A mi mesénk - negyedik rész

Fialowski Alíz, egy újabb tanácsadó Amerikából

Fialowski Alíz fényképeHogyan ismerkedtél meg a La Leche Ligával, mikor hallottál róla először?

Első gyermekemet Amerikában szültem 1991-ben. Édesanyámtól azt az indíttatást kaptam, hogy "nagyanyádnak sem volt teje, nekem sem volt, neked se lesz, de nem baj, van sok jó tápszer!".
Várandósságom alatt a kötelező vizsgálatokra egy kedves doktornőt találtam, aki elmondta: a nők 99 %-a tud szoptatni, és ő maga mindhárom gyermekét 4-5 évig szoptatta. Úgyhogy biztatott, hogy nekem is fog menni. A rendelő falán egy helyi La Leche Liga ismertetőt fedeztem fel, ahonnan gyorsan felírtam a csoport összejöveteleinek helyszínét, időpontját. A doktornő pedig beszélt nekem a Ligáról.

Milyen élmény volt a szoptatás?

A születésházban a szülésem utáni második napon egy nagyon jó filmet mutattak be a szoptatásról, és kezembe adták a The Womanly Art of Breastfeeding ("WAB", A szoptatás női művészete) című könyvet. Nagyon lelkes lettem. A nővérek segítettek mellre tenni a kislányomat, és még a születésházban beindult a tejem. Kislányom végig velem volt a szobában. Harmadnap hazamentünk, és szinte folyamatosan szoptattam. Elmentem az első ligás összejövetelre, ami nagyon szép élmény volt. Megerősítést kaptam, hogy menni fog a kizárólagos szoptatás. Meghatott az LLL szoptatási tanácsadók (2 tanácsadó vezette a csoportot) és a tagok kedvessége, segítőkészsége.

Mikor merült fel, hogy te is LLL szoptatási tanácsadó legyél?

Eljártam rendszeresen a csoportba. Egy évvel később, amikor már többet tudtak rólam, megkérdezték, szeretnék-e én is tanácsadó lenni. Elkezdtem olvasni, elmentem egy ligás konferenciára, készültem az akkreditációra. És továbbra is lelkesen szoptattam: egyetemen, parkokban, repülőn, metrón, mindenütt. Kislányom sokáig csak anyatejen élt. Amikor elkezdett mást is enni, a mi ételeinket ette apránként. És mellette szopott.

Milyen hatással volt az életedre az LLL szoptatási tanácsadóként végzett munka, illetve maga az LLL?

Nagy öröm volt, amikor akkreditált tanácsadó lettem. És - miután tudtam már, hogy hazaköltözünk - nagy felelősség is, hogy itthon is segítsek a mamáknak a szoptatásban. Én a Liga nélkül nem tudtam volna sikeresen szoptatni, ill. nem lett volna hozzá bátorságom. Ott voltam egy idegen környezetben, és bár a férjem teljesen mellettem állt, és a doktornő is, kellett a spontán megerősítés. Többször volt mellgyulladásom, és olyan kisebb problémák merültek fel, amiktől megijedtem volna.

Hogyan kerültél kapcsolatban a magyarországi Ligával?

Kinti LLL tanácsadótársam talált nekem egy magyarországi kapcsolatot, Alison Langley-t, akit telefonon megkerestem Budapesten. Ő Ágoston Anikóhoz küldött, aki az első magyar LLL szoptatási tanácsadó volt. Akkor tudtam meg, hogy már létezik Magyarországon a Liga. Örömmel kerestem föl Anikót, és 1993. augusztusban itthon is LLL tag lettem. Akkor már rendszeresen megjelent a La Leche Liga Lapja, amit Anikó és Alison szerkesztett. Volt már két baba-mama csoport Budapesten, és egy angol nyelvű is.
Én nem tudtam csoportot vállalni, mert még visszamentem Amerikába, majd Németországba. Kislányomat mindig vittem magammal. Amikor itthon voltam, telefonos segítségnyújtást tudtam vállalni, és hoztam Amerikából könyveket, amiket a kinti ligás csoport ajándékozott nekünk. A ma is aktív tagok közül ott volt már a Ligában Bianca, és velem nagyjából egyidőben jött haza Tátrai Kati Angliából, 1995 decemberétől pedig Juhász Judit is látogatta már az egyik LLL-csoportot. Bianca 1995-ben akkreditált szoptatási tanácsadó lett, az én itthoni önkéntes munkámról is akkor adott hírt először a La leche Liga lapja. Alison Langley nemsokára Németországba majd Svájcba költözött. Így magunkra maradtunk itthon, négy tanácsadó: Ágoston Anikó, Bianca, Tátrai Kati és én. No meg a tanácsadójelöltek. Ez volt a helyzet 1995 végén.

Hogyan alakult anyaként a további életed?

1995-ben, ahol az imént a történetet félbehagytam, még egygyermekes édesanya voltam, 1998-ban született azután még egy kislányom. Ő nagyjából egyidős Bianca és Tátrai Kati legkisebb gyermekével: véletlen-érdekes egybeesés, összhang.

témák: