Az LLL alapítói - az "alapítóanyák"

Az LLLI 2001-es konferenciáján a La Leche Liga alapítói a Liga kezdeteiról meséltek, örömmel osztva meg visszaemlékezéseiket a konferencia "Hét anya, egy álom: ismerjük meg alaposan az LLL alapítóit" szekciójában.

Néhányan régi tárgyakat, emlékeket is hoztak. Mary Ann Kerwin, aki a többi alapító szerint nem dob ki semmit, és mindent azonnal megtalál, ha szüksége van rá, A szoptatás női művészetének egy eredeti példányát hozta el.

Elhozta a Reader's Digest magazin 1963-as cikkét is, azt, amely országszerte felkeltette az érdeklődést a Liga iránt: Karen Pryor írását "A szoptatás örömére tanítanak" (They Teach the Joys of Breastfeeding) címmel. Megőrizte az LLL News (LLL Hírek) első, 1958 május-júniusi számát is. (Az LLL News volt a mai New Beginnings elődje.)

Marian Tompson magával hozta egy barátját és annak lányát, aki most Illinoisban az LLL szoptatási tanácsadók vezetője. Fém bimbóvédőket is mutatott. A Lancet nevű orvosi folyóirat 1839-es számának egyik cikke szerint ezekkel megelőzhető a mellbimbó kisebesedése.

Mary White egy 15 évvel ezelőtti bevásárlószatyrot hozott, amin LLL hirdetés volt. Amikor a magasba tartotta, Mary Swisher, egy Michigan-i tanácsadó felugrott, hogy megnézze, és így szólt: "Hiszen ez az én csoportomból való!". Mary White elhozta az LLL-rendezvényekre utazós hálóingjét is, amelyet egy LLL szoptatási tanácsadó készített neki.

Aztán elmesélték, hogyan vált "a szoptatásban megvalósuló anyai gondoskodás" a vezérgondolatukká. Az első években sokat beszélgettek arról, miben is más az az információ, amit ők kínáltak az édesanyáknak. Dr. Herbert Ratner segítségével sikerült megfogalmazniuk, hogy amit ők kínáltak, az valójában az anyai gondoskodás egy módja volt.

"Nagyon sokat köszönhetünk dr. Herbert Ratnernek" - mondta Mary White, a többiek helyeslő bólogatása mellett.

Elmesélték, hogy heten néha hétféleképpen gondolkodtak, nem mindig értettek mindenben egyet. De mindig is különleges kötelék, és a közös munka szándéka fűzte őket össze. A nézetkülönbségek kezelése Edwina Froehlich elmondása alapján néha többszöri találkozást is igénylő beszélgetéseket, az érzések feltárását, megértését jelentette. Végül szavazással hozták meg a végső döntést. A szoptatni vágyó anyák segítése volt az a közös álom, ami mindig segített túllendülni a vitákon, és folytatni a munkát a közösen alapított szervezetben. "Nem tudtuk szem elől téveszteni az eredeti célkitűzésünket, hiszen az édesanyák folyamatosan telefonáltak" - mondta Edwina Froehlich.

Felnevetnek, amikor a legvitásabb témákról kérdezik őket. Hozzátáplálás, gyereknevelés, szülés. Anya és baba egysége pedig még ma is sok-sok gondolatot ébreszt.

Valaki megkérdezte, hogyan hatott rájuk személyesen az LLL. Marian Tompson elmondta, hogy ő mindig nagyon szégyenlős volt. Az LLL elnöki székét 25 évig betöltve viszont olyan emberek léptek be az életébe, akik támogatták, és segítették személyisége fejlődését. Viola Lennon a gyermekek valódi értékét ismerte meg a szervezet által, Edwina Froehlich pedig anyai szerepében kapott megerősítést és megértést.

Amikor arról kérdezték őket, hogy most mivel foglalkoznak, lelkesen mesélték az alapítóanyák, hogy a családjuk mennyi elfoglaltságot ad még mindig, és hogy az LLL-hez fűződő viszonyuk mennyire erős továbbra is.

Betty Wagner Spandikow Tennessee-ben él, örömmel kertészkedik, varr és olvas. Férjével, Paullal Illinoisban is van egy lakásuk.

Mary White saját bevallása szerint keresztelőkről esküvőkre jár és vissza. Férjével, dr. Greg White-tal éppen árulják nagy családiházukat, hogy egy lakásba költözzenek.

Edwina Froehlich már nem vállal hosszútávú megbízásokat. Elérhető szeretne maradni családja és barátai számára, és élvezni akarja az életet.

Vi Lennon a visszavonult tanácsadókkal foglalkozó Alumnae Associationnél dolgozik, és nagy öröm számára sok gyermeke és unokája, akik mind Chicago közelében élnek.

Marian Tompson elindított egy másik non-profit szervezetet, Another Look néven, mely a szoptatás és a HIV/AIDS viszonyával foglalkozik. Egy dél-afrikai utazás inspirálta ebben.

Mary Ann Kerwin nemrég vonult vissza az LLL igazgatótanácsában végzett aktív munkából. Ő volt az utolsó az alapítóanyák közül, aki ezt megtette. Jogi praxisából is visszavonult. Ebben az évben családja több tagja is hozzájuk költözött hosszabb-rövidebb időre. Most abban reménykedik, hogy a pihenés titkaiba beavatást nyer hamarosan.

Életükről bővebben Mary Ann Cahill könyvében, a Seven voices, one dream-ben (Hét anya, egy álom) lehet olvasni angolul.

Megjegyzés:
A 2001-es cikk megjelenése óta az alapítóanyák közül hárman meghaltak:
Edwina Froehlich 2008-ban, 93 éves korában,
Betty Wagner Spandikow 2008-ban, 85 éves korában, és
Viola Lennon 2010-ben, 86 éves korában.

Írta: Patty Spanjer

Forrás

Beszámoló az LLLI 2001-es konferenciájáról. Megjelent: a New Beginnings 2001. szeptember-októberi számában (18. évfolyam 5. szám, 173.oldal)

Fordította: Patik Réka

témák: