Erős tejleadó reflex és túlságosan bőségesen termelődő anyatej

Erős tejleadó reflex és túlságosan bőségesen termelődő anyatej

Valóban az erős tejleadó reflex okozza a nehézséget?

Észreveszi-e a babáján a következő jelek legalább egyikét?

 • félrenyel, fulladozik, nem jut levegőhöz, köhög a szoptatás alatt, mintha a tej túl gyorsan jönne;
 • gyakran húzza a mellet szoptatás alatt;
 • rászorít a mellbimbóra a tejleadó reflex beindulásakor, hogy lassítsa a tej áramlását;
 • kattogó hangokat ad ki szoptatás közben;
 • gyakran bukik és/vagy hajlamos bélgázosságra;
 • időszakonként visszautasítja a mellet;
 • általában nem szeret komfort-szopni.

Ha néhány tünet ismerősnek hangzik, valószínűleg túl erős a a tejleadó reflex. Ez gyakran túl sok tejjel is társul (túltermelés). Néhány édesanya azt tapasztalja, hogy az erős tejleadó reflex vagy a túltermelés csak a baba 3-6 hetes korától kezd problémát okozni. Az erős tejleadó reflex a problémák egész skálájáért lehet felelős, a kis kellemetlenségektől kezdve egészen a komolyabb nehézségekig, attól függően, hogy milyen mértékű és mennyire befolyásolja a szoptatási kapcsolatot.

Mit tehetek ellene?

Alapvetően kétféle módon orvosolhatja a túl erős tejleadó reflexet: (1) segít a babának abban, hogy megbirkózzon a gyorsan jövő tejjel, és (2) a tejtermelést a baba igényeihez próbálja igazítani. Mivel az erős tejleadó reflex általában a túl sok tej “mellékterméke”, a legtöbb anyukának mindkét problémát meg kell oldania. Lehetséges, hogy hetekig is eltart, mire a túltermelés elleni intézkedések eredményt hoznak, tehát maradjon türelmes és ne adja fel.

(1) Hogyan segíthetünk a babának, hogy megbirkózzon a gyorsan jövő tejjel?

 • A babát úgy helyezze el, hogy a melléhez képest “hegynek felfelé” szopjon, ilyenkor a gravitáció lassítja az anyatej áramlását a baba szájában. A leghatékonyabb tartások azok, amikor a baba feje és torka a mellbimbó szintje fölött helyezkedik el. Néhány tartás, amit érdemes kipróbálni:
  • olyan bölcsőtartás, amelyben az anya hátradől (háttámla vagy sok párna segítségével);
  • olyan hónaljtartás, amelyben az anya hátradől;
  • függőleges hónaljtartás – majdnem olyan, mint a hagyományos hónaljtartás, ám a baba szinte ülő helyzetben szopik az anyával szemben, fekvés helyett (nyilvános helyen való szoptatáshoz ideális);
  • oldalt fekvő helyzet – a baba ki tudja csorgatni a felesleges tejet a szájából, amikor az túl gyorsan jön;
  • “ausztrál testhelyzet”, ebben a pozícióban az anya a hátán fekszik, a baba pedig rajta hasal, vagyis szemben a mamával. Ezt a testhelyzetet ne használja rendszeresen, mert tejcsatorna elzáródáshoz vezethet. (Suzanne Colson bába a www.biologicalnurturing.com oldalon arra is felhívja a figyelmet, hogy a hanyattfekvő édesanyán hasaló csecsemőnek ebben a testhelyzetben légzési nehézségei is támadhatnak, ezért nem javasolja ezt a megoldást – sokkal inkább a félig ülő, félig fekvő, ún. nyugágy testhelyzetet!)
 • Büfiztesse meg a babát rendszeresen, ha sok levegőt nyel!
 • Szoptasson gyakrabban! Ezzel lecsökken az etetések között felhalmozódó tej mennyisége, a baba pedig ügyesebben meg tud birkózni vele.
 • Etesse a babát akkor, amikor álmos és nyugodt! A baba gyengédebben fog ilyen állapotban szopni, a tej áramlása pedig lassabb lesz.
 • Várja ki, amíg a tejleadó reflex beindul, ekkor vegye le a babát a melléről és fogja fel a tejet egy törölközővel vagy textilpelenkával! Amikor lassul a tej áramlása, tegye vissza a babát a mellére!
 • Fejje ki kézzel vagy géppel a melléből a tejet egészen addig, amíg a tej áramlása lelassul, ekkor tegye a babát mellre! Ezt a módszert csak akkor használja, ha semmi más nem vált be, mert további tejtermelésre ösztönöz. Ha ezt a módszert használja, próbáljon meg minden alkalommal kevesebb tejet kifejni egészen addig, amíg el tudja hagyni a szoptatás előtti fejést.

(2) Minél jobban igazítsa a tejmennyiséget a baba igényeihez!

 • Ha a baba megfelelő ütemben gyarapszik, akkor elég lehet etetésenként az egyik mellel megkínálni.
 • Ha a baba befejezi a szopást az első mellen és továbbra is szopni akar, ugyanarra a mellre tegye vissza!
 • Ha a másik mell időközben nagyon feszülne, fejjen le egy kis tejet a feszülés csökkentésére, majd használjon hideg borogatást – próbáljon minden alkalommal kevesebb tejet lefejni, egészen addig, amíg már nem feszül a melle fejés nélkül sem.
 • Kerüljön el mindenféle extra mell-stimulációt, azaz szükségtelen fejést, hosszas zuhanyozást vagy tejgyűjtő kagyló hosszú ideig való viselését stb.
 • Az etetések között használjon hideg borogatást a mellére (30 perc borogatás után legalább egy órányi szünetet kell tartani). Ez lassítja a vérkeringést és ezáltal a tejtermelést.
 • Ha az etetésenkénti egy mell nem válik be kb. egy hét után sem, próbálja meg a babát egy mellből etetni egy bizonyos időtartamon keresztül, mielőtt mellet váltana. Ezt blokkokban szoptatásnak hívják. Kezdje 2-3 órás blokkal, majd ha szükségesnek érzi, növelje az időt fél órás időszakokkal! Ne korlátozza a szopások gyakoriságát vagy hosszát egyáltalán, egyszerűen tegye a babát vissza mindig ugyanarra az oldalra a megadott időtartamon belül. Ha a másik melle időközben nagyon feszülne, fejjen le egy kis tejet a feszülés csökkentésére, majd használjon hideg borogatást – próbáljon minden alkalommal kevesebb tejet lefejni, egészen addig, amíg már nem feszül a melle fejés nélkül sem. Rendkívüli esetekben lehetséges, hogy 4 órát is meghaladó blokkokkal is kísérletezni kell, hogy megtalálja azt a mellenkénti időtartamot, ami a legjobban beválik.
 • További intézkedések, amelyek csak a túltermelés szélsőséges eseteiben használatosak: például a káposztalevél-borogatás és különböző gyógynövények használata.

Ha ezek a javaslatok nem is oldják meg a nehézségeket teljesen, sok anyuka úgy tapasztalja, hogy a bőséges termelés és a gyors tejleadás legalább valamelyest csökken, nagyjából 12 hetes korra. Ekkor ugyanis olyan hormonális változások történnek, amelyek a tejtermelést stabilabbá teszik és jobban összehangolják a mennyiséget a baba igényeivel.

Néha a túl sok tejjel vagy túl erős tejleadó reflexszel küzdő anyák babája nagyon hozzászokik a gyorsan jövő tejhez és tiltakozik, amikor ez lelassul valamikor 3 hét és 3 hónap között. Lehet, hogy a tejleadás nem is igazán lassú, mégis annak tűnik a baba számára.

Forrás: Kelly Bonyata, IBCLC: “Forceful Let-down (Milk Ejection Reflex) & Oversupply”, 2011
Fordította: Wouters Krisztina, LLL szoptatási tanácsadó

Más szakirodalmi források arra hívják fel a figyelmet, hogy az erős tejleadó reflexű édesanyák esetében előfordulhat az is, hogy a csecsemő csak 3 és 6 hónapos kora között kezd el tiltakozni az erős sugárban áramló anyatej ellen. Vonakodnak a szoptatástól (sztrájkolhatnak is), vagy ritkábban, kevesebbet, nyugtalanul szopnak, ami akár a gyarapodásukban is meglátszódhat. A csecsemők viselkedése és a fenti technikák hozzájárulhatnak az anyatej mennyiségének kellemes szintre csökkentéséhez. (Mohrbacher-Stock (2003): The Breastfeeding Answer Book. LLLI. 127.oldal)

A tejtermelés csökkentésére Veldhuizen-Staas olyan módszert javasol, amely nemcsak a tejcsökkentésre koncentrál, hanem a csecsemő szempontjait is figyelembe veszi, azaz biztosítja, hogy a kisbaba kényelmesen szophasson anélkül, hogy a túl erős tejleadó reflexszel vagy a túl nagy mennyiségű tejjel kelljen birkóznia.
Az édesanya először is mindkét mellét lefeji, amennyire csak lehetséges, majd a fejés után azonnal mellre teszi a csecsemőt és mindkét „üres” melléből megszoptatja. Ezután a fent leírt módon blokkokra osztja a napot és minden alkalommal, amikor a kisbaba jelzi, hogy szopni szeretne, ugyanazt a mellet ajánlja fel neki az édesanya, mindenféle korlátozás nélkül (sem a gyakoriság, sem az időtartam nincs korlátozva, csak az oldal). Az időköz (blokk) végén vagy egy sok órás alvás után a csecsemő a másik mellett kapja meg minden szopásra az új blokkon belül.

Bár sokan gondolják, hogy a kevés tej a legnagyobb probléma, ami a szoptatás során felléphet, a túl sok tej, illetve a túl erős tejleadó reflex szintén sok nehézséget és fejtörést okozhat az édesanyának. Alkalmanként még a szoptatási tanácsadónak is be kell vetnie minden tudását és kreativitását vagy segítséget kell kérnie, ha ő maga kerül szembe ezzel a problémával.

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu