság folyamatos. A pártoló tagokra vonatkozó tagdíj jelenleg 2000 Ft.

Szórólap letöltése

Tagsági díjat és adományokat az alábbi csekkszámlaszámra lehet feladni:
11711034-20810526

Mit nyújtunk tagjainknak?

 • A jó érzést, hogy egy nagyszerű közösség tagja lehet, aminek munkáját a befizetett tagdíjjal is támogatja
 • A LLL könyvtár ingyenes használatát
 • Szoptatási segédeszközök ingyenes használatát
 • Továbbképzéseinken és rendezvényeinken kedvezményt
 • Tagjainkat értesítjük rendezvényeinkről

Mire fordítjuk bevételeinket?

 • A LLL könyveinek, kiadványainak fordítására, kiadására
 • A LLL füzetek kiadására
 • Rendezvényeink - többek között: "Séta a szoptatásért" - szervezésére
 • Szakirodalom beszerzésére
 • Továbbképzésre
 • Szoptatási segédeszközök beszerzésére
 • Fénymásolásra
 • Postaköltségre

Elérhetőségeink

Az Egyesülettel kapcsolatos kérdéseivel, kérjük, forduljon egyesületünk vezetőségéhez a
vezetoseg@lll.hu címen!

Füzetek megrendelése: megrendeles@lll.hu

Kérjük, hogy a fenti e-mail címekre ne küldjön szoptatással kapcsolatos kérdést!
Ha szoptatással kapcsolatos kérdése van, lehetőség szerint inkább telefonáljon!

Levélcímünk: La Leche Liga, 2151 Fót, Imre király u 1.

A web oldalak karbantartásával kapcsolatos minden észrevételt, megjegyzést az webmaster@lll.hu címre várunk.

Egyesületünk alapszabálya

A La Leche Liga Magyarország Egyesület
módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt alapszabálya

1. Az Egyesület neve és székhelye

1.1. Az Egyesület neve: La Leche Liga Magyarország Egyesület (a továbbiakban: Egyesület). A "La Leche Liga" név nemzetközi szerzői jogvédelem alatt áll.

1.2. Az Egyesület székhelye: 1022 Budapest, Herman Ottó u. 18.

2. Az Egyesület célja

2.1. Az Egyesület célja,

(a) hogy bátorítást, támogatást, megfelelő információkat és gyakorlati segítséget nyújtson azoknak az édesanyáknak, akik szoptatni kívánják gyermeküket;
(b) hogy felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy az anyák megtanítsák egymást arra, miként érzékelhetik és elégíthetik ki gyermekeik szükségleteit;
(c) hogy segítse az anyákat anyai szerepük elfogadásában és a szoptatás útján megvalósuló anyai gondoskodás fontosságának felismerésében.
(d) hogy az apáknak segítséget adjon az apai szerepükben való megerősödéshez és az anyáknak nyújtott támogatásukhoz, hogy ezáltal olyan szoros kapcsolat fejlődjék ki, amely a családot és az egész társadalmat is alapjaiban erősíti;
(e) hogy kiegészítse az orvosok és a többi egészségvédő szakember tevékenységét;
(f) hogy hirdesse a szoptatásnak - mint a csecsemőtáplálás biológiai módjának egyedülálló szerepét az anya és a gyermek testi-lelki jóllétének biztosításában;
(g) hogy összegyűjtse és terjessze a szoptatással és laktációval kapcsolatos érvényes kutatási eredményeket és tudományos tényeket;
(h) hogy tapasztalatait és ismereteit megossza valamennyi érdekelt szakemberrel;
(i) hogy részt vegyen minden olyan - akár más egyesületekkel, szervezetekkel vagy testületekkel közös - feladatban, amely a szoptató anyák támogatásának, a szoptatással kapcsolatos helyes ismeretek terjesztésének és a szoptatási arány növelésének érdekében történik.

2.2. Az Egyesületet nem gyógyászati közellátási tevékenység folytatására szervezték. Sem tagjai, sem vezetője nem jogosultak orvosi tanácsot adni, amikor az Egyesület nevében vagy képviseletében járnak el.

2.3. Az Egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

2.4. Közhasznú tevékenység

Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében jogszabályban meghatározott közfeladatokhoz kapcsolódó, közhasznú tevékenységet végez, mellyel hozzájárul a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez. Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV törvény (a továbbiakban: Civil tv.) 34. § (1) bek. a) pontjának megfelelően az egyesület az általa végzett köz-hasznú tevékenységét az alábbiakban jelöli meg:

(a) egészségfejlesztési, egészségvédelmi, betegségmegelőzési, gyógyító és orvosi rehabilitációs, valamint az egészséges életmód segítését célzó tevékenység az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény (a továbbiakban: Eütv.) 35. § (2) bek. e) pontja, illetve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bek. 4. pontja alapján
(b) család- és nővédelmi gondozás, különös tekintettel a várandós, gyermekágyas és szoptató anyák gondozására az Eütv. 41. § a-c) pontja alapján
(c) családvédelmi, a családok jólétét erősítő tevékenység a családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvény 1-6. § alapján
(d) szociális, gyermekjóléti tevékenység a Mötv. 13. § (1) bek. 8. pontja alapján
(e) nevelési, oktatási, képességfejlesztési és ismeretterjesztő tevékenység a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4. § alapján
(f) gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 1.§, illetve a Mötv. 23. § (5) bek. 11. pontja alapján

Az egyesület tevékenységét a következő, Alaptörvényben biztosított alapjogokra is tekintettel végzi:

XV. cikk

(5) Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.

XVI. cikk

(1) Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

XX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

3. A La Leche Liga filozófiája

A La Leche Liga filozófiája a következőkben foglalható össze:

(a) A szoptatással megvalósult anyai gondoskodás az a mód, amely a csecsemő szükség-leteit a legtermészetesebben és leghatékonyabban érti meg és elégíti ki.
(b) Az anyának és a csecsemőnek minél előbb és minél többet együtt kell lennie, hogy szoros kapcsolatukat és az elegendő tejellátást megalapozzák.
(c) Az első években a gyermek számára az édesanyjával való intenzív együttlét olyan alapvető szükséglet, mint a táplálék.
(d) Az anyatej a legkiválóbb csecsemőtáplálék.
(e) Az egészséges, időre született csecsemő számára mindaddig az anyatej az egyetlen szükséges táplálék, amíg — kb. fél évvel a születést követően — a baba a szilárd étel iránti igényét nem jelzi.
(f) Ideális esetben a szoptatás addig folytatódik, amíg a gyermek kinövi ezt a szükségletét.
(g) Az anya éber és aktív részvétele a gyermekszülésben elősegíti a szoptatás megfelelő indulását.
(h) A szoptatás élményét megszépíti, a gondoskodó szülőpárt pedig élteti a csecsemő apja által nyújtott szeretetteljes támogatás, segítségnyújtás és a vele töltött együttlét. A gyermeknek az apához fűződő meghitt kapcsolata fejlődésének fontos eleme kora csecsemőkortól kezdve.
(i) A megfelelő táplálkozás kiegyensúlyozott étrendet jelent, amelyben az ételek a lehető legtermészetesebb állapotukban szerepelnek.
(j) A csecsemőkortól kezdve a gyermekeknek olyan szerető útmutatásra van szükségük, amely képességeik elfogadását és az érzéseik iránti érzékenységet tükrözi.

4. Az Egyesület tevékenysége

4.1. Az Egyesület céljainak megvalósítása érdekében, közhasznú tevékenysége körében az alábbi tevékenységeket folytatja:

(a) telefonos tanácsadásra és baba-mama csoport vezetésre alkalmas La Leche Liga szoptatási tanácsadókat képez;
(b) baba-mama csoportokat szervez és működtet;
(c) telefonos szoptatási tanácsadási szolgáltatást nyújt;
(d) továbbképzéseket szervez La Leche Liga szoptatási tanácsadók, egészségügyi dolgozók és érdeklődő családok számára;
(e) a szoptatást népszerűsítő, a szülői gondoskodást erősítő, a család szerepét támogató rendezvényeket szervez;
(f) támogatja a La Leche Liga szoptatási tanácsadók továbbképzését konferenciákon és egyéb találkozókon;
(g) önkéntes szoptatási segítőket képez
(h) honlapot üzemeltet;
(i) információs kiadványokat és könyveket ad ki;
(j) csoportjaiban a szoptatással, csecsemőgondozással és gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvtárat tart fent.

4.2. Az egyesület biztosítja, hogy közhasznú szolgáltatásaiból tagjain, munkavállalóin, önkéntesein kívül más személy is részesülhessen.

5. Az Egyesület formája

5.1. Jelen Alapszabály a 2013. évi I. törvény (Polgári Törvénykönyv), illetve a 2011. évi CLXXV. törvény (Civil Törvény) szerint értelmezendő.

5.2. A La Leche Liga Magyarország Egyesület céljai és filozófiája azonosak a La Leche League International (a továbbiakban: LLLI) nevű nemzetközi szervezet céljaival és filozófiájával, az Egyesület a LLLI-t szakmai felettesének fogadja el.

5.3. Az Egyesület tevékenységének egy részét szoptatós baba-mama csoportokban, ún. "La Leche Liga csoportokban" végzi. A csoportok az Egyesület részét képezik, nem önálló szervezetek.

5.4. A La Leche Liga Magyarország a LLLI szervezeti felépítéséből adódóan a La Leche Liga Europe (továbbiakban LLLE) alá tartozik. Az aktuális tagdíjat az LLLE felé a La Leche Liga Magyarország Egyesület fizeti. A La Leche Liga szoptatási tanácsadói által az LLLMo-nak befizetett tagdíj tartalmazza a LLLI, valamint az Egyesület felé fizetendő tagdíjat is, és a mindenkori változások függvényében kerül megállapításra.

5.5. La Leche Liga szoptatási tanácsadók

(a) La Leche Liga szoptatási tanácsadó csak az a személy lehet, akit a La Leche Liga Ma-gyarország vagy más La Leche Liga szervezet a LLLI saját szabályozásának megfelelően akkreditált.
(b) A La Leche Liga szoptatási tanácsadó a LLLI-nek tagdíjat fizet.
(c) A La Leche Liga szoptatási tanácsadónak joga van telefonos és személyes szoptatási tanácsadást nyújtani a hozzáforduló családok számára, ill. ún. "La Leche Liga csoportot" vezetni.
(d) A La Leche Liga szoptatási tanácsadó köteles munkáját a LLLI rendeleteinek megfelelően végezni. A La Leche Liga szoptatási tanácsadónak mindenkor be kell tartania "Az anyatejet helyettesítő anyagok marketingjének nemzetközi kódexét".
(e) A La Leche Liga szoptatási tanácsadók munkájukat önkéntesként végzik, tevékenységükért díjazásban nem részesülnek, de költségtérítést elfogadhatnak.
(f) Amennyiben a La Leche Liga szoptatási tanácsadó kötelezettségeinek nem tesz eleget, a LLLI – a saját szabályzatában meghatározottak szerint - akkreditációjától megfoszthatja.
(g) Az a személy, akit nem akkreditáltak a LLLI szabályainak megfelelően – beleértve az akkreditációs folyamatban résztvevő La Leche Liga szoptatási tanácsadó-jelöltet és az akkreditációjától megfosztott La Leche Liga szoptatási tanácsadót is – nem jogosult a „La Leche Liga szoptatási tanácsadó" megnevezés használatára. A nem aktív státuszban lévő La Leche Liga szoptatási tanácsadó által vezetett baba-mama csoport nem használhatja a "La Leche Liga csoport" nevet és az LLLI logóját.
(h) Az Egyesület nevében telefonos vagy személyes szoptatási tanácsadást illetve cso-portvezetést kizárólag az Alapszabály 7.3. pontjában meghatározott rendes tag végezhet.

5.6. La Leche Liga szoptatási tanácsadók képzése

(a) A La Leche Liga szoptatási tanácsadók kiválasztása és képzése a LLLI szabványa szerint történik.
(b) A La Leche Liga szoptatási tanácsadó-jelölt képzése a megfelelő formanyomtatványok kitöltése, benyújtása és elfogadása, valamint az Egyesület felé a képzési díj befizetése után kezdődik meg.
(c) A képzés végén a La Leche Liga szoptatási tanácsadó jelöltje az Egyesületnek akkreditációs díjat fizet.
(d) A képzési és akkreditációs díj aktuális összegéről éves rendes ülésein a közgyűlés dönt.

6. Az Egyesület gazdálkodása

6.1. Az Egyesület vagyona elsősorban a tagok által fizetett díjakból, jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek és magánszemélyek felajánlásaiból, hozzájárulásaiból képződik.

6.2. Az Egyesület – céljai megvalósítása érdekében – gazdasági-vállalkozási tevékenységet is folytathat. Az Egyesület a vállalkozási tevékenységet csak céljainak megvalósítása érdekében, közhasznú tevékenységét és céljait nem veszélyeztetve végezheti, gazdálkodása során elért eredményét nem oszthatja fel, azt kizárólag 2. pontban megjelölt célok megvalósítására fordíthatja.

6.3. A könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányítására, vezetésére, a beszámoló elkészítésére az Egyesület megfelelő képesítéssel rendelkező könyvelőt alkalmazhat.

6.4. Az egyesület a vezető tisztségviselőt, a támogatót, az önkéntest, valamint e személyek közeli hozzátartozóját – a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető szolgáltatások, illetve az egyesület által tagjának a tagsági jogviszony alapján nyújtott, jelen alapszabálynak megfelelő juttatások kivételével – cél szerinti juttatásban nem részesíti.

7. Tagság

7.1. Az Egyesület tagsága rendes és pártoló tagokból áll.

7.2.1. Rendes tag

(a) Az Egyesület rendes tagja a LLLI szabályaival összhangban akkreditált La Leche Liga szoptatási tanácsadó lehet, aki aktív státuszban van. (b) Az aktív státusz megszűnésével a rendes tag automatikusan pártoló taggá válik, amennyiben a pártoló tagsági díjat befizeti. (c) A rendes tag a közgyűlésen szavazati joggal rendelkezik.

7.2.2. Az Egyesület rendes tagjainak jogai és kötelezettségei

Az Egyesület rendes tagjai kötelesek:

(a) eleget tenni az Alapszabályban meghatározott kötelességeiknek
(b) az LLLI SoC formanyomtatványt évenként aláírni
(c) a tanácsadási naplót vezetni
(d) az évenkénti továbbképzéseken részt venni
(e) a szervezeti életben részt venni
(f) a vállalt tisztséget a legjobb képességük szerint ellátni és
(g) a tagdíjat rendszeresen fizetni

Az Egyesület rendes tagjai jogosultak:

(a) az Egyesület tevékenységében és rendezvényein részt venni;
(b) véleményt nyilvánítani az Egyesület működésével kapcsolatban;
(c) az Egyesület bármely tisztségére tisztségviselőt választani;
(d) az Egyesület bármely tisztségére megválaszthatók, amennyiben a törvény által szabályozott feltételeknek megfelelnek;
(e) az Egyesület szolgáltatásait és kedvezményeit igénybe venni.

7.2.3. A rendes tagsági jogviszony megszűnik:

(a) a kilépés írásbeli bejelentésével;
(b) a tagsági díj nem fizetésével, ha a rendes tag a tagdíjat a határidőig nem fizeti be, és az erről szóló felszólító levél kézhezvételétől számított 30 napon belül sem pótolja mulasztását. A felszólító levél tartalmazza a tagdíj befizetés elmaradására való emlékeztetést, a mulasztás pótlására való felszólítást, valamint azt a figyelmeztetést, hogy a 30 napos határidő elmulasztásának következményeként a rendes tagsági jogviszony megszűnik. A tagság megszűnéséről az Egyesület Vezetősége dönt, és az erről szóló határozatot a tagnak levélben elküldi.
(c) az aktív La Leche Liga szoptatási tanácsadói státusz megszűnésével;
(d) a tag kizárásával. Az Egyesületből kizárható az a rendes tag, aki valamely jogszabályt, az egyesületi tagságból eredő kötelezettségét ismételten vagy súlyosan megszegi, illetőleg, ha az Egyesület céljával, szellemiségével vagy az Alapszabállyal, vagy bármely egyesületi határozattal össze nem egyeztethető magatartást tanúsít.
(e) a rendes tag halálával

7.3. Pártoló tag

(a) Az Egyesületben pártoló tag lehet minden olyan nagykorú személy, aki elfogadja az Egyesület Alapszabályát, a belépési nyilatkozatot kitölti és az Egyesület részére e-mailben, faxon vagy postai úton eljuttatja, valamint fizeti a tagdíjat.
(b) A pártoló tag az Egyesület rendezvényeiről és az Egyesület honlapján megjelenő újdonságokról értesítést kap, valamint az Egyesület által szervezett továbbképzéseken a részvételi díjból engedményre jogosult.
(c) A pártoló tag a közgyűlésen szavazati joggal nem rendelkezik.
(d) A pártoló tagsági jogviszony automatikusan megszűnik:

 1. a kilépés írásbeli bejelentésével;
 2. a tagsági díj nem fizetésével, ha a tag a tagdíjat a határidőig nem fizeti be;
 3. a tag kizárásával. Az Egyesületből kizárható az a pártoló tag, aki jogszabályt sértő, vagy az Egyesület céljával, szellemiségével vagy az Alapszabállyal össze nem egyeztethető magatartást tanúsít.
 4. a pártoló tag halálával.

7.4. A tagdíj mértékét éves rendes ülésein a közgyűlés állapítja meg. A tagdíjat a belépéskor, egyébként minden év február 28. napjáig kell megfizetni az Egyesület bankszámlájára történő közvetlen befizetéssel vagy átutalással.

7.5. A rendes tagokra vonatkozó tagdíj mértéke január-június közötti belépés esetén megegyezik az aktuális rendes tagdíj mértékével, július-december közötti időszakban történő belépés esetén összege a rendes tagdíj 50%-a.

7.6. A befizetett tagdíj nem igényelhető vissza.

7.7. A tag kizárása az Egyesületből a Vezetőség által lefolytatott fegyelmi eljárást követően történhet. A fegyelmi eljárás során a tag tudomására hozzák, hogy mit rónak a terhére, és lehetőséget biztosítanak a védekezésre. A kizárni szándékozott tag védekezését az Vezetőség előtt 30 (harminc) napon belül jogosult előadni. A fegyelmi eljárás során a Vezetőség figyelembe veszi a vétséget bizonyító és a mentő vagy enyhítő körülményeket egyaránt. Az eljárás lezárásakor a Vezetőség által előkészített határozati javaslatról a Közgyűlés a jelenlévők egy-szerű szótöbbségével dönt, amelyet a jogorvoslatra való lehetőségről való tájékoztatással valamint a kizárás részletes indoklásával tértivevényes levél útján a taghoz írásban eljuttat.

7.8. A kizárni szándékozott tag a határozat tudomására jutásától számított harminc napos jogvesztő határidőn belül az Egyesület székhelye szerint illetékes törvényszéken pert indíthat. A perindítás a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban indokolt esetben - a tag kérelmére - a határozat végrehajtását felfüggesztheti.

8. Az Egyesület szervezeti felépítése

8.1. Az egyesület legfőbb szerve a közgyűlés, ügyintéző szerve a Vezetőség. A szervezet működési és gazdálkodási rendjét, a vezető szerv megválasztását a Civil tv. és a Ptk. vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevételével határozza meg.

8.2.1. A közgyűlés

(a) Az Egyesület döntéshozó szerve a rendes tagok összességéből álló közgyűlés.
(b) A közgyűlés:

 1. megállapítja és módosítja az Egyesület Alapszabályát;
 2. a rendes tagok soraiból megválasztja az Egyesület elnökét és a Vezetőség tagjait, illetve felmenti azokat;
 3. dönt az Egyesület ügyintéző és képviseleti szervei éves beszámolójának elfogadásáról;
 4. meghatározza az éves költségvetést;
 5. elfogadja az előző évről készített éves beszámolót;
 6. meghatározza a tagsági díj, valamint a szoptatási tanácsadó-jelöltek képzési és akkreditációs díjának mértékét;
 7. dönt az Egyesület feloszlásáról vagy más társadalmi szervezettel való együttműködésről;
 8. jóváhagyja azon szerződéseket, amelyeket az Egyesület saját tagjával, vagy a Vezetőség valamely tagjával, vagy ezek hozzátartozójával köt;
 9. dönt a jelenlegi és korábbi egyesületi tagok vagy a Vezetőségi tagok elleni kártérítési igények érvényesítéséről.

(c) A közgyűlést a Vezetőség szükség szerint (rendkívüli közgyűlés), de évente legalább egyszer (éves közgyűlés) köteles összehívni.
(d) Rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ha a rendes tagok legalább egyharmada azt írásban az ok megjelölésével kéri, továbbá ha a Vezetőség azt indokoltnak tartja, vagy ha azt a bíróság elrendeli. Rendkívüli, tisztújító közgyűlést kell összehívni, amennyiben bármelyik vezetőségi tag megbízatása megszűnik. Rendkívüli közgyűlést kell továbbá összehívni, ha

 1. az egyesület vagyona az esedékes tartozásokat nem fedezi;
 2. az egyesület előreláthatólag nem lesz képes a tartozásokat esedékességkor teljesíteni; vagy
 3. az egyesület céljainak elérése veszélybe került.

(e) Az így összehívott közgyűlésen a tagok kötelesek az összehívásra okot adó körülmény megszüntetése érdekében intézkedést tenni vagy az egyesület megszüntetéséről dönteni.
(f) Az éves közgyűlés időpontját és helyszínét pontosan tartalmazó meghívót – az Egye-sület nevének és székhelyének, valamint a napirend megjelölésével és a rendelkezésre álló előterjesztések szövegének megküldésével – a rendes tagok részére elektronikus levélben, postai úton, telefax, vagy kézbesítő útján kell elküldeni, legalább tizennégy (14) nappal az éves közgyűlés kitűzött időpontját megelőzően. A napirendet a meghívóban olyan részletességgel kell feltüntetni, hogy a szavazásra jogosultak a tárgyalni kívánt témakörökben álláspontjukat kialakíthassák. A közgyűlési meghívó kézhezvételét követő két napon belül a rendes tagok jogosultak a napirend kiegészítését kérni a Vezetőségtől, a kiegészítés indoklásával. A napirend kiegészítésének tárgyában a Vezetőség jogosult dönteni.
(g) A közgyűlés ülése nyilvános.
(h) A rendkívüli közgyűlés időpontját és helyszínét pontosan tartalmazó meghívót – az Egyesület nevének és székhelyének, valamint a napirend megjelölésével és a rendelkezésre álló előterjesztések szövegének megküldésével – a rendes tagok részére elektronikus levélben, postai úton, telefax, illetőleg kézbesítő útján kell megküldeni, legalább hét (7) nappal a rendkívüli közgyűlés kitűzött időpontját megelőzően.
(i) Nem szükséges külön meghívót küldeni az elnapolt közgyűlés összehívására, ha annak időpontját és helyszínét az eredeti közgyűlésre szóló meghívóban megjelölték.
(j) A legfőbb szerv ülése személyes részvétellel elektronikus úton is lefolytatható, ha a legfőbb szerv tagjainak személyazonossága az igénybe vett elektronikus úton megfelelően igazolható és dokumentálható.
(k) A közgyűlés üléseit az Egyesület elnöke vezeti. Az elnök távollétében az alelnökök egyike elnököl. Az elnök és az alelnökök távollétében a Vezetőség ideiglenes levezető elnököt választ.
(l) A közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a rendes tagok legalább ötven százaléka plusz egy fő (50% + 1 fő) jelen van. Amennyiben a közgyűlés megnyitásakor nem határozatképes, a közgyűlést el kell napolni. A megismételt közgyűlést azonos napirenddel az eredeti közgyűlés megnyitásától számított legalább 30 perccel, de legfeljebb hetvenkét (72) óra elteltével kell megkezdeni. A megismételt közgyűlés a meghirdetett napirendi pontokban a jelenlévő rendes tagok számára tekintet nélkül határozatképes, amennyiben erre a rendes tagokat az eredeti meghívóban előre figyelmeztették.
(m) A rendes tagot meghatalmazással igazolt meghatalmazottja jogosult a közgyűlésen teljes jogkörrel képviselni. A rendes tagot a közgyűlésen csak egy másik rendes tag képviselheti.
(n) A közgyűlés határozatait – a jelen alapszabályban megjelölt kivételekkel – egyszerű szótöbbséggel és nyílt szavazással hozza. A szavazatok számlálását az alelnökök végzik.
(o) A közgyűlés az alapszabály módosításáról a jelen lévő tagok háromnegyedes szótöbbségével dönt.
(p) A közgyűlés a Vezetőség tagjainak és az Egyesület elnökének megválasztásáról és visszahívásáról a jelen lévő tagok kétharmados szótöbbségével hozott határozatával dönt.
(q) Az Egyesület céljának módosításához és az Egyesület megszűnéséről szóló közgyűlési döntéshez a szavazati joggal rendelkező tagok háromnegyedes szótöbbséggel hozott határozata szükséges.
(r) A közgyűlés dönthet arról, hogy valamely kérdésben titkos szavazással határoz. A közgyűlés határozatai az Egyesület tagjaira és szerveire kötelező érvényűek.
(s) A határozat meghozatalakor nem szavazhat az,

 1. akit a határozat kötelezettség vagy felelősség alól mentesít vagy az Egyesület terhére másfajta előnyben részesít;
 2. akivel a határozat szerint szerződést kell kötni;
 3. aki ellen a határozat alapján pert kell indítani;
 4. akinek olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki az Egyesületnek nem tagja vagy alapítója;
 5. aki a döntésben érdekelt más szervezettel többségi befolyáson alapuló kapcsolatban áll; vagy
 6. aki egyébként személyesen érdekelt a döntésben.

(t) A közgyűlésen hozott határozatokat a szavazatszámlálók jelentése alapján a levezető elnök szóban kihirdeti.
(u) A közgyűlés üléseiről jegyzőkönyvet kell vezetni. A jegyzőkönyvet a Vezetőség egyik tagja vagy – akadályoztatása esetén – az elnök által kijelölt személy vezeti. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell:

 1. a közgyűlés időpontját és helyét,
 2. a közgyűlés ülésein elhangzottak lényegét,
 3. a közgyűlési ülésen szavazásra bocsátott előterjesztéseket,
 4. az egyes szavazások eredményét a döntést támogatók és ellenzők számarányának feltüntetésével,
 5. a közgyűlés határozatait szó szerint (határozat tartalma és hatálya).

(v) A közgyűlés tagjai közül jegyzőkönyv hitelesítőt választ. A jegyzőkönyvet a közgyűlés levezetője és a jegyzőkönyv hitelesítője írja alá.
(w) A közgyűlési ülések jegyzőkönyveit a Vezetőség egyik tagjának kell megőriznie és nyilvántartania oly módon, hogy a közgyűlés által hozott határozatok időrendben fellelhetők legyenek. A közgyűlési határozatokat az érintettek részére elektronikus levélben, postai úton, telefax, illetőleg kézbesítő útján kell megküldeni, legfeljebb hét (7) nappal a közgyűlés időpontját követően. A közgyűlés döntéseit az Egyesület honlapján is közzé kell tenni.
(x) A jegyzőkönyveket őrző vezetőségi tag köteles az Egyesület működésével kapcsolatosan keletkezett iratokba – előzetes egyeztetés alapján – bárki számára betekintést biztosítani.

8.2.2. Az Egyesület éves beszámolója

(a) Az Egyesület éves beszámolóját, beleértve a közhasznúsági jelentést a Vezetőség készíti elő és terjeszti a közgyűlés elé. A közgyűlés elé terjesztendő beszámoló tartalmazza:

 1. a mérleget (egyszerűsített mérleget),
 2. az eredménykimutatást (eredménylevezetést),
 3. kettős könyvvitel esetében a kiegészítő mellékletet.

(b) Az Egyesület köteles a beszámolójával egyidejűleg közhasznúsági mellékletet is készíteni. A közhasznúsági melléklet tartalmazza:

 1. az Egyesület által végzett közhasznú tevékenységekről szóló rövid tartalmi beszámolót, ezen tevékenységek fő célcsoportjait és eredményeit;
 2. a közhasznú jogállás feltételeinek való megfelelést igazoló adatokat, mutatókat;
 3. a közhasznú cél szerinti juttatások kimutatását;
 4. a központi költségvetési szervtől, az elkülönített állami pénzalapoktól, a helyi önkormányzattól, a települési önkormányzatok társulásától és mindezek szerveitől kapott támogatás mértékét;
 5. a közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értékét, illetve összegét és a juttatásban részesülő vezető tisztségek felsorolását.

(c) Az Egyesület éves beszámolójának jóváhagyásához és közhasznúsági jelentésének elfogadásához a közgyűlés egyhangú határozata szükséges.
(d) Az éves közhasznúsági jelentésbe bárki betekinthet, illetőleg abból saját költségére másolatot készíthet.

8.3.1 A Vezetőség

(a) Az Egyesület állandó vezető ügyintéző szerve az öt (5) tagból álló Vezetőség, amelynek tagjai az elnök, a két alelnök, és két vezetőségi tag. A Vezetőség tagja kizárólag rendes tag lehet, aki megfelel a törvényben előírt feltételeknek. A Vezetőség tagjai az Egyesület tisztségviselői. A Vezetőség tagjai kötelesek a jogszabályban meghatározott titoktartási és felvilágosítási kötelezettségüknek eleget tenni.
(b) Az Egyesület képviseletét a Vezetőség tagjai önállóan látják el.
(c) A Vezetőség tagjait a közgyűlés választja meg 2/3-os többséggel. A Vezetőség tagjai megbízatásukat közösen, 3 évre kapják. A Vezetőség tagjai újraválaszthatók.
(d) A vezetőségi tag megbízatása megszűnik, ha:

 1. mandátuma lejárt, és a közgyűlés nem választja újra;
 2. tisztségéről írásban lemond;
 3. a közgyűlés tisztségéből visszahívja;
 4. a vezetőségi tag halálával;
 5. a vezetőségi tag cselekvőképességének a tevékenysége ellátásához szükséges körben történő korlátozásával;
 6. a vezetőségi taggal szembeni kizáró vagy összeférhetetlenségi ok bekövetkeztével.

(e) A közgyűlés a Vezetőség tagját akkor hívja vissza, ha

 1. kötelezettségét ismételten vagy súlyosan megszegi;
 2. az Egyesület céljával, szellemiségével vagy az Alapszabállyal össze nem egyeztethető magatartást tanúsít;
 3. a közügyek gyakorlásától bírósági határozattal eltiltják.

(f) Bármely vezetőségi tag az elnöknek címzett írásbeli nyilatkozattal lemondhat tisztségéről. Ha a nyilatkozatból más nem tűnik ki, a lemondás a nyilatkozat címzett által történő kézhezvételétől válik hatályossá. A lemondás érvényességéhez nem szükséges, hogy azt a Vezetőség elfogadja. Az elnök lemondását a Vezetőségnek nyújthatja be.
(g) Az elnöki tisztség megüresedése esetén az elnöki tisztséget az új elnök megválasztásáig a Vezetőség által megbízott egyik alelnök tölti be. Bármely más tisztség megüresedésekor a tisztséget a Vezetőség többségi határozatával ideiglenesen betöltheti, azonban legfeljebb 90 napon belül köteles a közgyűlést összehívni, és a közgyűlés a lemondott tisztségviselő helyébe új tisztségviselőt választani.
(h) A vezetőségi tag visszahívása fegyelmi eljárás lefolytatását követően történik. A fegyelmi eljárást rendkívüli közgyűlés előtt kell lefolytatni. A vádpontokról az érintettet a közgyűlés időpontja előtt legalább tizenöt (15) nappal írásban értesíteni kell.
(i) A fegyelmi eljárás vezetésére a közgyűlés saját soraiból nyílt szavazással szótöbbséggel – levezető elnököt választ. A fegyelmi eljárás során a vezetőségi tag tudomására hozzák, hogy mit rónak a terhére, és lehetőséget biztosítanak a védekezésre. A fegyelmi eljárás során a közgyűlésnek figyelembe kell vennie a vétséget bizonyító és a mentő vagy enyhítő körülményeket egyaránt. A visszahívásról a közgyűlés 2/3-os többséggel dönt. Az eljárás lezárásakor a közgyűlés jogerős határozatot hoz, amelyet tértivevényes levél útján az érintett vezetőségi taghoz írásban eljuttat.
(j) A jogerős döntéssel szemben az érintett a döntésről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül a bíróságon keresetet terjeszthet elő, amely lehetőségről a határozattal együtt tájékoztatást kap.
(k) A lemondott vagy felmentett vezetőségi tag helyére a közgyűlés új vezetőségi tagot választ. A vezetőségi tagok a közhasznú szervezet megszűnését követő három évig nem lehetnek más közhasznú szervezet vezető tisztségviselői, ha korábban olyan közhasznú szervezet vezető tisztségviselői voltak – annak megszűnését megelőző két év-ben legalább egy évig -,

 1. amely jogutód nélkül szűnt meg úgy, hogy az állami adó- és vámhatóságnál nyil-vántartott adó- és vámtartozását nem egyenlítette ki,
 2. amellyel szemben az állami adó- és vámhatóság jelentős összegű adóhiányt tárt fel,
 3. amellyel szemben az állami adó- és vámhatóság üzletlezárás intézkedést alkalma-zott, vagy üzletlezárást helyettesítő bírságot szabott ki,

(l) amelynek adószámát az állami adó- és vámhatóság az adózás rendjéről szóló törvény szerint felfüggesztette vagy törölte.
(m) Nem lehet az Egyesület Vezetőségének tagja az,

 1. akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült;
 2. aki az egyesület tevékenységét érintő foglalkozástól való jogerős eltiltás hatálya alatt áll;
 3. aki a vezető tisztségviselői tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt áll.

(n) A vezető tisztségviselő köteles valamennyi érintett közhasznú szervezetet előzetesen tájékoztatni arról, ha ilyen tisztséget egyidejűleg más közhasznú szervezetnél is betölt.

8.3.2. A Vezetőség működése

(a) A Vezetőség feladatkörébe tartozik

 1. az Egyesület napi ügyeinek vitele, a Vezetőség hatáskörébe tartozó ügyekben a döntések meghozatala;
 2. a beszámolók, köztük a közhasznúsági jelentés előkészítése és azoknak a közgyűlés elé terjesztése;
 3. az éves költségvetés elkészítése és annak a közgyűlés elé terjesztése;
 4. az egyesületi vagyon kezelése, a vagyon felhasználására és befektetésére vonatkozó, a közgyűlés hatáskörébe nem tartozó döntések meghozatala és végrehajtása;
 5. az Egyesület jogszabály és az alapszabály szerinti szervei megalakításának és a tisztségviselők megválasztatásának előkészítése;
 6. a közgyűlés összehívása, a tagság és az egyesület szerveinek értesítése;
 7. a Vezetőség által összehívott közgyűlés napirendi pontjainak meghatározása;
 8. részvétel a közgyűlésen és válaszadás az egyesülettel kapcsolatos kérdésekre;
 9. a tagság nyilvántartása;
 10. az Egyesület határozatainak, szervezeti okiratainak és egyéb könyveinek vezetése;
 11. az Egyesület működésével kapcsolatos iratok megőrzése;
 12. az Egyesületet érintő megszűnési ok fennállásának mindenkori vizsgálata és annak bekövetkezte esetén a törvényben előírt intézkedések megtétele; és
 13. az alapszabály felhatalmazása alapján a tag felvételéről való döntés.

(b) A Vezetőség szükség szerint – de legalább évente két alkalommal – megbeszélést folytat. A megbeszélés történhet személyesen, vagy elektronikus úton is lefolytatható, ha a Vezetőség tagjainak személyazonossága az igénybe vett elektronikus úton megfelelően igazolható és dokumentálható.
(c) A Vezetőség üléseit az Egyesület elnöke, alelnöke vagy a Vezetőség bármely két (2) tagja hívhatja össze, az általuk meghatározott időpontra és helyszínre. Az ülés időpontját, helyszínét és napirendjét tartalmazó meghívót a Vezetőségi tagok részére elektronikus levélben, postai úton, telefax, illetőleg kézbesítő útján kell megküldeni, legalább hét (7) nappal az ülés kitűzött időpontját megelőzően. A Vezetőség ülésének összehívásakor a napirendi pontokat meg kell jelölni, azonban bármely tag kérésére az ülésen új napirendi pont is felvehető.
(d) A vezetőségi ülés határozatképes, ha azon legalább három (3) tag jelen van. A határozatképes Vezetőség gyakorolhatja a Vezetőség minden jogkörét. A Vezetőség határozatait nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza meg. Azon írásbeli határozat, amelyet valamennyi, az adott kérdésben szavazni jogosult vezetőségi tag aláírt, ugyanolyan érvénnyel bír, mintha ezen határozatot a Vezetőség ülésén fogadták volna el.
(e) A Vezetőség ülései nyilvánosak.
(f) A Vezetőség üléseiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A jegyzőkönyvet a Vezetőség tag-jai közül erre kijelölt személy vezeti. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell:

 1. a vezetőségi ülés időpontját és helyét,
 2. a vezetőségi ülésen elhangzottak lényegét,
 3. a szavazásra bocsátott előterjesztéseket,
 4. az egyes szavazások eredményét a döntést támogatók és ellenzők számarányának (ha lehetséges, személyének) feltüntetésével,
 5. a közgyűlés határozatait szó szerint, pontosan megjelölve a határozat tartalmát, időpontját és hatályát.

(g) A vezetőség tagjai közül jegyzőkönyv hitelesítőt választ. A jegyzőkönyvet a vezetőségi ülés levezetője és a jegyzőkönyv hitelesítője írja alá.
(h) A vezetőségi ülések jegyzőkönyveit a Vezetőség erre kijelölt tagjának kell megőriznie és nyilvántartania oly módon, hogy a Vezetőség által hozott határozatok időrendben fellelhetők legyenek. A vezetőségi határozatokat az érintettek részére elektronikus levélben, postai úton, telefax, illetőleg kézbesítő útján kell megküldeni, legfeljebb hét (7) nappal az ülés időpontját követően. A Vezetőség döntéseit ezenkívül az Egyesület honlapján is közzé kell tenni.
(i) A jegyzőkönyveket őrző vezetőségi tag köteles a vezetőségi ülések jegyzőkönyveibe, illetve a Vezetőség döntéseit tartalmazó iratokba – előzetes egyeztetés alapján – bárki számára betekintést biztosítani.
(j) A vezetőségi ülés b) pont szerinti, elektronikus úton történő lefolytatásának részletes szabályai a következők:

 1. Az elektronikus úton lefolytatandó vezetőségi ülésre szóló meghívót – amelynek tartalmaznia kell az ülés időpontját és az ülés lefolytatására szolgáló elektronikus elérhetőséget – legalább három nappal az ülés előtt az Egyesület honlapján nyilvá-nosságra kell hozni. Ha bármely vezetőségi tag az elektronikus úton lefolytatott ülés helyett a vezetőségi ülés megtartását kívánja, az elnök köteles a vezetőségi ülést összehívni.
 2. A vezetőségi ülés elektronikus úton történő lebonyolítására az Egyesület honlapján erre a célra létrehozott fórumon kerül sor.
 3. A vezetőségi tagok a vezetőségi ülés megtartására szolgáló fórumra a kizárólag a részükre rendelkezésre bocsátott felhasználónév és jelszó megadásával léphetnek be. A kizárólag, személyesen az egyes vezetőségi tagok rendelkezésére bocsátott felhasználónév és jelszó kombináció igazolja az elektronikus ülésre bejelentkező vezetőségi tag személyazonosságát.
 4. A bejelentkezéseket követően az ülés levezető elnöke megállapítja a jelenlévők számát és ellenőrzi, hogy az ülés határozatképes-e. A határozatképesség megállapítását követően kerül sor a meghívóban közölt – és az elektronikus ülés lefolytatásának elérhetőségén közzétett – napirendi pontok tárgyalására. A bejelentkezett vezetőségi tagok a vezetőségi ülésen az elektronikus út által lehetővé tett módon szólalhatnak fel és szavazhatnak az egyes határozati javaslatokról. A határozati javaslatokról tartott egyes szavazások végeredményét és a határozati javaslat elfogadását vagy elvetését az ülés levezető elnöke az adott szavazás végén az elektronikus úton tartott vezetőségi ülés megtartására szolgáló fórumon rendre közzéteszi.
 5. A vezetőségi ülés elektronikus úton történő megtartása céljára szolgáló fórumon szereplő tartalmat az érdeklődő felhasználók bármikor megtekinthetik, és a vezetőségi ülést valós időben követhetik is.
 6. A napirendi pontok megtárgyalását követően az elektronikus úton lefolytatott vezetőségi ülést a levezető elnök berekeszti, és ezt az elektronikus ülés lefolytatására szolgáló fórumon egyértelműen közzéteszi.
 7. Az ülés berekesztését követő öt munkanapon belül a vezetőségi ülésen hozott határozatokat, valamint az ülés jegyzőkönyvét az elektronikus vezetőségi ülés lefolytatására szolgáló fórumon és az Egyesület honlapján is közzé kell tenni.

(k) Valamennyi vezetőségi tag köteles a vezetőségi üléseknek, illetve azon bizottságok üléseinek, amelyeknek tagja, legalább hatvan százalékán (60 %) részt venni.
(l) A vezetőségi tag kötelessége a Vezetőség előtt feltárni az esetleg felmerülő érdekellentéteket. Ha vezetőségi tagot érintő, érdekellentét lehetőségét magában foglaló ügy kerül a vezetőség elé döntéshozatalra, az érintett Vezetőségi tag nem szavazhat. A Vezetőség határozathozatalában nem vehet részt továbbá az a személy, aki vagy akinek közeli hozzátartozója a határozat alapján

 1. kötelezettség vagy felelősség alól mentesül, vagy
 2. bármilyen más előnyben részesül, illetve a megkötendő jogügyletben egyébként érdekelt.

(m) Nem minősül előnynek a közhasznú szervezet cél szerinti juttatásai keretében a bárki által megkötés nélkül igénybe vehető nem pénzbeli szolgáltatás, illetve az egyesület által tagjának, a tagsági jogviszony alapján nyújtott, létesítő okiratnak megfelelő cél szerinti juttatás.

8.3.3. Az Egyesület elnöke

(a) irányítja a Vezetőség munkáját;
(b) vezeti a Vezetőség üléseit;
(c) vezeti a közgyűlés üléseit;
(d) beszámol a közgyűlésnek a Vezetőség és az Egyesület előző évi munkájáról, valamint – a könyvelő jelentése alapján – az Egyesület előző évi gazdálkodásáról;
(e) irányítja és ellenőrzi a közgyűlés és a Vezetőség által hozott határozatok végrehajtását;
(f) intézkedik és dönt a hatáskörébe utalt ügyekben;
(g) intézkedik és dönt a Vezetőség ülései közötti időszakban a Vezetőség hatáskörébe tartozó kérdésekben;
(h) kapcsolatot tart más társadalmi és érdek képviseleti szervezetekkel.

8.3.3. Az elnököt távollétében az alelnökök vagy az alelnökök egyike helyettesítik. Helyettesítés esetén az alelnök teljes joggal képviseli az Egyesületet, és gyakorolja az elnök jogait.

8.3.4. A Vezetőség tagjai:

 • Martinovichné Debulay Bianca, elnök
 • Rózsa Ibolya, alelnök
 • Schneiderné Diószegi Eszter, alelnök
 • Kovalikné Szabó Éva, vezetőségi tag
 • Rákosi Dóra, vezetőségi tag

8.4. Adminisztratív feladatok

(a) Az Egyesület adminisztratív feladatait az erre kijelölt egyik vezetőségi tag látja el. Az adminisztrációt ellátó vezetőségi tag feladatai

 1. az Egyesület tagjainak nyilvántartása;
 2. a tagdíjbefizetések nyilvántartása;
 3. levelezések, kommunikáció az Egyesület tagjaival;
 4. a közgyűléseken és a vezetőségi üléseken a jegyzőkönyv vezetése;
 5. a közgyűlések és a vezetőségi ülések meghívóinak megküldése az érintett tagok részére;
 6. a közgyűlésekről és a vezetőségi ülésekről készített jegyzőkönyvek, valamint a közgyűléseken és a vezetőségi üléseken hozott határozatok megőrzése, nyilvántartása és az érintettek részére történő megküldése a következő szabályok szerint:
  (a) a nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a közgyűlés és a Vezető-ség döntéseinek tartalma, meghozatalának időpontja és hatálya megállapítható legyen;
  (b) tartalmaznia kell a nyilvántartásnak a döntés ellen szavazók és a döntést támo-gatók számarányát, illetve - ha lehetséges - személyét;
  (c) a közgyűlés és a Vezetőség döntéseit az érintettekkel hét napon belül kell írásban közölni.
 7. az Egyesület dokumentumainak nyilvántartása, az egyesületi irattár és archívum áttekinthető rendszerezése; és a betekintés lehetővé tétele előzetes egyeztetés alapján bármely érdeklődő személy számára;
 8. a közgyűlés és a Vezetőség döntéseinek, valamint az éves beszámolónak az Egyesület saját internetes honlapján történő közzététele;
 9. kapcsolattartás az Egyesület által megbízott személyekkel (pl. könyvelővel);
 10. minden olyan feladat, amivel a Vezetőség ezt a vezetőségi tagot megbízza.

(b) Az adminisztratív feladatairól lemondott vagy azoktól megfosztott vezetőségi tag az Egyesület iratait köteles maradéktalanul átadni az Egyesület elnökének. Új adminisztratív feladatokkal megbízott vezetőségi tag kinevezéséig e feladatokat az Egyesület elnöke látja el.

8.5. Munkacsoportok

(a) A LLLI szervezeti felépítésével összhangban az egyes speciális feladatok ellátására munkacsoportok működnek az Egyesületen belül. Az egyes munkacsoportok az adott feladatra speciálisan kiképzett La Leche Liga szoptatási tanácsadók, mint tisztségviselők dolgoznak.
(b) Az egyes munkacsoportok feladatait a LLLI határozza meg, működési feltételeiket az Egyesület biztosítja.

9. Az Egyesület megszűnése

(a) Az Egyesület megszűnik feloszlással, feloszlatással, illetőleg megszűnésének megállapításával.
(b) Ha az Egyesület feloszlatásra kerül, azt a vagyonrészt, amely a szabályszerűen felmerült összes adóssága és költségei kiegyenlítése után fennmarad, a LLLI küldetésével egybevágó, jótékony célra közhasznú szervezetnek kell adományozni a Vezetőség által meghatározott módon. Minden tag adóssága az esedékes és meg nem fizetett tagsági díj összegéig terjed.

10. Vegyes rendelkezések

(a) Az Egyesület közgyűlési és vezetőségi döntéseit, alapszabályát, működésével kapcsolatos iratait, éves beszámolóit, közhasznúsági jelentését, továbbá az adminisztratív feladatokat ellátó vezetőségi tag elérhetőségét saját internetes honlapján közzéteszi. Az Egyesület működésével kapcsolatosan keletkezett iratokba az adminisztratív feladatokat ellátó vezetőségi taggal való előzetes egyeztetés alapján bárki betekinthet.
(b) Az Egyesület részére támogatást nyújtó bármely szerv, szervezet ill. személy betekinthet azon iratokba, melyekből megállapítható, hogy az általa adott támogatást az Egyesület mire fordította.
(c) Az Egyesület működéséről és szolgáltatásai igénybevételének lehetőségéről a honlapján tájékoztatja a nyilvánosságot.

11. Záró rendelkezések

(a) Az alapszabályban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi I. törvényben és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényben foglaltak, valamint a társadalmi szervezetekre vonatkozó, mindenkor hatályos egyéb jogszabályok irányadók.
(b) Az Egyesület Alapszabályának ezt a módosított változatát a 2014.október 19. napján tartott közgyűlés fogadta el.

Fót, 2014. október 19.

A fenti alapszabály módosult! A egyesület jelenleg hatályos alapszabálya itt olvasható: