Alapismeretek

A szoptatás természetes és normális az emberi faj számára, mégis elképzelhető, hogy egy kis időbe telik, amíg te és a babád megtanuljátok. A tejtermelés attól fokozódik (a tested több tejet termel gyorsabban), ha gyakrabban szoptatsz, vagy fejsz. Minél üresebb a melled, annál gyorsabban pótlódik a kiürült tej. Az anyatej folyamatosan termelődik, a mell még hosszú szoptatások után is csak maximum 75 %-ig ürül ki.

Korai szoptatás

A kolosztrum (előtej) a szülés után azonnal elérhető.

A korai bőrkontaktusban a baba könnyen alkalmazza a vele született ösztönöket, amelyek a szoptatást segítik. Optimális esetben póbáld a szülés utáni első órában bőrkontaktusba venni a babát, mielőtt bármilyen beavatkozás – mosdatás, mérés stb-  történne.

A bőrkontaktust és a “csak dőlj hátra és szoptass” pózt soha nem késő elkezdeni, még akkor sem, ha a baba álmos a gyógyszerek miatt, amiket szüléskor kaptál – a baba bőrkontaktusban jól tud a szopizásra koncentrálni.

Gyakori szoptatás

A babák gyomra kicsi, nem tudnak hosszan várni a táplálékra.

Szoptasd 24 óra alatt minimum 8-12 alkalommal.

A kolosztrum (előtej) mennyisége pont a baba pici gyomrához igazodik.

A gyakori, rövid szoptatások biztosítják, hogy a baba pont annyi tejet kapjon, amennyire szüksége van – minél gyakrabban és hosszabban szoptatsz, annál több tej termelődik

Kolosztrum

Ez az első napokban termelődő koncentrált tej hashajtó hatású  (segíti az első széklet, a mekónium  távozását), csökkenti a sárgaságot és olyan ellenanyagokban is gazdag, amelyek a fertőzésektől védik a babát.

Csak kényelmesen!

 • A megfelelő mellretapadás kulcsfontosságú.
 • Ülj kényelmesen, párnákkal jól körülvéve, megtámasztva.
 • A mellet természetes helyzetében tartsd!
 • Húzd a babát közel magadhoz, a hasa legyen a tiéddel szemben, a füle, válla, csipője egy vonalban.
 • A baba orra a bimbó magasságában legyen, így nagyobbra tudja nyitni a száját (mert a nyaka nyúlik és van helye mozogni) és mélyen, kényelmesen tud a mellre tapadni.
 • Ha nehéznek vagy kényelmetlennek találod a szoptatást, hívj mielőbb szakképzett segítséget!

Hagyd teljesen jól lakni!

Nem szükséges minden szoptatást stopperrel mérni – a baba jelezni fogja, ha jóllakott: elégedetten elengedi a mellet, vagy elalszik.

Szoptasd meg mindig, amikor kéri. Így pont annyit szophat, amennyire szüksége van, a melledet pedig stimulálja a bőséges tejtermelésre.

Figyeld az éhségjeleket!

 • A fej forgatása, keresés, az öklöcske rágása, nyalogatása, az izgő-mozgó végtagok mind-mind korai éhségjelek.
 • A sírás már késői éhségjel – a nyugodt babát könnyebb mellre helyezni és megszoptatni.
 • A nap folyamán néha a baba éhesebb és szomjasabb, mint máskor, akárcsak te. Sok kisbaba “tömbösítve szopik”, ami azt jelenti, hogy a nap bizonyos részeiben sűrűbben szopnak- ez főként este jellemző.
 • Néhány kisbaba  az első napokban aluszékony lehet a szüléskor kapott fájdalomcsillapítóktól vagy a sárgaságtól. Ez azt jelenti, hogy nem képesek annyit szopni, amennyit szeretnének.

A megfelelő bevitel jelei a tejbelövellés után

 • Hallod nyelni a babát?
 • Legalább 3 db 200 Ft-os érme nagyságú széklet 24 óra alatt annak a jele, hogy eleget eszik
 • Fordulj szakemberhez, ha a baba sokszor nyugtalan, akár még egy hosszú szoptatás után is.
 • Ha a baba aluszékony, ösztönözd 24 óra alatt 10-12 aktív szopásra. Tartsd testközelben és amikor ébren van, vagy a felszínes alvási szakaszban, próbáld mellre tenni.

Csak anyatej!

Az egészséges, időre született babának nincs szüksége semmilyen más folyadékra, vagy szilárd táplálékra az első hat hónapban.

A tápszerpótlás vagy egyéb folyadékok csökkentik a tejmennyiséget és allergiás reakciókat indíthatnak be.

A cumisüvegek vagy nyugtató cumik nemcsak a tejtermelésre gyakorolnak negatív hatást, hanem összezavarhatják a baba szopási technikáját is és a szopás elutasításához vezethetnek.

Ha szükség van pótlásra, használj kanalat, poharat vagy fecskendőt.

Az éjszakai szoptatások fontosak

A babának létfontosságú, hogy éjjel is szophasson: így biztosak lehetünk benne, hogy elég tejhez jut.

Az éjszakai szoptatások nemcsak a tejtermelés fenntartását segítik, hanem a túltelítődés, az elzáródások és a mellgyulladás megelőzésében is szerepük van.

Az éjjeli szoptatások egyszerűbbek, ha a baba közel van hozzád.

Ismerkedj össze a babáddal, és élvezzétek az együttlétet!

Hamarosan megtanulod, hogy mire van szüksége a babának  és azt is, hogy mit szeret. Az újszülött babáról való gondoskodásnak a legkönnyebb módja, ha elfogadjuk a közelségre való igényét. Az apák, partnerek szintén kivehetik a részüket a közelség biztosításának kellemes feladatából – ölelés, pelenkacsere, fürdetés, vagy hordozás által.

Alakítsátok ki a saját ritmusotokat!

Eleinte nyomasztó lehet a baba ellátásának napi 24 órás felelőssége. Próbálj belelazulni – lassanként észreveszed majd a finom mintázatokat a nap folyamán. Ezekre tudsz majd építeni, amikor kialakítod a mindkettőtöknek megfelelő napi ritmust.

Mozdulj ki!

 • A napoknak remek ritmust ad, és az elszigeteltség, bezártság érzése sem alakul ki, ha rendszeresen kimozdulsz a babával.
 • Szoptatni úgy is lehet, hogy mások ne vegyék észre. A tükör előtti gyakorlás is segíthet.
 • Szoptasd meg a babát, mielőtt dühös lesz – a síró baba biztosan bevonzza majd a közönséget!

Múlik az idő

Az első életév feléig az egészséges babának csak anyatejre van szüksége, ekkor kezd megérni a szilárd táplálékra.

Növekedési ugrások

Már az első hetektől rendszeresen tapasztalhatsz növekedési ugrást. Ekkor a baba nagyon éhes – a tejtermelés fokozódását segíti, ha olyan gyakran szoptatod, ahogy csak tudod. A melleidet puhábbnak és lazábbnak érezheted, ahogy a tejtermelés stabilizálódik. Ez egybeeshet egy növekedési ugrással. Ne izgulj, továbbra is va,n elég tejed és a szoptatás is újra beáll majd.

A túltelítődésről

Szoptass olyan gyakran, ahogy csak tudsz

A bimbóudvart egy speciális masszázstechnikával lehet felpuhítani, amely elvezeti a bimbótól a folyadékokat/ödémát, ezáltal a baba könnyebben, jobban tud a mellre tapadni.

A bimbó alapját nyomd be az öt ujjbegyeddel.
Alkalmazz gyenge nyomást kb 1 percig – a bimbóudvaron látható lesz azujjaid nyoma. Az ujjad oldalával is alkalmazhatod a nyomást
Helyezd a hüvelykujjadat a bimbó egyik oldalára, másik két ujjadat pedig arra az oldalra, ahol a baba ajkai lesznek. Nyomj ki egy kis tejet, ha szükséges.

A szoptatás előtti meleg, nedves borogatás segíti a tej áramlását. A hideg borogatás a szoptatások között a duzzanatot/ödémát és a fájdalmat csökkenti.

Fájdalmas mellbimbó

A fájdalmas mellbimbó és a sebesedés megelőzésében nagyon fontos, hogy a babát mindkettőtöknek kényelmes testhelyzetben szoptasd.

A fájdalom annak a jele, hogy valamit változtatni kell – fordulj szakemberhez.

Azelőtt szoptasd meg a babát, hogy nagyon éhessé válna. Először a kevésbé fájó mellből szoptasd. Váltogasd a szoptatási pozíciókat. Ha szeretnéd levenni a mellről, az ujjadat helyezd a baba ínyei közé. Ha viszket, ég a mellbimbód, vagy a szoptatások alatt vagy között nyilalló fájdalmat tapasztalsz, mindenképp fordulj LLL tanácsadóhoz, aki a továbbiakban tud segíteni.

A cikk pdf formátumban letölthető itt.

2018. június
Forrás: https://www.laleche.org.uk/beginning-breastfeeding/
Fordította: Wouters Krisztina, LLL szoptatási tanácsadó

 

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu