A mi mesénk - második rész

Martinovichné Debulay Bianca, az LLL Magyarország elnöke

Martinovichné Debulay Bianca fényképeHol és mikor hallottál először az LLL-ről?

A nővérem a '80-as években az Egyesült Államokban élt, és amikor én első gyermekemet, Annát vártam, ő már kétgyermekes édesanya volt. Ő küldte el nekem hasznos ajándékként a The Womanly Art of Breastfeeding (LLL-berkekben kapott becenevén a WAB), A szoptatás női művészete című könyvet, mely a La Leche Liga legfontosabb kiadványa, egy olyan kézikönyv, melyet én is sokat forgattam. Anna születése után ez a könyv volt az egyik fő támaszom. Annyira hasznosnak éreztem, hogy esténként egy régi írógépen egy-két oldalt le is fordítottam belőle, hogy elküldjem azon barátainknak, akiknek éppen valamilyen szoptatással kapcsolatos nehézsége támadt. (Épp mint a WAB keletkezése: az első kiadás az amerikai alapító anyák konyhaasztalán íródott azokban a csendesebb órákban, amikor a családok igényei teret adtak a könyvírásnak is. - P.R.)
1989-ben sikerült immár két kisgyermekemmel meglátogatni a nővéremet, és ekkor ellátogattam egy amerikai LLL baba-mama csoportba is.

A magyarországi LLL tevékenységébe hogyan kapcsolódtál be?

Igazán kalandosan bukkantam rájuk! 1992-ben épp szokásos tél végi családi kirándulásunkon voltunk három gyermekünkkel, amikor véletlenül rábukkantam a tv-újságban, hogy egy délelőtti műsorban az LLL-ről lesz szó. Kivételesen tv-nézésre adtam a fejem, hiszen úgy éreztem, muszáj megnéznem az interjút. Ebben Ágoston Anikó és Alison Langley szerepelt. Egy furcsa nevű utcát ... Vihorlát utcát emlegettek, a címet a szállásunkon nem is tudtam felírni. A kirándulás után hazaérve megnéztem a térképen: két Vihorlát utca is van Budapesten, az egyik Csepelen, a másik valahol a mi közelünkben. Gondoltam, a tv-műsorban látott jellegzetes, sárga katedrál ablakot fel fogom ismerni és ha a két utcát végigjárom, biztosan megtalálom az LLL-t. Sem a közelünkben lévő, sem a csepeli Vihorlát utcában nem találtam, így írtam egy levelet a Magyar Televíziónak, hogy tudnak-e pontosabb elérhetőséget adni. A levelet valamiért a Magyar Rádió kapta meg, ők küldték át a TV-hez, akik válaszoltak, megmondták, hol találom az angol nyelvű csoportot, de nagyon sok idő telt el a vargabetűk miatt, míg megtudtam, hogy akkor éppen a Vörösmarty utcában találom a csoportot, a Református Skót Misszió budapesti templomának épületében. Természetesen itt volt az a sárga katedrál ablak is, amit hosszú sétáim alkalmával hiába kerestem.
Amikor ide érkeztem, hogy a baba-mama csoport találkozóján részt vegyek, körülbelül 10-12 baba és mama várakozott rajtam kívül, de mivel nem sikerült előkeríteni a terem kulcsát, végül az Oktogon mellett egy kis zajos parkban ültünk le a padokra - ilyen benzinfüstös, szokatlan helyszíne volt életem második LLL-baba-mama csoportjának. Ekkor nekem már három gyermekem volt és igazából már a legkisebbet, Andrást sem szoptattam. (Később született még egy kisfiam.)

Milyenek voltak a következő évek az LLL budapesti világában?

Nagyon barátságos társaságba csöppentem! Alison a közelünkben lakott (a második kerületben, abban a bizonyos Vihorlát utcában, a 44. szám alatt), így gyakran találkoztunk. Alison angol baba-mama csoportja mellett Ágoston Anikó magyar nyelvű csoportot is indított a Gyermek téren (XIII. kerület), az anyatejgyűjtő épületében. Ebbe a Gyermek téri csoportba járt például egy ideig Sződy Judit is (ma IBCLC laktációs szaktanácsadó).

Mikor lettél akkreditált LLL szoptatási tanácsadó?

1995-ben akkreditáltak, az LLL Magyarország Egyesület vezetését pedig már 1993 januárja óta végeztem. Magát az egyesületet 1992 szeptemberében jegyezték be, Odor Andrea elnökségével és neki volt nagyon nagy szerepe abban, hogy sikerült létrehozni és bejegyeztetni.
Mikor engem akkreditáltak, már több magyarországi LLL szoptatási tanácsadó is volt, hazaköltözött például az Angliában akkreditációt szerző Tátrai Kati, és az Egyesült Államokban szoptatási tanácsadóvá váló Fialowski Alíz is. Egyre többen lettünk.
Az 1995-ös akkreditációm után a Gyermek téri csoportot közelebb költöztettem a lakóhelyemhez, először a II. kerületbe, az Aranka utcába, azután az I. kerületbe, a Piroska utcába, a Családsegítő Központba. Amikor a családsegítő az Attila utcába költözött, a csoport is költözött vele együtt. Jelenleg is az Attila utcai Családsegítő Központban (I. ker.) működik a várkerületi csoport. Ezekbe a csoportokba járt egyébként többek közt a La Leche Liga Magyarország több olyan oszlopos tagja is, akik ma a laktációs szaktanácsadó képzésben, A Szoptatásért Magyar Egyesület munkájában és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságban is részt vesznek: Juhász Judit, Rózsa Ibolya és W. Ungváry Renáta.

témák: