A szopási sztrájkról

Még fiam születése előtt elhatároztam, hogy mindenképpen szoptatni fogom őt, amilyen sokáig csak lehet. Csakhogy Bence a szülést annyira megszenvedte, hogy élete első három hetét kórházban kellett töltenie. Bár beengedtek hozzá, nem szoptathattam, merthogy az orvosok szerint ahhoz még túl gyenge volt. Így elkezdtem fejni, s a lefejt tejet cumisüvegből diktáltam bele. Amikor hazaengedték, a nővérkék még figyelmeztettek, hogy befelé forduló mellbimbóim miatt nem fog menni a szoptatás. Szerencsére nem lett igazuk, s itthon három nap alatt sikerült átállni a cumisüvegről a szopásra.

De a gondok ezzel még nem értek véget. A szakkönyvek és rokonok tanácsai alapján ugyanis előírás szerint, három óránként szoptattam, s nem tettem mellre akkor sem, amikor már láthatólag éhes volt, amennyiben még nem volt itt a következő szoptatás ideje. Ez Bence három hónapos koráig tartott, amikor is elkezdte visszautasítani a szopást. Inkább egész nap ordított, de nem volt hajlandó öt percnél tovább szopni, sőt sokszor el sem fogadta a felkínált mellbimbót. Ennek következtében a súlya nemhogy nőtt volna, de csökkenni kezdett. Pánikba estem, hiszen hat hónapos koráig csak szoptatni szerettem volna, mindenképpen el akartam kerülni a tápszert. Azonban azt sem hagyhattam, hogy egy ilyen pici baba sokáig fogyjon.

Tanácstalanságomban a La Leche Ligához fordultam. Telefonon a következő tanácsokat kaptam: mivel úgy tűnik, fiam szopási sztrájkba lépett, járjak túl az eszén – már akkor tegyem mellre, amikor még csak ébredezik, így nagyobb valószínűséggel elfogadja. Szoptassam sokkal sűrűbben, és minden alkalommal mindkét mellből, hogy több legyen a tej, s így meginduljon a hízás. Végül, próbáljak ki más szoptatási pózokat, így keltsem fel, ill. tartsam fenn az érdeklődését.

Megfogadtam a tanácsokat, s egy hét múlva már megállt a súlycsökkenés, nemsokára újra megfelelően gyarapodott Bence. De ami még fontosabb, elégedettebb, kevésbé nyűgös lett. Kialakult egy egyéni szopási ritmusunk és rítusunk, pl. rendszeresen két óránként evett, s nem tért vissza a három, sőt négyórás időközökre. A jobb mellből csak egy bizonyos pozícióban fogadta el a tejet: amikor a hónom alá dugtam, s elölről kapta be a mellbimbót. Visszaszokott az éjszakai szopásokra is, amelyekről azután csak nagyon sokára mondott le. Én mégsem bántam egyik változást sem, mert láttam, mennyivel elégedettebb, kiegyensúlyozottabb így, hogy az ő kívánsága szerint történik a szoptatás. Ráadásul én is megnyugodtam, mert láttam, hogy így sikerül az, amit célul tűztem ki magam elé, tudniillik az, hogy minél tovább szoptathassam gyermekemet. Később az elválasztás is fokozatosan történt, az ő igényei szerint, s így valamivel a második születésnapja után ő mondta ki a végső szót: többet nem szopok, mert már nagyfiú vagyok.

Csapó Stefánia

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu