A mi mesénk - ötödik rész

Balogh Anna és a lelki méz

Balogh Anna fényképeAnnára mindenki örömmel gondol vissza: a sok-sok segítségre, amit a Ligának nyújtott és a kedvességére. Amikor megkerestem, kiderült, hogy az öröm kölcsönös, ő maga is szívesen gondol vissza azokra az évekre, amelyeket a La Leche Ligával töltött. Kérdések és feleletek helyett most melengető, elgondolkodtató sorait adjuk közre:

"Boldog kismama, boldog édesanya voltam, vagyok. Négy gyermekünk született, ma már huszonévesek. Tapasztaltam, hogy nem mindenki éli meg felszabadult örömmel a várandósságot, a szülést, és különösen a szoptatás idején fordul elő sok kudarc. Ez nőként meglepett, pszichológusként pedig érdekelt - ezért erről írtam a szakdolgozatomat. (,,Az anyatej - lelki méz?" címmel.) A gyors társadalmi változások és az egészségügy poroszos tanácsai sem segítették a szoptatós mamákat - én így láttam a 80-as években.

Miközben erről olvastam, írtam, interjúztam, egy védőnőtől hallottam a La Leche Ligáról. Elmentem és ,,ottragadtam", mert lehetőséget láttam arra, hogy az asszonyi tudások átadódjanak, a nők megerősítést kapjanak természetes anyai érzéseikben. Éveken át sok-sok anyával beszélgettem személyesen vagy telefonon, azt hiszem, sokaknak sikerült segíteni, a XIII. kerületi Gyermek téri csoportban is. (A tanácsadói akkreditációnak végül nem értem a végére, a nagycsaládos teendők...nyelvi nehézségek... miatt.) Dolgozni kezdtem, elsodort az élet a LLL-től.

Nagy szeretettel, örömmel gondolok vissza erre az időre s minden LLL-s mamára, társra!!
Az elmúlt 20-30 évben, hál' Istennek, nagyon sokat változott a társadalmi hangulat és az egészségügy szemlélete is. Első gyermekünknél még különlegesnek (és nem teljesen elfogadottnak) számított, hogy papás szülést, ,,rooming in" szobát szeretnénk, hogy a kicsiket szabadon és hosszan szoptatom. Ma mindez elég természetes és ebben a La Leche Ligának is fontos szerepe van!

Hajrá LLL!"
Balogh Anna

CsatolmányMéret
Kép ikon Balogh_Anna_kisebb.jpg58.34 KB

témák: