Hasfájós-e a kisbabám?

Délután 6 óra van, és a sírás elkezdődik. Karodban a kéthetes kisbabád, a jól gyarapodó csecsemő mintapéldánya, akinek azt gondolnánk, hogy a világon semmi gondja. Hirtelen és váratlanul megfeszíti a lábacskáit, a háta ívbe hajlik, kis ökleit összeszorítja, és hadonászó lábait felfúvódott, feszes hasához húzza fel, majd fülsiketítő visításba kezd. Ha tudna beszélni, most azt mondaná: „Fájdalmaim vannak, és majd’ megőrülök!” Ahogy a babasírás erőssége fokozódik, a te idegességed is a tetőfokára hág, és teljesen tanácstalannak érzed magad. Fogalmad sincs, mi okozza a kisbabád fájdalmát, és hogyan enyhíthetnél a kínjain. A kicsi vigasztalhatatlan, és már te is vele sírsz. Együtt szenvedtek.

Próbálod szorosan átölelni, de a baba megfeszíti magát a tiltakozástól. Próbálod megszoptatni, de messzire tolja magát. Ringatod, énekelsz neki és lovagoltatod. Amitől tegnap még megnyugodott, az ma már nem működik. És a fejedben megszólal egy ismerős hang, és azt ismételgeti újra meg újra: „Mi baja a kisbabámnak? Mi a baj velem?”

Mire kipróbálsz minden jó tanácsot – többek közt Manci néni gyógynövényes teáit, az orvos által javasolt etetésbeli változtatásokat, és minden elképzelhető fogást – pont olyan rejtélyesen, ahogyan elkezdődött, nagyjából a baba 3-4 hónapos korában a küzdelem véget ér, és az élet megy tovább. A kicsi nem tűnik megviseltnek, te pedig lezárhatod kisbabás életed egyik legnehezebb fejezetét. Ez a hasfájás, más szóval kólika.

Mi az a kólika?

Bár nincs ember, aki teljesen megértené a csecsemőkori hasfájósságot, éljünk az alábbi két feltételezéssel: először is, a babának bélfájdalma van. (A kólika szó a görög „kolikos”-ból ered, ami azt jelenti: vastagbélfájdalom.) Másodszor, a babát kiborítja, felzaklatja a fájdalom. A hasfájósságról alkotott nézőpontom évekkel ezelőtt változott meg, amikor egy anya elhozta hozzám a csecsemőjét, hogy vizsgáljam meg, miért sír olyan sokat. Miután kólikát diagnosztizáltam, az anya nyers őszinteséggel azt kérdezte: „Ha jól értem, maguk gyerekorvosok azt nevezik kólikának, amikor nem tudják, mitől szenved a kisbaba, igaz?”. Igaza volt. Egy gasztroenterológus kollegám, akivel gyakran dolgozom együtt, egyszer bizalmasan így fogalmazott: „A kólika valójában egy hatbetűs szó arra, hogy ‘fogalmam sincs’.”

Ha egy felnőttnek fájdalmai vannak, kezelőorvosával együtt alaposan utánajárnak, mi állhat a fájdalom hátterében, hogy mielőbb meg tudják szüntetni azt. Ezt szem előtt tartva kezdtem el felülvizsgálni a hasfájós csecsemőkről alkotott korábbi nézeteimet. Először is a diagnózislistámról töröltem a „kólika” kifejezést, és helyette azt írtam föl: „szenvedő kisbaba”. Amellett, hogy ez pontosabban kifejezi a lényeget, arra sarkallja a szülőket és engem is, hogy tovább kutassunk a kiváltó okok után, és a megoldást keressük. Az elnevezések sokszor terápiás hatással bírnak. Ha úgy nézünk kisbabánkra, hogy ő most szenved, és nem úgy, hogy egyszerűen csak sír, akkor sokkal valószínűbb, hogy együtt fogunk érezni vele – mint ahogy akkor is így tennénk, ha tudnánk, hogy fülgyulladása van. A sírást így nem a baba manipulatív eszközének tekintjük, amivel csak azt akarja elérni, hogy minél többször felvegyük, mint ahogy azt a hasfájásról szóló mítoszok legnépszerűbbike állítja.

Dr. Sears hasfájós tippjei:

  1. Ne hívjuk hasfájásnak, inkább szenvedő (vagy fizikai fájdalmakat átélő) kisbabának!
  2. Orvosunkkal együttműködve keressük tovább a sok sírás okát!

Vajon a kisbabám hasfájós? Hogyan dönthetem el?

Ha nem tudjuk biztosan megállapítani, hogy kisbabánk hasfájós-e vagy sem, akkor nagy valószínűséggel nem az. A csillapíthatatlan sírás szívet tépő rohamai nem hagynak semmi kétséget afelől, hogy a kisbaba valóban szenved. Bár senki nem ismeri a csecsemőkori hasfájásnak sem az okát, sem a pontos definícióját, a gyermekorvosok akkor mondanak egy láthatólag egészséges, szépen gyarapodó babát kólikásnak, ha a „hármas szám törvénye” érvényes rá. Ez azt jelenti, hogy a vigasztalhatatlan sírás

  • a születését követő három hétben kezdődött el,
  • legalább napi 3 órán át tart,
  • hetente legalább három nap jelentkezik,
  • legalább három hétig elhúzódik, és
  • általában a csecsemő három hónapos koráig véget ér.

Gyakran tanácsolom azt a bizonytalan szülőknek, hogy látogassanak meg a praxisomból olyan „kólika klubtag” szülőtársakat, akiknek valóban hasfájós volt a kisbabájuk. Gyakran megkönnyebbülve jönnek vissza egy-egy ilyen beszélgetésről, és megállapítják, hogy az ő gyerekük valójában nem is hasfájós.

Hasfájós kontra többemberes babák

Valójában csak értelmezés kérdése, hogyan különböztetjük meg egymástól a sokat síró vagy a többemberes babákat (ők azok, akik csak karban nyugszanak meg) a hasfájós (fizikai fájdalmat átélő, szenvedő) csecsemőktől. De a megnevezésnél sokkal fontosabb az, hogy mit kezdünk ezzel az információval. Gyermekorvosi praxisomban hasznosnak bizonyult a „többemberes baba” kifejezés használata, amikor úgy gondolom, hogy a csecsemő veleszületett természetével, temperamentumával magyarázható a sok sírás, és „szenvedő babának” amikor orvosi okot sejtek e mögött. A hasfájós babák nem egyszerűen nyűgösködnek, hanem valós fizikai fájdalmaik vannak. Kínzó kényelmetlenségérzetük miatt sikoltoznak olyan szívet tépően. A hasfájás intenzívebb gondoskodást, másféle megközelítést igényel. Ahogy egy praxisomban lévő anyuka fogalmazott: „A most 13 hónapos lányom a hasfájás koronázatlan királynője volt. Délután háromkor elkezdte, és megállás nélkül sírt nagyjából éjfélig. Amikor viszont nem fájt a hasa, egyszerűen csak többemberes baba volt. Higgyék el nekem, VAN különbség. A többemberes babák reagálnak a sok ölelésre, hordozásra, vigasztalásra – a hasfájós babáknál viszont semmi nem működik.”

Írta: Dr. William Sears

Fordította: M. Krebsz Aletta

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu