Bukás és reflux

A kisbabám bukik – ez baj?

A bukás (amire élettani vagy szövődménymentes refluxként is utalnak) gyakori, és legtöbbbször normális jelenség a csecsemőknél. A legtöbb kisbaba bukik néha, mivel éretlen még az emésztőrendszere, ami miatt az étel könnyebben folyik vissza a nyelőcsőbe.

Gyakori a bukás, ha a kisbaba túl sok anyatejet evett meg túl gyorsan. Ez akkor fordulhat elő, ha a baba nagyon gyorsan vagy nagyon intenzíven szopik, vagy ha az édesanya melle túltelítődött. A bukás mennyisége általában sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Ha egy csecsemő figyelme könnyen elterelhető (elengedi a mellet és nézelődik), vagy nagyon nyugtalanul szopik, több levegőt nyelhet, és gyakrabban bukhat. Vannak babák, akik fogzáskor, a mászás vagy a hozzátáplálás megkezdésekor buknak többet.

Néhány adat (minden csecsemőre, nemcsak szoptatottakra):

 • A bukás általában közvetlenül evés után jön, de előfordulhat az evés befejezése után 1-2 órával is.
 • A 3 hónaposnál fiatalabb kisbabák fele napjában legalább egyszer bukik.
 • A bukás 2 és 4 hónapos kor közt a leggyakoribb, legintenzívebb.
 • 7-8 hónapos korra sok csecsemő kinövi a bukást.
 • A legtöbben egyéves korra abbahagyják a bukást.

Ha “vidáman bukó” kisbabád van, vagyis jól gyarapszik, a bukást nem kíséri nyűgösség, diszkomfort-érzés, és alapvetően elégedett a kicsi, akkor a bukás leginkább mosási és társasági problémának tekinthető, nem pedig orvosi kérdésnek.

A jelentős bukás néhány oka

 • Anyatej túltermelés vagy erős tejleadó reflex okozhat reflux-szerű tüneteket, és általában egyszerű intézkedésekkel megoldható.
 • Élelmiszer-érzékenység is okozhat jelentős mennyiségű bukást. A legvalószínűbb kiváltók a tejtermékek (a gyermek vagy az anya étrendjében). További megválaszolandó kérdések: kap-e a baba bármi mást az anyatejen kívül – tápszert, hozzátáplálást (gabonakásákat, pelyheket stb.), vitaminokat (vagy fluoridot, vasat), gyógyszert, gyógynövénykészítményt? Az édesanya szed-e valamilyen vitamint, gyógynövénykészítményt, gyógyszert, vasat stb.?
 • A refluxban (GERD, gastroesophageal reflux disease) szenvedő kisbabák általában sokat buknak (lásd lentebb).
  Bár szoptatott csecsemőknél ritkán figyelhető meg, az újszülött rendszeres sugárban hányása a pilorus sztenózis tünete lehet, egy olyan gyomorproblémáé, melyet műteni kell. Fiúknál négyszer gyakoribb, mint lányoknál, a tünetek általában 3 és 5 hetes kor közt jelentkeznek. Azokat az újszülötteket, aki naponta legalább egyszer sugárban hánynak, érdemes szakemberrel megvizsgáltatni.

Reflux

A refluxos csecsemők kis százaléka komoly kellemetlenségeket és komplikációkat él meg a reflux miatt. Ezeket a kisbabákat néhányan (a “vidáman bukók” ellenpontjaként) “sovány sírós”-ként emlegetik. Családi hajlam is valószínűsíthető a refluxnál. A reflux gyakori koraszülötteknél (az éretlen szervrendszerek miatt, koraszülöttségükből fakadóan), és olyan babáknál, akiknek egyéb egészségügyi problémáik is vannak. A reflux 12-24 hónapos korra általában javul.

Az alábbiak a reflux tünetei – különböző mértékben jelenhetnek meg, és a gyermekgyógyász diagnózisa feltétlenül szükséges:

 • Gyakori bukás vagy hányás; nyűgösség bukáskor. Néhány refluxos csecsemő nem bukik – a “csendes reflux” olyankor jelenik meg, amikor a gyomortartalom csak a nyelőcsőig jut, onnan visszakerül a gyomorba, így fájdalmat okoz, de bukást nem.
 • Félrenyelés, gyakori büfizés vagy csuklás, rossz lehelet.
 • A baba nyugtalan lehet, vagy rosszul alszik a diszkomfort miatt.

A súlyos reflux figyelmeztető jelei:

 • Vigasztalhatatlan, komoly nyugtalanság, sírás, amely az evéshez kapcsolódik.
 • Lassú gyarapodás, súlyvesztés vagy fejlődésben való megállás. Evési nehézség, mell/táplálék elutasítása.
 • Nyelési nehézség, fájó torok, rekedtség, krónikus orrdugulás, krónikus orrmelléküreg- és fülfertőzések.
 • Véres vagy sárga/zöld színű bukás.
 • Sandifer szindróma: a baba hátrafeszíti a nyakát és hátát, hogy megszabaduljon a reflux okozta fájdalomtól – ettől megnyúlik a nyelőcső, és csökken a rossz érzés.
 • Légzési problémák: bronchitis, ziháló légzés, krónikus köhögés, tüdőgyulladás, asztma, aspiráció, apnoé, cianózis.

A reflux miatt a csecsemő vagy kevesebbet eszik (ha az evés utáni fájdalommal társítja az evést, vagy ha nehéz nyelnie), vagy túleszi magát (mert a szopás a gyomorban tartja a gyomortartalmat, és mert az anyatej egy természetes antacidum, savlekötő).

A refluxról jelenleg rendelkezésre álló információk azt mutatják, hogy a reflux vizsgálata vagy kezelése 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek esetében csak akkor kívánatos, ha a bukás lassú gyarapodással, súlyvesztéssel, súlyos fulladással, tüdő-megbetegedéssel vagy más komplikációval társul. Donna Secker, MS, RD Gastroesophageal Reflux Disease című cikke szerint: “az a refluxos csecsemő, aki szépen fejlődik és nem mutat más különösebb egészségügyi problémát, akkor jár a legjobban, ha alig vagy egyáltalán nem részesül terápiában.”

Amikor a reflux lehetősége felmerül, sok esetben az orvos először különböző refluxellenes készítményekkel próbálkozik (anélkül, hogy vizsgálatokat végezne), hogy lássa, a készítmények javítanak-e a baba állapotán. Ha vizsgálat történik, az általános gyakorlat egy 24 órás pH-megfigyelés. Ez egy invazív vizsgálat, amikor is egy csövet vezetnek le a kisbaba torkán, hogy a nyelőcső alsó végén mérni tudják a savasság mértékét. Egy másik lehetőség, a bárium-nyeletéses vizsgálat, kevésbé invazív (a babával egy báriumos keveréket itatnak, majd megröntgenezik), de nem túl hatékony kisbabáknál, mert a csecsemők többsége refluxszal reagál, ha báriumot kap.

Szoptatási tippek

 • Tervezzünk gyakori szoptatást! A kisebb, gyakoribb adagokat könnyebb megemészteni a kisbabának.
  Igyekezzünk a kisbabát félig ülő vagy teljesen függőleges testhelyzetben szoptatni, vagy dőljünk hátra, hogy a baba rajtunk legyen, pocakja a pocakunkon! A jó mellretétel csökkenti a levegőnyelés esélyét.
 • A nyugtalan, vonakodva szopó csecsemőknél segíthet a sok-sok bőrkontaktus, a mozgás közben szoptatás (sétálva, ringatva), fürdés közben vagy félálomban szoptatás.
 • Hagyjuk, hogy a baba teljesen befejezze az egyik oldalon a szopást (várjunk, amíg magától elengedi, vagy elalszik), mielőtt a másik oldallal kínáljuk! A túl gyors váltás bukást okozhat. Ha a kicsi nagyon gyakran szeretne szopni, inkább néhány óránként váltsunk csak oldalt ahelyett, hogy minden szoptatásnál váltanánk!
 • Hagyjuk, hogy a kisbabánk minél többet komfortszopjon, cumizzon a mellen, mert ez csökkenti az irritációt, és gyorsítja a gyomor ürülését!
 • Kerüljük szoptatás után a gyors, hirtelen mozdulatokat, a baba felesleges mozgatását, rendezgetését!
 • Büfiztessünk a mellek közti váltáskor, és rögtön szoptatás után is!

Mit tehetek, hogy csökkentsem a bukást, refluxot?

 • Szoptass! A reflux ritkább a szoptatott csecsemőknél! Ráadásul a refluxos szoptatott kisbabáknál enyhébb és rövidebb ideig tart a reflux, kevesebb éjszakai kellemetlenséggel, mint a tápszeres babáknál. Azért is előnyös a szoptatás, mert az anyatej sokkal gyorsabban hagyja el a gyomrot (vagyis kevesebb ideig képes az étel visszajutni a nyelőcsőbe), és valószínűleg kevésbé irritáló, ha mégis visszajut.
 • Minél nyugodtabb a kisbabád, annál ritkább a reflux.
 • Szüntess meg minden dohányfüst-szennyezést körülöttetek, mivel ez egy komoly kiváltó tényező!
 • Csökkentsd vagy szüntesd meg a koffeinfogyasztásodat! Az édesanya jelentős koffeinfogyasztása hozzájárulhat a refluxhoz.
 • Minden refluxos csecsemő esetében gondolni kell allergiára! A Pediatrics áttekintő cikke (Salvatore 2002) szerint az egy évnél fiatalabb csecsemők refluxos problémáinak mintegy fele visszavezethető a tehéntej-fehérje allergiára. A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a tünetek hasonlóak lehetnek, ezért a gyermekgyógyászoknak érdemes minden refluxgyanús esetet a tehéntejfehérje allergia szempontjából is megvizsgálni.
 • Pozícionálás:
  • a reflux akkor a legrosszabb, ha a baba hanyatt fekszik;
  • sok szülőnek beválik, ha hordozza (kendőben vagy bébihordóban) a gyermekét;
  • kerülendő a kisbaba hasának megnyomása, ettől erősödnek a refluxos tünetek és a diszkomfort (öltöztessük a babát lazaderekú ruhákba, ne szorítsuk meg túlságosan a pelenka derekát, kerüljük az előredöntött testhelyzeteket, pelenkacserénél inkább gördítsük a kicsit az oldalára ahelyett, hogy megemeljük a lábait);
  • friss tanulmányok keresték a refluxos csecsemőknek megfelelő testhelyzetet. Ezen tanulmányok szerint a baba fejének megemelése nem javított jelentősen az állapoton. Ami valóban javulást hozott, az a baloldalukon fekvés és a hasonfekvés volt! Hasra csak akkor fektessük a picit, ha teljesen éber, és folyamatosan figyelni tudunk rá, a bölcsőhalál megnövekedett kockázata miatt.
  • bár a friss kutatási eredmények nem támasztják alá, hogy érdemes félig fekvő (30 fokban megemelt) helyzetben tartani a kisbabát, ez mégis gyakori ajánlás maradt. A babahordozóban vagy hintában (60 fokos szögben) megemelt testhelyzet a kutatások szerint jobban erősíti a refluxos tüneteket, mint a hasonfekvő testhelyzet.
  • Amennyiben refluxellenes gyógyszert kap a baba, fontos, hogy az adagolását folyamatosan az állapotához és növekedéséhez igazítsák!

Mi a helyzet a sűrítőkkel?

A különböző őrlemények, melyeket hosszú ideje adatnak a csecsemőknek szánt anyatejhez vagy tápszerhez, mára ellentmondásos megítélésűvé váltak.

Működik? A sűrítők csökkenthetik a bukást, de a kutatások nem mutatnak csökkenést a reflux tekintetében (csendes reflux). A sűrítők mellett gyakran tapasztalható evéshez kötődő köhögés, lassabban ürül ki a gyomor, és nő a refluxos esetek, valamint az aspirációk száma. Fontos, hogy a rizsőrlemény/-pehely nem sűríti hatékonyan az anyatejet, az anyatej amiláz (szénhidrátbontó enzim) tartalma miatt.

Egészséges a babának? Ha sűrítőket alkalmazunk, figyelni kell, mennyit eszik a kisbaba, mert összességében így kevesebb anyatejhez juthat, vagyis csökken a tápanyagbevitel. Számos indoka van annak, hogy ne vezessük be túl hamar a gabonaféléket vagy más táplálékokat. Bizonyított, hogy a rizs vagy a gluténtartalmú gabonafélék bevezetése az étrendbe 3 hónapos kor előtt, növeli a gyermeknél az I. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul a refluxos kisbabáknak sokkal inkább szükségük van minden védelemre az allergiák, a légúti és fülfertőzések ellen – miközben a tudományos eredmények szerint a korai hozzátáplálás éppen ezeknek a kockázatát növeli.

A szoptatási kapcsolat: A korai hozzátáplálás kapcsolatba hozható a korai elválasztódással. Ebből a szempontból a refluxos csecsemők már eleve nagyobb kockázatnak vannak kitéve nyugtalanságuk, esetleges szopási sztrájkjaik miatt, hiszen a szoptatáshoz esetleg kellemetlenséget társítanak.

Biztonság: Soha ne adjunk sűrítőt a baba táplálékához orvosi felügyelet nélkül, ha a baba gyengén vagy koordinálatlanul szopik!

Írta: Kelly Bonyata, IBCLC

Fordította: Patik Réka

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu